Top

Βαλτώνουν οι εμβολιασμοί – Θεσσαλονίκη, Β. Ελλάδα και παιδιά στο επίκεντρο

Στην ηλικιακή ομάδα 12-17 τα περισσότερα κρούσματα - Δεν σκέφτεται καθολικό lockdown η κυβέρνηση.

Parallaxi
βαλτώνουν-οι-εμβολιασμοί-θεσσαλονί-771745
Parallaxi

Στο επίπεδο 4, δηλαδή στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη, βρίσκονται και επισήμως οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Χαλκιδικής και Κιλκίς λόγω της αύξησης του ιικού φορτίου στις εν λόγω περιοχές. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από σχετική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Η απόφαση αυτή των ειδικών του υπουργείου Υγείας επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί εδώ και αρκετές ημέρες για τη Βόρεια Ελλάδα με τον προβληματισμό να μεγαλώνει καθώς πλησιάζει η 28η Οκτωβριου και οι εορτασμοί για του Αγίου Δημητρίου, δύο περιστάσεις που αποδείχθηκαν κρίσιμες για το κύμα του Νοεμβρίου του 2020 που σάρωσε και ταλαιπώρησε για αρκετές εβδομάδες την Βόρεια Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 29% των κρουσμάτων είναι παιδιά και νέοι έως 18 ετών, ποσοστό που έχει αυξηθεί κατά 21% μέσα σε μία εβδομάδα. Σε αυτή τη φάση επικρατεί στάση αναμονής, ενώ τη φετινή σχολική χρόνια τα τμήματα κλείνουν μόνο αν νοσούν πάνω από τους μισούς μαθητές. Το επόμενο κρίσιμο «κρας τεστ» θα γίνει με την επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα και το μεγάλο ζητούμενο είναι να εφαρμοστεί η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Τι προβλέπεται για τις περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο»

• Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας. • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Yπενθυμίζεται ότι τόσο στις «κόκκινες» περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Εμβολιασμοί και ενδεχόμενο καθολικού lockdown

Το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, με δεδομένο άλλωστε πως υπάρχουν περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη που δεν έχουν έξαρση κρουσμάτων. Ωστόσο αυτό που κλειδώνει στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι η λήψη τοπικών μέτρων για να αντιμετωπιστεί η διασπορά του ιού σε περιοχές με επιδημιολογική έξαρση.

Έντονο προβληματισμό ωστόσο προκαλεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο η στασιμότητα που καταγράφεται στους νέους εμβολιασμούς. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες λιγότεροι από 7000 πολίτες έκαναν την πρώτη δόση, με το στόχο για την επίτευξη τείχους ανοσίας μέσα στο φθινόπωρο να απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι 6.1 εκατομμύρια άτομα και στόχος είναι να αυξηθεί αυτός ο αριθμός, καθώς η επιστροφή σε κλειστούς χώρους σε συνδυασμό με το εορταστικό κλίμα του Δεκεμβρίου μπορεί να οδηγήσουν σε έκρηξη των κρουσμάτων.

Υποτιμώντας τη νοημοσύνη της Θεσσαλονίκης

Τα κρούσματα σε παιδιά

Τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τις μολύνσεις λόγω κορονοϊού στον ανήλικο πληθυσμό της χώρας είναι αποκαλυπτικά για το πως κινήθηκε το κύμα μέσα στον Σεπτέμβριο. Από τις 30 Αυγούστου μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν 7.218 θετικά περιστατικά κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας έως 17 χρόνων. Το άνοιγμα των σχολείων σηματοδότησε το συστηματικό testing στους μαθητές και «αποκάλυψε» μέσα στο 15νθήμερο από 14 έως 29 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν 11.134 κρούσματα σε παιδιά έως 17 ετών.

Τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους αποτελούν πλέον το 30-33% των ημερήσιων θετικών κρουσμάτων και καταλαμβάνουν το 13% του συνόλου των κρουσμάτων στη χώρα από τον Φεβρουάριο του 2020 που ενέσκηψε η επιδημία κορονοϊού. Δύο μήνες νωρίτερα οι μολύνσεις σε ανηλίκους αποτελούσαν το 10% των κρουσμάτων.

Η ηλικιακή ομάδα που οδηγεί την επιδημία στον ανήλικο πληθυσμό – και όχι μόνο καθώς η ενδοοικογενειακή μετάδοση έχει ως κρίκους τα παιδιά- είναι οι έφηβοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, στην ηλικιακή ομάδα 12-17 χρόνων καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό μολύνσεων. Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων ο κορονοϊός άφησε το αποτύπωμά του στο 11% των μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου. Την επόμενη, δηλαδή κατά το διάστημα 20-27 Σεπτεμβρίου το ποσοστό αυξήθηκε περαιτέρω στην ηλικιακή ομάδα, φτάνοντας στο 14%. Οι ειδικοί αναμένουν πως θα αυξηθούν οι διαγνώσεις της λοίμωξης covid-19 στους εφήβους λόγω φροντιστηρίων, εξωσχολικών προγραμμάτων, κοινωνικών επαφών, που χαρακτηρίζουν αυτήν την ηλικιακή ομάδα, αλλά ελπίζουν να συγκρατηθεί η μεγάλη αύξηση με την τήρηση των μέτρων προστασίας και με τον εμβολιασμό.

Όπως επανειλημμένα έχουν υπογραμμίσει οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, είναι σημαντικό να θωρακιστούν τα παιδιά έναντι της λοίμωξης covid-19 και να οικοδομηθεί τείχος ανοσίας που να προστατεύει κυρίως την κανονικότητα της ζωής τους, τη διά ζώσης εκπαίδευση, την άθλησή τους και κάθε άλλη ψυχαγωγική δραστηριότητά τους, την κοινωνική ζωή τους.

Τα ποσοστά εμβολιασμού στους μαθητές Γυμνασίου- Λυκείου ανεβαίνουν με αργό ρυθμό από τον περασμένο Ιούλιο οπότε δόθηκε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση εμβολίου mRΝΑ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει ανακοινώσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αρμόδιος για την εμβολιαστική εκστρατεία, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή ομάδα 15 – 17 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 28,7% και μαζί με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 30%. Στην ομάδα των εφήβων ηλικίας 12 – 14 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 15,7%, περίπου 56.000 μαθητές, και με τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 17,44%.

Έντονη είναι η κυκλοφορία του κορονοϊού και στους μαθητές Δημοτικού, όπου η μόνη άμυνα των παιδιών έναντι του κορονοϊού είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας και οι τακτικοί έλεγχοι – τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους που αναμένεται να δοθεί άδεια χορήγησης του εμβολίου mRΝΑ και στα παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων. Κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων το ποσοστό των νέων λοιμώξεων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν 9%, και τη δεύτερη εβδομάδα ανέβηκε στο 11%.

Μικρή μεταβολή καταγράφηκε στα νέα κρούσματα κορονοϊού και στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών της προσχολικής αγωγής, δηλαδή στα παιδιά ηλικίας 4-5 χρόνων. Κατά την πρώτη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς αποτελούσαν το 2% των θετικών κρουσμάτων και τη δεύτερη το ποσοστό τους είχε αυξηθεί στο 3% του συνόλου των κρουσμάτων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις λοιμώξεις κορονοϊού στα βρέφη, μωρά και παιδιά ηλικίας έως 3 χρόνων τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου αποτελούν σταθερά το 2% των κρουσμάτων στον πληθυσμό.

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου

Ανοίγει σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου, η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, στους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς. Το σκεπτικό της γνωμοδότησης για τον εμβολιασμό των παραπάνω κατηγοριών στηρίζεται στη βαθμιαία μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού, που παρατηρείται μετά τους 6 μήνες και για τους υγειονομικούς στην έκθεσή τους στον ιό.

Με την τρίτη δόση εμβολιάζονται ήδη οι ομάδες των ανοσοκατασταλμένων ατόμων (285.000 πολίτες) και οι διαμένοντας στις Μονάδες Χρόνιας Φροντίδας ηλικιωμένων. Στα ανοσοκατασταλμένα άτομα μπορεί ο εμβολιασμός να γίνει και ένα μήνα μετά από τη χορήγηση της 2ης δόσης.

Η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική, άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο, και αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία.

Η λίστα με τους δικαιούχους για την τρίτη δόση, μόλις παρέρχεται εξάμηνο από την ημερομηνία της δεύτερης δόσης, θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Στην παρούσα φάση, το εμβόλιο που δίνεται ως 3η δόση, είναι το mRNA εμβόλιο της Pfizer, το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με το εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί στον βασικό εμβολιασμό. Δηλαδή δεν έχει αναθεωρηθεί η σύνθεση του εμβολίου λόγω μεταλλάξεων, αφού έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για την προστασία και από τη σοβαρή νόσο και από το θάνατο και για τις μεταλλάξεις και κυρίως για την «Δέλτα» που είναι η επικρατούσα.

Επομένως, τα άτομα που έχουνε εμβολιαστεί με εμβόλιο Pfizer ή Moderna ή Astra Zeneca, θα λάβουν την 3η δόση με mRNΑ εμβόλιο της Pfizer. Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson οι ειδικοί είναι σε αναμονή των συστάσεων. Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι θα είναι πάλι ή με mRNA ή με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι, όπως καταγράφονται, οι συνήθεις απλές ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή ο πόνος, η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού και χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες συγκριτικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την πρώτη ή τη δεύτερη δόση.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ethnos.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα