Επικαιρότητα

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε η νέα κανονιστική για τους κοινόχρηστους χώρους

«Με τη νέα κανονιστική διασφαλίζονται τα δικαιώματα όλων -επαγγελματιών και πεζών- στον δημόσιο χώρο» σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Parallaxi
με-ευρεία-πλειοψηφία-εγκρίθηκε-η-νέα-κ-190831
Parallaxi

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε κατά την αποψινή συνεδρίαση (26/4) του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης η νέα κανονιστική πράξη για τους κοινόχρηστους χώρους.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας εξέφρασε την ικανοποίησή του “γιατί λειτουργήσαμε συνθετικά” και ανέλαβε τη δέσμευση ότι η επόμενη μέρα θα είναι “μία ημέρα διαρκούς ελέγχου” ως προς την τήρηση των αποφάσεων που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

“Θα είμαστε εδώ, για να εξετάσουμε τι θα λειτουργήσει σωστά και τι θα λειτουργήσει λιγότερο σωστά αλλά και για να προχωρήσουμε σε όποιες βελτιώσεις κριθούν απαραίτητες. Θα παρακολουθούμε την πορεία εφαρμογής των αποφάσεών μας”, ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι η λειτουργία της πόλης και της αγοράς συνιστά μια δυναμική κατάσταση.

Στην κεντρική τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Ζέρβας είχε τονίσει την ανάγκη η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει μια νέα κανονιστική για τους κοινόχρηστους χώρους ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία με την επαναλειτουργία της εστίασης και του λιανεμπορίου και την επανεκκίνηση του τουρισμού, ώστε να διαμορφωθεί ένα σαφές πλαίσιο κανόνων για όλους.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με τη νέα κανονιστική διασφαλίζονται τα δικαιώματα όλων -επαγγελματιών και πεζών- στον δημόσιο χώρο, ο οποίος εξάλλου θα αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά. Η νέα κανονιστική πράξη προέκυψε έπειτα από ουσιαστική διαβούλευση με τις παρατάξεις αλλά και με φορείς, επιμελητήρια, ενώσεις πεζών και κατοίκων.

Επικοινωνιακό πυροτέχνημα η “νέα” κανονιστική του κ.Ζέρβα

«Επικοινωνιακό πυροτέχνημα για τα μάτια των επιχειρηματιών της πόλης η «νέα» κανονιστική του κ. Ζέρβα, καθώς είναι στην πραγματικότητα σχεδόν ίδια με την προηγούμενη και ταυτόχρονα δε μπορεί να κρύψει την απουσία σχεδίου στήριξης από το δήμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της πόλης μας»  δήλωσε η Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στην 8η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με την εστίαση τόνισε πως 60% των επιχειρήσεων της εστίασης στην πόλη μένει εκτός της χρηματοδότησης επανεκκίνησης και 70%  μένει και εκτός επανεκκίνησης λόγω του μπάχαλου της κυβέρνησης με τους ΚΑΔ.

«Σε αυτά τί κάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης; Πώς τους στηρίζει;»

Τόνισε πως η διαβούλευση ήταν ανεπαρκής και δεν έγινε κτήμα όλων των επαγγελματιών της πόλης:

«Εύκολα εξαντλείστε, κύριε Δήμαρχε!»

Θετικό σημείο πως η διοίκηση ενσωμάτωσε τις προτάσεις της παράταξής Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ όπως και των φορέων για να βελτιωθεί.

Υπογράμμισε πως η νέα κανονιστική είναι ένα καθαρά τεχνοκρατικό κείμενο περιγραφής δυνατοτήτων και απαγορεύσεων και μένει να δούμε πόσο ικανοποιούνται όλα αυτά.

Σε κάθε περίπτωση  δεν αρκεί.

«Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

α. η ενιαία εφαρμογή και

β. ο αναγκαίος χρόνος προσαρμογής.», σύμφωνα με την προτροπή των περισσότερων φορέων που μετείχαν της διαβούλευσης

Η Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί σχολίασε ακόμη πως, ενώ διανύουμε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, η νέα κανονιστική δεν διαθέτει καμία πρόβλεψη για χρήση ψηφιακών και διαδικτυακών μέσων για την διαδικασία της αδειοδότησης και περιφρούρησης του δημόσιου χώρου ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει πλατφόρμες γεωχωρικών πληροφοριών που θα  μπρούσαν να διευκολύνουν τον κάθε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία, δημότη ή και δημοτικό αστυνομικό να έχει άμεση ενημέρωση σχετικά με τους κοινόχρηστους χώρους που μπορούν να διατεθούν προς ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων ή του εμπορίου.

 Όσο για το «μάθημα περί αισθητικής» η Κατερίνα Νοτοπούλου υπενθύμισε πως «η  αισθητική της πόλης δεν αναβαθμίζεται με τις μονόχρωμες ομπρέλες αλλά αναδεικνύοντας το πολιτισμικό της περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά των διαφόρων περιοχών.

«Εσείς στερείτε από την πόλη τα αρχαία της Βενιζέλου πολιτιστική κληρονομιά που μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο τοπόσημο και σημείο έλξης τουριστών, αλλά εσείς τα ξηλώνετε. Κάνετε πάρκινγκ την πλατεία ελευθερίας και μας μιλάτε για σεβασμό στην αισθητική».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα