Με τιμές στα ύψη σπεύδουν οι Έλληνες στα χωριά- Έως και 50% πάνω το αρνί
Την ίδια ώρα, κύμα απλήρωτων φόρων φέρνει η ακρίβεια.
Οι τιμές του κρέατος φέτος για το πασχαλινό τραπέζι θα «χτυπήσουν» ιστορικά ρεκόρ.
Οι μεγαλύτερες σε σχέση με το παρελθόν εξαγωγές ελληνικών αρνιών και κατσικιών έχoυν «στεγνώσει» την αγορά από αιγοπρόβατα.
Σε συνδυασμό με το κόστος παραγωγής που εκτινάχθηκε θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην τσέπη του καταναλωτή.
Δεν αποκλείεται να δούμε τιμές κοντά στα 15 ευρώ το κιλό φέτος για το αρνάκι και το κατσικάκι.
Μάλιστα οι εξαγωγές προς τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες αφορούσαν μικρά ζώα έως 6 κιλά, καθώς εκεί δεν σουβλίζουν αλλά φουρνίζουν το κρέας, οπότε διαθέσιμα στην αγορά είναι μεγάλα ζώα από 8 κιλά και πάνω.
Ο κίνδυνος από τις σοβαρές ανατιμήσεις δεν απειλεί μόνο την τσέπη των καταναλωτών αλλά και την ίδια την πρωτογενή παραγωγή.
«Αναγκαζόμαστε να σφάξουμε ζώα παραγωγικά που παράγουν γάλα ώστε με τα χρήματα που θα εισπράξουμε να αγοράσουμε ζωοτροφές για να ταΐσουμε τα υπόλοιπα», αναφέρει στο iefimerida ο κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και εξηγεί: « Οι τιμές στις ζωοτροφές αυξήθηκαν πάνω από 70% και σε συνδυασμό με το διπλασιασμό στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου το κόστος παραγωγής για τα αιγοπρόβατα έχει αυξηθεί πάνω από 80%. Οι ζωοτροφές συμμετέχουν στο συνολικό κόστος παραγωγής ενός αρνιού ή ενός κατσικιού κατά 70% και η ενέργεια κατά 15%. Οι αυξήσεις στις ζωοτροφές ξεκίνησαν πριν τον πόλεμο. Απλώς τώρα έχουν εκτροχιαστεί. Πολύ συνάδελφοι ήταν ήδη στο κόκκινο και πλέον έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας για αυτό και αναγκαζόμαστε να σφάζουμε ζώα παραγωγικά εκτός προγραμματισμού».
Ολοταχώς για 15 ευρώ το κιλό το αρνί
Για την πορεία των τιμών στο πασχαλινό τραπέζι ο κ. Πεβερέτος διευκρινίζει: «Εμείς οι παραγωγοί για να μη πουλάμε με ζημιές πρέπει να δίνουμε το αρνί προς 11 ευρώ το κιλό. Στο κατσίκι παραπάνω γιατί φέτος έχει έλλειψη. Αυτό σημαίνει ότι το κρέας θα φτάσει στον καταναλωτή στα 15 ευρώ το κιλό επειδή παρεμβάλλεται ο έμπορος, το σφαγείο και ο κρεοπώλης. Ηδη, γίνονται προσπάθειες να μειώσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τα περιθώρια κέρδους ώστε να φτάσει στον καταναλωτή σε μια τιμή κοντά στα 12,5-13 ευρώ. Είναι προς το συμφέρον όλων μας γιατί ο κόσμος ασφυκτιά με τις ανατιμήσεις κυρίως στην ενέργεια και δεν έχει την πολυτέλεια να αγοράσει ακριβά το κρέας έστω και για το πασχαλινό τραπέζι. Φανταστείτε ότι για να σουβλίσει κάποιος ένα αρνί 10 κιλά θα χρειαστεί 150 ευρώ».
Αλλοι παράγοντες της αγοράς πάντως εκτιμούν πως δύσκολα οι τιμές των αιγοπροβάτων θα περιοριστούν στα 15 ευρώ το κιλό και αναφέρουν πως θα προσεγγίσουν τα 17 ευρώ, καθώς όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα η τάση για αισχροκέρδεια ορισμένων επαγγελματιών δεν θα εκλείψει και φέτος. Πέρσυ το κιλό το αρνί ξεκίνησε από 10 ευρώ το κιλό. Εισαγωγές που θα καλύψουν τη ζήτηση και ενδεχομένως θα «ρίξουν» το μέσο κόστος θα γίνουν από Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία.
Στα ύψη οι τιμές των ζωοτροφών
Ενδεικτικά οι ανατιμήσεις στις ζωοτροφές έχουν ως εξής: Το καλαμπόκι το κιλό από 22 λεπτά έφτασε στα 45 λεπτά, το κριθάρι από 17 λεπτά σε 40 λεπτά το κιλό, η σόγια από 40 λεπτά σε 70 λεπτά το κιλό, τα πίτουρα από 15 λεπτά σε 27 λεπτά το κιλό και το τριφύλλι από 18 λεπτά σε 40 λεπτά. Στις νησιωτικές περιοχές υπάρχει λόγω των μεταφορικών ένα επιπλέον κόστος για τα παραπάνω προϊόντα της τάξης των 10-15 λεπτών.
Ως χώρα, στο βοδινό κρέας έχουμε αυτάρκεια της τάξης του 15% (το υπόλοιπο 85% της ζήτησης εισάγεται), στο χοιρινό κρέας αυτάρκεια 25%, στα πουλερικά 85% και στο αιγοπρόβειο κρέας 88%.
Ανατιμήσεις 30% στα κοτόπουλα- Το άσπρο κρέας διεκδικεί θέση στο πασχαλινό τραπέζι Ανατιμήσεις σημαντικές καταγράφονται και στο κοτόπουλο, αν και οι φορείς του κλάδου θεωρούν πως φέτος θα βρεθεί χώρος στο πασχαλινό τραπέζι για το άσπρο κρέας.
Ο κ. Θάνος Αγγελάκης πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας επισημαίνει: «Το κόστος των πρώτων υλών (ζωοτροφές-ενέργεια κ.α.) έχει μια μέση ανατίμηση της τάξης του 60% ανάλογα με την πτηνοτροφική επιχείρηση. Εδώ θα πρέπει να τονίσω πως στις ζωοτροφές ούτε καν ο πόλεμος δεν δικαιολογεί τέτοιες ανατιμήσεις. Η αισχροκέρδεια είναι παρών. Οι επιχειρήσεις στην πτηνοτροφία όμως είναι έντονα βιομηχανοποιημένες και μπορούν να πετυχαίνουν οικονομίες κλίμακος. Αυτό μας επιτρέπει να απορροφήσουμε ένα μέρος της αύξησης στο κόστος παραγωγής. Ειδικότερα, απορροφήσαμε το 30% και το υπόλοιπο 30% πέρασε στην αγορά μέσω ανατιμήσεων. Δεν είναι μικρό το ποσοστό των αυξήσεων αλλά δεν γινόταν αλλιώς» Σχετικά με τις τιμές την περίοδο του Πάσχα ο κ. Αγγελάκης αναφέρει: «Στο χύμα κοτόπουλο στα σουπερμάρκετ η τιμή θα είναι κοντά στα 4 ευρώ το κιλό από 2,90-2,97 ευρώ πέρσυ. Το συσκευασμένο κοτόπουλο από 5 ευρώ πέρσυ θα πωλείται κοντά στα 6,5 ευρώ το κιλό».
Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκη, «τα νοικοκυριά πλήττονται κυρίως από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και ακολουθούν τα τρόφιμα. Οι αυξήσεις όμως στην ενέργεια είναι εξωφρενικές και σίγουρα θα επηρεάσουν και τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού για το πασχαλινό τραπέζι». Αναφορικά με την αυτάρκεια στο άσπρο κρέας ο κ. Αγγελάκης επισημαίνει: «Εχουμε μεγάλη αυτάρκεια από την εγχώρια παραγωγή για αυτό και οι εισαγωγές είναι αμελητέες. Αυτό συμβαίνει γιατί και σε κόστος αλλά και σε ποιότητα το ελληνικό κοτόπουλο είναι πλήρως ανταγωνιστικό με τα ξένα και δεν δημουργείται ”χώρος” για αθρόες εισαγωγές».
Πώς θα στηριχθεί η πρωτογενής παραγωγή
Η εγχώρια πρωτογενή παραγωγή όπως και να έχει πρέπει να προσεχθεί και με αρωγό την πολιτεία να οργανωθεί ώστε να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό και να μην περιορίζεται στις επιδοτήσεις που σαφώς κλείνουν «τρύπες». Το ζωικό κεφάλαιο φθίνει και πολλοί παραγωγοί απομακρύνονται τελείως από τον κλάδο.
Οι συνενώσεις εκμεταλλεύσεων θα ήταν μια λύση, ή ο εκβιομηχανισμός υποκατηγοριών κρέατος. Για παράδειγμα μια μεγάλη κτηνοτροφική επιχείρηση πέρσυ πλήρωνε ρεύμα 150.000 ευρώ και φέτος οι λογαριασμοί που έχουν έρθει ξεπερνάνε τα 300.000 ευρώ. Οταν όμως η συγκεκριμένη επιχείρηση κάνει τζίρο πάνω από 10 εκατ ευρώ μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό το κόστος και να μην το μετακυλίσει στην τελική τιμή του προϊόντος. Σε αντίθεση βεβαίως με έναν αυτόνομο παραγωγό που στη σημερινή συγκυρία τα κόστη τον πνίγουν και αναγκάζεται να αυξήσει την τιμή του προϊόντος για να επιβιώσει.
Πηγή: Βασίλης Κώτσης, iefimerida
Ελληνικά κρέατα στις αγορές ενόψει Πάσχα – Συνεχίζονται οι έλεγχοι από τα ειδικά κλιμάκια – Τι πρέπει να προσέξουνε οι καταναλωτές
Ελληνικά είναι στην πλειοψηφία τους τα αμνοερίφια που βρίσκονται στη διάθεση των καταναλωτών για το φετινό Πάσχα, με παράγοντες τής αγοράς να κάνουν λόγο για κατακόρυφη πτώση των εισαγωγών από χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, που τα περασμένα χρόνια καταλάμβαναν ένα μεγάλο μερίδιο στην ελληνική αγορά.
Όπως είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Παναγιώτης Πεβερέτος ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει τα κόστη για τους Ρουμάνους εξαγωγείς και «πλέον δεν τους συμφέρει να στέλνουν τα αρνιά τους στη χώρα μας, ενώ τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν ανοίξει τις αγορές των αραβικών κρατών, όπου μπορούν να πωλούν σε υψηλότερη τιμή».
Με το Πάσχα των Καθολικών να είναι μια εβδομάδα πριν από το Ορθόδοξο, ο κ. Πεβερέτος σημειώνει ότι πολλά μικρά αρνιά, κυρίως αυτά έως 7 κιλά έχουν φύγει για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Η τιμή με την οποία θα προμηθευτούν οι καταναλωτές το φετινό Πάσχα το αρνί σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ δεν θα ξεπεράσει τα 12 ευρώ το κιλό. Μεγάλοι ζημιωμένοι θα είναι όπως είπε «και πάλι οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι “αναγκάζονται” να πωλήσουν κάτω του κόστους».
«Για να φτάσουμε ένα αρνί στα 15 κιλά, και να καλύψουμε μόνο τα έξοδά του θα πρέπει να το πωλήσουμε 10 ευρώ το κιλό, καθώς το κόστος παραγωγής, ηλεκτρικό ρεύμα και ζωοτροφές έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πεβερέτος προσθέτοντας πως «η τιμή που θα πουληθεί από τον κτηνοτρόφο το αρνί φέτος θα είναι, κατά μέσο όρο, 8 ευρώ το κιλό».
Πάντως εκτίμησε ότι αν και φέτος δεν θα έχουμε τις εισαγωγές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, δεν πρόκειται να παρατηρηθούν ελλείψεις σε αμνοερίφια λέγοντας ότι «φέτος αναμένουμε πολλοί να πάρουν μισό αρνί, με αποτέλεσμα να φτάσουν για όλους».
Λίγες εισαγωγές – Συνεχίζονται οι έλεγχοι από τα κλιμάκια
Η «χαμηλή πτήση» που καταγράφουν οι εισαγωγές αμνοεριφίων από τις αγορές του εξωτερικού επιβεβαιώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Στράτος Νικολάου. «Φέτος τα αμνοερίφια που θα εισαχθούν στην ελληνική αγορά αναμένεται να είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι» είπε και πρόσθεσε: «Ήδη οι ποσότητες που παρατηρούμε είναι πολύ μειωμένες σε σχέση με άλλες χρονιές».
Σύμφωνα με στοιχεία από το σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ», κατά την περσινή περίοδο του Πάσχα είχαν εισαχθεί σχεδόν 132 χιλιάδες αμνοερίφια. Αντίθετα, φέτος, από την 1η Ιανουαρίου έως και την περασμένη Παρασκευή, είχαν έρθει στη χώρα μας μόλις 65 χιλιάδες αμνοερίφια.
Αναφορικά με τους ελέγχους που γίνονται στην αγορά, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε αυτοί πραγματοποιούνται «από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καθ’ όλη τη χρονιά, ενώ κατά την πασχαλινή περίοδο, αλλά και όλες τις περιόδους των εορτών, ο οργανισμός συμμετέχει στον σχεδιασμό, υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μαζί με υπηρεσίες από άλλα υπουργεία».
Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων σε σημεία λιανικής πώλησης, σε εμπόρους και στα σφαγεία, αναφορικά με την ιχνηλάτηση των εισαγόμενων αμνοεριφίων, είτε ζωντανών είτε σφαγείων».
«Σκοπός» όπως προσθέτει «είναι να υπάρξει πλήρης έλεγχος της αγοράς για την προστασία του καταναλωτή. Δεν έχει σημασία ο αριθμός των ελέγχων, αλλά αυτοί να γίνουν σωστά σε όλα τα σημεία που θα επιλεγούν, είτε αυτά είναι σημεία λιανικής πώλησης είτε σημεία εμπορίας».
Αυξημένες αναμένεται να είναι σύμφωνα με τον κ. Νικολάου και οι τιμές που θα αγοράσουν οι καταναλωτές τον πασχαλινό οβελία. «Είναι αρκετά πιθανόν στον καταναλωτή να φτάσουν και τα 12 ευρώ το κιλό» είπε ενώ «στα σφαγεία, σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή προβλέπεται να είναι 8-9 ευρώ το κιλό. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς, θα πρέπει να δούμε τις τιμές που θα διαμορφωθούν από τις συμφωνίες που θα κάνουν οι παραγωγοί με τους εμπόρους».
Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
Με το τυπικό καλάθι για το πασχαλινό τραπέζι να είναι αυξημένο τη φετινή περίοδο κατά 9% σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν στην προμήθεια του πασχαλινού οβελία.
Σύμφωνα τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτέρη Γίτσα «ο κόσμος θα πρέπει να παραγγείλει έγκαιρα» καθώς όπως είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «όποιος δεν έχει παραγγείλει, ειδικά την τελευταία εβδομάδα, επόμενο είναι να “πέσει” θύμα κερδοσκοπικών κινήσεων και συμπεριφορών».
Επίσης, οι καταναλωτές θα πρέπει να προβούν και σε μια έρευνα αγοράς, προτού αγοράσουν το κρέας για το πασχαλινό τραπέζι. Όπως ανέφερε ο κ. Γίτσας η τιμή πώλησης στο αρνί και στο κατσίκι εξαρτάται από το που το έχει προμηθευτεί ο κρεοπώλης. «Όποιος έχει προμηθευτεί κρέατα από δύο μεσάζοντες, επόμενο είναι πως θα πρέπει να πωλήσει επιπλέον 1,5 ευρώ το κιλό το αρνί για να έχει κέρδος» είπε και συμπλήρωσε: «Αν ο καταναλωτής γνωρίζει όμως ότι ο κρεοπώλης δεν έχει μεσάζοντα και τα προμηθεύεται ο ίδιος, μπορεί να βρει με 10,5 ευρώ το κιλό το αρνί».
Επίσης, ένας ακόμη παράγοντας που θα επηρεάσει την τελική τιμή του αμνοεριφίου είναι ο τρόπος που θα επιλέξει ο καταναλωτής να το προμηθευτεί, ολόκληρο ή μισό.
Τέλος, μιλώντας για την τιμή που πουλάει ο παραγωγός, ο πρόεδρος του ΕΔΟΚ, υπογράμμισε ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο στα 7,5 ευρώ το κιλό για το αρνί υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια τιμή πάρα πολύ σημαντική για τον παραγωγό, είναι πρωτόγνωρη».
Πηγή: Θ. Παπακώστας/ AΠΕ-ΜΠΕ
Ελεύθερη και… ακριβή μου Πασχαλιά: Με τιμές στα ύψη οι Έλληνες σπεύδουν στα χωριά τους
Σε κλοιό ακρίβειας αναμένεται να τσουγκρίσουν τα φετινά αυγά οι Έλληνες στην πρώτη, μετά από δυο χρόνια, “ελεύθερη” Πασχαλιά. Με τον πληθωρισμό να “κτυπά” το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, έχοντας “κλειδώσει” για τον περασμένο μήνα στο 8,9% και να οδεύει για τον Απρίλιο ακόμη ψηλότερα, το φετινό Πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να είναι πολύ πιο “αλμυρό” σε σχέση με πέρυσι.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο έως και κατά 35% σε σχέση με πέρυσι. Βαρόμετρο για τον τελικό λογαριασμό αναμένεται να είναι η τελική τιμή όπου θα “κλείσει” ο οβελίας. Βέβαια τα στοιχεία της προσφοράς και της ζήτησης θα δώσουν το τελικό επίπεδο των τιμών με τις επόμενες δυο – τρεις μέρες να είναι εκείνες που θα δείξουν το πού θα φτάσει η τιμή των αμνοεριφίων.
Ο λογαριασμός
Σύμφωνα, πάντως, με το ΙΝΚΑ ο λογαριασμός για μια οικογένεια 6 ατόμων φτάνει στα 296,65 ευρώ. Ειδικότερα, εάν είναι 6 άτομα στο τραπέζι ο λογαριασμός έρχεται στα 49, 45 το άτομο. Εάν είναι 8 άτομα στο τραπέζι θα έρθει 37,09, το άτομο. Συμπερασματικά, αναφέρει το ΙΝΚΑ, ότι το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο κατά 35 % αύξηση από ότι ήταν το Πάσχα του 2021.
Αναλυτικότερα για τα η μέση Ελληνική οικογένεια για δέκα κιλά αρνί θα χρειαστεί να δαπανήσει περί τα 130 ευρώ, με την τιμή πώλησης ανά κιλό να κυμαίνεται πέριξ των 13 ευρώ. Για 1 με 1,5 κιλό κοκορέτσι θα πρέπει να ξοδέψει περί τα 20 ευρώ. Να σημειωθεί ότι με βάση το τελευταίο στατιστικό δελτίο τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), (15 Απριλίου) η επικρατούσα τιμή στα εγχώρια αρνιά κυμαίνεται στα 9,50 ευρώ και στα κατσίκια στα 9,80 ευρώ, από 6,00 – 7,70 ευρώ το κιλό το 2021 και πέριξ των 5,50 – 5,80 ευρώ το κιλό το 2020. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του ΟΚΑΑ “φωτογραφίζουν” την τάση στη χονδρική και άρα οι τιμές στο “ράφι” της λιανικής διαμορφώνονται σε πιο υψηλά επίπεδα.
Οι κρεοπώλες ζητούν παρέμβαση
Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών θέτει θέμα πλαφόν. Συγκεκριμένα ζητεί «να τεθεί ένα όριο στη μέγιστη τιμή εμπορίας – διακίνησης και λιανικής πώλησης» προκειμένου να εξασφαλιστεί το συμφέρον του καταναλωτή και να αποφευχθεί η υποβάθμιση και οικονομική τελμάτωση του χώρου του κρέατος.
«Για ακόμα μια φορά ο παραδοσιακός κρεοπώλης, που είναι και ο τελικός αποδέκτης πριν τον καταναλωτή, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών που με γνώμονα το συμφέρον του καταναλωτή, την ποιότητα και την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας επωμίζεται το κόστος προκειμένου να αποφευχθεί η σύγχυση στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Όμως, εύλογα γεννάται το ερώτημα για πόσο ακόμα θα αντέξει;», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή της Ομοσπονδίας.
Συμπιέζουν τα ποσοστά κέρδους
Επίσης σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) οι διοικήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) εν όψει του φετινού Πάσχα τονίστηκε ότι τόσο οι παραγωγοί-κτηνοτρόφοι όσο και οι κρεοπώλες θα συμπιέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το δικό τους κέρδος για να φτάσει με όσο δυνατόν χαμηλότερη τιμή το Ελληνικό αρνάκι στον Έλληνα καταναλωτή. Όπως είπαν η καλύτερη τιμή που μπορούν να δώσουν είναι 8 με 9 ευρώ το κιλό, καθώς κάθε χαμηλότερη τιμή θα ήταν κάτω του κόστους παραγωγής.
«Το πού θα φτάσει η τιμή για τον καταναλωτή δεν μπορούμε να το καθορίσουμε εμείς, αν πουλήσουμε όμως κάτω του κόστους, καταστραφήκαμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος αιγοπροβατοτρόφων Λαγκαδά Δημήτριος Στραζέμης.
Όπως, παράλληλα, ανέφερε, σχετικά ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστοριάς, Δημήτριος Μόσχος, με βάση το κόστος παραγωγού όπως έχει διαμορφωθεί, τα έξοδα σφαγής, μεταφοράς, κρεοσκόπησης, την απώλεια στο βάρος των ζώων κ.ο.κ., για να μη ζημιώσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή και το εμπόριο, το αρνί και το κατσίκι θα έπρεπε να πωλείται φέτος προς 18 ευρώ/κιλό και άνω.
«Οι τιμές στις ζωοτροφές (σιτάρι, καλαμπόκι) διπλασιάστηκαν, στη σόγια τριπλασιάστηκαν. Η ενέργεια εκτοξεύτηκε, οι κτηνοτροφικές μονάδες δυσκολεύονται, ενώ πολλές έκλεισαν. Είχαμε προειδοποιήσει από τον Οκτώβριο πως οι τιμές ξεφεύγουν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία απλώς επίσπευσε αυτό που βλέπαμε ότι έρχεται», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ, Δημήτρης Μόσχος.
Στο μεταξύ, όπως επισήμαναν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών και μέλος Δ.Σ του ΕΕΘ, Σάββας Κεσίδης, και ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Μπαλαμπανίδης, ο τζίρος των κρεοπωλείων είναι μειωμένος κατά 30% με 40% και οι παραγγελίες σε σχέση με πέρυσι είναι στο ήμισυ. Σύμφωνα δε με τους εκπροσώπους των παραγωγών, κτηνοτρόφοι σε Λάρισα, Καστοριά και Ιωάννινα έσφαξαν περίπου 20.000 ζώα και αποχωρούν από το επάγγελμα.
«Ο καταναλωτής δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πλέον, τα πάντα αυξάνονται. Αν «πεθάνει» ο κτηνοτρόφος «πεθαίνει» και ο κρεοπώλης και για αυτό το λόγο βάζουμε όλοι πλάτη για να συγκρατήσουμε τα κόστη», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ, Σάβας Κεσίδης.
«Ο κόσμος έχει φτάσει σε σημείο να φοβάται να ψωνίσει. Αν μειωθεί η ζήτηση για ελληνικά αμνοερίφια, μειώνονται ταυτόχρονα οι σφαγές. Η τελική εξίσωση είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Μπαλαμπανίδης.
Τόσο ο κ. Μόσχος όσο και ο πρόεδρος των Αιγοπροβατοτρόφων Λαγκαδά, Δημήτριος Στραζέμης, άσκησαν δριμεία κριτική στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζοντας ότι η ενίσχυση του 2% επί του τζίρου των κτηνοτροφικών μονάδων που δίνει η κυβέρνηση, για να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι να αγοράσουν ζωοτροφές, είναι απειροελάχιστη, καθώς αναλογικά αντιστοιχούν μόλις 0,70 ευρώ ανά προβατίνα, την ώρα που οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχουν τετραπλάσιο κόστος στα καύσιμα και στο σογιάλευρο απ’ ό,τι οι Ρουμάνοι, ενώ δίνουν στα ζώα μόνο μη γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές και αναγκάζονται να έρχονται αντιμέτωποι με τον ανταγωνισμό των φθηνότερων εισαγόμενων κρεάτων από Ρουμανία και Βουλγαρία
Τα λαχανικά στα ύψη
Πέρα από το κρέας, βέβαια, και τα λαχανικά είναι στα ύψη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Καταναλωτή, δύο μαρουλάκια κοστίζουν 1,20 ευρώ, ενώ ένα κιλό ντομάτες έχει φτάσει τα 2 ευρώ. Την ίδια στιγμή, για δύο μόλις αγγουράκια, μια μέση ελληνική οικογένεια θα πρέπει να δαπανήσει 1,30 ευρώ. Δύο φρέσκα κρεμμυδάκια κοστίζουν 1 ευρώ.
Ανάλογη είναι η τάση και σε άλλα αγαθά για το Πασχαλινό τραπέζι, όπως τα τυριά, τα τσουρέκια και τα άλλα αρτοειδή. Αναλυτικά, με βάση τις εκτιμήσεις του ΙΝΚΑ ο μέσος καταναλωτής θα ξοδέψει 5 ευρώ για μισό κιλό φέτα και περίπου 7 ευρώ για μισό κιλό γραβιέρα, για ένα κιλό ψωμί 2,20 ευρώ. Επίσης είκοσι αυγά κοστίζουν πάνω από 13 ευρώ (στην τιμή συμπεριλαμβάνονται και οι βαφές των αυγών). Τα δε 20 κιλά κάρβουνα κοστίζουν περί τα 22 ευρώ, με μια μέση τιμή της τάξης των 1,10 ευρώ το κιλό.
Επίσης η τιμή για ένα κιλό τσουρέκι φτάνει ακόμη και τα 15 ευρώ, ενώ πάνω από 10 ευρώ θα δαπανήσει μια οικογένεια για να προμηθευτεί ένα κιλό κουλούρια. Κάτι λιγότερο από 5 ευρώ θα κοστίσει 1,5 λίτρο κρασί χύμα (με τιμή ανά λίτρο στα 3 ευρώ), ενώ δέκα μπύρες θα κοστίσουν περί τα 16 ευρώ. Για έξι αναψυκτικά θα χρειαστούν 3,80 ευρώ.
Πηγή: Γιώργος Αλεξάκης, News247
Κύμα απλήρωτων φόρων φέρνει η ακρίβεια
Πάνω από το επίπεδο των 113 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία στο τέλος Φεβρουαρίου.
Τα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία στο τέλος του 2020 ανέρχονταν στα 108,1 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2019 είχαν διαμορφωθεί στα 105,618 δισ. ευρώ. Έτσι, το ληξιπρόθεσμο χρέος τον Φεβρουάριο του 2022 αυξήθηκε κατά 5 δισ. ευρώ περίπου σε σύγκριση με το ύψος στο οποίο είχε διαμορφωθεί στο τέλος του 2020 και κατά 7,4 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το ποσό στο οποίο είχε ανέλθει στις 31-12-2019. Μόνο μέσα στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους οι φορολογούμενοι αθέτησαν πληρωμές νέων οφειλών ύψους 2,64 δισ. ευρώ προς τις φορολογικές αρχές. Από το ποσό αυτό, το 1,77 δισ. ευρώ ήταν νέα χρέη που έμειναν απλήρωτα μέσα στον Φεβρουάριο.
Οι δυσμενέστατες αυτές εξελίξεις, οι οποίες αποτυπώνονται στα νεότερα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση, δείχνουν ότι στην πραγματικότητα το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων όχι μόνο δεν αυξήθηκε από το 2019 μέχρι σήμερα, αλλά αντιθέτως συρρικνώθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να καταστεί αδύνατη η πληρωμή των παλαιών και των τρεχουσών οφειλών προς τις φορολογικές αρχές.
Η αύξηση των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο αποδίδεται στην αδυναμία εκατομμυρίων νοικοκυριών και χιλιάδων επιχειρήσεων να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις παλαιές ρυθμισμένες και τις νέες φορολογικές οφειλές τους, εξαιτίας της ακρίβειας που δεσμεύσει ένα σημαντικό μέρος των εισοδημάτων για την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως είναι η διατροφή και η ενέργεια. Επίσης, οφείλεται και στις πληροφορίες και στις διαρροές από το οικονομικό επιτελείο για νέες, ευνοϊκότερες ρυθμίσεις χρεών. Ταυτόχρονα, η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως μία ηχηρή προειδοποίηση προς τις τράπεζες, για τον τρόπο με τον οποίο είναι πολύ πιθανό να συμπεριφερθούν στο εξής οι εκατομμύρια οφειλέτες δανείων. Ο κίνδυνος να εκτιναχθούν εκ νέου στα ύψη τα «κόκκι- να δάνεια» είναι πλέον ορατός. Τα στελέχη των τραπεζών θα πρέπει να προβληματιστούν έντονα και να αρχίσουν να σκέφτονται πώς θα βελτιώσουν το καθεστώς των ρυθμίσεων για τις οφειλές που προέρχονται από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ποια χρέη αυξήθηκαν
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ):
– Τα νέα χρέη προς τις φορολογικές αρχές, τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα εντός του διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022, ανήλθαν σε 2,641 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2,536 δισ. ευρώ ήταν απλήρωτοι φόροι και τα υπόλοιπα 105 εκατ. ευρώ μη φορολογικές οφειλές. Από το συνολικό νέο ληξιπρόθεσμο χρέος των 2,641 δισ. ευρώ διαγράφηκαν ήδη τα 12 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 206 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,2%.
– Τα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση που είχαν βεβαιωθεί είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2021 και παρέμειναν απλήρωτα μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022 διαμορφώθηκαν σε 109,882 δισ. ευρώ.
– Το ποσοστό εισπραξιμότητας των τεσσάρων βασικών φόρων, του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (ΦΕΦΠ), του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων (ΦΕΝΠ) και του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 91,31% τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.
– Το συνολικό ποσό των (παλαιών και νέων) ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις φορολογικές αρχές, το οποίο είχε συσσωρευτεί στο τέλος Φεβρουαρίου 2022, διαμορφώθηκε στα 113,04 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,642 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, κατά 4,933 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020 και κατά 7,422 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2019. Από το ποσό των 113,04 δισ. ευρώ, τα 25,03 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης και τα υπόλοιπα 88,011 δισ. ευρώ λαμβάνονται υπ’ όψιν ως το πραγματικό υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
– Ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις φορολογικές αρχές αυξήθηκε στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους κατά 90.561 πρόσωπα (φυσικά και νομικά), καθώς διαμορφώθηκε σε 4.087.432 στο τέλος Φεβρουαρίου 2022, από 3.996.871 στο τέλος Δεκεμβρίου 2021. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 37.519 (φυσικά και νομικά) πρόσωπα.
– Από τα Ελεγκτικά Κέντρα, την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ) και τις ΔΟΥ επιβλήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2022 κατασχέσεις σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία 6.481 οφειλετών του Δημοσίου. Συνολικά, στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους επιβλήθηκαν κατασχέσεις σε 10.217 οφειλέτες. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών εναντίον των οποίων έχουν επιβληθεί κατασχέσεις αυξήθηκε σε 1.342.267 (ήταν 1.335.786 τον Ιανουάριο του 2022 και 1.332.050 τον Δεκέμβριο του 2021).
– Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών εναντίον των οποίων είναι δυνατή η επιβολή κατασχέσεων αυξήθηκε κατά 31.725 πρόσωπα, από 1.989.167 στο τέλος Ιανουαρίου 2022, σε 2.020.892 στο τέλος Φεβρουαρίου 2022.
Πηγή: Γιώργος Παλαιτσάκης, Η Ναυτεμπορική/ Έντυπη Έκδοση