Διεθνή

Μέρκελ: Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν στα πρόθυρα σύρραξης

Τονίζοντας πως οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία είναι «σύνθετες».

Parallaxi
μέρκελ-ελλάδα-και-τουρκία-βρέθηκαν-στ-639900
Parallaxi

Στην ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία είναι «σύνθετες».

«Από τη μια πλευρά παράπονα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, από την άλλη η ένταση στην Α. Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία – σοβαρή ένταση». Όπως πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσο μικρή είναι η απόσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ στρατιωτικής σύρραξης και ειρηνικής διευθέτησης» ανέφερε κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη γερμανική Βουλή η κ. Μέρκελ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Την ίδια ώρα, η καγκελάριος κατέστησε σαφές πως η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και πως επιτελεί «θαυμαστό και αξιοσημείωτο έργο» σε ό,τι αφορά στη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά», είπε, και συμπλήρωσε:

«Πώς θα πετύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων».

Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος σκιαγράφησε, κατά κάποιο τρόπο. τη στάση της Γερμανίας στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

«Πρέπει να προσδιορίζουμε κάθε φορά εκ νέου τη σχέση μας με την Τουρκία αλλά και να εμμένουμε στη συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα» επεσήμανε η κ. Μέρκελ.

Πηγή: CNN

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα