Διεθνή

Με 800 χιλιάδες κρούσματα και 15 χιλ νεκρούς στον κόσμο η επέλαση

Η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο σήμερα

Parallaxi
με-800-χιλιάδες-κρούσματα-και-15-χιλ-νεκρού-710556
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο σήμερα

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

«Βουτιά» 60% της παγκόσμιας αεροπορικής κίνησης το 2020

Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε «βουτιά» 60% της αεροπορικής επιβατικής κίνησης παγκοσμίως το 2020 και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν δυσοίωνες, προειδοποίησε χθες ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Με ταξιδιωτικούς περιορισμούς να παραμένουν σε ισχύ σε όλο τον κόσμο σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του Covid-19, ο αριθμός των επιβατών έφτασε τα 1,8 δισεκατομμύρια το 2020, πέφτοντας στα επίπεδα του 2003, από 4,5 δισεκατομμύρια το 2019, ανακοίνωσε ο ICAO.

«Η πτώση της ζήτησης» θα συνεχιστεί για το τρέχον τρίμηνο και ενδέχεται ακόμη και να επιδεινωθεί, προειδοποιεί ο Οργανισμός του ΟΗΕ, με έδρα στο Μόντρεαλ.Το 2020, η μείωση της αεροπορικής επιβατικής κίνησης έφτασε το 50% στις πτήσεις εσωτερικού, και 74% στις διεθνείς πτήσεις, οι οποίες μετέφεραν 1,4 δισεκατομμύρια λιγότερα άτομα από όσα το 2019.

Αποτέλεσμα; Οι εταιρείες υπέστησαν σωρευτικές ζημίες 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα αεροδρόμια και οι φορείς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας υπέστησαν ζημιές 115 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα.

Μια κατάσταση που, σύμφωνα με τον ICAO, «θέτει σε αμφισβήτηση την οικονομική βιωσιμότητα του κλάδου και απειλεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο».

Η παγκόσμια τουριστική αγορά πλήττεται επίσης σκληρά, καθώς σχεδόν το 50% των τουριστών επιλέγουν το αεροπλάνο για να φτάσουν στους προορισμούς τους.

Η ανάκαμψη της βιομηχανίας, πιθανή το δεύτερο τρίμηνο, εξαρτάται από την επιτυχία των εμβολιασμών, ο οποίος ξεκίνησε σε πλούσιες χώρες, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Αρκετές κυβερνήσεις έσπευσαν να βοηθήσουν τις εταιρείες ή πρόκειται να το πράξουν.

Η πτώση του κλάδου ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020, αλλά στη συνέχεια περιορίστηκε σε λίγες χώρες. Στα τέλη Μαρτίου, με την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, η βιομηχανία βρέθηκε σχεδόν σε ακινησία σε όλο τον κόσμο, ανέφερε ο ICAO.

Τον Απρίλιο, η μείωση της επιβατικής κίνησης ανήλθε στο 92% σε σύγκριση με το 2019.

Η επιβατική κίνηση αυξήθηκε συγκρατημένα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε βόρειες χώρες, αλλά μειώθηκε ξανά από τον Σεπτέμβριο με την άφιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας και την επιστροφή των περιορισμών σε όλο τον κόσμο.

Ο ICAO σημειώνει συνολικά ότι οι πτήσεις εσωτερικού έχουν αντέξει καλύτερα στους περιορισμούς μετακινήσεων από ό,τι οι πτήσεις εξωτερικού, ειδικά στην Κίνα και τη Ρωσία, όπου ο αριθμός της επιβατικής κίνησης έχει ήδη επιστρέψει σε επίπεδα προ πανδημίας.

Γερμανία: Σχεδόν χίλιοι νέοι θάνατοι από Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 18.678 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας συνολικά τα 2.019.636, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υγειονομικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Στο ίδιο διάστημα ο αριθμός των θανάτων ασθενών με τον COVID-19 αυξήθηκε κατά 980 φθάνοντας συνολικά τους 45.974.

Ξεκινά η εκστρατεία εμβολιασμού εναντίον της COVID-19 και στην Ινδία

Η αποτυχία της κ. Μέρκελ: 2.019.636 τα κρούσματα στη Γερμανία, 45.974 οι νεκροί από τον ιό

Οι θάνατοι στο Μεξικό αγγίζουν τους 140.000: 1.609.735 οι μολύνσεις από το νέο κορωναϊό Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κήρυξε σήμερα την έναρξη μίας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εκστρατείες εμβολιασμού, στο πλαίσιο των προσπαθειών του πολυπληθούς έθνους να θέσει την πανδημία της COVID-19 υπό έλεγχο ξεκινώντας με τη χορήγηση δύο εμβολίων που παρήχθησαν τοπικά.

Ο Μόντι, που απευθύνθηκε στους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας μέσω βιντεοδιάσκεψης, δεν θα λάβει αμέσως το εμβόλιο, καθώς η Ινδία θα εμβολιάσει αρχικά κατά προτεραιότητα νοσηλευτές, γιατρούς και άλλους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Ξεπέρασαν τους 208.000 οι νεκροί στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 66.047 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 1.038 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα που ανακοινώθηκαν περισσότεροι από 1.000 θάνατοι και πάνω από 60.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής έχει πλέον φθάσει τους 208.133 νεκρούς επί συνόλου 8.390.341 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Πλησιάζουν τις 140.000 οι θάνατοι στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 21.366 κρούσματα του SARS-CoV-2 και διαπιστώθηκαν 1.106 θάνατοι ασθενών εξαιτίας του COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει τους 139.022 νεκρούς επί συνόλου 1.609.735 μολύνσεων.

Ωστόσο στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων είναι μάλλον πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα, αναγνωρίζει το υπουργείο, εξηγώντας ότι γίνονται λίγα τεστ.

ΗΠΑ: Η βρετανική μετάλλαξη έχει εντοπιστεί σε 10 πολιτείες

Η νέα, πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού, που ανακαλύφθηκε πρώτη φορά στη Βρετανία, έχει εντοπιστεί σε 10 αμερικανικές πολιτείες, έγινε γνωστό από τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, που προειδοποίησαν ότι το νέο αυτό στέλεχος θα μπορούσε να είναι το επικρατές που θα κυκλοφορεί στις ΗΠΑ έως τον Μάρτιο.

Η μετάλλαξη, γνωστή ως B.1.1.7, πιστεύεται πως είναι δύο φορές πιο μεταδοτική σε σύγκριση με την υφιστάμενη εκδοχή του ιού που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ.

Η ταχεία εξάπλωσή της θα αυξήσει το βάρος στις υγειονομικές υπηρεσίες σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία αυξάνονται οι μολύνσεις, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση σε ένα ήδη καταπονημένο σύστημα και ενισχύοντας την ανάγκη για καλύτερη τήρηση των περιοριστικών μέτρων όπως την κοινωνική αποστασιοποίηση και τη χρήση της μάσκας, τονίζουν τα CDC στην εβδομαδιαία έκθεσή τους για την ασθένεια.

Επιπλέον, αυξάνει το ποσοστό του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία με στόχο τον έλεγχο της πανδημίας, σημειώνουν τα CDC.

Ο επερχόμενος προσωπάρχης του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, Ρον Κλάιν, δήλωσε πως αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα φθάσουν τους 500.000 θανάτους από τη νόσο COVID-19 τον επόμενο μήνα. Ο Κλάιν έκανε το σχόλιο αυτό σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Washington Post.

Καταγράφηκαν 130 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν στην ηπειρωτική Κίνα 130 κρούσματα του SARS-CoV-2, καθώς οι Αρχές συνεχίζουν να καταπολεμούν ένα σοβαρό ξέσπασμα στην επαρχία Χεμπέι, που εξώθησε τις αρχές να θέσουν σε καραντίνα πάνω από 28 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο σημερινός απολογισμός είναι λίγο μικρότερος από τα 135 κρούσματα που αναφέρθηκαν χθες, ανακοίνωσε η κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Από τα κρούσματα των τελευταίων 24 ωρών, τα 115 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα και τα 90 εντοπίστηκαν στην Χεμπέι, την επαρχία που περιβάλλει το Πεκίνο και πλήττεται πιο βαριά από το νέο κύμα μολύνσεων. Άλλα 23 κρούσματα εντοπίστηκαν στη βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, ενώ δύο κρούσματα καταγράφηκαν στο Πεκίνο.

powered by Rubicon Project Οι Αρχές παροτρύνουν τους πολίτες να μην ταξιδέψουν παρά μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο ενόψει των αργιών επ’ ευκαιρία του σεληνιακού νέου έτους τον επόμενο μήνα, όταν είθισται να μετακινούνται εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι.

Η τελευταία έξαρση εμφανίζεται καθώς μια ομάδα ερευνητών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βρίσκεται σε καραντίνα στην πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε η νόσος στα τέλη του 2019. Η ομάδα του ΠΟΥ βρίσκεται εκεί για να διερευνήσει την προέλευση της πανδημίας που έχει σκοτώσει σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην ηπειρωτική Κίνα ανέρχεται σε 4.635 νεκρούς επί συνόλου 88.118 μολύνσεων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα