Featured

Η μητρόπολη Καλαμαριάς ζητά 750 τ.μ. εντός του Κόδρα για την ανέγερση ναού

Επιθυμεί επίσης να εγκαταστήσει Εκκλησιαστικό Μουσείο σε ένα από τα διατηρητέα κτίρια του στρατοπέδου

Φίλιππος Δεργιαδές
η-μητρόπολη-καλαμαριάς-ζητά-750-τ-μ-εντός-830892
Φίλιππος Δεργιαδές

 

Τη δέσμευση 750 τ.μ. προκειμένου να χτιστεί ναός εντός του στρατοπέδου Κόδρα, ζητά ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Ιουστίνος, μέσω επιστολών του προς τον δήμαρχο Καλαμαριάς και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, παρότι τόσο το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο όσο και σχετική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, από το 2013, απαγορεύουν την δόμηση εντός του στρατοπέδου.

Στις επιστολές του, ο μητροπολίτης Ιουστίνος, υποστηρίζει ότι η ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Ευγενίου, αποτελεί ιερό χρέος απέναντι στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και καλεί τους δημοτικούς άρχοντες της Καλαμαριάς, να συμπαραταχθούν υπέρ αυτού «του εθνικού, θρησκευτικού και πολιτιστικού σκοπού». Επίσης, υποστηρίζει πως ο συγκεκριμένος Ιερός Ναός θα στεγάσει τον πολιούχο της Καλαμαριάς και θα εξυπηρετήσει τους πιστούς του κέντρου της πόλης. Για το μέγεθος του Ναού, ύψους 21 μέτρων, θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει κάλυψη 600 τμ και συνολικά μαζί με τους βοηθητικούς χώρους δέσμευση 750 τμ δόμησης.

Επίσης γνωστοποιεί την επιθυμία της Μητρόπολης Καλαμαριάς, να της παραχωρηθεί ένα από τα 16 διατηρητέα κτίρια που βρίσκονται εντός του στρατοπέδου, προκειμένου να εγκατασταθεί Εκκλησιαστικό μουσείο και χώρος πολιτιστικών δράσεων, του οποίου η Μητρόπολη θα καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα.

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για τα 360 στρέμματα του στρατοπέδου Κόδρα, έχει παρουσιαστεί στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Καλαμαριάς, πριν από 15 ημέρες και είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την επόμενη Δευτέρα. Ωστόσο, μετά από αίτημα σχεδόν όλων των δημοτικών παρατάξεων, η σχετική συζήτηση μετατέθηκε για τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, προκειμένου το ΕΧΣ να συζητηθεί ευρύτερα με τους πολίτες και τους φορείς της πόλης.

Να σημειωθεί ότι στο στρατόπεδο Κόδρα, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής όπως και με όσα ορίζει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2013, απαγορεύεται η δόμηση και η τσιμεντοποίηση του χώρου. Επιτρέπονται κυρίως ήπιας μορφής παρεμβάσεις που δεν θα αλλοιώνουν τον «κοινόχρηστο πράσινο χαρακτήρα του» και δεν θα το μετατρέπουν σε ένα ακόμα αστικό χώρο ενώ επιτρέπεται η αξιοποίηση των 16 διατηρητέων κτιρίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εκθεσιακοί χώροι ή χώροι εστίασης και πολιτιστικών δράσεων.

Υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Αλεξάνδρου

Σύμφωνα με πληροφορίες της Parallaxi σχεδόν το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς δεν συμφωνεί με την πρόταση της Μητρόπολης και θεωρεί ότι το στρατόπεδο Κόδρα πρέπει να αποδοθεί στους δημότες της Καλαμαριάς ως χώρος πρασίνου, άθλησης και  πολιτιστικών δράσεων. Από την πλευρά της η διοίκηση του δήμου φέρεται να εξετάζει το αίτημα, παρότι γνωρίζει ότι δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία για να το εγκρίνει. Πάντως να σημειωθεί ότι κατά την ενημέρωση των επικεφαλής των παρατάξεων για το ΕΧΣ, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης δεν είχε κάνει καμία αναφορά για αιτήματα παραχώρησης έκτασης στο στρατόπεδο Κόδρα.

«Δεν έχω δει την επιστολή του Μητροπολίτη μας, αλλά νομίζω ότι δεν χρειάζεται νέος ναός στο στρατόπεδο, υπάρχει ο ναός του Αγίου Αλεξάνδρου τον οποίο διατηρούμε φυσικά και τον οποίο λειτουργεί ήδη η Μητρόπολη Καλαμαριάς» τόνισε ο πρώην δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης, επικεφαλής της παράταξης, «Συνεργασία για την Καλαμαριά».

Ανάλογη είναι και η στάση του Αρη Τεμεκενίδη, επικεφαλής της παράταξης, «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά» που τόνισε πως «το Κόδρα προστατεύεται ως αδόμητος κοινόχρηστος χώρος όπου δεν επιτρέπεται η δόμηση». «Είμαστε αντίθετοι, το Κόδρα πρέπει να προστατευτεί ως χώρος πρασίνου» τόνισε και η Πόλυ Ιωάννου από την παράταξη «Δημιουργούμε το Μέλλον- Καλαμαριά Αλλιώς». Επίσης και οι παρατάξεις, «Η Καλαμαριά που μας αξίζει», με εποικεφαλής τον Αβραάμ Περσίδη, και «Λαική Συσπείρωση Καλαμαριάς», με επικεφαλής τον Βικέντιο Αντωνάκη, εμφανίζονται αντίθετες στην παραχώρηση των 750 τμ.

Η επιστολή του Μητροπολίτη Ιουστίνου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΚΟΔΡΑ

Δείτε επίσης:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα