Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: «Να δώσουμε νόημα στον όρο γυναικοκτονία»

Το άρθρο του πρωθυπουργού για το ζήτημα. 

Parallaxi
μητσοτάκης-να-δώσουμε-νόημα-στον-όρο-910641
Parallaxi

Ένα άρθρο- παρέμβαση για τις γυναικοκτονίες συνέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αφορμή όλες οι δολοφονίες που σημειώθηκαν σε βάρος γυναικών τελευταία. 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Νέα Σαββατοκύριακο” και έχει ως τίτλο: Να «δώσουμε νόημα στον όρο “γυναικοκτονία”».

«Ο όρος γυναικοκτονίες είναι κοινωνικά και πολιτικά χρήσιμος», γράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως «τη φροντίδα των αθώων γυναικών συνοδεύει η τιμωρία των ένοχων ανδρών».

«Τα 10 τελευταία χρόνια είχαμε 10 γυναικοκτονίες ετησίως. Και μέσα στο 2022 θρηνούμε, ήδη, 7 επιβεβαιωμένα περιστατικά με γυναίκες – θύματα. Πρόκειται, λοιπόν, για πρόβλημα παγκόσμιο, διαρκές και διαταξικό. Που η πανδημία επέτεινε σε όλες τις χώρες. Και το οποίο απαιτεί μόνιμη στρατηγική. Διεθνή ανταλλαγή εμπειρίας. Και ενιαία κοινωνική απάντηση. Μακριά από εύκολα συνθήματα, επιπόλαιες προσεγγίσεις και ανέξοδες κομματικές πατρωνίες», επισημαίνει.

Όπως εξηγεί, χρησιμοποιεί τη λέξη «γυναικοκτονίες» προκειμένου να προσδιορίσει «ακριβέστερα το είδος αυτών των εγκλημάτων – και όχι, προφανώς, για να τις ταξινομήσω νομικά. Γιατί τότε θα διαχώριζα την αξία της ανθρώπινης ζωής με μόνο κριτήριο το φύλο ή την ηλικία, υποτιμώντας άλλες, εξίσου απεχθείς πράξεις. Όπως την εξόντωση ενός μικρού παιδιού ή τον φόνο ενός ανήμπορου γέροντα. Άλλωστε, το όνομα ενός αδικήματος ούτε το αποτρέπει ούτε το τιμωρεί».

Ο πρωθυπουργός καλεί τους πολίτες να αναλάβουν δράση. Καλεί ακόμη τα κόμματα σε γόνιμο διάλογο.

«Θεωρώ ότι πέρα από την ονοματοδοσία είναι αναγκαίο να τα απασχολήσει κυρίως η ουσία του προβλήματος. Στον δημόσιο διάλογο, λοιπόν, ας συμφωνήσουμε στον όρο “γυναικοκτονία”, αφήνοντας τη Δικαιοσύνη να προσδιορίζει εκείνη το βάρος κάθε ανθρωποκτονίας. Και ας προσεγγίσουμε τις αιτίες της απειλής και τις συνθήκες που τη διαμορφώνουν. Θα ήταν γόνιμο να ακουστούν οι θέσεις όλων. Όμως ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα. Η κυβέρνηση κάνει ήδη πράξη τις δικές της. Μένει έτοιμη, ωστόσο, να υιοθετήσει κάθε άλλη πρόταση ευθύνης», αναφέρει.

Πηγή: Τα Νέα Σαββατοκύριακο 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα