Μενδώνη για Βενιζέλου: Δεν είναι θεσμικά ορθό να συζητάμε απόφαση του ΣτΕ που δεν έχει εκδοθεί

Η σύγκριση με τα αρχαία της Αγίας Σοφίας - Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδέα και όχι μελέτη, όπως είπε

Parallaxi
μενδώνη-για-βενιζέλου-δεν-είναι-θεσμι-725498
Parallaxi

«Δεν είναι θεσμικά ορθό να συζητάμε μία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία δεν έχει ακόμη εκδοθεί», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Χάρη Καστανίδη, σχετικά με την απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού της Βενιζέλου.

«Διαπιστώνω, ότι σήμερα καλούμαι, τουλάχιστον με βάση αυτά που γράφετε στο κείμενο της ερώτησής σας και με αυτά που είπατε προηγουμένως, να απαντήσω για το πώς προτίθεμαι, ως Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, να χειριστώ μια δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Χώρας, σχετικά με την απόσπαση ή μη των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου, η οποία όμως ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί και πάντως, μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχει περιέλθει στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού» δήλωσε η υπουργός.

«Αυτό που παρατηρώ όμως και σημειώνω» πρόσθεσε, «είναι ότι ο κορυφαίος δημοκρατικός θεσμός του κοινοβουλευτικού ελέγχου, γίνεται σήμερα βάσει δημοσιευμάτων περί του περιεχομένου της δικαστικής απόφασης σε κάποιες ιστοσελίδες».

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παγώσει προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ για να υπάρξει μελέτη με τη δυνατότητα της in situ παραμονής. «Έως το 2019» ανέφερε η κα Μενδώνη, «δηλαδή τέσσερα χρόνια από την ανατροπή που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που είχε κατατεθεί ήταν μια ‘πρόταση’, μια ‘ιδέα’, περί παραμονής των αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια κατασκευής του σταθμού, η οποία όχι μόνο δεν περιελάμβανε τα συστατικά στοιχεία αυτού που ονομάζει ο νόμος ‘μελέτη’, κατά νόμον μελέτη, αφού δεν είχε καν στατικούς υπολογισμούς, αλλά επιπλέον είχε εκπονηθεί από μια άτυπη ομάδα εργασίας, η οποία δεν υπέγραψε ούτε την πρόταση ούτε τα σχέδια που τη συνόδευαν και τα οποία (πρόταση και σχέδια) παραμένουν έως και σήμερα ανυπόγραφα. Ανυπόγραφη μελέτη κ. Βουλευτά, σημαίνει ότι κανείς δεν φέρει την ευθύνη της κατασκευασιμότητάς της και της εφαρμοσιμότητάς της, κανείς δεν φέρει την ευθύνη της ασφάλειας των αρχαιοτήτων, κανείς δεν φέρει την ευθύνη ενός εργατικού ατυχήματος κατά την κατασκευή, κανείς δεν φέρει την ευθύνη της ασφάλειας των επιβατών αργότερα», τόνισε.

«Όπου είναι δυνατή η κατά χώρα παραμονή αρχαιοτήτων, προφανώς προτάσσεται και όπου είναι δυνατή, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου, που οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη, πρωτίστως για την προστασία, αλλά και για το δημόσιο συμφέρον» είπε η ίδια, αναφερόμενη στο μέτρο της Αθήνας όπου διατηρήθηκαν κατά χώραν αρχαιότητες, αλλά και κάποιες αποσπάσθηκαν για να προστατευθούν.

Επίσης σημείωσε ότι αντίστοιχες αρχαιότητες «και πολύ σημαντικότερης αξίας ευρέθησαν και στον διπλανό Σταθμό της Βενιζέλου, στον Σταθμό της Αγίας Σοφίας. Με ίδια υλικά, δεν μπορούν να μπουν γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ τροποποιήθηκε η μελέτη του σταθμού – αυτό είναι μια άλλη ιστορία, την οποία αντιμετωπίζουμε και θα δούμε. Τα υλικά λοιπόν, είναι τα ίδια, οι αρχαιότητες, σημαντικότερες ενδεχομένως του Βενιζέλου κατά κάποιους ειδικούς, απεσπάσθησαν και προφανώς θα επανατοποθετηθούν με τη φροντίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Αυτά περί υλικών και κινδυνολογίας, τουλάχιστον δεν τεκμηριώνονται».

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα