Top

Μερικό άνοιγμα στην Ευρώπη – Σε κατάσταση συναγερμού Ινδία, Ιαπωνία

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
μερικό-άνοιγμα-στην-ευρώπη-σε-κατάστ-650321
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Η Ουγγαρία θα ανοίξει και πάλι τους υπαίθριους χώρους των καφέ και των εστιατορίων, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν προσθέτοντας ότι η αναλογία των εμβολιασθέντων στη χώρα θα φθάσει το 40% στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και ότι αυτή τη στιγμή περισσότεροι από το ένα τρίτο του πληθυσμού έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19.

Το όριο των «3,5 εκατομμυρίων» σ’ αυτή τη χώρα των 9,8 εκατομμυρίων κατοίκων ξεπεράσθηκε, «συνεπώς από το Σάββατο οι υπαίθριοι χώροι εστίασης θα μπορούν να υποδέχονται και πάλι πελάτες», δήλωσε ο Ορμπάν κατά την εβδομαδιαία ραδιοφωνική συνέντευξή του και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σύντομα θα μπορέσει να απολαύσει την πρώτη, από τον Νοέμβριο, μπύρα του στον υπαίθριο χώρο κάποιου μπαρ.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα ξενοδοχεία, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια, τα δημόσια λουτρά, καθώς και οι αίθουσες των εστιατορίων, μόλις ο αριθμός των εμβολιασθέντων φθάσει τα 4 εκατομμύρια, κάτι που αναμένεται κατ’ αρχήν να συμβεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Οι πελάτες θα πρέπει ωστόσο να παρουσιάζουν ένα «πιστοποιητικό ανοσίας».

Η Ουγγαρία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία είναι το μόνο μέλος που χρησιμοποιεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik και το κινεζικό Sinopharm, παρόλο που τα εμβόλια αυτά δεν έχουν ακόμη πάρει το πράσινο φως από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Όμως είναι επίσης μία από τις χώρες που έχουν πληγεί πιο σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί εκεί περίπου 26.000 θάνατοι, δηλαδή ένας από τους υψηλότερους απολογισμούς στον κόσμο αναλογικά με τον πληθυσμό.

Η κυβέρνηση κατέθεσε εξάλλου αυτή την εβδομάδα στο κοινοβούλιο νόμο για να παρατείνει μέχρι τον Σεπτέμβριο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει σήμερα και της επιτρέπει να διοικεί τη χώρα με διατάγματα.

Μπροστά σε μια κατάσταση που παραμένει κρίσιμη, πολλές φωνές υψώνονται, στην αντιπολίτευση και μεταξύ των γιατρών, κατά της χαλάρωσης των περιορισμών, η οποία κρίνεται πρόωρη.

Όμως ο Βίκτορ Ορμπάν προβάλλει τη μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων αυτή την εβδομάδα και θέλει να ανοίξει και πάλι το συντομότερο την οικονομία, καθώς οι βουλευτικές εκλογές της άνοιξης του 2022 προαναγγέλλονται αμφίρροπες.

Στη γειτονική Σλοβενία, τα μέτρα χαλαρώνουν επίσης: οι κινηματογράφοι και τα θέατρα, κλειστοί εδώ και περισσότερο από έξι μήνες, ανοίγουν και πάλι σήμερα, όμως υπόκεινται σε αυστηρούς υγειονομικούς ελέγχους, ενώ από τη Δευτέρα ανοίγουν και πάλι τα ξενοδοχεία με λιγότερα από 30 δωμάτια.

Την προοπτική για ένα ταυτόχρονο άνοιγμα στα μέσα Μαΐου, στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, της εστίασης και του τουρισμού, με σχεδιασμό ασφάλειας, παρουσίασε το απόγευμα στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, με την επεξεργασία για τις λεπτομέρειες σχετικά με τους ακριβείς όρους και τις ημερομηνίες να γίνεται έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας

Έπειτα από τις σημερινές διαδοχικές διαβουλεύσεις της κυβέρνησης συνασπισμού -του Λαϊκού Κόμματος του με τους Πράσινους- με εμπειρογνώμονες, την αντιπολίτευση και τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών θα είναι εφικτά τα πρώτα βήματα ανοίγματος, παρά τον σημερινό υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Στις σημερινές διαβουλεύσεις, ο εμβολιασμός ήταν το κεντρικό θέμα και σε αυτές ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα που θα έχει το επιπλέον περίπου ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Biontech-Pfizer που αναμένονται να φτάσουν νωρίτερα στην Αυστρία, τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα “εμβολιασμό τούρμπο” που θα επιτευχθεί με τις πρώτες παραδόσεις Biontech/Pfizer, από τις οποίες στην Καγκελαρία, αναμένονται περίπου 100.000 επιπλέον τον Απρίλιο, 300.000 τον Μάιο και 600.000 τον Ιούνιο.

“Υπάρχει λόγος να είμαστε αισιόδοξοι, βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα”, ανέφερε στις δηλώσεις του, σημειώνοντας ότι το 7,6% του αυστριακού πληθυσμού είναι αυτή την στιγμή πλήρως ανοσοποιημένοι και το 18,63% έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ είχε καλά νέα για τους εκπαιδευτικούς και την αστυνομία, ανακοινώνοντας ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν εμβολιαστεί.

Ο καγκελάριος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι δεν καθίσταται αναγκαίο ένα lockdown σε εθνικό επίπεδο, τονίζοντας ότι τα σενάρια “συντέλειας του κόσμου” δεν επιβεβαιώθηκαν, ότι το επίπεδο μόλυνσης είναι “σχετικά σταθερό”, ότι όλα τα βήματα ανοίγματος θα γίνουν “προσεκτικά”, και ότι μάσκες, τα τεστ και επίσης το “πράσινο διαβατήριο” θα παίξουν έναν μεγάλο ρόλο.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό αντικαγκελάριο και αρχηγό των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, ο μέγιστος αριθμός κοινού και οι αριθμοί για τα τετραγωνικά μέτρα θα διαδραματίσουν ρόλο στα πολιτιστικά ιδρύματα και είναι σαφές ότι οι πιθανές ημερομηνίες ανοίγματος θα πρέπει να καθοριστούν επίσης την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αντίστοιχη προθεσμία προγραμματισμού.

Ο αντικαγκελάριος, ο οποίος ασκεί επί του παρόντος τα καθήκοντα του παραιτηθέντα την περασμένη Τρίτη13 Απριλίου, υπουργού Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ, εμφανίστηκε επίσης συγκρατημένα αισιόδοξος, εκφράζοντας ευχαριστίες προς τη Βιέννη, όπου, όπως σημείωσε, φαίνεται σαφώς ότι επιδρά το lockdown του οποίου η ισχύς έχει παραταθεί μέχρι τις 2 Μαΐου.

Ταυτόχρονα, απεύθυνε έκκληση για εγγραφή προς εμβολιασμό και για παρότρυνση και στους άλλους να εγγραφούν για εμβολιασμό, και το ίδιο, όπως είπε ισχύει και για τα τεστ, τονίζοντας ο ίδιος χαρακτηριστικά “αφήστε τον εαυτό σας να εξεταστεί, οι δυνατότητες υπάρχουν και είναι δωρεάν”.

Εντός Ιουνίου θα καταστεί πιθανότατα εφικτό να καταργηθεί η σειρά προτεραιότητας για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και τόνισε ότι χαλάρωση των περιορισμών μπορεί να συζητηθεί μόνο εφόσον «σπάσει» το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Η κατάργηση της σειράς προτεραιότητας εντός Ιουνίου εξαρτάται κυρίως από την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης των εμβολίων από τις εταιρίες, σημείωσε ο κ. Σπαν και διευκρίνισε ότι η αλλαγή αυτή δεν σημαίνει «ούτε ότι όλοι θα έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό εντός μίας εβδομάδας ούτε ότι θα έχουν εμβολιαστεί πριν από το τέλος του μήνα». Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα χρειαστούμε και το καλοκαίρι, πρόσθεσε. Όπως δήλωσε, μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί το 18% των Γερμανών με την α’ δόση του εμβολίου, ενώ το 7% έχει λάβει και τις δύο δόσεις. Πολύ σύντομα, εκτίμησε, θα έχει εμβολιαστεί το ένα τρίτο των πολιτών, καθώς η διαδικασία εξελίσσεται πλέον με ταχύτητα.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο όσοι έχουν εμβολιαστεί να ανακτήσουν κάποιες από τις ελευθερίες τους, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι, «όταν σπάσει το τρίτο κύμα, τότε θα είναι εφικτό να ανοίξουμε σε κάποιο βαθμό και τότε ένα εμβόλιο θα μπορεί να ισοδυναμεί με ένα αρνητικό τεστ». Το θέμα θα απασχολήσει την ερχόμενη Δευτέρα και τη νέα τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων.

Σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο Γενς Σπαν τόνισε για μία ακόμη φορά ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας – «και κυρίως το προσωπικό» – δέχονται μεγάλη επιβάρυνση. Σε ΜΕΘ με Covid-19 νοσηλεύονται σήμερα 5.000 ασθενείς. «Όσο αυξάνονται τα κρούσματα, αυξάνεται και η επιβάρυνση των νοσοκομείων. Και ο μοναδικός τρόπος που έχουμε για να μειώσουμε την επιβάρυνση είναι ο περιορισμός των επαφών», τόνισε ο υπουργός, αν και, όπως είπε, ο εμβολιασμός έχει αρχίσει να φέρνει ορατά αποτελέσματα.

Από την πλευρά του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», ο αντιπρόεδρος Λαρς Σάαντε εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή δεν διαπιστώνεται ραγδαία αύξηση στα κρούσματα, αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχει και ορατή μείωση. Επιπλέον, από τον Μάρτιο έως τώρα πεθαίνουν κάθε εβδομάδα περίπου 1.000 άνθρωποι, ενώ παρατηρείται ότι πολλοί που έχουν αναρρώσει υποφέρουν από συνέπειες της λοίμωξης. «Είναι πολύ νωρίς για να σημάνουμε λήξη συναγερμού», πρόσθεσε.

Αναστολή των επιβατικών πτήσεων από την Ινδία και το Πακιστάν για 30 ημέρες στο πλαίσιο ενίσχυσης των μέτρων κατά της εξάπλωσης της COVID-19

Η κυβέρνηση του Καναδά προχωρεί στην προσωρινή αναστολή των επιβατικών πτήσεων από την Ινδία και το Πακιστάν, στο πλαίσιο της εφαρμογής πιο σκληρών μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η αναστολή των πτήσεων θα έχει διάρκεια 30 ημερών.

Νωρίτερα, το γραφείο του υπουργού Δημόσιας Ασφάλειας Μπιλ Μπλερ, που έχει την ευθύνη της συνοριακής ασφάλειας, δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχόλιο.

Από την πλευρά τους, σημαντικοί δεξιοί πολιτικοί εκφράζουν παράπονα ότι η κεντροαριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό δεν λαμβάνει αρκετά μέτρα για την καταπολέμηση της υγειονομικής απειλής, καθώς ένα τρίτο κύμα μολύνσεων από την COVID-19 εξαπλώνεται στη χώρα, οδηγώντας στα όρια τους τα συστήματα υγείας των καναδικών επαρχιών.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Μεταφορών Ομάρ Αλγκάμπρα δήλωσε ότι η απαγόρευση των πτήσεων από την Ινδία και το Πακιστάν δεν αφορά τις πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι ο Καναδάς δεν θα καθυστερήσει να απαγορεύσει τις πτήσεις από άλλες χώρες, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Τριήμερο lockdown επιβάλλεται στην πρωτεύουσα της πολιτείας Δυτική Αυστραλία, το Περθ, και την γειτονική περιοχή Πιλ από σήμερα τα μεσάνυκτα αφού ένας άνδρας βρέθηκε θετικός στην covid-19 μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής καραντίνας δύο εβδομάδων.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι εξήγησαν ότι ο άνδρας αυτός ενδέχεται να μολύνθηκε από κορονοϊό στη διάρκεια της καραντίνας του σε ξενοδοχείο του Περθ, προκαλώντας ανησυχία για το ενδεχόμενο μετάδοσης στην κοινότητα της covid-19, καθώς κάνουν την εμφάνισή τους στην Αυστραλία πιο μεταδοτικά, παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.

Μία από τις στενές επαφές του άνδρα αυτού στο Περθ βρέθηκε επίσης θετική στην covid-19, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας Μαρκ ΜακΓκόουαν σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε την επιβολή lockdown.

“Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο και εύχομαι να μην χρειαζόταν να το κάνουμε αυτό. Όμως δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε με τον ιό”, τόνισε.

Ο άνδρας έμεινα στο Περθ για πέντε ημέρες προτού ταξιδέψει στη Μελβούρνη, όπου βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Οι υγειονομικές αρχές της Βικτόριας, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Μελβούρνη, αναζητούν τους 257 επιβάτες της πτήσης Περθ- Μελβούρνη στην οποία επέβαινε ο άνδρας και τους έχουν ζητήσει να μπουν προληπτικά σε καραντίνα.

Προκειμένου να αποφύγει την εξάπλωση στη χώρα των πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού η Αυστραλία αυστηροποιησε χθες Πέμπτη τους ελέγχους στα σύνορά της, μειώνοντας των αριθμό των ταξιδιωτών από την Ινδία και άλλες περιοχές που επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα.

Αφού έκλεισε τα σύνορά της πριν περισσότερο από ένα χρόνο, η Αυστραλία επιτρέπει πλέον να επιστρέφουν από το εξωτερικό πολίτες της και μόνιμοι κάτοικοί της. Όσοι εισέρχονται στη χώρα, με εξαίρεση όσους προέρχονται από τη Νέα Ζηλανδία, πρέπει να παραμείνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα δύο εβδομάδων σε ξενοδοχεία πληρώνοντας το κόστος.

Το σύστημα αυτό βοήθησε την Αυστραλία να διατηρήσει σε σχετικά χαμηλό επίπεδα τον αριθμό των κρουσμάτων covid-19, συνολικά λίγα περισσότερα από 29.500, αλλά και των θανάτων, 910.

EΡΕΥΝΑ: Μία δόση AstraZeneca ή Pfizer μειώνει κατά 65% τον κίνδυνο μόλυνσης από κορονoϊό

Η Ινδία κατέγραψε σήμερα νέο παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, με 332.730 κρούσματα να επιβεβαιώνονται εργαστηριακά μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Η γιγαντιαία χώρα της Ασίας κατέγραψε το ίδιο διάστημα τραγικό ρεκόρ 2.263 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 το ίδιο διάστημα.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έφθασε έτσι τους 186.920 νεκρούς, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 16 εκατομμύρια.

Το σύστημα υγείας της χώρας έχει αρχίσει να καταρρέει εξαιτίας του σφοδρού νέου κύματος της πανδημίας, το οποίο εν μέρει αποδίδεται σε μια «διπλή μετάλλαξη» του νέου κορονοϊού που εξαπλώνεται ραγδαία.

Στο ομόσπονδο κράτος Μαχαράστρα, από τις εστίες της κρίσης, 13 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους σήμερα όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου κοντά στη Μουμπάι, δύο ημέρες μετά τους θανάτους τουλάχιστον 29 διασωληνωμένων ασθενών σε δημόσιο νοσοκομείο εξαιτίας διαρροής στη δεξαμενή με το οξυγόνο στην πόλη Νασίκ.

Στην Ινδία των 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφονται ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας και ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μολύνσεων στον κόσμο.

Η Ινδία, που πλήττεται από ένα σφοδρό κύμα covid-19, είναι αντιμέτωπη με ελλείψεις σε νοσοκομειακές κλίνες, οξυγόνο και φάρμακα οι οποίες κλονίζουν το υποχρηματοδοτημένο και ετοιμόρροπο σύστημα υγείας της.

Μια σειρά παραγόντων φαίνεται να οδήγησε στο νέο κύμα της πανδημίας, που προκαλεί περισσότερους από 2.000 νέους θανάτους κάθε ημέρα στη δεύτερη πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου, με 1,3 δισ. κατοίκους.

Μεγάλη μείωση των μολύνσεων

Την ώρα που η covid-19 έπληττε σφοδρά πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο στις αρχές του 2021, η Ινδία έβλεπε με ανακούφιση τον αριθμό των κρουσμάτων της να κυμαίνονται στα 9.000 ημερησίως και τους θανάτους να είναι λιγότεροι από 80.

Η ηρεμία αυτή στη χώρα με ορισμένες από τις πιο πολυπληθείς πόλεις παγκοσμίως, οδήγησε τους πολίτες τότε να πιστέψουν ότι ίσως ξεπέρασαν την πανδημία.

Συλλογική ανοσία

Ιολογικές μελέτες έδειξαν ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Ινδίας εμφάνιζε αντισώματα στον κορωνοϊό, υπονοώντας ότι η Ινδία ίσως πέτυχε “τη συλλογική ανοσία”.

Επίσης υπήρχε η εντύπωση ότι το γεγονός ότι η πλειονότητα των κατοίκων της Ινδίας είναι νέοι αλλά και η μεγάλη έκθεση των κατοίκων της χώρας σε άλλα παθογόνα, αύξησαν την αντίσταση των Ινδών στον κορωνοϊό.

Πρώιμη αισιοδοξία

Η κορύφωση της επιδημίας ήρθε τον Σεπτέμβριο και η μείωση των κρουσμάτων της covid-19 ενθάρρυνε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων να επιτρέψουν μια επιστροφή στην κανονικότητα για το σύνολο των δραστηριοτήτων. Όλοι οι τομείς της οικονομίας βιάστηκαν να επανέλθουν στην κανονικότητα για να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο του lockdown.

“Πιστεύω ότι μια πρώιμη κήρυξη της νίκης δημιούργησε στον πληθυσμό ένα λανθασμένο αίσθημα αυτοϊκανοποίησης”, σχολίασε ο Ραμανάν Λαχμιναραγιάν του Centre for Dynamics, Economic and Policy.

Μεγάλες συγκεντρώσεις

Δεκάδες χιλιάδες γεωργοί διαδήλωναν κατά των νέων αγροτικών νόμων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Προεκλογικές συγκεντρώσεις και περιφερειακές εκλογές αναμφισβήτητα έπαιξαν ρόλο στην επανεμφάνιση και τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας.

Επιπλέον, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε θρησκευτικές γιορτές, κυρίως την Κουμπ Μέλα στη Χαριντουάρ, στο κρατίδιο Ουταρχάντ, όπου από τον Ιανουάριο έχουν συρρεύσει 25 εκατομμύρια ινδουιστές προσκυνητές.

Καμία προετοιμασία

Οι ινδικές αρχές δεν εκμεταλλεύθηκαν την ηρεμία μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας για να ενισχύσουν το σύστημα υγείας.

Εκείνη τη στιγμή θα έπρεπε να προβλέψουν το ενδεχόμενο νέου κύματος covid-19 και “να δημιουργήσουν αποθέματα αντιιικών φαρμάκων, όμως αυτό δεν συνέβη”, σημείωσε ο Ράμαν Γκαικουάντ, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο νοσοκομείο Σαχιάντρι της πόλης Πούνε.

Οι ειδικοί προειδοποιούσαν για καιρό ότι η Ινδία, όπως και άλλες φτωχές χώρες, έχει μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό οξυγόνο, απαραίτητο για τους ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα covid-19.

Διπλωματία των εμβολίων

Μετά τη μείωση των κρουσμάτων στην Ινδία, η χώρα εμφανίστηκε γενναιόδωρη και θέλησε να εκμεταλλευθεί “τη διπλωματία των εμβολίων”, με αποτέλεσμα να εξάγει δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca το οποίο παρήχθη στη χώρα.

Παραλλαγμένα στελέχη

Με τέσσερα εκατομμύρια νέα κρούσματα covid-19 να έχουν καταγραφεί μέσα στον Απρίλιο πολλοί κατηγορούν “τη διπλή μετάλλαξη” του ιού.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας κήρυξε σήμερα εκ νέου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Τόκιο και άλλες τρεις περιοχές, τρεις μήνες πριν την προγραμματισμένη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην ιαπωνική πρωτεύουσα, καθώς καταγράφεται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων της covid-19.

“Σήμερα αποφασίσαμε να κηρύξουμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιοχές Τόκιο, Κιότο, Οσάκα και Χιόγκο”, ανακοίνωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα κάνοντας λόγο για μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων covid-19 από παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.

Αντίθετα με τις προηγούμενες φορές που είχε κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ιαπωνία, όταν απλώς μειωνόταν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αυτή τη φορά θα πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους οι χώροι που πωλούν αλκοόλ, όπως και κάποια μεγάλα καταστήματα και εμπορικά κέντρα.

“Δεν θα είμαστε σε θέση να περιορίσουμε τα παραλλαγμένα στελέχη, τα οποία είναι πιο μεταδοτικά, παρά μόνο αν λάβουμε πιο αυστηρά μέτρα”, σχολίασε ο Ιάπωνας υπουργός αρμόδιος για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ο Γιασουτόσι Νισιμούτα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται σε ισχύ την Κυριακή και θα διαρκέσει τουλάχιστον ως τις 11 Μαΐου. Τα περιοριστικά μέτρα θα είναι πιο αυστηρά από τις προηγούμενες φορές, ωστόσο είναι πιο χαλαρά σε σχέση με αυτά που υιοθετούνται σε άλλες περιοχές του κόσμου εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα μέτρα, τα οποία θα ισχύουν στη διάρκεια των διακοπών της “Golden Week”, μιας περιόδου κατά την οποία οι Ιάπωνες συνήθως ταξιδεύουν πολύ, ενδέχεται να συνοδευτούν από αναστολή κάποιων δρομολογίων τρένων και λεωφορείων προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα των πολιτών.

Η Ταϊλάνδη θα χρειαστεί να αυξήσει τις μονάδες εντατικής θεραπείας και τις νοσοκομειακές κλίνες προκειμένου να αντιμετωπίσει την μεγάλη άνοδο του αριθμού των ασθενών με covid-19, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ένα τρίτο κύμα μολύνσεων, το πιο σφοδρό μέχρι στιγμής.

Αν τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού στη χώρα κυμαίνονται στα 1.500, η Ταϊλάνδη διαθέτει αρκετές κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας για περίπου μία ακόμη εβδομάδα στην Μπανγκόκ και για λιγότερες από τρεις εβδομάδες σε εθνικό επίπεδο, δήλωσε ο Ταουσίν Ουισανουγιοθίν εκπρόσωπος της ομάδας κρούσης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19.

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε σήμερα 2.070 νέα κρούσματα κορονοϊού, τον μεγαλύτερο αριθμό από την έναρξη της πανδημίας.

Ο Ταουσίν δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας και η τοπική κυβέρνηση της Μπανγκόκ εργάζονται για να βρεθούν επιπλέον κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας, επιπλέον των περίπου 1.000 που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή.

Η πολιτική της Ταϊλάνδης να κρατά στο νοσοκομείο όσους βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό, ακόμη κι αν δεν εμφανίζουν συμπτώματα, έχει προκαλέσει ανησυχία ότι δεν θα υπάρχουν αρκετές κλίνες αν αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα.

Προκειμένου να μην γεμίσουν τα νοσοκομεία οι αρχές την προηγούμενη εβδομάδα δημιούργησαν περισσότερες από 20.000 κλίνες σε νοσοκομεία εκστρατείας και ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν με ξενοδοχεία για να διαμένουν εκεί ασυμπτωματικοί ασθενείς.

Οι αρχές της χώρας είχαν καταφέρει να κρατήσουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τον αριθμό των κρουσμάτων covid-19 , όμως το νέο ξέσπασμα της επιδημίας και η εμφάνιση του παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού Β.1.1.7 έχει προκαλέσει περισσότερες από 20.000 μολύνσεις και 27 θανάτους μέσα σε μόλις 23 ημέρες.

Το νέο κύμα της επιδημίας, που ξεκίνησε από νυχτερινό κέντρο της Μπανγκόκ, έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.

Σχολεία, μπαρ και ινστιτούτα μασάζ παραμένουν κλειστά ως τον Μάιο και έχει απαγορευθεί η πώληση αλκοόλ στα εστιατόρια, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Μέχρι στιγμής στην Ταϊλάνδη έχουν καταγραφεί συνολικά 50.183 κρούσματα και 121 θάνατοι από covid-19.

Μια γυναίκα στο Τέξας στην οποία είχε χορηγηθεί το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της covid-19 νοσηλεύεται με συμπτώματα παρόμοια με αυτά των έξι ανθρώπων στις ΗΠΑ που εμφάνισαν πρόσφατα θρομβώσεις αφού έλαβαν το ίδιο εμβόλιο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της υγειονομικής υπηρεσίας του Τέξας χθες Πέμπτη.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ώρες προτού συναντηθούν αργότερα σήμερα οι σύμβουλοι των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) για να εξετάσουν αν είναι ασφαλές να συνεχιστεί η χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της J&J, ενώ ανώτεροι υγειονομικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ αναμένουν ότι θα του δοθεί το πράσινο φως.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ συνέστησαν την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της J&J την προηγούμενη εβδομάδα αφού εμφανίστηκαν θρομβώσεις σε έξι από τους περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε στη χώρα.

Εκπρόσωπος της υγειονομικής υπηρεσίας του Τέξας δήλωσε ότι τα CDC έχουν ενημερωθεί για το περιστατικό, αν και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για να προστατεύσει την ιδιωτικότητα της ασθενούς.

“Πρόκειται για μια ενήλικη γυναίκα που νοσηλεύεται αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της J&J με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά των έξι περιστατικών τα οποία αναφέρθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε άλλες περιοχές”, εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Η εφημερίδα Austin American-Statesman, η οποία πρώτη ανέφερε την είδηση, έγραψε ότι οι ομοσπονδιακές αρχές εξετάζουν το περιστατικό.

“Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι απλώς επειδή αναφέρεται κάτι, αυτό δεν σημαίνει ότι προκλήθηκε ή συνδέεται με το εμβόλιο”, τόνισε η Ιμέλντα Γκαρσία επιθεωρήτρια αρμόδια για τις μολυσματικές ασθένειες στην υγειονομική υπηρεσία του Τέξας.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εντόπισε ενδεχόμενη σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της J&J κατά της covid-19 και σπάνια περιστατικά θρομβώσεων σε κάποιους από τους ενήλικες στους οποίους είχε χορηγηθεί στις ΗΠΑ, όμως τόνισε ότι τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

Καλπάζει η πανδημία σε Ινδία, Βραζιλία, Κούβα

ΠΟΥ 

Τα εμβόλια κατά του κοροναϊού παραμένουν απρόσιτα για τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σηματοδοτώντας τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη σύσταση του μηχανισμού παγκόσμιας πρόσβασης σε εμβόλιο κατά της COVID-19 (COVAX).

“Σχεδόν 900 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, αλλά πάνω από το 81% έχουν πάει στις χώρες υψηλού ή μεσαίου εισοδήματος, με τις χώρες χαμηλού εισοδήματος να έχουν λάβει μόλις το 0,3%”, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σχετικά με τον Επιταχυντή πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19 (ACT), που θεσπίστηκε πριν από ένα χρόνο.

Ο Τέντρος έχει επανειλημμένως καταγγείλει τις ανισότητες στην διανομή των εμβολίων και έχει καλέσει τις πλουσιότερες χώρες να μοιραστούν το πλεόνασμα των εμβολίων τους για να βοηθήσουν στον εμβολιασμό των υγειονομικών υπαλλήλων στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία. Το COVAX, το οποίο έχει παραδώσει 40,5 εκατομμύρια δόσεις σε 118 περιοχές σε όλο τον κόσμο μέχρι στιγμής, στοχεύει στη διασφάλιση δύο δισεκατομμυρίων δόσεων μέχρι το τέλος του 2021.

Χθες, το COVAX, το οποίο συνεργάζεται με την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (Gavi) και με τον ΠΟΥ, ανακοίνωσε ότι επιδιώκει να ενισχύσει τις προμήθειές της εμβολίων για τις φτωχές χώρες από νέους παρασκευαστές καθώς στοχεύει να μετριάσει τα προβλήματα στις προμήθειες του εμβολίου της AstraZeneca από την Ινδία, του βασικού μέχρι στιγμής εμβολίου της.

Οι ειδικοί στα εμβόλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησαν χθες, Πέμπτη, ότι είναι απαραίτητο να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία για την εμφάνιση θρομβώσεων σε άτομα εκτός Ευρώπης στα οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19

Η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Ειδικών για τον Εμβολιασμό (SAGE) αναδιατύπωσε τις συστάσεις της σχετικά με τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μετά τα δεδομένα για τις σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη.

“Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να στηρίζει το συμπέρασμα ότι τα οφέλη των εμβολίων αυτών είναι περισσότερα από τους κινδύνους”, υπογράμμισε ο οργανισμός.

Στις 7 Απριλίου η SAGE είχε εκτιμήσει ότι μια σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και των θρομβώσεων που εμφανίστηκαν σε εμβολιασθέντες είναι πιθανή, αλλά όχι επιβεβαιωμένη, υπογραμμίζοντας ότι τα περιστατικά είναι “πολύ σπάνια”.

Ο ΠΟΥ επικαιροποίησε τις συστάσεις του μετά και τα νέα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις εμβολιαστικές εκστρατείες που διεξάγονται. Το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε 157 περιφέρειες παγκοσμίως, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

Τα περισσότερα περιστατικά θρομβώσεων παρατηρήθηκαν στη Βρετανία και την ΕΕ, ενώ “πολύ λίγα” αναφέρθηκαν σε άλλες χώρες, επεσήμανε η SAGE.

Οι ειδικοί συνιστούν όσοι εμφάνισαν θρομβώσεις μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca να λάβουν ένα άλλο εμβόλιο στη δεύτερη δόση.

“Μια εκτίμηση κινδύνου εκτός Ευρώπης απαιτεί τη συλλογή περισσότερων στοιχείων και ανάλυση”, τόνισαν οι ειδικοί στις νέες τους συστάσεις.

Οι περισσότερες δόσεις εμβολίων που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα Covax, το οποίο προσφέρει εμβόλια στις φτωχές χώρες, είναι από αυτό της AstraZeneca.

Περισσότερες από 40,5 εκατομμύρια δόσεις του εν λόγω εμβολίου έχουν σταλεί μέχρι στιγμής σε 118 περιφέρειες σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο του προγράμματος Covax.

“Οι χώρες θα πρέπει να συνυπολογίσουν την επιδημιολογική τους κατάσταση, τους μεμονωμένους κινδύνους και σε επίπεδο πληθυσμού να εκτιμήσουν τη διαθεσιμότητα άλλων εμβολίων και άλλες επιλογές προκειμένου να αποτιμήσουν τον κίνδυνο”, επεσήμανε η SAGE.

“Η αναλογία οφέλους- κινδύνου είναι πιο αυξημένη στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες”, εκτίμησε, σημειώνοντας ότι “μέχρι αυτή τη στιγμή αγνοούμε αν υπάρχει κίνδυνος (θρόμβωσης) μετά τη δεύτερη δόση” του εμβολίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα