ΜΕΘ χωρίς αναισθησιολόγους – Τι ισχύει για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα.

Parallaxi
μεθ-χωρίς-αναισθησιολόγους-τι-ισχύε-572105
Parallaxi

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα

Συναγερμός για ΜΕΘ χωρίς αναισθησιολόγους

Οι αναστολές εργασίας στα νοσοκομεία λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και η μεγάλη κόπωση λόγω της πανδημίας, σε συνδυασμό με την έλλειψη οικονομικών κινήτρων που οδηγεί αρκετούς ιατρούς προς τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργούν μια «αιμορραγία» στο ΕΣΥ και ιδίως στα περιφερειακά νοσοκομεία, που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, όπως αυτή του αναισθησιολόγου, που εκτός των άλλων αποτελεί την ειδικότητα που επωμίζεται το βάρος των διασωληνώσεων, το οποίο είναι κρίσιμο εν καιρώ πανδημίας.

Η κυβέρνηση, θέλοντας άμεσα να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα και να θωρακίσει το ΕΣΥ ενόψει και του χειμώνα, ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να καταθέσει έκτακτη τροπολογία εντός των επόμενων 24ώρων, με την οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα μετακίνησης αναισθησιολόγων σε νοσοκομεία εκτός Αττικής με αποζημίωση ύψους 250 ευρώ ανά εφημερία, ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από την ισχύουσα αποζημίωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας ιατρός που θα επιλέξει να κάνει πέντε εφημερίες «εκτός έδρας» θα έχει λαμβάνειν 1.250 ευρώ πέραν του μισθού του, ενώ το ΕΣΥ θα καλύψει έκτακτες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν ενόψει του χειμώνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί το επόμενο διάστημα να επεκταθεί και σε άλλες ειδικότητες, που ειδικά την περίοδο της πανδημίας έχουν μεγάλη βαρύτητα, όπως είναι οι εντατικολόγοι, οι πνευμονολόγοι, αλλά και οι παιδίατροι, μια κρίσιμη ειδικότητα λόγω της αύξησης της διασποράς του ιού στις μικρότερες ηλικίες.

Την ίδια ώρα, με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα και σε ιδιώτες ιατρούς να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας «για χρονικό διάστημα έως την 30ή.6.2022», ώστε να παρέχουν υπηρεσίες για την κάλυψη κενών εφημερίας ιατρών ειδικότητας Αναισθησιολογίας των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εξαιρουμένων των νοσοκομείων της Περιφέρειας Αττικής. Από το περιεχόμενο της τροπολογίας γίνεται σαφές πως η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να θωρακίσει το ΕΣΥ το επόμενο διάστημα, ώστε να αντιμετωπιστεί επαρκώς ένα πιθανό νέο κύμα. Η τροπολογία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελεί ένα ενισχυτικό μέτρο και όχι μόνιμο, καθώς το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται να παρουσιαστεί το ολοκληρωμένο σχέδιο του νέου ΕΣΥ, που θα περιλαμβάνει τη ριζική αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και θα δίνει λύσεις και σε τέτοια χρόνια προβλήματα, όπως οι ελλείψεις συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Για παράδειγμα, ένα μέτρο που εξετάζεται είναι να δίδονται συγκεκριμένα κίνητρα στους αποφοίτους της Ιατρικής ώστε να ακολουθήσουν ειδικότητες στις οποίες παρατηρούνται ελλείψεις.

Εφαρμογή των μέτρων

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση διαψεύδουν πως αναμένεται lockdown σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα έστελνε λανθασμένο μήνυμα πως βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο με πέρυσι. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως το μείζον στην παρούσα φάση είναι η τήρηση των υφιστάμενων μέτρων, όπως για παράδειγμα η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο», όπως η Θεσσαλονίκη. Στο Μαξίμου, πάντως, έχοντας την περυσινή τραυματική εμπειρία, που στα τέλη Οκτωβρίου φούντωσε το τρίτο και σφοδρότερο έως τώρα κύμα στην Ελλάδα και που οι επιπτώσεις του κράτησαν για τουλάχιστον τρεις μήνες, θέλουν να δράσουν εγκαίρως, αποτρέποντας κάτι αντίστοιχο. Ο εμβολιασμός, άλλωστε, αποτελεί σημαντικό σύμμαχο, και παρά την αύξηση του ιικού φορτίου σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, η πανδημία αυτή τη στιγμή είναι ακόμα «ελεγχόμενη».

Μεγάλα κενά σε ειδικότητες

Η μεγάλη φυγή νέων γιατρών στο εξωτερικό, οι πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ με τις υπεράριθμες εφημερίες και τις χαμηλές αποδοχές και οι όχι και τόσο ελκυστικές ευκαιρίες για εργασία ώστε να επιλέξουν τη συγκεκριμένη ειδικότητα είναι οι αιτίες για τις οποίες οι αναισθησιολόγοι είναι είδος «προς εξαφάνιση» στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Και δεν είναι οι μόνοι. Οπως ανέφεραν στην «Κ» η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Πάνος Παπανικολάου, μεγάλη έλλειψη καταγράφεται σε αιματολόγους, παθολογοανατόμους, μικροβιολόγους και κυτταρολόγους, με τον αριθμό των ειδικευόμενων στα νοσοκομεία σε αυτές τις ειδικότητες να έχει λιγοστέψει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Σοβαρά κενά παρατηρούνται και σε θωρακοχειρουργούς και άλλες χειρουργικές ειδικότητες (κυρίως στην περιφέρεια).

Για τους αναισθησιολόγους το πρόβλημα εντοπίζεται εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία. «Εχουμε προτείνει επανειλημμένως να θεσπιστούν κίνητρα για τους αναισθησιολόγους, όπως ισόβια απαλλαγή από την υποχρέωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικό), και να διοριστούν άμεσα οι υποψήφιοι αναισθησιολόγοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για θέση που έχει προκηρυχθεί για το ΕΣΥ», τονίζει ο κ. Παπανικολάου.

Ανεμβολίαστοι μητέρα και γιος πέθαναν από κορωνοϊό με διαφορά λίγων ημερών

Πέθαναν με διαφορά λίγων ημερών, μια μητέρα και ο γιος της που νόσησαν με κορονοϊό στον Βόλο. Κανείς από τους δύο δεν είχε εμβολιαστεί και σύμφωνα με το thenewspaper.gr, ο 56χρονος άνδρας εξέπνευσε νοσηλευόμενος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Αχιλλοπουλείου», όπου έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 27 Σεπτεμβρίου, έφυγε από τη ζωή η μητέρα του, η οποία νοσούσε επίσης με κορονοϊό.

Οι περιοχές με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

Χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης καταγράφονται σε 10 Περιφερειακές Ενότητες. Πρόκειται για Αρκαδία, Ξάνθη, Πέλλα, Σέρρες, Ηλεία, Φωκίδα, Δράμα, Δυτική Αττική, Πιερία, Κιλκίς και Ευρυτανία.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19, ανακοίνωσε ότι αναπτύσσονται στοχευμένες δράσεις σε αυτές τις περιοχές και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς παράγοντες, προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Επιπλέον, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την έναρξη του προγράμματος με τους ιδιώτες επαγγελματίες υγείας για δυνατότητα εμβολιασμού με το εμβόλιο της Pfizer, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Υπενθύμισε ότι η δράση αυτή αναπτύχθηκε για τους παιδιάτρους, αλλά μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε ιδιώτης ανεξαρτήτου ειδικότητας.

ΚΕΠΑ: Επεκτείνεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στο προσωπικό

Θεσσαλονίκη: Η κυβέρνηση δεν θέλει νέο lockdown τον Άγιο Δημήτριο

Το γεγονός ότι πέρυσι η κυβέρνηση δεν έβαλε σε lockdown τη Θεσσαλονίκη πριν του Αγίου Δημητρίου και την 28η Οκτωβρίου, με συνέπεια έξαρση του κορονοϊού, έχει αναγνωρίσει ως σφάλμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αν και εφέτος ξεκινά και πάλι αύξηση των κρουσμάτων από τη Βόρεια Ελλάδα, η κυβέρνηση εμμένει όμως σταθερή στη γραμμή “όχι σε νέο lockdown”, ποντάροντας στο όπλο του εμβολίου και εκτιμώντας ότι ο θρησκευτικός τουλάχιστον εορτασμός του Αγίου Δημητρίου μπορεί να πραγματοποιηθεί με την τήρηση υγειονομικών μέτρων.

“Θέλω να επαναλάβω -για μια ακόμη φορά- ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε lockdown έτσι όπως το γνωρίζαμε και το ξέραμε την προηγούμενη περίοδο”, δήλωσε στην εισαγωγική τοποθέτηση του στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να επαναφέρει την κανονικότητα σε σημαντικό βαθμό και επιδιώκει την πληρότητα, την πλήρη λειτουργία όλων των όψεων της ζωής.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις παρελάσεις στη Θεσσαλονίκη ή τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, ο κ.Οικονόμου επισήμανε ότι: “Και μέσα στο καλοκαίρι είχαμε μεγάλες γιορτές και λειτουργίες, που έγιναν με ένα πλαίσιο μέτρων. Σε σχέση με πέρυσι έχουμε εμβολιασμένο πολύ κόσμο. Δύο στους τρεις είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν αντισώματα από νόσηση. Προφανώς θέλουμε να ανεβάσουμε τα ποσοστά. Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν περιοχές όπου τα ποσοστά θα πρέπει να ανέβουν περισσότερο. Δεν είναι εφέτος όπως πέρυσι λόγω εμβολιασμού και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Δεν θα ξανακλείσει η χώρα. Δεν θα ξαναπάμε σε lockdown. Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε με την ευκαιρία ότι από σήμερα Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την 3η συμπληρωματική δόση οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί. Σημειώνεται ότι η αναμνηστική δόση μπορεί να γίνεται μετά παρέλευση 6 μηνών από τη πρώτη -αν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο- ή τη δεύτερη από τις δύο δόσεις των εμβολίων.

Γρίπη: Αύριο ξεκινά η εμβολιαστική περίοδος

Ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Στις ανακοινώσεις παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς και ο Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.

Όπως κάθε χρόνο- και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους- έτσι και για την περίοδο 2021-2022 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Επισημάνσεις συμμετεχόντων Λαμβάνοντας το λόγω ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικός ο εμβολιασμός κατά της γρίπης και δεν πρέπει να συγχέεται καθόλου με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της πανδημίας του Covid που είναι σε εξέλιξη. “Είναι σημαντικό όλος ο κόσμος να θωρακιστεί, να εμβολιαστεί. Από αύριο ξεκινά η συνταγογράφηση, βάσει του πλαισίου που έχει καθοριστεί, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να εμβολιαστεί ο πληθυσμός να είμαστε οχυρωμένοι απέναντι στη γρίπη”.

Ζέρβας για νέα περιοριστικά μέτρα: Πρόληψη για να αποφύγουμε τα περσινά

Η Αναπληρώτρια Υπουργός σημείωσε ότι ο εμβολιασμός της γρίπης είναι απαραίτητος και για τα πολύ μικρά παιδιά και τους μεγάλους ανθρώπους. “Βοηθάει να αποφύγουμε έναν αριθμό θανάτων που έχουμε κάθε χρόνο εξαιτίας της γρίπης, αλλά και όλη την ταλαιπωρία που προκαλεί μία ίωση. Για τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό, να πω επίσης, ίσως δεν το έχουν καταλάβει όλοι, ότι όλοι οι ιοί δεν πολλαπλασιάζονται από μόνοι τους. Μπαίνουν μέσα στα κύτταρά μας, μεταφράζονται και ξαναγίνονται ιοί μέσα από το δικό μας γενετικό, είτε το RNA είτε το DNA” σημείωσε.

“Αυτό θέλω να το καταλάβουμε όλοι για να καταλάβουμε ότι το mRNA εμβόλιο κάνει ένα απειροελάχιστο αντιγονικό ερέθισμα σε σχέση με αυτό που κάνει ο ιός κάθε φορά. Άρα δεν πρέπει να φοβόμαστε τα εμβόλια. Είναι ασφαλή τα εμβόλια, οι ιώσεις δεν είναι. Αυτό είναι το δικό μου μήνυμα και θα ήθελα πάρα πολύ, όποιος έχει απορίες να έρθει στους γιατρούς, να εξηγήσουμε πώς δουλεύουν τα εμβόλια, πώς δουλεύουν οι ιοί” συμπλήρωσε.

Η καθηγήτρια κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι την περσινή χρονιά, η παρακολούθηση της κινητικότητας του ιού της γρίπης ήταν ελάχιστη συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια. Αυτό αποδίδεται, κυρίως, στην τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, στον περιορισμό του συγχρωτισμού, και στην ελαχιστοποίηση των ταξιδιών. Δηλαδή τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.

“Η συνύπαρξη του κορονοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί εξ αρχής ένα πρόβλημα για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί η απάντηση. Το πόσο δηλαδή μπορεί να επηρεάσει η πορεία της μιας λοίμωξης την πορεία της άλλης. Είναι ένα από τα αντικείμενα για μελέτη. Γνωρίζουμε επιδημιολογικά ότι η περίοδος της γρίπης αρχίζει και κορυφώνεται από τον Ιανουάριο μέχρι Φεβρουάριο – Μάρτιο. Επομένως είναι σαφές ότι θα πρέπει να είμαστε νωρίτερα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τους ιούς της γρίπης με τον έγκαιρο εμβολιασμό”.

Τα εμβόλια κατ’ αρχάς θα αρχίσουν να συνταγογραφούνται από αύριο στα φαρμακεία, ούτως ώστε τέλος Οκτωβρίου, μέσα Νοεμβρίου να έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός ο οποίος πραγματικά τα έχει ανάγκη. Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι σε κάθε εμβολιασμό χρειάζεται και ένα δεκαπενθήμερο για να υπάρξει η αντίστοιχη ανοσολογική ανταπόκριση.

Φέτος, τα εμβόλια τα οποία θα υπάρχουν στα φαρμακεία και θα χρησιμοποιηθούν, είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα. Τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό. Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής, τα οποία περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β.

Τα εμβόλια αυτά γίνονται σε μια δόση και δεν παρεμβαίνουν στα σχήματα εμβολιασμού τόσο του κορονοϊού όσο και των άλλων εμβολίων.

Οι ομάδες, οι οποίες κατ΄ εξοχήν έχουν αυξημένο κίνδυνο για γρίπη είναι καταγεγραμμένες, αναφέρονται στην εγκύκλιο η οποία έχει αναρτηθεί και στο Υπουργείο και εν τάχει απλώς να υπενθυμίσω ότι είναι ομάδες πληθυσμών με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη λοίμωξη με τον ιό της γρίπης.

Οι ομάδες που είναι απαραίτητος ο εμβολισμός

Τα αντιγριπικά εμβόλια προστατεύουν κυρίως από τις επιπλοκές της λοίμωξης και φυσικά μειώνουν και τη μετάδοση. Η κύρια ομάδα είναι η ομάδα των ατόμων άνω των 60 ετών. Πέρυσι εμβολιάστηκε το 84% των ατόμων άνω των 60.

Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία είναι παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικοι που έχουν χρόνια υποκείμενα προβλήματα, παθολογικές καταστάσεις, χρόνιες νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ανοσοανεπάρκειε κλπ.

Επίσης είναι η ομάδα των παχύσαρκων ατόμων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Και όσον αφορά τους ανήλικες και τα παιδιά.

Άλλη κατηγορία είναι να εμβολιαστούν άτομα που στο περιβάλλον τους υπάρχουν μωρά κάτω των 6 μηνών ή άλλα ευάλωτα άτομα.

Υπάρχει η μικρή κατηγορία των παιδιών που παίρνουν ασπιρίνη και χρειάζεται επίσης να εμβολιαστούν.

Και ακολουθούν κατηγορίες μεγάλες, όπως είναι άτομα σε κλειστές κοινότητες που χρειάζεται και αυτά να εμβολιαστούν.

Η μεγάλη κατηγορία των ατόμων, των επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται είτε σε νοσοκομεία είτε σε οποιαδήποτε δομή που παροχής υπηρεσιών Υγείας.

Άστεγοι, πρόσφυγες, ακόμα και άτομα τα οποία επαγγελματικά ασχολούνται με διάφορα ζώα που γνωρίζουμε από τη φυσική ιστορία της λοίμωξης της γρίπης ότι μπορούν να ενέχονται ως υπόδοχα για τον ιό της γρίπης.

Ειδικά για τα άτομα με Covid και την σχέση τους με τον εμβολιασμό, τα ασυμπτωματικά άτομα τα οποία βρίσκονται με εργαστηριακό έλεγχο θετικά. Αυτά μπορούν να εμβολιαστούν μετά την πάροδο της περιόδου της απομόνωσης, της κοινής καραντίνας.

Μια δεύτερη κατηγορία είναι άτομα τα οποία έρχονται σε επαφή με ένα βεβαιωμένο εργαστηριακό κρούσμα. Τα άτομα αυτά εφόσον επαληθεύσουν με εργαστηριακό έλεγχο ότι δεν έχουν μολυνθεί, μπορούν να εμβολιαστούν.

Και η τρίτη κατηγορία είναι τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει με ολίγα συμπτώματα ή σοβαρότερα από Covid, τα οποία θα πρέπει να εμβολιαστούν αφού περάσει η περίοδος της απομόνωσης και κλινικά αποκατασταθούν, δηλαδή αναρρώσουν.

Πάντως, αυτό που μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο, είναι ότι δεν υπάρχει διασταυρούμενη αντίδραση μεταξύ αυτών των δύο λοιμώξεων. Δηλαδή, δεν προστατεύει το εμβόλιο της γρίπης από την Covid. Δεν προστατεύει το εμβόλιο της Covid από την γρίπη.

Η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να μας παρασύρει το γεγονός ότι πέρυσι η κυκλοφορία του ιού της γρίπης- και στη χώρα μας και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο- ήταν μηδενική και να πούμε ότι φέτος δεν χρειάζεται το εμβόλιο.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απ. Βαλτάς σημείωσε ότι “έχει γίνει μία προσπάθεια σε συνεργασία με το Υπουργείο και με τον Ιατρικό Σύλλογο και με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο να προχωρήσουμε σε ενέργειες και να πείσουμε τον κόσμο ότι πρέπει να εμβολιαστεί κατά της γρίπης. Αυτό επετεύχθη διότι τα νούμερα που πετύχαμε τα τελευταία τρία χρόνια ήταν να αγγίξουμε την προηγούμενη χρονιά στα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς, όταν το ’18-’19 ήταν 2,2 και το ’19-’20 ήταν 3,2. Δηλαδή πέρσι προσεγγίσαμε για πρώτη φορά επίπεδα ανοσίας της αγέλης”.

Απαιτείται μαζικότητα στον αντιγριπικό εμβολιασμό, προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις των σοβαρών αναπνευστικών ασθενειών και πραγματικά η προσπάθεια πρέπει να είναι συντονισμένη. “Είμαι σίγουρος ότι και αυτή τη χρονιά θα πετύχουμε τα 4.200.000 που πραγματικά είναι ένα πάρα πολύ καλό νούμερο για να φτάσουμε στα επίπεδα της ανοσίας της αγέλης” ανέφερε ο πρόεδρος.

Η κα Μαστοράκου σημείωσε ότι κάθε χρόνο οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας διενεργούν παγίως, όλα τα τελευταία χρόνια, μια καμπάνια υπέρ του αντιγριπικού εμβολιασμού. Πραγματικά και εμείς ανησυχούμε για την κυκλοφορία των δύο ιών φέτος και του ιού της γρίπης και του ιού της νόσου Covid. “Φοβόμαστε φαινόμενα συνοσηρότητας και φυσικά φοβόμαστε την επιβάρυνση των νοσοκομείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας” ανέφερε.

“Στον εμβολιασμένο άνθρωπο υπάρχει έτοιμο ένα οπλοστάσιο, μια πανοπλία με έτοιμα αντισώματα, με «στρατιώτες» ετοιμοπόλεμους και εξειδικευμένους να εξολοθρεύσουν τον ιό, τον όποιο ιό, πριν αυτός προλάβει να δράσει. Στο σώμα των ανεμβολίαστων, ο ιός πολλαπλασιάζεται, και ο οργανισμός οργανώνεται αλλά οργανώνεται με αργούς ρυθμούς. Δηλαδή δυο-τρεις μέρες μετά αρχίζει και παράγει τα αντισώματα και φυσικά χρειάζεται μαζική παραγωγή αντισωμάτων για να μπορέσουμε να φτάσουμε να καταπολεμήσουμε τα εκατομμύρια αντίγραφα των ιών που θα έχουν προλάβει να αναπτυχθούν και να κατακλύσουν τα όργανα του οργανισμού” είπε χαρακτηριστικά η κα Μαστοράκου.

Covid-19-Έρευνα: Σχεδόν μισοί ασθενείς που νόσησαν βαριά έχουν συμπτώματα έναν χρόνο μετά

Πηγή: News247.gr, kathimerini.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα