Μεγάλες φωτιές σε ΗΠΑ και Μεξικό, διαρροή χλωρίνης στη Ρωσία

Μια ανήσυχη νύχτα στον κόσμο

Parallaxi
μεγάλες-φωτιές-σε-ηπα-και-μεξικό-διαρρ-781635
Parallaxi

Ρωσία: Αέριο χλώριο διέρρευσε από αντλιοστάσιο στην πόλη Ιζέφσκ

Οι αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους να αποφεύγουν τις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο – Δεν αναφέρθηκαν θύματα Αέριο χλώριο διέρρευσε από ένα αντλιοστάσιο στην πόλη Ιζέφσκ της κεντρικής Ρωσίας, αλλά δεν έχουν αναφερθεί θύματα, ανακοίνωσε η τοπική υπηρεσία αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών. Οι αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους να αποφεύγουν τις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, όπου μπορεί να συσσωρευτεί το αέριο.

Το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο μία πηγή, μετέδωσε ότι διέρρευσαν 800 κιλά χλωρίου και οι υπηρεσίες εργάζονται για να εμποδίσουν το αέριο να φτάσει σε κατοικημένες περιοχές.

Στην ανακοίνωση της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών οι περίπου 600.000 κάτοικοι της πόλης, που απέχει 1.220 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, καλούνται να αποφεύγουν σημεία με χαμηλό υψόμετρο όπου μπορεί να συγκεντρωθεί το αέριο χλώριο, το οποίο είναι βαρύτερο από τον αέρα.

Το χλώριο χρησιμοποιείται ευρέως ως απολυμαντικό και καθαριστικό του νερού αλλά όταν εισπνέεται μετατρέπεται σε υδροχλωρικό οξύ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει εσωτερικά εγκαύματα και πνιγμό, λόγω της μετατροπής του σε νερό στους πνεύμονες.

ΗΠΑ: Μάχη για να ελέγξουν τρεις μεγάλες δασικές πυρκαγιές δίνουν οι πυροσβέστες στην Καλιφόρνια

Εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη για να ελέγξουν τρεις δασικές πυρκαγιές που έχουν κάνει στάχτη περισσότερα από 150.000 στρέμματα στη βόρεια Καλιφόρνια, μεταξύ άλλων και σε μια τουριστική ζώνη που ετοιμαζόταν να υποδεχτεί πολλούς επισκέπτες για το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου.

Οι αρχές διέταξαν να εκκενωθούν περιοχές κατά μήκος της λίμνης Σάστα, στα νότια των συνόρων με το Όρεγκον. Η περιοχή αυτή είναι πολύ δημοφιλής για κάμπινγκ.

Η θερμοκρασία στην Καλιφόρνια είναι υψηλή και η ξηρασία και οι άνεμοι ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών.

Ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι καταστράφηκαν περίπου 40 κτίσματα και από αυτά τουλάχιστον 6 ήταν κατοικίες κοντά στο Λέικχεντ.

“Όλα είναι κατάξερα από την ξηρασία. Είχαμε ελάχιστες βροχές, η στάθμη της λίμνης βρίσκεται πολύ χαμηλά αυτήν την περίοδο. Οι συνθήκες είναι τέλειες για τις πυρκαγιές”, σχολίασε ο Σέσιλ Χενγκστ, ο ιδιοκτήτης του κάμπινγκ Lakehead Campground, το οποίο θα ήταν γεμάτο αυτό το Σαββατοκύριακο αλλά αναγκάστηκε να κλείσει, λόγω της εκκένωσης. Οι φλόγες “ήταν πραγματικά κοντά… Ήταν επικίνδυνο” πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις αρχές, η “Πυρκαγιά Σαλτ” που απειλεί τη ζώνη προκλήθηκε από ένα όχημα που κινείτο στον Διαπολιτειακό 5, έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο που εκτείνεται από τον Καναδά μέχρι το Μεξικό. Ένα τμήμα του έκλεισε προσωρινά την Πέμπτη, λόγω της φωτιάς. Βορειότερα, οι πυρκαγιές “Λάβα” και “Τέναντ” καίνε δασικές εκτάσεις απ’ όπου υψώνονται πυκνοί μαύροι καπνοί. Η “Λάβα” προκλήθηκε από κεραυνούς την περασμένη εβδομάδα.

Μετά το φονικό κύμα καύσωνα, δεκάδες πυρκαγιές καίνε μεγάλες εκτάσεις στη δυτική Βόρεια Αμερική, από τον Καναδά μέχρι την Καλιφόρνια. Από τις αρχές του έτους στην Καλιφόρνια έχουν ξεσπάσει ήδη 600 πυρκαγιές περισσότερες σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, που ήταν το χειρότερο στη σύγχρονη ιστορία της Πολιτείας.

Mεξικό: «Πύρινο μάτι»: Κατασβέστηκε πυρκαγιά στην επιφάνεια του ωκεανού στο Μεξικό που ξέσπασε από διαρροή αερίου σε υποβρύχιο αγωγό

Πυρκαγιά στην επιφάνεια του ωκεανού, δυτικά της χερσονήσου Γιουκατάν του Μεξικού, κατασβέστηκε νωρίς την Παρασκευή, ανακοίνωσε η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Pemex, τονίζοντας πως διαρροή αερίου σε υποβρύχιο αγωγό προκάλεσε την πυρκαγιά, η οποία καταγράφηκε σε βίντεο που έγιναν viral στο διαδίκτυο. Μεγάλες πορτοκαλί φλόγες που ξεπηδούν από το νερό μοιάζοντας με λιωμένη λάβα ονοματίστηκαν ως ένα «πύρινο μάτι» από χρήστες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω του κυκλικού σχήματος της φλόγας, που μαινόταν σε μικρή απόσταση από μια πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της Pemex.

Η πυρκαγιά χρειάστηκε περισσότερες από πέντε ώρες για να κατασβεστεί πλήρως, σύμφωνα με την πετρελαϊκή εταιρεία. Η πυρκαγιά ξεκίνησε μέσα σε υποβρύχιο αγωγό που συνδέεται με μια πλατφόρμα στο κοίτασμα Κου Μαλουμπ Ζάαπ, το πιο σημαντικό της Pemex, ανέφεραν τέσσερις πηγές στο Reuters. Το Κου Μαλουμπ Ζάαπ βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη νότια άκρη του Κόλπου του Μεξικού. Η Pemex τόνισε ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και πως η παραγωγή δεν επηρεάστηκε μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς περίπου στις 5:15 τα ξημερώματα, τοπική ώρα. Η πυρκαγιά είχε κατασβεστεί πλήρως μέχρι τις 10:30 το πρωί. Η Pemex, που έχει μακρό ιστορικό μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων σε εγκαταστάσεις της, πρόσθεσε ότι έκλεισε τις βαλβίδες του αγωγού διαμέτρου 12 ιντσών. Ο Άνχελ Καρισάλες, επικεφαλής της μεξικανικής ρυθμιστικής αρχής για την πετρελαϊκή ασφάλεια ASEA, επισήμανε στο Twitter ότι το συμβάν «δεν προκάλεσε καμία διαρροή». Δεν εξήγησε τι φλεγόταν στην επιφάνεια του νερού. Από το Κου Μαλουμπ Ζάαπ παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα αργού πετρελαίου της Pemex, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 40% της ημερήσιας παραγωγής σχεδόν 1,7 εκατομμυρίων βαρελιών.

«Η στροβιλομηχανή των ενεργών εγκαταστάσεων παραγωγής του Κου Μαλουμπ Ζάαπ επηρεάστηκε από ηλεκτρική καταιγίδα και ισχυρές βροχοπτώσεις», υπογραμμίζεται σε γραπτή αναφορά της Pemex για το περιστατικό, που κοινοποίησε μια πηγή στο Reuters. Εργαζόμενοι της εταιρείας χρησιμοποίησαν άζωτο για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, προστίθεται στη γραπτή αναφορά. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι θα διερευνήσει τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς.

ΑΠΕ ΓΣ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα