Top

Μερικό lockdown στην Ολλανδία – Κάλπες εν μέσω θανάτων στη Βουλγαρία

Τα τελευταία νέα από το μέτωπο της πανδημίας στον κόσμο.

Parallaxi
μερικό-lockdown-στην-ολλανδία-κάλπες-εν-μέσ-842267
Parallaxi

Πάνω, η κατάσταση με την πανδημία στον κόσμο σήμερα 12/11, κάτω η αντίστοιχη εικόνα την Πέμπτη 11/11

Η Ολλανδία θα επιβάλλει από αυτό το Σαββατοκύριακο το πρώτο μερικό lockdown στη δυτική Ευρώπη μετά το καλοκαίρι σε μια προσπάθεια να ανασχέσει την εξάπλωση ενός νέου κύματος της covid-19, μετέδωσε σήμερα ο κρατικός ολλανδικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NOS.

Από αύριο Σάββατο τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μη απαραίτητα καταστήματα θα κλείνουν στις 19:00 για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με το NOS, το οποίο επικαλέστηκε κυβερνητική πηγή.

Οι πολίτες θα κληθούν να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις. Τα σχολεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν ανοικτά.

Η κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε θα λάβει την τελική απόφαση αργότερα σήμερα και θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει στις 20:00 ώρα Ελλάδας και η οποία θα μεταδοθεί από την τηλεόραση.

Τα κρούσματα της covid-19 έχουν αυξηθεί ραγδαία στη χώρα των 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων μετά την κατάργηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στα τέλη Σεπτεμβρίου και χθες Πέμπτη ο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων έφτασε τις 16.264, ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας.

Το νέο κύμα των κρουσμάτων έχει αυξήσει την πίεση στα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, αναγκάζοντάς τα να αναστείλουν την παροχή των τακτικών τους υπηρεσιών για να αναλάβουν τους ασθενείς με covid-19.

Η ομάδα ειδικών που συμβουλεύει την ολλανδική κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας είχε συστήσει χθες Πέμπτη την επιβολή μερικού lockdown και τον περιορισμό της πρόσβασης σε δημόσιους χώρους όσων δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή δεν έχουν νοσήσει από covid-19.

H επιβολή νέου lockdown θα σημάνει δραστική αλλαγή πολιτικής για την ολλανδική κυβέρνηση, η οποία μέχρι τον Οκτώβριο πίστευε ότι το σχετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων θα της επέτρεπε να χαλαρώσει και άλλο τα περιοριστικά μέτρα προς το τέλος του έτους.

Η Ολλανδία δεν είναι η μόνη χώρα που εξετάζει να επιβάλει αυστηρά μέτρα μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων της covid-19. Η Αυστρία ανκοίνωσε χθες Πέμπτη ότι βρίσκεται μερικές ημέρες μακριά από την επιβολή lockdown για τους εκατομμύρια ανεμβολίαστους πολίτες της.

Πολλές ανεπτυγμένες χώρες βασίζονται στη χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19 για να ενισχύσουν την ανοσία της αγέλης και να αποφύγουν την κατάρρευση των συστημάτων υγείας τους στη διάρκεια του χειμώνα.

Περίπου το 85% των ενηλίκων στην Ολλανδία έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19, όμως οι αναμνηστικές δόσεις είναι διαθέσιμες μόνο για τους ανοσοκατεσταλμένους. Από τον Δεκέμβριο αναμνηστική δόση θα χορηγείται και στους άνω των 80 ετών.

Τον Οκτώβριο περίπου το 55% των ασθενών στα ολλανδικά νοσοκομεία και το 70% όσων βρίσκονταν στην εντατική ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM).

Η Βουλγαρία στις κάλπες για 3η φορά φέτος, εν μέσω φονικής έξαρσης της πανδημίας

Θα προκύψει αυτή τη φορά κυβέρνηση από τις κάλπες; Στη Βουλγαρία διεξάγονται μεθαύριο Κυριακή, για τρίτη φορά φέτος, βουλευτικές εκλογές, την ώρα που το κράτος με το χαμηλότερο επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση πλήττεται από το φονικότερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού μέχρι τώρα.

Εδώ και εβδομάδες, τα πτώματα στοιβάζονται στα νεκροτομεία, ενώ στα ετοιμόρροπα νοσοκομεία οι ελλείψεις προσωπικού και κλινών είναι οξύτατες.

Η Βουλγαρία, η οποία απηύθυνε αυτή την εβδομάδα έκκληση να της προσφερθεί βοήθεια από τους εταίρους της στην ΕΕ, βρίσκεται στην δεύτερη θέση στον κόσμο ως προς τον αριθμό θανάτων εξαιτίας της COVID-19 κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, την ώρα που πάνω από τα τρία τέταρτα των 6,9 εκατομμυρίων κατοίκων της αρνούνται να εμβολιαστούν.

Κόπωση των ψηφοφόρων

Καθώς η δυσπιστία έναντι των αρχών και η παραπληροφόρηση κάνουν θραύση αυτή την περίοδο πολιτικής αστάθειας.

Οι δύο προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, τον Απρίλιο και κατόπιν τον Ιούλιο του 2021, δεν επέτρεψαν να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός, έναν χρόνο μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της διαφθοράς και εναντίον του Μπόικο Μπορίσοφ, του πρωθυπουργού σχεδόν για μια δεκαετία.

Αυτή τη φορά, μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης, «δεν μπορώ να φανταστώ» ότι οι κομματικές ηγεσίες θα αποδειχθούν «τόσο παλαβές ώστε να μη μπορέσουν να ενωθούν» και να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό, πέταξε κατά τη διάρκεια εκπομπής της βουλγαρικής τηλεόρασης ο Αντρέι Ράιτσεφ, αναλυτής του ινστιτούτου Gallup.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, διάφορες πολιτικές δυνάμεις απέφυγαν να ταχθούν ρητώς υπέρ της λήψης αυστηρών μέτρων, λόγω του φόβου ότι θα αποδοκιμαστούν από ένα εκλογικό σώμα ήδη κουρασμένο από τις τρεις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν αποφάσισε να υιοθετήσει το υγειονομικό πάσο παρά μόνο τον Οκτώβριο. Πλέον χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης και ανάρρωσης ή βεβαίωση τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα για να μπει κανείς σε εστιατόρια, κινηματογράφους ή αθλητικά κέντρα.

Αλλά το μέτρο δεν τόνωσε παρά μόνο προσωρινά την εκστρατεία ανοσοποίησης, ενώ προκάλεσε την οργή των αντιρρησιών και των αρνητών.

Δίδυμο έκπληξη

Οι προεκλογικές συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της διαφθοράς, που χαρακτηρίζεται ενδημική στη χώρα των Βαλκανίων.

Αν και το συντηρητικό κόμμα του κ. Μπορίσοφ, 62 ετών, αναμένεται να αναδειχθεί ξανά πρώτο, με το 24% των ψήφων, αν κανείς πιστέψει τις δημοσκοπήσεις, δύσκολα θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς εταίρο, εκτιμούν αναλυτές.

Το πεδίο είναι ελεύθερο για τις άλλες παρατάξεις, ιδίως για δυο φρέσκους πολιτικούς, τον Κιρίλ Πετκόφ και τον Ασέν Βασίλεφ, σαραντάρηδες επιχειρηματίες με πτυχία του Χάρβαρντ.

Δημοφιλείς υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης, αποφάσισαν να ιδρύσουν το δικό τους κίνημα, που βάπτισαν «Συνεχίζουμε την αλλαγή». Κεντρικό σύνθημά τους; «Διαφθορά μηδέν».

Οι δημοσκοπήσεις τους θέλουν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος με τους σοσιαλιστές, να οδεύουν να συγκεντρώσουν το 16% των ψήφων.

«Λέμε αυτό που σκεφτόμαστε στ’ αλήθεια και κάνουμε αυτό που λέμε, είναι τόσο απλό», συνόψισε ο κ. Βασίλεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εξηγώντας την επιτυχία τους.

Ταυτόχρονα προεδρικές

Οι δύο άνδρες δηλώνουν έτοιμοι να διαπραγματευθούν με τα άλλα κόμματα για να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό και να βάλουν τέλος στην πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου μετά το τέλος του κομμουνισμού στη Βουλγαρία.

Ο αντισυστημικός τραγουδιστής Σλάβι Τριφόνοφ, που είχε αναδειχθεί νικητής στις εκλογές του Ιουλίου, απέτυχε στην αποστολή αυτή. Αυτό αναμένεται να του στοιχίσει πολύ, με το κόμμα του να κατρακυλάει γύρω στο 10%, κατά δημοσκοπήσεις.

Ταυτόχρονα με τις βουλευτικές διεξάγονται και προεδρικές εκλογές μεθαύριο.

Ο Ρούμεν Ράντεφ, που διεκδικεί την επανεκλογή του, μοιάζει να είναι το φαβορί, έστω κι αν χρειαστεί να περιμένει ως τον δεύτερο γύρο, που προβλέπεται να διεξαχθεί την 21η Νοεμβρίου, για να επιβληθεί του υποψήφιου του GERB, του πρύτανη του πανεπιστημίου της Σόφιας, του Αναστάς Γκέρντικοφ, κατά τις δημοσκοπήσεις.

Νέος ακόμη στην πολιτική όταν επικράτησε το 2016, με την υποστήριξη των σοσιαλιστών, ο άλλοτε πιλότος μαχητικού και επικεφαλής του γενικού επιτελείου αεροπορίας της Βουλγαρίας ελκύει ψήφους χάρη στις σφοδρές επικρίσεις του κατά της διαφθοράς.

Ο κ. Ράντεφ είχε συμμετάσχει, με τη γροθιά υψωμένη, στις διαδηλώσεις εναντίον του Μπόικο Μπορίσοφ το καλοκαίρι του 2020 και η νίκη του θα διευκόλυνε τη δημιουργία μετώπου εναντίον του υπηρεσιακού πλέον πρωθυπουργού.

Αλλά ακόμη κι αν προκύψει τέτοια κυβέρνηση, αναλυτές προβλέπουν πως θα έχει σύντομη ζωή, λόγω της ισχυρής θέσης του GERB στην αυτοδιοίκηση και τις διαφορές απόψεων μεταξύ των «κομμάτων της αλλαγής».

«Θα έχουμε νέες εκλογές από το 2022», προεξοφλεί ο Ντομπρομίρ Ζίβκοφ του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Market Links.

Ταϊλάνδη: Ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια τα κρούσματα του νέου κορονοϊού

Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού ξεπέρασαν σήμερα το ορόσημο των δύο εκατομμυρίων στην Ταϊλάνδη, όπου παρ’ όλ’ αυτά οι αρχές ήραν πρόσφατα τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για να αναζωογονήσουν τον τομέα του τουρισμού, έναν από τους κρισιμότερους για την οικονομία της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.

Με 7.305 κρούσματα του SARS-CoV-2 επιβεβαιώνονται τις προηγούμενες 24 ώρες, το σύνολο των μολύνσεων έφθασε τις 2.004.274, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 την ίδια ώρα πλησιάζουν τους 20.000 από την εκδήλωση της πανδημίας.

Το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων ξεπεράστηκε πριν από μόλις τρεις μήνες στην Ταϊλάνδη, τον Αύγουστο. Η χώρα άρχισε να πλήττεται τον Απρίλιο από νέο κύμα, που αποδόθηκε στην πολύ πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα.

Πάντως ο αριθμός των μολύνσεων υποχωρεί από τον περασμένο μήνα, χάρη στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, έχει εμβολιαστεί πλήρως σχεδόν ο μισός από τον πληθυσμό της Ταϊλάνδης, που φθάνει τα 69 εκατομμύρια.

Αρμενία: Παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τον Ιούνιο του 2022

Η κυβέρνηση της Αρμενίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως αποφάσισε να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού ως την 20ή Ιουνίου 2022.

Το καθεστώς καραντίνας, που αντικατέστησε την αρχικά κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, επιτρέπει στις αρχές να επιβάλουν τη χρήση μάσκας, την λεγόμενη κοινωνική απόσταση και άλλα προληπτικά μέτρα.

Χθες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν 1.482 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 36 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει φθάσει μέχρι τώρα στην πρώην σοβιετική δημοκρατία τους 6.867 νεκρούς επί συνόλου 325.521 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Κατά τον πρωθυπουργό της χώρας Νικόλ Πασινιάν ως χθες είχαν χορηγηθεί κάπου 954.000 δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 και είχαν εμβολιαστεί πλήρως περίπου 300.000 άνθρωποι, δηλαδή περί το 10% του πληθυσμού.

Ινδία: 501 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 12.516 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 501 ασθενείς με την COVID-19.

Με 462.690 θανάτους επί συνόλου 34,41 εκατ. μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, η υποήπειρος 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, μετά τις ΗΠΑ, τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Γερμανία: Πάνω από 48.600 κρούσματα του νέου κορονοϊού

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 48.640 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 4.942.890, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 191 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 97.389 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Βρετανία: 195 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 42.408 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 195 ασθενείς με την COVID-19.

Επισήμως, η πανδημία του νέου κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει στοιχίσει τη ζωή σε 142.533 ανθρώπους επί συνόλου 9.449.085 καταγεγραμμένων μολύνσεων. Ο απολογισμός των θυμάτων περιλαμβάνει μόνο ασθενείς που απεβίωσαν σε χρονικό διάστημα 28 ημερών αφότου διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν από τον ιό.

Στα νοσοκομεία της Βρετανίας νοσηλεύονταν χθες 8.767 ασθενείς με την COVID-19.

Οι μολύνσεις μειώθηκαν κατά 12% τις τελευταίες 7 ημέρες και οι θάνατοι κατά 4,4%, σύμφωνα με τις αρχές.

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων, επικαλούμενη την πρόοδο της εκστρατείας ανοσοποίησης. Πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι, το 87% των πολιτών ηλικίας άνω των 12 ετών, έχουν λάβει πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 και το 79% έχει εμβολιαστεί πλήρως, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα. Συνεχίζεται η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων· έχει φθάσει το 19% του πληθυσμού-στόχου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα