Διεθνή

Με τα μάτια στραμμένα στην παραλλαγή Δέλτα ο πλανήτης

Οι εξελίξεις της πανδημίας στον κόσμο

Parallaxi
με-τα-μάτια-στραμμένα-στην-παραλλαγή-δ-778082
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Αυστραλία: Σε lockdown κεντρικό Σίδνεϊ και προάστια της πόλης Εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα

Το κεντρικό Σίδνεϊ, αλλά και τα ανατολικά προάστια της πόλης που περιλαμβάνουν την παραλία Μπόντι, εισέρχονται από σήμερα τα μεσάνυχτα σε λοκντάουν για μία εβδομάδα, καθώς οι αρχές αγωνίζονται να περιορίσουν την εξάπλωση στην πόλη του πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Άνθρωποι που ζουν ή εργάζονται στις περιοχές των τεσσάρων τοπικών συμβουλίων στο Σίδνεϊ έχουν λάβει οδηγίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες να παραμείνουν στα σπίτια τους, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζικλιάν στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ.

Οι κάτοικοι επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι μόνον για λόγους εργασίας σε σημαντικούς τομείς ή στην εκπαίδευση, για ιατρικούς λόγους, για τα οικιακά ψώνια ή για άθληση σε εξωτερικούς χώρους.

«Δε θέλουμε να δούμε αυτή την κατάσταση να παρατείνεται για εβδομάδες, θέλουμε να δούμε αυτή την κατάσταση να τελειώνει το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε η ίδια.

Είκοσι δύο περιστατικά μόλυνσης τοπικής μετάδοσης αναφέρθηκαν σήμερα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των μολύνσεων, από τον εντοπισμό του πρώτου περιστατικού στην περιοχή Μπόντι την προηγούμενη Τετάρτη.

Επρόκειτο για έναν οδηγό λιμουζίνας που μετέφερε ένα πλήρωμα αεροπορικής εταιρείας που πετούσε στο εξωτερικό.

Αξιωματούχοι προχώρησαν στη διάρκεια της νύχτας στην κήρυξη υγειονομικού συναγερμού σε περισσότερες από δώδεκα νέες περιοχές στο Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, στην οποία κατοικεί το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστραλίας, καθώς ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων από το τελευταίο ξέσπασμα ανέρχεται πλέον στα 60 περιστατικά.

Η Νέα Νότια Ουαλία καθυστέρησε την κήρυξη ενός σκληρού λοκντάουν, ενώ επέβαλε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους στο Σίδνεϊ, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων, περιόρισε τους κατοίκους σε επτά περιοχές τοπικών συμβουλίων απαγορεύοντάς τους να φύγουν από την πόλη και περιόρισε τις συγκεντρώσεις στα σπίτια, στα πέντε άτομα.

Παράταση ως τις 2 Ιουλίου

Οι παραπάνω περιορισμοί είχε αρχικά προγραμματιστεί να τερματιστούν την Τετάρτη, ενώ τώρα παρατείνονται μέχρι τα μεσάνυχτα της 2ας Ιουλίου.

Η ταχεία ιχνηλάτηση των επαφών, η εφαρμογή σκληρών κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά και η υψηλή συμμόρφωση της κοινότητας στην τήρηση των μέτρων, βοήθησαν την Αυστραλία να καταπολεμήσει προηγούμενα ξεσπάσματα, αλλά και να κρατήσει σχετικά χαμηλά τους αριθμούς της COVID-19, με λίγα λιγότερα από 30.400 περιστατικά μόλυνσης και 910 θανάτους.

Η Νέα Νότια Ουαλία απομονώθηκε αποτελεσματικά από την υπόλοιπη χώρα, μετά την επιστροφή της εφαρμογής σκληρών κανόνων ελέγχου στα σύνορα από άλλες πολιτείες της Αυστραλίας, που αντέδρασαν στο τελευταίο ξέσπασμα, συμπεριλαμβανομένης μιας συνολικής απαγόρευσης εισόδου των επισκεπτών από τα προάστια του Σίδνεϊ που δέχθηκαν το πιο σοβαρό πλήγμα.

Το Κουίνσλαντ σταμάτησε 186 επιβάτες που επεδίωξαν να εισέλθουν στην πολιτεία αεροπορικώς και τους έστειλε πίσω στο Σίδνεϊ, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της πολιτείας.

O πρόεδρος της Ιατρικής Ένωσης της Αυστραλίας (ΑΜΑ) Ομάρ Κορσίντ δήλωσε ότι οι τελευταίοι περιορισμοί «δεν επαρκούν» και παρότρυνε τους αξιωματούχους να θέσουν ολόκληρη την πόλη σε καθεστώς λοκντάουν.

Ινδία: 1.183 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 48.600 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 1.183 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 48.698 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ινδονησία: Σχεδόν 19.000 κρούσματα και 422 θάνατοι σε 24 ώρες

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Ινδονησία αυξήθηκαν κατά 18.872 σε 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.072.867 συνολικά, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Υγείας της νησιωτικής χώρας της Ασίας.

Οι θάνατοι άλλων 422 ασθενών με την COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στους 56.371 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.

Ιράν: Άλλοι 115 θάνατοι και πάνω από 10.800 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ιράν ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 10.820 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των πολιτών που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στην Ισλαμική Δημοκρατία να φθάνει τους 3.150.949.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων 115 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 83.588 νεκρούς ως αυτό το στάδιο από την εκδήλωσή της στην ιρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2020, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων του Ιράν νοσηλεύονται 3.219 ασθενείς, πάντα κατά το υπουργείο Υγείας.

Μέχρι χθες είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου τους για την COVID-19 4,4 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων 1,1 εκατ. έλαβαν και τις δύο.

Τουρκία: Πάνω από 5.600 κρούσματα και 56 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.630 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό να αυξάνεται στους 5.398.878.

Το ίδιο διάστημα άλλοι 56 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στην Τουρκία να φθάνει τους 49.473 νεκρούς ως εδώ από την 11η Μαρτίου 2020, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομεία της Τουρκίας είναι 737.

Αφότου άρχισε η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στη γείτονα, τη 14η Ιανουαρίου – κυρίως με το εμβόλιο της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinovac – έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου πάνω από 31,6 εκατομμύρια πολίτες της χώρας, πάντα σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Ιαπωνία: Στο τραπέζι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων χωρίς φιλάθλους

H διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο «δίχως φιλάθλους» παραμένει μια επιλογή για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, το οποίο αναμένεται να ανοίξει και επίσημα αυλαία σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, όπως δήλωσε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της «οικοδέσποινας» χώρας.

Η παραδοχή από την Σέικο Χασιμότο έρχεται μόλις τέσσερις ημέρες από την ανακοίνωση ότι έως 10.000 Ιάπωνες φίλαθλοι θα επιτρέπονται σε χώρους, χωρίς όμως να υπερβαίνουν το 50% της χωρητικότητας της αθλητικής εγκατάστασης, ανεξάρτητα από αν ο αγώνας γίνεται σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο.

«Εξετάζουμε την κατάσταση», δήλωσε η Χασιμότο σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας: «Η κατάσταση αλλάζει από καιρό σε καιρό, γι ‘αυτό πρέπει να παραμείνουμε ευέλικτοι και γρήγοροι να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή. Οι Αγώνες χωρίς φιλάθλους είναι μια από τις επιλογές μας».

Οι διοργανωτές φάνηκαν να υποχωρούν ελαφρώς στο θέμα των θεατών, μετά από έκθεση των λοιμωξιολόγων, η οποία ανέφερε ότι «υπάρχει ένδειξη αναζωπύρωσης» μολύνσεων στο Τόκιο, καθώς οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατά 11% την περασμένη εβδομάδα – βάσει του μέσου όρου των επτά ημερών – με τις περισσότερες να σχετίζονται με την μετάλλαξη Δέλτα.

Η απόφαση για την παρουσία ή όχι Ιαπώνων φιλάθλων αναμένεται να ληφθεί στις 11 Ιουλίου.

Χιλή: Περισσότερα από 5.600 κρούσματα και 215 θάνατοι λόγω της COVID-19

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.628 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 215 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει τους 32.012 νεκρούς επί συνόλου 1.537.471 μολύνσεων από τον Μάρτιο του 2020, όταν εκδηλώθηκε στην επικράτεια του κράτους της Λατινικής Αμερικής.

Ο αριθμός των μολύνσεων έχει μειωθεί κατά 26% σε εθνική κλίμακα τις τελευταίες επτά ημέρες, ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις.

Όμως, παρά τη μείωση των κρουσμάτων – και παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο της εθνικής εκστρατείας ανοσοποίησης στη Χιλή, η οποία συγκαταλέγεται στις ταχύτερες στον κόσμο – ο δείκτης πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων παραμένει γύρω στο 95% και η κατάσταση συνεχίζει να χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

Βραζιλία: 79.277 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 2.001 θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Παρασκευή 2.001 νέους θανάτους ασθενών από κορωνοϊό και 79.277 κρούσματα.

Στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής, που πλήττεται από τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει τους 511.142 θανάτους επί συνόλου 18,3 εκατομμυρίων και πλέον μολύνσεων. Η Βραζιλία που καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο εθνικό απολογισμό της πανδημίας, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Στην Κούβα για νοσηλεία ο πρώην πρόεδρος της Αϊτής, Αριστίντ – Πάσχει από κορωνοϊό

Ο πρώην πρόεδρος της Αϊτής Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ, που έχει συμπτώματα της COVID-19, έφθασε στην Κούβα για να του προσφερθεί περίθαλψη, ανακοίνωσε ο νυν πρόεδρος της χώρας Ζοβενέλ Μοΐζ.

«Εύχομαι στον πρώην πρόεδρο ταχεία ανάρρωση», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους μέσω Twitter και πρόσθεσε ότι η πρεσβεία της Αϊτής στην Αβάνα θα προσφέρει στον προκάτοχό του «κάθε βοήθεια που χρειάζεται».

Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, η πρεσβεία της Αϊτής δεν επιβεβαίωσε την άφιξη αυτή. Οι κουβανικές αρχές τηρούν γενικά διακριτικότητα για αυτού του είδους τις επισκέψεις. Σύμφωνα με αϊτινά ΜΜΕ, ο πρόεδρος Μοΐζ ζήτησε να χορηγηθεί διπλωματικό διαβατήριο στον πρώην αρχηγό του κράτους για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ ήταν ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Αϊτής. Μετά την ανατροπή του με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1991, εξορίστηκε, προτού επιστρέψει στη χώρα του το 1994, έπειτα από αμερικανική επέμβαση.

Ανέλαβε ξανά πρόεδρος το 2001. Όμως, δεχόμενος τεράστια πίεση από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και στον Καναδά, εν μέσω ένοπλης εξέγερσης και ξεσηκωμού, παραιτήθηκε το 2004 και εξορίστηκε για άλλη μια φορά, στη Νότια Αφρική. Επέστρεψε στην πατρίδα του το 2011.

Μεξικό: 278 θάνατοι και σχεδόν 5.300 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού έκανε γνωστό χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 278 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν ακόμη 5.270 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 126 εκατ. κατοίκων ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 232.346 νεκρούς επί συνόλου 2.498.357 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Η μεξικανική κυβέρνηση όμως έχει σημειώσει πως ο επίσημος απολογισμός, ο τέταρτος βαρύτερος παγκοσμίως, είναι υποτιμημένος. Δεδομένα για την πλεονάζουσα θνησιμότητα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας τον Μάρτιο έδειξαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι κατά τουλάχιστον 60% περισσότεροι από τους επιβεβαιωμένους.

Γερμανία: 592 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 68 θάνατοι

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 592 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.726.172, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Σάββατο το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 68 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στους 90.746 νεκρούς.

Κύπρος: 169 νέα κρούσματα κορωνοϊού – κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 169 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας ενώ δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19 το τελευταίο 24ωρο και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορωνοϊό στην Κύπρο παραμένει 378.

41 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 17 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 42.660 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 0,40%, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων είναι 74.343.

Βρετανία: Μόνο 28 από τους 58.000 σε πιλοτικές εκδηλώσεις χωρίς μέτρα προσβλήθηκαν

Προκειμένου να δώσει την έγκρισή της για τη διοργάνωση εκδηλώσεων με τη συμμετοχή μεγάλου πλήθους, αυτό το καλοκαίρι, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έδωσε την άνοιξη το πράσινο φως για εννέα τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις, στις οποίες είχαν χαλαρώσει τα υγειονομικά μέτρα

Μόνο 28 άνθρωποι από τους 58.000 που συμμετείχαν σε μαζικές εκδηλώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο πιλοτικών δοκιμών, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Προκειμένου να δώσει την έγκρισή της για τη διοργάνωση εκδηλώσεων με τη συμμετοχή μεγάλου πλήθους, αυτό το καλοκαίρι, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έδωσε την άνοιξη το πράσινο φως για εννέα τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις, στις οποίες είχαν χαλαρώσει τα υγειονομικά μέτρα. Μεταξύ αυτών ήταν ποδοσφαιρικοί αγώνες στο Γουέμπλεϊ, η τελετή απονομής των Brit Awards στην O2 Arena, ο τελικός του παγκοσμίου κυπέλλου σνούκερ και διάφορες άλλες εκδηλώσεις στο Λίβερπουλ, όπως ένα ρέιβ πάρτι.

Όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να κάνουν τεστ για την Covid-19 και να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα 24 ώρες πριν από την εκδήλωση.

Σε κάποιες από αυτές δεν ήταν υποχρεωτικό να φορούν μάσκα, ούτε να τηρούν τις αποστάσεις.

Όπως ανέφερε η κυβέρνηση, δεν εντοπίστηκε «καμία σημαντική εστία» από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, σε καμία από αυτές τις εκδηλώσεις.

Από εκείνους που βρέθηκαν θετικοί, οι 11 πιθανολογείται ότι μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων ενώ οι υπόλοιποι 17 ίσως να προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό κατά τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις ή σε κάποια κοντινή ημερομηνία.

Η κυβέρνηση υπογράμμισε πάντως ότι αυτές οι πιλοτικές εκδηλώσεις οργανώθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο, όταν η πανδημία είχε περιοριστεί και ότι ελάχιστοι από τους συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ, όπως τους είχε ζητηθεί.

Τα κρούσματα αυξάνονται το τελευταίο διάστημα στη Βρετανία, λόγω της παραλλαγής Δέλτα, που είναι πολύ πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες.

Μια δεύτερη φάση αυτών των δοκιμών έγινε τον Ιούνιο, στους ποδοσφαιρικούς αγώνες για το Euro 2020 στο Γουέμπλεϊ και τις ιπποδρομίες του Άσκοτ. Τα αποτελέσματα αυτής της φάσης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Βρετανοί μουσικοί και άλλοι καλλιτέχνες, όπως ο Πίτερ Γκάμπριελ και ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ, εξοργισμένοι με την παράταση των περιορισμών, προσέφυγαν χθες στη δικαιοσύνη για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα αυτών των πιλοτικών εκδηλώσεων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα