Top

Μητσοτάκης: Πάνω από 230.000 άτομα έχουν αξιοποιήσει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό

Με εμβόλια Pfizer ενισχύεται ο μαζικός εμβολιασμός στα νησιά

Parallaxi
μητσοτάκης-πάνω-από-230-000-άτομα-έχουν-αξιο-766033
Parallaxi
Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Από την εποχή των κρουσμάτων μπαίνουμε σταδιακά στην εποχή της ανάκαμψης χωρίς να εφησυχάζουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο με θέμα: «Κύρωση της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Θέσπιση, περιεχόμενο και διαδικασία έκδοσης Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19” (Α’ 87) και ειδικότερες εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε «εμβολιαστικό προγραμματισμό μάχης για την ευημερία καθώς η έξοδος είναι ορατή». “Φάνηκε ποιος είναι ο ικανός στο γήπεδο της πολιτικής και ποιός ο μίζερος παρατηρητής”, τόνισε, καλώντας την αντιπολίτευση να συμβαδίσει με όλη τη χώρα προς τα μπροστά.

«Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό το θεωρώ κλειδί για τον τουρισμό» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, όχι μόνο ως μια εξέλιξη με υγειονομικό πρόσημο, αλλά ως δράση με ισχυρό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα. Απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστική στήριξη στον κλάδο του τουρισμού».

Ενώ, αναφερόμενος στο πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού, σημείωσε πως «Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε το έκτακτο πρόγραμμα που θα ενισχύσει με κεφάλαια κίνησης το σύνολο των φορέων του κλάδου, 420 εκατ. Σχεδόν μισό δισ. θα κατευθυνθεί ως άμεση επιδότηση, κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι μια νέα δράση στο δρόμο εκείνης που προηγήθηκε για τη στήριξη της εστίασης».

«Να θυμίσω ότι βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή πρωτοβουλιών και σε άλλα επίπεδα» συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι η Ελλάδα ήταν «από τις πρώτες χώρες που χρησιμοποιήσαμε τα self test. Θέλω να θυμίσω ότι ήταν η Ελλάδα μαζί με άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες που θέσαμε μαζί από τον περασμένο Μάρτιο την ανάγκη να υπάρχει μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομική αντίδραση στην ύφεση που προκάλεσε ο κορονοϊός. Το αποτέλεσμα ήταν το ταμείο Ανάκαμψης».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε «Φαίνεται η δυνατότητά μας να μετατρέπουμε δοκιμασίες σε ευκαιρίες. Αφορά συνολικά την τεράστια πρόοδο στην ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού».

«Δεν μιλάμε για όσους έχουν δικαιολογημένες ανησυχίες για θέματα προσωπικών δεδομένων. Είναι η απάντηση στη συγκυρία την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ανοίγει το δρόμο της πιο ελεύθερης επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας. Αποτελεί στέρεη γέφυρα στη μετά covid εποχή».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις «διευκολύνσεις» που έχουν όσοι έχουν πλήρως εμβολιαστεί, ανέφερε πως «η συζήτηση για τις διευκολύνσεις θα ξεκινήσει σύντομα και η επίσημη αφετηρία είναι η χρονική στιγμή που όλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν. Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει πχ σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται μόνο εμβολιασμένους. Θα ξανακαλέσω τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικο κύμα» συμπλήρωσε.

Αποτελεί τεράστια επιστημονική επιτυχία το γεγονός ότι αναπτύξαμε εμβόλια μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Είναι θαύμα της επιστήμης. Σε λίγο, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία θα τη διαδεχθεί και η επίσημη θέση για το ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει με ευαισθησία και σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

«Πανελλήνιο εγχείρημα χωρίς προηγούμενο»

Χτίζεται σταδιακά ένα τείχος ανοσίας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμπληρώσει πως «Σήμερα οι περιορισμένοι αριθμοί κρουσμάτων αφορούν νέους που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί και κατά κανόνα είναι ασυμπτωματικοί. Περισσότεροι από 2,3 εκατ. είναι πλήρως εμβολισμένοι. Το 1% του πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα».

Πρόκειται, όπως είπε ο πρωθυπουργός για ένα «Πανελλήνιο εγχείρημα χωρίς προηγούμενο» και πως αξίζει «παράσημο για όσους υπηρετούν την επιχείρηση Ελευθερία. Ειδική αναφορά αξίζει και στην “Γαλάζια Ελευθερία” η οποία έρχεται να μεγεθύνει την εμβέλεια του πιστοποιητικού covid».

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «υπάρχουν περιοχές που υστερούν στα ποσοστά εμβολιασμού. Θα παρακαλούσα όλους να συνδράμουν ώστε να αυξήσουν οι πολίτες τη συμμετοχή τους για να μην έχουμε πρωτοπόρους και ουραγούς. Όλοι οι πολίτες θα έχουν πολύ σύντομα πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκλειστεί 4ο κύμα κορονοϊού» τόνισε και συμπλήρωσε «Στην Ελλάδα των νέων οριζόντων δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δύσπιστοι απέναντι στην επιστήμη και απέναντι στο δικό τους καλό».

«Η ελπίδα για το τέλος της πανδημίας πρέπει να μετατραπεί στην αρχή μιας νέας εθνικής συμφωνίας»

«Δεν ξεχνώ ότι πέρασε ένας χειμώνας με μικρόψυχη συζήτηση. Πότε με ρίσκο διαδηλώσεων, πότε με υποτίμηση ακόμα και του ίδιου του εμβολίου. Ηχούν ακόμα τα λόγια που ήθελαν άπιαστο όνειρο τους 25.000 εμβολιασμούς την ημέρα, όταν η χώρα ακουμπά σήμερα τους 100.000. Ηχούν τα λόγια για δήθεν ξεστοκάρισμα εμβολίων και ο χλευασμός των self test. Γνωστός είναι και ο χλευασμός ακόμα και του ίδιου του πιστοποιητικού covid ως πιστοποιητικού επιπολαιότητας και ανικανότητας», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Aλλάζει η απαγόρευση κυκλοφορίας – Πότε θα ακούσουμε μουσική στην εστίαση

Συζήτηση και ψήφιση σήμερα σε Βουλή και Ευρωβουλή

Η Ελλάδα, ήδη από την 1η Ιουνίου, μαζί με άλλα έξι κράτη μέλη της ΕΕ είναι στο πρώτο κύμα χωρών που εφαρμόζει πιλοτικά τη χρήση του συστήματος.

Επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση καταψήφισαν ενώ το ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκε για τη συζήτησή του σήμερα στην Ολομέλεια.

Οι προβληματισμοί και οι παρατηρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αφορούσαν, κυρίως, τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων με την κυβέρνηση να απαντά ότι πρόκειται για “εναλλακτική και γρήγορη λύση μετακίνησης των πολιτών, με απόλυτη κατοχύρωση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, με τη συνεργασία και της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων”.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν εκδοθεί περισσότερα απο 170.000 πιστοποιητικά Covid-19, μετά από σχετικές αιτήσεις πολιτών, μέσω της πλατφόρμας https://eudcc.gov.gr

Σε ισχύ το Ψηφιακό Πιστοποιητικό – Πώς θα το εκδώσετε

Το πιστοποιητικό Covid-19 περιέχει πληροφορίες για την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό, το αποτέλεσμα των τελευταίων ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid – test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test) ή τη ανάρρωση από τον κορονοϊό κατά περίπτωση. Ο κανονισμός για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19, που θα διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση εντός ΕΕ, θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου σε όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν περάσει τις τεχνικές δοκιμές και είναι έτοιμα να εκδώσουν και να επαληθεύσουν πιστοποιητικά.

Επί τάπητος και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σήμερα οι επιμέρους λεπτομέρειες θα απασχολήσουν την ολομέλεια της συνόδου του Ευρωκοινοβουλίου και θα τεθούν προς ψήφιση το βράδυ, ενώ τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν το πρωί της Τετάρτης.

Το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται από τις κρατικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, ανέφερε, ότι όταν ληφθεί η απόφαση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να ανοίξουν τα σύνορα της ΕΕ, οι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα, από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ με ένα αποδεικτικό εμβολιασμού, ανάρρωσης, ή αρνητικού τεστ που θα πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Σκέρτσος: Η δωρεάν διάθεση self tests θα συνεχιστεί από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες

Τα τρέχοντα αλλά και τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τα self tests περιγράφει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ‘Ακης Σκέρτσος.

Ειδικότερα, «η πολιτική δωρεάν διανομής self tests στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (όπως αυτές ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας), κατά τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και όλοι οι πολίτες 18 – 30 ετών.

Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self tests θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες», επισημαίνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Και η ανάρτηση του Α. Σκέρτσου καταλήγει με παράθεση των δεικτών της πανδημίας: «Σημειώνεται ότι από τις 12/4 που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας έχει καταγραφεί, με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και της στοχευμένης δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ, η ακόλουθη πτώση στους εξής δείκτες:

* -73% κρούσματα COVID

* -65% νοσηλευόμενοι λόγω COVID

* -0,73 λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια στα νοσοκομεία για ασθενείς COVID

* -53% μείωση δείκτη θετικότητας».

Πρόεδρος ΠΦΣ: Να συζητήσουμε για νέα σύμβαση στα self test

“Γαλάζια Ελευθερία”: Με εμβόλια Pfizer ενισχύεται ο μαζικός εμβολιασμός στα νησιά

Στην περαιτέρω ενίσχυση του εμβολιασμού στα νησιά, μέσω του προγράμματος «Γαλάζια Ελευθερία», προχωρά η Κυβέρνηση, με την αποστολή και εμβολίων mRNA της Pfizer στα νησιά ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Σπρώχνουμε τόσο πολύ το κομμάτι της Γαλάζιας Ελευθερίας και στέλνουμε και εμβόλια Pfizer στα νησιά έτσι ώστε να τονώσουμε την επιχείρηση αυτή» είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Κικίλιας.

Η επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού «Γαλάζια Ελευθερία», με το μονοδοσικό της johnson & johnson, ξεκίνησε στη Λέσβο στις 31 Μαΐου και μέχρι σήμερα στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, όπου βρίσκεται και η ομάδα των υγειονομικών, από την 4η ΔΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης, που πραγματοποιεί τους εμβολιασμούς, έχουν γίνει 700 εμβολιασμοί, ενώ με το εμβόλιο της Pfizer, μόνο στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης έχουν πραγματοποιηθεί 4.200 εμβολιασμοί.

Η επικεφαλής της ομάδας, γιατρός ρευματολόγος, Ελένη Γαμβρέλη, σε δηλώσεις τις στην ΕΡΤ Αιγαίου, ανέφερε ότι «ενώ η Κυβέρνηση έχει δώσει αυτή την σπουδαία δυνατότητα για μαζικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων στα νησιά, στη Λέσβο υπάρχει σχετική απροθυμία και αρκετές ακυρώσεις ακόμα και προγραμματισμένων ραντεβού, χωρίς ούτε καν να ενημερώσουν και αυτό συμβαίνει μόνο στη Λέσβο. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, να εμβολιαστούμε όλοι διαφορετικά δεν θα γλιτώσουμε από την πανδημία».

Λινού για εμβολιασμούς: Γενική υποχρεωτικότητα δεν μπορεί να εφαρμοστεί

Στην δυνητική υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αναφέρθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι «ο εμβολιασμός είναι το ισχυρότερο μέτρο προστασίας κατά του κορονοϊού, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία για το αν υπάρχουν δόσεις των εμβολίων άμεσα για όλους. «Περιμένω να δω πότε αντί για 100.000 δόσεις την ημέρα, να γίνουν 150.000 και 200.000 για να προλάβουμε», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα για τον εμβολιασμό των παιδιών, ξεκαθάρισε ότι: «Αυτό είναι ένα μείζον θέμα. Αυτό που δεν έχει συζητηθεί ακόμα στην Επιτροπή είναι το γεγονός πως ακόμη κι όταν θα έχουμε φτάσει να είναι εμβολιασμένο ένα μεγάλο ποσοστό, το 70%, των παιδιών θα είναι ανεμβολίαστα». «Και βεβαίως, θα πάνε στο σχολείο και δεν έχουμε πάρει μέτρα προστασίας για τα παιδιά. Και αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των περιστατικών στα παιδιά. Μερικά θα είναι σοβαρά μάλιστα. Λίγα αλλά σοβαρά», προσέθεσε δηλώνοντας υπέρ του εμβολιασμού τους.

Όσο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, δήλωσε πως «γενική υποχρεωτικότητα δεν μπορεί να εφαρμοστεί και ουδέποτε εφαρμόστηκε. Υπάρχουν όμως, ευαίσθητα επαγγέλματα όπου θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό. Όπως για παράδειγμα, δεν μπορείς να είσαι χειρουργός αν δεν κάνεις εμβόλιο για την ηπατίτιδα. Θα κινδυνεύσεις εσύ ο ίδιος και θα το μεταφέρεις κιόλας».

Αναφερόμενη στις εικόνες συνωστισμού από νέους σε κορονοπάρτι, αναρωτήθηκε αν θα έπρεπε να σκεφτούμε «να στήσουμε στα μπαρ ένα εμβολιαστικό κέντρο», ενώ, τέλος, μιλώντας για τα προνόμια των εμβολιασμένων είπε ότι αυτό «είναι μια φυσική εξέλιξη», ωστόσο τόνισε ότι «το θέμα δεν είναι τα προνόμια, το ζήτημα είναι να διεκδικούμε εμβόλια».

Τζανάκης: Η ίδια η ζωή θα επιβάλει τις αλλαγές συμπεριφοράς των εμβολιασμένων

Παρασκευής: Αυτές θα είναι οι «διευκολύνσεις» για τους εμβολιασμένους – Τι θα γίνει με τη μουσική

Την εκτίμηση ότι «είμαστε πολύ κοντά στο να δοθεί το “πράσινο φως” για τη μουσική στην εστίαση» κατά την επόμενη συνεδρίαση των ειδικών, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται συνεχώς, εξέφρασε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Στον αέρα», με τον Δημήτρη Κοτταρίδη και τον Γιάννη Πιτταρά.

Αναφορικά με τη συζήτηση για τα «προνόμια» για τους εμβολιασμένους, ξεκαθάρισε ότι σύντομα θα καταστεί σε όλους σαφές και με διαφάνεια ποια θα είναι η διαχείριση των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί. Επικαλέστηκε παραδείγματα από χώρες του εξωτερικού με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπου υπάρχουν – μεταξύ άλλων – ελεύθερη μετακίνηση ταξιδιωτών και μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας για συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες, σημειώνοντας πως κάτι ανάλογο θα ισχύσει και στη χώρα μας.

Όπως είπε, υπάρχουν διαφορετικά κίνητρα για τον κάθε πολίτη, προκειμένου να τηρήσει ένα μέτρο, καθώς σε ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας είναι ισχυρό το κίνητρο της προάσπισης της δημόσιας Υγείας, είναι ισχυρό, ενώ σε άλλους πολίτες πιο ισχυρά είναι τα κίνητρα των ελεύθερων ταξιδιών και των μετακινήσεων. «Η κοινωνία δεν σκέφτεται με έναν ενιαίο τρόπο, αυτό είναι κατανοητό και σεβαστό και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται διαφορετικά κίνητρα ή “προνόμια” ώστε να πειστεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και να λάβει τη σχετική απόφαση», υπογράμμισε.

Ο καθηγητής είπε ότι το ζήτημα των προνομίων θα το χαρακτήρισε ως «διαφορετική διαχείριση». «Για παράδειγμα, το να παρακολουθήσουμε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα που είναι μια κοινωνική δραστηριότητα πολύ υψηλού κινδύνου, εκεί θα πρέπει να επιτραπεί μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Αυτό δεν έχει να κάνει με προνόμιο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα άτομα αυτά έχουν εξαιρετικά μικρό κίνδυνο να μολυνθούν ή να μεταδώσουν, όταν είναι όλοι εμβολιασμένοι. Άρα καθίσταται αμέσως αυτό το γεγονός ασφαλές», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, δε, πως «όταν φτάσουμε στο ζητούμενο που είναι ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας, ειδικά στους εξωτερικούς χώρους, τότε θα πάψει και η σύσταση για υποχρέωση χρήσης μάσκας για τους εμβολιασμένους».

Ο κ. Παρασκευής είπε ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, αλλά «είναι πιθανό να μην έχουμε το ποσοστό του 70% μετά το τέλος του καλοκαιριού». Εκτίμησε ότι μπορεί να έχουμε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανοσίας που θα αγγίξει το 60%. «Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσος μεγαλύτερος ο βαθμός της ανοσίας. Ακόμη και αν έχουμε ανοσία 60%, ο κίνδυνος διασποράς του ιού στην κοινότητα θα είναι μικρός, αλλά όχι μηδενικός», διευκρίνισε ο ίδιος.

Όπως είπε, αν έχει εμβολιαστεί η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τότε ο αριθμός των νοσηλειών θα είναι εξαιρετικά χαμηλός. «Θα έχουμε κάτι ανάλογο με τη γρίπη», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, το 90% των ανθρώπων που νοσηλεύονται σήμερα, δεν έχουν εμβολιαστεί. Ανέφερε μάλιστα ότι σε περιοχές με υψηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, το ποσοστό των νοσηλευόμενων που έχουν εμβολιαστεί είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Συνεχίζονται τα πρόστιμα ανά την επικράτεια

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 7 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 65.185 έλεγχοι, από τους οποίους οι 29.037 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». 

Βεβαιώθηκαν συνολικά 221 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 3 συλλήψεις, ως ακολούθως:

  • 132 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως: 
  • 28 στο Βόρειο Αιγαίο,
  • 17 στα Ιόνια Νησιά, 
  • 16 στην Κεντρική Μακεδονία, 
  • 13 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • 12 στην Ήπειρο,
  • 11 στην Κρήτη, 
  •   9 στην Αττική, 
  •   8 στη Θεσσαλονίκη,
  •   7 στη Στερεά Ελλάδα,
  •   4 στη Δυτική Ελλάδα,  
  •  3 στην Πελοπόννησο,
  •  2 στο Νότιο Αιγαίο,
  •  1 στη Δυτική Μακεδονία και
  •  1 στη Θεσσαλία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 57.747 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 55.650 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.097 των 150 ευρώ.

  • 75 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα  πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:
  • 37 στη Θεσσαλονίκη, 
  • 22 στην Κρήτη,
  •   9 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  •   3 στην Ήπειρο,
  •   2 στη Κεντρική Μακεδονία,
  •   1 στα Ιόνια Νησιά και
  •   1 στο Νότιο Αιγαίο. 

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 192.979 ομοειδείς παραβάσεις.

  • 11 παραβάσεις και 3 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, 

  • 1.000 ευρώ πρόστιμο σε κουρείο για μη τήρηση καταλόγου ραντεβού,
  • σύλληψη και 1.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος  για παραβίαση του άρθρου 285 Π.Κ. και για χρήση μουσικής καθώς και 300 ευρώ πρόστιμο σε πελάτη, για μη χρήση μάσκας.

Στη Κεντρική Μακεδονία, 1.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου για χρήση μουσικής.

Στη Δυτική Ελλάδα, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ – μπαρ για παραβίαση αναστολής λειτουργίας και εξυπηρέτηση πελατών εξωτερικά του καταστήματος και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 3 πελάτες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Δυτική Μακεδονία, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό του στη χώρα.

Στη Κρήτη, σύλληψη και 1.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη ξενοδοχείου για παραβίαση του άρθρου 285 Π.Κ. και για χρήση μουσικής.

Στο Νότιο Αιγαίο, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ – μπαρ για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 6.683 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.048 άτομα.

  • Τέλος, βεβαιώθηκαν 3 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 179 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πηροφορίες: ΑΠΕ, ΕΡΤ, ΑΝΤ1

ΑΠΘ: Κομμένο ρεύμα και αλεξίσφαιρα τζάμια για να σταματήσουν τα υπαίθρια πάρτι

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα