Top

Μεγαλώνει η λίστα με τα θύματα στη χώρα – Σε καραντίνα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Όλα τα τελευταία νέα στο μέτωπο του κορονοϊού στην χώρα μας.

Parallaxi
μεγαλώνει-η-λίστα-με-τα-θύματα-στη-χώρα-657104
Parallaxi

mask

Σε καραντίνα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Σε καραντίνα μπαίνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς μέλος του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος διαγνώσθηκε θετικό στον κορονοϊό.

Όπως έγραψε ο ίδιος ο υπουργός στο Twitter, υποβλήθηκε σε τεστ το οποίο είναι αρνητικό. Ωστόσο, μπαίνει προληπτικά σε καραντίνα και θα ασκεί τα καθήκοντά του εξ αποστάσεως.

Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στα Ιωάννινα – Ξεκίνησαν δωρεάν rapid τεστ

Eκτεταμένα διαγνωστικά τεστ για κορωνοϊό με τη διαδικασία rapid στον γενικό πληθυσμό ξεκινούν από σήμερα και για τρεις ημέρες στα Ιωάννινα, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Η διενέργεια των τεστ γίνεται από έξι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ στον προαύλειο χώρο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου. Σήμερα, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου και αύριο Πέμπτη 15 Οκτωβρίου οι πολίτες θα μπορούν να υποβληθούν σε τέστ, από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00.

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου τα τεστ θα πραγματοποιηθούν, από τις 10:00 έως τις 14:00. Τα τεστ γίνονται στο πλαίσιο των προληπτικών ελέγχων για τον εντοπισμό κρουσμάτων covid-19 στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, με πρωτοβουλία του ΕΟΔΥ και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την 6η ΥΠΕ και την 1η ΤΟΜΥ Ιωαννίνων. Tα τεστ είναι δωρεάν και μπορούν να προσέρχονται όλοι οι πολίτες προς εξέταση.

Ιερέας στη Θεσσαλονίκη: Δεν επιτρέπω μάσκα μέσα στην εκκλησία, είναι εμπαιγμός στο Άγιο Πνεύμα

Την αντίθεσή του στη χρήση μάσκας εντός της εκκλησίας, εξέφρασε ένας ιερέας στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας μάλιστα πως δεν επιτρέπει σε κανέναν να μπαίνει εντός του ναού με μάσκα. Ο ιερέας δικαιολόγησε την άποψή του αυτή λέγοντας ότι «το 4,5 έτους παιδί μου λιποθύμησε εξαιτίας μάσκας» και συνέχισε λέγοντας «δεν έχει ξαναλιποθυμίσει πουθενά αλλού παιδί. Γι’ αυτό είμαι κατά στο να φοράνε μάσκες τα παιδιά. Στην εκκλησία έξω βάζουν μάσκα. Μέσα στην εκκλησία δεν επιτρέπω τη μάσκα γιατί είναι εμπαιγμός, δηλαδή εκείνος που τη φοράει εμπαίζει το Άγιο Πνεύμα.

Ούτε ο ίδιος δε φοράω μάσκα μέσα, ούτως ή άλλως. Έχω κοινωνήσει πάρα πολλούς αρρώστους και προκαλώ κιόλας να πάω να κοινωνήσω κάποιον άρρωστο και μετά να κάνω κατάλυση και ο ίδιος. Δεν κολλάς μέσα στην εκκλησία, ούτε από το Άγιο Ποτήριο», τόνισε μιλώντας στο Star. Από την πλευρά του, ο καθηγητής πνευμονολογίας Θοδωρής Βασιλακόπουλος τόνισε στο Star πώς η λιποθυμία του παιδιού δεν οφείλεται στη μάσκα αλλά είναι ένα τυχαίο γεγονός και πρέπει κάποιος να βρει τα αίτια της λιποθυμίας.

Τρεις ακόμη νεκροί από τη πανδημία στη χώρα

Ακόμη τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορoνοϊό στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν άντρα 79 ετών με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, μια γυναικά 89 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν στον νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και έναν 59χρονο που διακομίστηκε νεκρός στο νοσοκομείο «Αττικόν» στις 5 Οκτωβρίου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικός στον κορονοϊό. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, 408 νέα κρούσματα του νέου κορoνοϊού και 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 463.

Μήπως φοράτε τη μάσκα σας λάθος;

Πώς ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει ξαφνική μόνιμη απώλεια ακοής

Ξαφνική και μόνιμη απώλεια ακοής μπορεί να προκαλέσει ο κορωνοϊός, σύμφωνα με επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής μία Ελληνίδα της διασποράς, που μελέτησαν την περίπτωση ενός 45χρονου ασθενούς. Μετά την απώλεια όσφρησης και γεύσης, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να κάνει ζημιά και στην ακοή. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Φωτεινή-Στεφανία Κούμπα του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) και του Νοσοκομείου Royal National Throat Nose and Ear Hospital, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Case Reports», επεσήμαναν ότι τα προβλήματα ακοής χρειάζονται έγκαιρη διάγνωση και επείγουσα θεραπεία στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ λόγω κορωνοϊού. Ο 45χρονος, ο οποίος έπασχε από άσθμα και νόσησε με Covid-19, διασωληνώθηκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε φαρμακευτική αγωγή με ρεμδεσιβίρη, ενδοφλέβια στεροειδή και άλλα φάρμακα.

Μία εβδομάδα αφότου βγήκε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εμφάνισε απώλεια ακοής στο αριστερό αυτί του. Οι γιατροί ανέφεραν ότι κανένα από τα χορηγηθέντα φάρμακα δεν μπορεί να προκάλεσε τέτοια παρενέργεια, οι εξετάσεις του δεν έδειξαν κάποια αυτοάνοση διαταραχή, ούτε είχε κάποιο ιστορικό προβλήματος ακοής. Η δρ Κούμπα σημείωσε ότι προς το παρόν δεν είναι γνωστό με ποιο τρόπο ο κορονοϊός μπορεί να κάνει ζημιά στην ακοή. Όπως είπε, «είναι πιθανό ότι ο SARS-CoV-2 εισδύει στα κύτταρα του έσω ωτός και τα καταστρέφει ή αναγκάζει το σώμα να απελευθερώνει φλεγμονώδεις χημικές ουσίες, τις κυτταροκίνες, που μπορεί να είναι τοξικές για το έσω ους. Ακόμη και η μονόπλευρη απώλεια ακοής έχει σοβαρές συνέπειες για την ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου, αν δεν θεραπευθεί άμεσα». Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Κέβιν Μάνρο, υποστήριξε ότι και άλλοι ιοί μπορούν να επηρεάσουν την ακοή, ενώ ήδη αρκετοί άνθρωποι που πέρασαν την Covid-19 παραπονιούνται για βόμβο στα αυτιά τους ή για μειωμένη ακοή. Μία μελέτη του σε 121 ασθενείς βρήκε ότι οι 16 είχαν προβλήματα ακοής δύο μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο

Κρούσμα σε τρόφιμο γηροκομείου στην Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ηλικιωμένη γυναίκα, τρόφιμος γηροκομείου στο κέντρο της Αθήνας, μεταφέρθηκε το βράδυ της Τρίτης στον Ευαγγελισμό, όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετική στον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γίνεται έλεγχος από κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε περίπου 50 τρόφιμους και 20 εργαζόμενους για να διαπιστωθεί αν υπήρξε διασπορά. Το περιστατικό μένει να επιβεβαιωθεί επίσημα από τον ΕΟΔΥ.

Γώγος: Οι εστίες μετάδοσης και η ανάγκη για νέες κλίνες στις ΜΕΘ

Ο πρώτος Έλληνας που έκανε το ρωσικό εμβόλιο περιγράφει τη διαδικασία

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μπορούμε να ζούμε ελεύθερα». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο Βαλέριος Ασλανίδης την απόφασή του να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-5. Ο Βαλέριος Ασλανίδης, που κατοικεί μόνιμα στη Μόσχα, είναι πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Ανάπας. Όπως περιέγραψε στην τηλεόραση του Mega και την εκπομπή «Live News», Πόντιος στην καταγωγή και με μεγάλο αθλητικό παρελθόν στις πλάτες του, αφού ήταν επί χρόνια αθλητής του τζούντο, πήρε την απόφαση να κάνει το ρωσικό εμβόλιο, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος Έλληνας που εμβολιάζεται κατά του φονικού ιού SARS-CoV-2. «Πήγα στη Μόσχα και εκεί μου έκαναν το εμβόλιο. Πριν κάνω το εμβόλιο έκανα εξέταση για τον κορωνοϊό, μου πήραν αίμα για αντισώματα και μετά κοίταξαν τα όργανά μου. Μπήκαμε σε ένα δωμάτιο, που ήταν ένα ψυγείο με -32 βαθμούς. Από εκεί βγάλανε το εμβόλιο που θα μου έκαναν. Ήταν παγωμένο, το λιώσανε περίπου εφτά λεπτά και μου το έκαναν», είπε χαρακτηριστικά ο 67χρονος κ. Ασλανίδης. «Δε φοβήθηκα γιατί εγώ ξέρω ποιος έκανε.

Αυτοί που έκαναν ξέρουν αυτή την κατάσταση και αυτοί οι άνθρωποι που βγάζουν αυτό το εμβόλιο αυτοί το έκαναν πριν 3-4 μήνες και δεν έπαθαν τίποτα μια χαρά είναι και τώρα αυτό το εμβόλιο το Sputinik-5 όπως το λένε πήγε και στη Λευκορωσία και σε άλλες χώρες. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μπορούμε να ζούμε ελεύθερα», συνέχισε. Αν όλα πάνε καλά ο κ. Ασλανίδης σε περίπου δέκα ημέρες θα λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. «Κάνεις το πρώτο εμβόλιο και μετά από δύο εβδομάδες κάνεις εξέταση για να δουν τα αντισώματα στο αίμα σου και τότε σου κάνουν και το δεύτερο εμβόλιο το οποίο σε κρατάει ασφαλή για περίπου δύο χρόνια», αναφέρει σχετικά με τη διαδικασία. Μάλιστα ο κ. Ασλανίδης δήλωσε ότι έγινε ο πρώτος Έλληνας που εμβολιάστηκε εθελοντικά με το ρωσικό εμβόλιο με την ελπίδα να δώσει το καλό παράδειγμα.

Θετικά άλλα έξι μέλη του πληρώματος του πλοίου «Διονύσιος Σολωμός»

Θετικά στον κορωνοϊό διαπιστώθηκε ότι είναι ακόμη έξι άτομα -μέλη του πληρώματος- του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Διονύσιος Σολωμός», το οποίο βρίσκεται από χθες το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά, κενό επιβατών. Σημειώνεται, ότι χθες Τρίτη, κατά τη διάρκεια του πλου του συγκεκριμένου πλοίου από το λιμάνι του Πειραιά προς τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων, εντοπίστηκαν άλλα τρία κρούσματα κορωνοϊού σε μέλη του πληρώματος. Πρόκειται για δύο ναύτες και έναν μηχανικό. Συνολικά, στο συγκεκριμένο πλοίο έχουν εντοπιστεί εννέα κρούσματα από χθες, ενώ την περασμένη εβδομάδα σε ακόμη ένα μέλος του πληρώματος, το οποίο βρισκόταν εκτός πλοίου, διεγνώσθη ο ιός. Ο συγκεκριμένος ναυτικός, σύμφωνα με την εταιρεία, ήταν εκτός πλοίου και δεν είχε έρθει σε επαφή με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος. Τα εννέα μέλη του πληρώματος στα οποία εντοπίστηκε ο ιός είναι ασυμπτωματικά και τέθηκαν σε καραντίνα εκτός πλοίου, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Στο πλοίο πραγματοποιήθηκε σήμερα νέα απολύμανση, ενώ διενεργήθηκε έλεγχος σε όλα τα μέλη του πληρώματος.

Επίσης, τα εννέα άτομα που τέθηκαν σε καραντίνα αντικαταστάθηκαν από άλλα μέλη πλήρωμα. Το πλοίο, το οποίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Θήρα, Ίο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Κίμωλο, Μήλο, Σίφνο, Σέριφο, Κύθνο, Πειραιά δεν θα πραγματοποιήσει σήμερα δρομολόγιο. «Η εξάπλωση των κρουσμάτων του COVID-19 σε μέλη του πληρώματος του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου “ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ” της ναυτιλιακής εταιρείας ANMEZ επιβεβαιώνει την καταγγελία μας από τις 8 Οκτώβρη και την ανάδειξη για την άμεση λήψη μέτρων σε ναυτεργάτες και επιβαίνοντες, γεγονός που αποσιωπήθηκε, ενώ το πλοίο συνέχισε να εκτελεί δρομολόγια», αναφέρουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα ναυτεργατιά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και της Πανελλήνιας Ένωσης Μαγείρων. Τα τρία σωματεία ζητούν να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο, την πρόληψη και την προστασία των ναυτεργατών του πλοίου και των επιβατών που επιβιβάστηκαν αυτήν την περίοδο, ενώ απαιτούν να μη γίνει καμία απόλυση ναυτεργάτη.

Σε καραντίνα το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ Χίου – Ανησυχία και έκτακτα μέτρα υγειονομικής προστασίας

Πηγές: ΑΠΕ, skai.gr, star, in.gr, ert.gr, MEGA, iefimerida.gr, OPEN TV,

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα