Διεθνή

Meta: Αγωγή μαμούθ σε βάρος του για υποκίνηση σε γενοκτονία

Από μουσουλμανική μειονότητα - Μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει στην εξέλιξη.

Parallaxi
meta-αγωγή-μαμούθ-σε-βάρος-του-για-υποκίνη-836594
Parallaxi

Μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μιανμάρ υπέβαλαν μαζική αγωγή κατά της Meta Platforms (τέως Facebook Inc.) και ζητούν αποζημιώσεις 150 δισ. δολαρίων για τις αναρτήσεις που υποκίνησαν την εις βάρος τους γενοκτονία.

Κλιμάκιο του ΟΗΕ που είχε επισκεφθεί τη Μιανμάρ μετά τις μαζικές δολοφονίες του 2017 έκρινε ότι η πλατφόρμα της Facebook έπαιξε «καθοριστικό ρόλο» στην επιχείρηση του στρατού κατά της μουσουλμανικής μειονότητας, κατά την οποία εκτιμάται ότι δολοφονήθηκαν 10.000 Ροχίνγκια.

Έρευνα του Reuters το 2018 συγκέντρωσε πάνω από 1.0000 παραδείγματα αναρτήσεων που υποκινούσαν σε βία κατά των Ροχίνγκια και άλλων μουσουλμάνων στη βουδιστική χώρα.

Εικόνα: Reuters

Η αγωγή που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Καλιφόρνια από τις δικηγορικές εταιρείες Edelson PC και Fields PLLC, για λογαριασμό δεκάδων Ροχίνγκια που διέφυγαν στις ΗΠΑ, καταγγέλλει ότι η Facebook δεν έλαβε μέτρα για να εμποδίσει τη διασπορά του λόγου μίσους.

Η Facebook κατηγορείται ότι «είναι πρόθυμη να ανταλλάξει τις ζωές των Ροχίνγκια με μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά μιας μικρής χώρας στη Νοτιοανατολική Ασία».

Σε συνεννόηση με τους ενάγοντες στις ΗΠΑ, πρόσφυγες Ροχίνγκια στη Βρετανία έστειλαν εξώδικο στα γραφεία της Facebook στο Λονδίνο, αναφέρει το Reuters.

Η εταιρεία έχει παραδεχτεί ότι άργησε να λάβει μέτρα κατά της παραπληροφόρησης και του θρησκευτικού μίσους και διαβεβαιώνει ότι έκτοτε κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να εμποδίσει την κατάχρηση της πλατφόρμας της, μεταξύ άλλων διαγράφοντας λογαριασμούς του Facebook και του Instagram που συνδέονται με τη χούντα της Μιανμάρ.

Το κείμενο της μαζικής αγωγής περιέχει αναφορές στις καταγγελίες της Φράνσις Χάουγκεν, τέως εργαζομένης της Facebook που αποκάλυψε εσωτερικά της έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία γνώριζε ότι δεν ελέγχει αποτελεσματικά το παράνομο περιεχόμενο σε χώρες που κινδυνεύουν από εξάρσεις βίας.

Η αγωγή αναφέρεται επίσης σε ρεπορτάζ του Reuters που αποκάλυψε ότι ο στρατός της Μιανμάρ χρησιμοποιούσε ψεύτικα προφίλ στο Facebook για να υποκινήσει βία κατά της μεινότητας.

Αντιμέτωπη εδώ και καιρό με καταγγελίες, η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ υποστηρίζει ότι προστατεύεται από το λεγόμενο Άρθρο 230 της αμερικανικής νομοθεσίας, σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες του Διαδικτύου δεν φέρουν ευθύνη για περιεχόμενο που αναρτώνται από τρίτους.

Από την πλευρά τους, οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι, στην περίπτωση επίκλησης του Άρθρου 2030, θα επιδιώξουν να εφαρμοστεί στην εκδίκαση της υπόθεσης η νομοθεσία της Μιανμάρ.

Κάτι τέτοιο είναι θεωρητικά δυνατό αλλά δεν έχει νομικό προηγούμενο στις ΗΠΑ, εκτίμησαν νομικοί που κλήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση στο Reuters.

Μέχρι στιγμής η Meta δεν έχει αντιδράσει στην εξέλιξη.

Με πληροφορίες από in.gr και Reuters

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα