Featured

Μία εντυπωσιακή ανακάλυψη αρχαίου ρωμαϊκού μωσαϊκού στο Λονδίνο

Οι μελετητές εικάζουν ότι το μωσαϊκό βρισκόταν μέσα σ' ένα αρχοντικό.

Parallaxi
μία-εντυπωσιακή-ανακάλυψη-αρχαίου-ρω-887971
Parallaxi
View this post on Instagram

A post shared by Davide Ferro (@davideferrocom)

Η αρχαία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία επεκτάθηκε μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο, επομένως δεν είναι ασυνήθιστο για τους αρχαιολόγους να ανακαλύπτουν θησαυρούς στην Αγγλία. Ωστόσο, ένα πρόσφατο εύρημα στο Λονδίνο είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Το μεγαλύτερο ρωμαϊκό μωσαϊκό που βρέθηκε στην πρωτεύουσα εδώ και 50 χρόνια ανακαλύφθηκε κοντά στο Shard στο κεντρικό Λονδίνο.

Εικόνα Instagram (davideferrocom)

Το Μουσείο Αρχαιολογίας του Λονδίνου (MOLA) ανακάλυψε τα περίτεχνα μωσαϊκά κατά τη διάρκεια ενός κατασκευαστικού έργου στο Southwark. Ως μέρος της διαδικασίας έγιναν ανασκαφές και οι ειδικοί έμειναν ενθουσιασμένοι μ’ αυτό που εντόπισαν -δύο διακοσμητικά μωσαϊκά με γεωμετρικά σχέδια. Μάλιστα θεωρούν ότι τα ψηφιδωτά, τα οποία εντοπίστηκαν σε καλή κατάσταση, ήταν τα δάπεδα ενός ρωμαϊκού τρικλινίου.

Εικόνα Instagram (davideferrocom)

Το τρικλίνιο είναι μια επίσημη τραπεζαρία που ήταν επιπλωμένη με κρεβάτια έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να ξαπλώνουν ενώ παρακολουθούν μαθήματα ή διασκεδάζουν. Αυτές οι εκδηλώσεις ήταν μεγαλειώδεις περιστάσεις και επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η εσωτερική διακόσμηση αντικατοπτρίζει αυτή τη σημασία.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο πάνελ που βρέθηκε στο Λονδίνο χρονολογείται στα τέλη του 2ου και στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. Οι ειδικοί μπόρεσαν επίσης να εντοπίσουν ένα παλαιότερο μωσαϊκό κάτω από το ορατό, το οποίο δείχνει ότι ο χώρος είχε ανακαινιστεί. Η τοποθεσία του στο Southwark το τοποθετεί ακριβώς στα περίχωρα του Roman Londinium. Αυτή η περιοχή ιδρύθηκε γύρω στο 50 μ.Χ. και βρισκόταν στη θέση του σύγχρονου Σίτι του Λονδίνου. Ήταν η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Βρετανίας μέχρι που εγκαταλείφθηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ.

Εικόνα Instagram (davideferrocom)

Με αυτή τη στρατηγική θέση, το Μουσείο Αρχαιολογίας του Λονδίνου πιστεύει ότι το μωσαϊκό βρισκόταν μέσα σε ένα αρχοντικό.

Αυτό το αξιοσημείωτο εύρημα απλώς αποδεικνύει πόση ανεξερεύνητη ιστορία έχουμε κάτω από την επιφάνεια των δρόμων μας. Για το MOLA, το εύρημα είναι μια υπενθύμιση του πόσο σημαντικό είναι το έργο τους για τη διατήρηση της ιστορίας.

«Αυτό είναι ένα εύρημα που γίνεται μια φορά στη ζωή στο Λονδίνο», δήλωσε η επιβλέπουσα του MOLA Antonietta Lerz. «Ήταν προνόμιο να δουλέψω σε μια τόσο μεγάλη τοποθεσία όπου η ρωμαϊκή αρχαιολογία δεν διαταράχθηκε σε μεγάλο βαθμό από μεταγενέστερη δραστηριότητα».

Εικόνα Instagram (davideferrocom)

Έχουν περάσει 50 χρόνια από τότε που οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα αρχαίο ρωμαϊκό μωσαϊκό αυτού του μεγέθους στο Λονδίνο.

Με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα