Με το σταγονόμετρο η άρση των μέτρων – Οι σκέψεις των ειδικών
Τι θα γίνει με σχολεία, κομμωτήρια και λιανεμπόριο
Τις τελικές τους αποφάσεις αναφορικά με την άρση του lockdown και των μέτρων κατά του κορονοϊού αναμένεται να λάβουν σήμερα οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να κάνουν και τις εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό.
Οι επιστήμονες της επιτροπής στην πλειοψηφία τους πια δεν φαίνεται να συμφωνούν με το βιαστικό άνοιγμα της χώρας λόγω Χριστουγέννων, αφού τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι αλλά και οι θάνατοι δεν έχουν περιορισθεί παρά το lockdown. Κάτι που αποδίδουν στη χαλαρότητα των περιοριστικών μέτρων, αφού η κίνηση στους δρόμους παραμένει αυξημένη παρά τους περιορισμούς.
Ήδη πάντως και η κυβέρνηση αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου έπειτα και από σχετικές συζητήσεις με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, προσανατολίζεται να ανοίξει όσο το δυνατόν λιγότερες δραστηριότητες τις επόμενες εβδομάδες, αφού έχει γίνει σαφές ότι το ΕΣΥ παραμένει πιεσμένο και είναι βέβαιον πως δεν αντέχει άλλο πιο ισχυρό κύμα της πανδημίας.
Εξάλλου οι διασωληνωμένοι αλλά και οι θάνατοι δεν δείχνουν σημαντική κάμψη και παραμένουν στα ύψη, γεγονός που οδηγεί τους επιστήμονες να είναι ακόμη άκρως επιφυλακτικοί.
Τα σχολεία
Οι περισσότεροι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι πια πως τα σχολεία δεν θα πρέπει να ανοίξουν τώρα. Και αυτό διότι εκτιμούν ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η κίνηση από τους γονείς, σε αυτό το λάιτ lockdown που έχει μπει η χώρα.
Η κυβέρνηση πάντως όπως ήδη έχει δηλώσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν προτίθεται να ακολουθήσει ειδικά στα σχολεία άλλο δρόμο από αυτόν που θα δείξουν οι επιστήμονες.
Εμπορικά και κομμωτήρια
Πρώτα θα ανοίξουν τα καταστήματα με τα εποχιακά είδη και τα κομμωτήρια. Δεν αποκλείεται μάλιστα τα κομμωτήρια να ανοίξουν και λίγο νωρίτερα αφού οι πελάτες θα πηγαίνουν με ραντεβού και σε απόσταση.
Άλλωστε η άποψη των ειδικών αλλά κυρίως του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα είναι πως τα κομμωτήρια αποτελούν έναν βασικό κρίκο για τη βελτίωση της ψυχολογίας των πολιτών που ζουν άκρως πιεσμένα τους τελευταίους μήνες.
Άγνωστο παραμένει πώς και σε ποια ημερομηνία θα ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα καθώς ακόμη και σήμερα δεν έχει βρεθεί ο τρόπος για να εφαρμοσθεί η μέθοδος που αρχικά είχε επιλεγεί αυτή του click away, όπως είχε γράψει το ethnos.gr. Με βάση τις πληροφορίες, η μέθοδος αυτή φαίνεται να απομακρύνεται πλήρως πια από το τραπέζι, καθώς δεν μπορούν όλα τα καταστήματα να ανταποκριθούν σε ένα σύστημα προαγορών μέσω ίντερνετ ή τηλεφωνικά.
Τέλος τα μπαρ και η διασκέδαση – Λιανεμπόριο με όρους
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι κάποιες δραστηριότητες δεν πρέπει να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε τα εμβόλια, όπως για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση.
«Ελπίζω όσο βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια. Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια» είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, σημείωσε πως «ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση». Σκεφτόμαστε επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο».
Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τα καταστήματα εποχικών ειδών, μικρού λιανεμπορίου και τα κομμωτήρια είναι πρώτα στη λίστα για άνοιγμα τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, δεν αποκλείεται άνοιγμα των πρώτων τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, εν όψει εορτών.
«Η πανδημία θα τελειώσει όταν θα έχουμε το εμβόλιο και όταν θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του, βάζοντας το πλαίσιο του ρόλου που θα παίξει το εμβόλιο για την επιστροφή σε μια «κανονικότητα», καθώς και το χρονοδιάγραμμα για αυτό.
Γιορτές αυστηρώς οικογενειακά
Η Κομισιόν προετοιμάζει τους Ευρωπαίους πολίτες για σφιχτές γιορτές με μάσκες, αποστάσεις και καραντίνα. Το σχέδιό της θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσουν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Το μήνυμα είναι σαφές: Οι γιορτές των Χριστουγέννων θα είναι διαφορετικές φέτος. Η Κομισιόν κάνει έκκληση προς τους όλους Ευρωπαίους πολίτες κατά τη διάρκεια των εορτών να διατηρήσουν τα μέτρα κοινωνικών αποστάσεων καθώς και της χρήσης μάσκας και να μπαίνουν σε ατομική καραντίνα επτά ημερών πριν και μετά από κοινωνικές συναθροίσεις. ζητούν δηλαδή, από τους πολίτες να γιορτάσουν εντός της… οικογενειακής φούσκας.
Την ίδια ώρα, στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συστήνεται να απαγορεύσουν τις μαζικές συναθροίσεις και να επιτρέπουν τις μικρότερες εκδηλώσεις μόνο με «ξεκάθαρα κριτήρια».
Η εικόνα των λυμάτων δείχνει ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων δεν πρέπει να θυμίσουν γιορτές άλλων ετών.
Ο κορονοϊός μαστίζει τις φυλακές
Ο κορονοϊός μαστίζει τις φυλακές χωρίς ωστόσο να διενεργούνται ούτε καν τεστ στους κρατουμένους που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα. Σύμφωνα με καταγγελίες, περισσότεροι από 100 κρατούμενοι στις φυλακές της Λάρισας έχουν ήδη παρουσιάσει σχετικά συμπτώματα και ζητούν να υποβληθούν σε τεστ. Μάταια όμως γιατί η διοίκηση αποφάσισε τη μεταφορά τους στην πτέρυγα των εργαζομένων και να παραμείνουν στα κελιά τους, για 14 ημέρες προκειμένου να αποφευχθεί επιπλέον συνωστισμός μεταξύ τους.
Το πρώτο θετικό κρούσμα, όπως αναφέρουν σε κείμενό τους, οι ίδιοι οι κρατούμενοι των φυλακών Λάρισας, βρέθηκε στις 30 Νοεμβρίου, στην Α’ πτέρυγα του σωφρονιστικού καταστήματος. Οι κρατούμενοι απομονώθηκαν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες κράτησης σε θαλάμους 8 και 10 ατόμων. Αντί για υγειονομικά μέτρα προστασίας, η διοίκηση προτίμησε να κόψει τις άδειες και τα επισκεπτήρια στους κρατουμένους, κλείνοντας τ’ αυτιά της στο αίτημά τους να μεταβεί επί τόπου εισαγγελέας και να υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού.
Οι κρατούμενες γυναίκες στις φυλακές Ελαιώνα Θηβών, κρούουν για άλλη μία φορά του κινδύνου και, με κείμενό τους, τονίζουν: « Οι φυλακές αποδείχθηκε πως δεν είναι ‘‘απόρθητα’’ φρούρια, όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση και εκατοντάδες κρατούμενοι προσβάλλονται από την θανατηφόρα αρρώστια. Χωρίς δυνατότητα αποστασιοποίησης, χωρίς τη δυνατότητα προφύλαξης και με το φόβο να βρεθούμε σε απαράδεκτες συνθήκες από τη στιγμή που νοσήσουμε, ζούμε χιλιάδες άνθρωποι κλεισμένοι στις φυλακές. Όπως διαβεβαίωναν πολλοί ειδικοί, οι κρατούμενοι/ες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες λόγω των συνθηκών ζωής τους: χώροι που συνωστίζονται δεκάδες και εκατοντάδες άνθρωποι, χώροι-ψυγεία χωρίς ή με ελάχιστη θέρμανση, χωρίς τη δυνατότητα να αμυνθούν οι άνθρωποι στην αρρώστια με την κατάλληλη διατροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη-αγωγή. Γνωρίζαμε και το είχαμε κοινοποιήσει με το λόγο και τις κινητοποιήσεις μας ότι αν μπει έστω και ένα κρούσμα σε φυλακή, είναι αδύνατο να μην μεταδοθεί αστραπιαία μολύνοντας το σύνολο του πληθυσμού….. Αυτό έγινε τελικά στις φυλακές Διαβατών όπου 108 άνθρωποι προσβλήθηκαν και μέχρι τώρα 2 άνθρωποι πέθαναν. Όλοι καταλαβαίνουν τώρα πόσο δίκιο είχαμε οι κρατούμενες/οι που ζητούσαμε αποσυμφόρηση των φυλακών. Λέγαμε τότε πως το να μολυνθούν οι φυλακές είναι θέμα χρόνου, πως είναι αδύνατο να μείνουν στο απυρόβλητο όσα μέτρα και αν ληφθούν, πως ο μόνος τρόπος για να ελεγχτεί η κατάσταση στις φυλακές είναι μια εκτεταμένη αποσυμφόρηση, ώστε να αποτραπεί η ανεξέλικτη διασπορά και να μπορούν όσες/όσοι νοσούν να έχουν μια ικανοποιητική περίθαλψη. Δηλώναμε πως οι φυλακές είναι υπερπλήρεις αφού είναι πάνω από 12.000 οι κρατούμενες/οι σε φυλακές χωρητικότητας 8.000 ατόμων. Ενημερώναμε για τις/τους άρρωστες/ αρρώστους που κρατούνται, για τις/τους υπερήλικες, για τις μητέρες με τα μωρά τους, για τις έγκυες… Ζητούσαμε το αυτονόητο, αποσυμφόρηση, αυτό που, όπως λέγαμε, έπρεπε να είχε γίνει ως μέτρο πρόληψης πριν εισβάλλει ο κορωνοϊός στις φυλακές. Αργότερα, λέγαμε, μπορεί να είναι αργά. Όσον αφορά τα δικαιώματά μας έχουν όλα ανασταλεί. Δεν κάνουμε επισκεπτήρια, δεν λαμβάνουμε πράγματα, δεν λαμβάνουμε δέματα (είδη ρουχισμού κλπ), δεν δίνονται άδειες, ενώ παραμένουμε σε 14ημερη καραντίνα όταν γυρνάμε από δικαστήρια ή από μεταγωγές. Στις φυλακές Κέρκυρας και Διαβατών πληροφορούμαστε ότι οι κρατούμενοι παραμένουν κλεισμένοι συνεχώς στα κελιά τους.
Σε επίσκεψή της η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής πολιτικής στις φυλακές Ελαιώνα είχε δηλώσει πως είναι μισοάδειες. Ενημερώνουμε πως οι θάλαμοι σε αυτή τη φυλακή είναι για 12 άτομα, αριθμός μεγάλος για να ζει κανείς και ειδικά σε συνθήκες πανδημίας. Όμως στους θαλάμους αυτούς κρατούνται έως και 18 ή 19 άτομα. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα και φοβούνται πως οι αριθμοί των νεκρών μπορεί να είναι τριψήφιοι σε ένα επόμενο, ακόμα σφοδρότερο, κύμα της πανδημίας. Η στάση της κυβέρνησης μέχρι τώρα, δηλώνει πλήρη αδιαφορία για τους χιλιάδες ανθρώπους που στοιβάζονται στους θαλάμους και τα κελιά των φυλακών. Έχουμε κυριολεκτικά αφεθεί στη μοίρα μας.
Για μια ακόμα φορά ζητάμε το αυτονόητο, αυτό που έπρεπε να είχε ήδη γίνει, αυτό που ζητούσαμε από την αρχή της πανδημίας:
Να γίνει αποσυμφόρηση των φυλακών.
Να αποφυλακιστούν άμεσα οι άρρωστες/οι, οι υπερήλικες, οι μητέρες με ανήλικα παιδιά, οι έγκυες. Δηλαδή, όλοι όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Να αποφυλακιστούν όσες/όσοι έχουν εκτίσει το 2/5 της ποινής τους μικτά, όσες/όσοι δηλαδή, έχουν μικρό υπόλοιπο ποινής, ώστε να αποσυμφορηθούν οι φυλακές.
Να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης (διατροφή, θέρμανση) και να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας των αρρώστων.
Να πάψει η ισχύς των πειθαρχικών που έχει επιβληθεί σε κρατούμενες των γυναικείων φυλακών Θήβας κατά την εξέγερση της 9/4.
Έχουμε κάθε δικαίωμα στη ζωή και τη υγεία»
Το κείμενο που υπογράφουν 301 κρατούμενες των φυλακών Ελαιώνα Θηβών έχει αποσταλεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο υπουργείο Υγείας, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στη Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / tanea.gr / zougla.gr