Ελλάδα

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Σκέψεις για μειωμένο κόμιστρο και σε τρίτεκνους

Τι θα ισχύει για πολύτεκνους και άτομα με αναπηρίες το 2022.

Parallaxi
μέσα-μαζικής-μεταφοράς-σκέψεις-για-με-777012
Parallaxi

Στη διεύρυνση των δικαιούχων του μειωμένου εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες που ισχύει για τους πολύτεκνους και στις τρίτεκνες οικογένειες φαίνεται ότι έχουν καταλήξει τα υπουργεία Μεταφορών και Εργασίας, όπως αποκάλυψε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιου Χατζηβασιλείου για το ζήτημα.

«Η θεσμοθέτηση της έκπτωσης εισιτηρίου για τα μέλη των τρίτεκνων οικογενειών – για τους πολύτεκνους υπάρχει στις μετακινήσεις τους – όσον αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι ένα από τα μέτρα που μελετώνται. Είμαστε σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν πιο άμεσα η υλοποίησή του, καθώς πιστεύουμε ότι θα συμβάλει θετικά στην ανακούφιση αυτών των οικογενειών από τα αυξημένα βάρη τα οποία πράγματι αντιμετωπίζουν».

Αυτό επεσήμανε η κυρία Συρεγγέλα στην απάντησή της αν και όπως προκύπτει από την Κοινή Υπουργική Απόφαση, για τα μειωμένα εισιτήρια που αναρτήθηκε σήμερα Τρίτη στη «Διαύγεια», οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα. Ετσι στην εν λόγω απόφαση, η οποία αφορά το έτος 2022 δεν έχουν συμπεριληφθεί τα μέλη των τρίτεκνων οικογενειών.

Συγκεκριμένα η απόφαση, η οποία υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών, Μεταφορών και Εργασίας, αφορά τα μέλη πολύτεκνων οικογενειών και τα άτομα με αναπηρίες.

Τι θα ισχύει για τους πολύτεκνους το 2022

Αναλυτικά, για τους πολύτεκνους θα εξακολουθήσει να ισχύει το δικαίωμα μετακίνησης με καταβολή κομίστρου με μερική απαλλαγή 50% επί του ισχύοντος κομίστρου στα αστικά συγκοινωνιακά μέσα, περιοχής αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ στην Αθήνα καθώς και στα αστικά συγκοινωνιακά μέσα περιοχής αρμοδιότητας Ο.Σ.Ε.Θ στη Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα ο ΟΑΣΑ θα διαθέτει προσωποποιημένες ηλεκτρονικές κάρτες μετακίνησης, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους δικαιούχους κατόχους τους, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι δικαιούχοι θα εκδίδουν κάρτα μετακίνησης.

Αντίστοιχη έκπτωση 50% επί του κομίστρου θα ισχύει και για τα ΚΤΕΛ που ανήκουν στην Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Υ.Σ.) και στα ΚΤΕΛ που ανήκουν στην Πανελλαδική Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Σ.) με την έκδοση μειωμένου εισιτηρίου ή κάρτας μετακίνησης. Οι κατηγορίες δικαιούχων μετακίνησης με μερική απαλλαγή, είναι οι πολύτεκνοι γονείς και τα μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι είναι κάτοχοι δελτίου πολυτεκνικής ιδιότητας.

Για τα άτομα με αναπηρίες

Στα Άτομα με Αναπηρία 67% και άνω, ή τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων ΑμεΑ που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ παρέχεται το δικαίωμα της μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο κατά 50% σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ.

Σε ό,τι αφορά τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης παρέχεται το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης στα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ή τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων ΑμεΑ που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ατομικό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 23.000 ευρώ ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 29.000 ευρώ. Το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα των 29.000 ευρώ προσαυξάνεται με 5.600 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και εξαρτάται από τον φορολογούμενο, εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω.

Προυπόθεση επίσης είναι τα άτομα αυτά να διαμένουν μόνιμα:

εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής (πλην της Π.Ε. Νήσων) για τη δωρεάν μετακίνηση με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του ΟΑΣΑ. (Ο.ΣΥ. Α.Ε. και ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε),

στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης για τη δωρεάν μετακίνηση με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του ΟΑΣΘ

στις λοιπές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας για τη δωρεάν μετακίνηση με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας των Αστικών ΚΤΕΛ του Νομού τους.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση, το ύψος του εισοδήματος αποδεικνύεται με το εκκαθαριστικό σημείωμα της δήλωσης του φόρου εισοδήματος που υποβάλλεται το έτος 2021, ενώ τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ ως προνοιακά επιδόματα αναπηρίας δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια του συνολικού ατομικού εισοδήματος ή του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος για την χορήγηση του Δελτίου Μετακίνησης ΑμεΑ.

Εξαίρεση αποτελούν οι ολικά τυφλοί, για τους οποίους δεν ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήτια και λαμβάνουν δελτίο μετακίνησης ανεξάρτητα από το όριο εισοδήματός τους.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα