Επικαιρότητα

Μενδώνη από σταθμό Βενιζέλου: Είναι καιρός η Θεσσαλονίκη να επανασυνδεθεί με τον κόσμο

«Οι αρχαιότητες του σταθμού ήταν και είναι προφανώς σημαντικές. Κανείς δεν αμφισβήτησε τη σημαντικότητά τους».

Parallaxi
μενδώνη-από-σταθμό-βενιζέλου-είναι-κα-783907
Parallaxi

Στο σταθμό Βενιζέλου βρέθηκε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη συνοδευόμενη από τον υπουργό μεταφορών και υποδομών, Κώστα Καραμανλή, τον γενικό γραμματέα υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη και τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό, Νίκο Ταχιάο.

Η υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση του ΣτΕ για την απόσπαση των αρχαίων από τον σταθμό και την επανατοποθέτησή τους κάνοντας λόγο για δικαίωση «του υπουργείου πολιτισμού, των υπηρεσιών του και του ΚΑΣ».

«Είμαστε σήμερα εδώ σήμερα με τον υπουργό μεταφορών και υποδομών, Κώστα Καραμανλή, προκειμένου όπως είπε να σημάνουμε την έναρξη του έργου. Την επανέναρξη. Το υπουργείο μεταφορών και υποδομών και η Αττικό Μετρό μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ μπορούν να ξεκινήσουν τις εργασίες που έχουν διακοπεί για πολύ σημαντικό χρόνο στο σταθμό Βενιζέλου. Οι αρχαιότητες του σταθμού ήταν και είναι προφανώς σημαντικές. Κανείς δεν αμφισβήτησε τη σημαντικότητά τους. Όπως ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε το πόσο σημαντικές είναι οι αρχαιότητες της Αγίας Σοφίας οι οποίες αποσπάστηκαν προκειμένου να επανατοποθετηθούν. Κι αυτό το οποίο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο επέτρεψε με τη γνωμοδότηση του, ήταν η προσωρινή απόσπαση και η επανατοποθέτηση. Το τονίζω, η επανατοποθέτηση του 92% των αρχαιοτήτων στην ίδια θέση που τα βλέπουμε σήμερα. Με την επανατοποθέτηση στον σταθμό Βενιζέλου δημιουργείται ένας μουσειακός αρχαιολογικός χώρος. Είναι η στιγμή που θα επιτρέψει στη Θεσσαλονίκη την επιβεβαίωση του συνθήματος «και αρχαία και μετρό». Ο μητροπολιτικός σιδηρόδρομος θα έχει εκετελεστεί και θα μπορεί να λειτουργεί και να εξυπηρετεί τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς οι οποίοι χρόνια τώρα υποκείνται τα βάσανα ενός εργοταξίου στην καρδιά της πόλης. Συγχρόνως όμως θα αποδώσει έναν μοναδικής αισθητικής σταθμό, που μπορεί πραγματικά να αποτελέσει σχολή όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά για τα διεθνή δεδομένα. Η απόφαση του ΣτΕ το 2021 όπως και εκείνη του 2016 δικαιώνει απολύτως τις επιλογές του υπουργείου πολιτισμού, των υπηρεσιών του και του ΚΑΣ. Ειδικά στην πρόσφατη απόφαση είναι απολύτως, σαφώς διατυπωμένο και ξεκάθαρο, ότι το ΥΠΠΟΑ, οι υπηρεσίες του και το ΚΑΣ ακολούθησαν κατά γράμμα το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία των αρχαιοτήτων της πολιτιστικής κληρονομιάς, την αρχαιολογική νομοθεσία έτσι όπως εκφράζεται από τον νόμο 3028 του 2002 και το σύνολο των διεθνών συμβάσεων, της Γρανάδας, της Βαλέτα, της Unesco. Είναι καιρός η Θεσσαλονίκη να επανασυνδεθεί με τον κόσμο, με όλα τα έργα τα οποία έχει προγραμματίσει αυτή η κυβέρνηση και εκτελεί το υπουργείο υποδομών, κυρίως όμως με τον μητροπολιτικό σιδηρόδρομο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα