Top

Μέρκελ – Μακρόν συμφώνησαν για επιχορηγήσεις 500 δισ.

Ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ εισηγούνται η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Parallaxi
μέρκελ-μακρόν-συμφώνησαν-για-επιχορ-597893
Parallaxi

Ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ εισηγούνται η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Ουσιαστικά, Γερμανία – Γαλλία συμφώνησαν και προτείνουν τη σύσταση ενός εργαλείου 500 δισ. ευρώ, με τους πόρους να προέρχονται από κοινή έκδοση χρέους μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να διανέμονται στις περιοχές και τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Τα χρήματα σύμφωνα με τη σύστασή Βερολίνου – Παρίσι, προτείνεται να διανεμηθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων μέσω των προγραμμάτων του νέου μακροπρόθεσμου κοινοτικού προϋπολογισμού, ενώ η αποπληρωμή του χρέους δεν θα είναι συνάρτηση της στήριξης που έλαβε κάθε χώρα.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε μετά την τηλεδιάσκεψη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την «εποικοδομητική πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας» για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η ντερ Λάιεν έκανε αυτήν την ανακοίνωση αφού η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου τους εισηγήθηκαν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, ύψους 500 δισ. ευρώ, «για την αλληλεγγύη και την ανάπτυξη» στην ΕΕ.

Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι η στρατηγική οικονομικής ανάκαμψης πρέπει να βασιστεί σε τρεις πυλώνες που λειτουργούν από κοινού:

– τα άμεσα μέτρα που λαμβάνονται, για να μπορέσουν τα κράτη μέλη να στηρίξουν την οικονομία, με τη μορφή κυρίως του ευέλικτου πλαισίου κρατικών ενισχύσεων και της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και της στήριξης που παρέχεται από την ΕΚΤ και την ΕΤΕπ·

– τα δάνεια ύψους 540 δισ. ευρώ σε διάφορες μορφές, που αποτελούν το επίκεντρο της αντίδρασης της Ευρωομάδας, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος SURE της Επιτροπής·

– και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το οποίο θα συμπληρωθεί από ένα Μέσο Ανάκαμψης, που θα εγκρίνει η Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.

Από κοινού αυτά τα σχέδια είναι αναγκαία, ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την κρίση και στη συνέχεια να δρομολογήσουν τις μαζικές επενδύσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα