Top

Μόσιαλος: Πως σχολιάζει τα νέα σενάρια συνωμοσιολογίας στην Ελλάδα

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία στην Ελλάδα.

Parallaxi
μόσιαλος-πως-σχολιάζει-τα-νέα-σενάρια-764477
Parallaxi

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία στην Ελλάδα.

Μόσιαλος: Η απόσυρση ενός παλιού μοριακού τεστ στις ΗΠΑ δεν δικαιολογεί τα νέα σενάρια συνωμοσιολογίας στην Ελλάδα

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δεν απέσυραν ένα παλιό μοριακό τεστ, επειδή δεν κατάφερνε να κάνει διάκριση μεταξύ της Covid-19 και της γρίπης. Απλώς συστήνουν πλέον τη χρήση τεστ που μπορούν να διαγνώσουν ταυτόχρονα τον κορονοϊό και τον ιό της γρίπης, προκειμένου να γίνει εξοικονόμηση χρόνου και πόρων. Αυτό επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας ότι ορισμένοι κυκλοφόρησαν ένα νέο σενάριο συνωμοσιολογίας και στη χώρα μας.

Σχετικά δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν και στην Ελλάδα, ισχυρίζονται πως, σύμφωνα με την οδηγία του CDC, το τεστ αποσύρεται γιατί δεν μπορούσε να διακρίνει μεταξύ της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός από τη μια και της γρίπης από την άλλη. Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα, το ότι το 2020 δεν υπήρξαν υψηλά ποσοστά γρίπης αλλά υπήρξαν πολύ υψηλά ποσοστά κρουσμάτων του κορονοϊού, δεν οφείλεται αφενός στις μάσκες και αφετέρου στην πανδημία, αλλά σε λάθος διαγνώσεις λόγω των μη έγκυρων τεστ.

Όμως η πραγματική εικόνα, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, είναι ότι στις 21 Ιουλίου εκδόθηκε η νέα οδηγία των CDC προς τα εργαστήρια που διενεργούν μοριακά τεστ για τον κορονοϊό και η σύσταση προς αυτά είναι να περάσουν από τις αρχές του επόμενου έτους στη χρήση ενός τεστ που θα διευκολύνει την ταυτόχρονη διάγνωση και του ιού της γρίπης και του κορονοϊού. Ο λόγος που η οδηγία ανακοινώθηκε έξι μήνες πριν, είναι να τα προμηθευτούν έγκαιρα τα εργαστήρια και να προλάβουν οι εταιρείες που φτιάχνουν τα τεστ, να τα παράγουν.

«Είναι να απορεί όμως κάποιος, πραγματικά. Πώς μια τόσο απλή, έγκαιρη και λογική οδηγία που μπορεί να γλιτώσει εργατοώρες και αντιδραστήρια και ταυτόχρονα να βοηθήσει την επιδημιολογική επιτήρηση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους αντιεμβολιαστές ή τους αρνητές του ιού, ώστε να συνωμοσιολογήσουν εκ νέου; Και όμως πολλοί επιτήδειοι, σιγοντάρισαν αυτά τα παντελώς αβάσιμα δημοσιεύματα με αναδημοσιεύσεις. Προφανώς μιλάμε για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πως η ταυτόχρονη μοριακή διάγνωση πολλών διαφορετικών γονιδίων ή και πολλών διαφορετικών παθογόνων (μέσω της πολυπλεκτικής PCR) αποτελεί εργαστηριακή ρουτίνα», τονίζει ο κ. Μόσιαλος.

Προσθέτει επίσης ότι αποσύρεται ένα από τα μοριακά διαγνωστικά τεστ που είχε πάρει έκτακτη άδεια χρήσης από την αμερικανική FDA. Πρόκειται για τo τεστ «2019 Novel Coronavirus (2019 nCoV) Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel», ένα από τα πρώτα τεστ που είχαν εγκριθεί. Η εκπρόσωπος του CDC, Jasmine Reed, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως το εν λόγω τεστ «ικανοποίησε μια σημαντική ανάγκη όταν αναπτύχθηκε και δεν είχε κανένα πρόβλημα απόδοσης». Προσέθεσε πως η ζήτηση για το τεστ μειώθηκε με την εμφάνιση άλλων -εγκεκριμένων μετέπειτα- τεστ που αφορούσαν για παράδειγμα τη χρήση πολυπλεκτικής μοριακής διάγνωσης».

Ρέθυμνο: Πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού, στην πόλη και τους κοντινούς οικισμούς, για πολίτες που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες

Πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού, στην πόλη και τους κοντινούς οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Ρέθυμνου ξεκίνησε σήμερα, με στόχο τη διευκόλυνση πολιτών που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες ή άλλα προβλήματα υγείας που καθιστούν δυσχερή τη μετακίνηση τους και επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.

Από πλευρά της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνης, σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο την Δρ ‘Αννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, υπάρχει συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Ρεθύμνου και το πρόγραμμα ξεκίνησε σήμερα με στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμού του υπουργείου Υγείας και την άμεση ανοσολογική προστασία των πολιτών έναντι της λοίμωξης COVID-19. Αντίστοιχο πρόγραμμα είναι ήδη σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται τις προσεχείς ημέρες σε όλες της Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ρεθύμνου. Όσοι πολίτες επιθυμούν, μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα «Εμβολιασμός κατ’ οίκον» ή να λάβουν όποια πληροφορία ή διευκρίνιση χρειάζονται, στο τηλέφωνο 28310 55243 (Ειρήνη Κουναλάκη), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

My Health: Αυτός είναι ο νέος ψηφιακός φάκελος υγείας – Συνταγές και παραπεμπτικά με ένα κλικ

ΕΡΕΥΝΑ: Μειωμένος ο αριθμός εισαγωγών ασθενών με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο και με Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας 

Στο περιοδικό Therapeutic Advances in Neurological Disorders δημοσιεύτηκε πρόσφατα μία πρωτότυπη πολυκεντρική μελέτη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζεται μία πολυκεντρική μελέτη, που συγκρίνει τις εισαγωγές ασθενών με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) και Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο σε τρία μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Ελλάδας, τα οποία είναι επιπλέον και κέντρα αναφοράς COVID-19: Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» στην Αθήνα, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» στη Θεσσαλονίκη και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Για την εκπόνηση της εργασίας μελετήθηκαν αναδρομικά οι ασθενείς που εισήχθησαν σε αυτά τα νοσοκομεία σε δύο περιόδους: Από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 (περίοδος δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19) έναντι του αντίστοιχου διαστήματος κατά το έτος 2019 (περίοδος αναφοράς).

Από τη σύγκριση αυτών των δύο περιόδων προέκυψαν τα παρακάτω αποτελέσματα: Οι εισαγωγές ασθενών, τόσο με ΑΕΕ όσο και με Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο, μειώθηκαν σημαντικά (34% και 33% αντίστοιχα) κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πριν από αυτήν. Συγκεκριμένα, για τα ΑΕΕ, η μείωση των συνολικών εισαγωγών φάνηκε να επηρεάζεται κυρίως από τη μείωση εισαγωγών στις περιπτώσεις των ισχαιμικών ΑΕΕ, ενώ οι εισαγωγές ασθενών με αιμορραγικό ΑΕΕ δεν επηρεάστηκαν σημαντικά. Επιπλέον, λιγότεροι νέοι ασθενείς -κάτω των 65 ετών- με ΑΕΕ εισήχθησαν στο νοσοκομείο την περίοδο του δεύτερου κύματος σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Σημαντικό εύρημα αποτελεί ότι το ποσοστό χορήγησης επείγουσας θεραπείας επαναιμάτωσης με ενδοφλέβια θρομβόλυση στις περιπτώσεις των ισχαιμικών ΑΕΕ δεν μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις του Οξέος Στεφανιαίου Συνδρόμου, υπήρχε σημαντική μείωση (41%) στις εισαγωγές των ασθενών με Οξύ Έμφραγμα Μυοκαρδίου χωρίς ανάσπαση του ST διαστήματος (NSTEMI), ενώ αντίθετα ο αριθμός εισαγωγών ασθενών με ανάσπαση του ST διαστήματος (STEMI) δεν μειώθηκε σημαντικά. Δεν υπήρχε, επίσης, διαφορά ως προς την ηλικία των ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο κατά τις δύο περιόδους. Τέλος, η οξεία αντιμετώπιση των ασθενών με διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση δεν επηρεάστηκε από τους περιορισμούς που επέβαλε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Παρά τις προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού, ήδη, από το πρώτο κύμα της πανδημίας σχετικά με την ανάγκη αναζήτησης ιατρικής βοήθειας στις περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών, φαίνεται ότι οι εισαγωγές ασθενών με ΑΕΕ ή Οξύ Έμφραγμα Μυοκαρδίου συνεχίζουν να είναι μειωμένες και κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας COVID-19. Θα πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, ότι τα νοσοκομεία έχουν πράγματι τη δυνατότητα κατάλληλης και ασφαλούς οξείας αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων με τις ενδεικνυόμενες θεραπείες επαναιμάτωσης. Συνεπώς, οι ασθενείς οι οποίοι έχουν συμπτώματα συμβατά με ΑΕΕ ή Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο, θα πρέπει να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια χωρίς τυχόν ενδοιασμούς και καθυστερήσεις που δυνητικά σχετίζονται με την παρουσία της πανδημίας στη χώρα μας.

ΕΚΠΑ: Οι πιο ισχυροί αγγελιοφόροι για τον εμβολιασμό covid-19 είναι οι κλινικοί γιατροί που φροντίζουν καθημερινά άρρωστους

Πρωτοβουλίες ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού κατά της covid-19, σε συνεργασία με αρμόδιους τοπικούς φορείς, αναμένεται να αναλάβει το ΕΚΠΑ, με «πρωταγωνιστές» γιατρούς και νοσηλευτές σε τοπικό επίπεδο που θα «μαρτυρούν» τους κινδύνους της άρνησης του εμβολιασμού. Οι εκστρατείες για την ενίσχυση των εμβολιασμών θα πρέπει να αναδείξουν τις φωνές των γιατρών σε τοπικό επίπεδο για να «καμφθούν» οι αντιστάσεις.

Σε μία πρόσφατη ανάρτηση στη σελίδα της στο Facebook, η παθολόγος Brytney Cobia, στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, περιέγραψε τη δυσκολία κατά την ενημέρωση των ασθενών με COVID που πρόκειται να διασωληνωθούν, καθώς οι περισσότεροι μετάνιωναν που δεν είχαν ήδη εμβολιασθεί.

Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα, είναι ακόμα πιο δύσκολες οι στιγμές με τους συγγενείς όσων εξ αυτών έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό. «Τους αγκαλιάζω και τους λέω ότι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουν τη μνήμη του αγαπημένου τους είναι να εμβολιαστούν και να ενθαρρύνουν όλους όσους γνωρίζουν να κάνουν το ίδιο», έγραψε η Cobia. «Νόμιζαν», συνέχισε μιλώντας με τους οικείους όσων έχασαν τη μάχη, «ότι ήταν μία φάρσα. Νόμιζαν ότι ήταν πολιτικό ζήτημα, νόμιζαν ότι ήταν “μόνο μία γρίπη”. Αλλά έκαναν λάθος. Και εύχονται να μπορούσαν να επιστρέψουν οι δικοί τους. Αλλά δεν μπορούν».

Μαρτυρίες όπως της παθολόγου Cobia θα μπορούσαν να είναι το «κλειδί» για να πεισθούν οι μη εμβολιασμένοι να ενταχθούν στα δύο τρίτα των Αμερικανών που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, όπως σημειώνει ένας ειδικός του Χάρβαρντ σε σχετικό δημοσίευμα της Harvard Gazette. Ο υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Κουτσομπόλης και ο καθηγητής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν τα βασικά στοιχεία από αύτην τη δημοσίευση.

Μία ενημερωτική καμπάνια που διαθέτει ισχυρές τοπικές φωνές, υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους τους κινδύνους από τη νόσο COVID, είναι πολύ πιο αποδοτική από επιδοτήσεις και επιβραβεύσεις για εμβολιασμένους, όπως τονίζει ο Robert Blendon, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και Πολιτικής της Υγείας, στην «T.H.Chan» Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, στο πλαίσιο ενός σχετικού φόρουμ. «Οι πιο ισχυροί αγγελιοφόροι είναι οι κλινικοί γιατροί που φροντίζουν καθημερινά άρρωστους ανθρώπους, οι οποίοι μας μαρτυρούν ειλικρινά ότι αν είχαν κάνει εμβόλιο δεν βρίσκονταν διασωληνωμένοι», επισημαίνει ο καθηγητής Blendon.

Οι περιπτώσεις COVID αυξήθηκαν στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, με την άνοδο κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και την επιβράδυνση των εμβολιασμών να προκαλούν ανησυχία, η οποία εκφράστηκε και από τον διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, Dr Anthony Fauci, καθώς και άλλους ειδικούς των ΗΠΑ. Μόνο το 58% των Αμερικανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι εκκλήσεις για εμβολιασμό, καθώς και οι αποφάσεις για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε ειδικές κατηγορίες, έχουν αυξηθεί, αλλά προκαλώντας, παράλληλα, έντονους πολιτικούς διχασμούς, οι Δημοκρατικοί τείνουν να ευνοούν τη λήψη μέτρων ενώ οι Ρεπουμπλικανοί τείνουν να αντιτίθενται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Τα μηνύματα επικοινωνίας για θέματα δημόσιας υγείας θα πρέπει να στοχεύουν στις ρίζες της «αντίστασης» στα εμβόλια, όπως δήλωσε ο καθηγητής Blendon. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι μη εμβολιασμένοι Αμερικανοί μοιράζονται μία βαθιά δυσπιστία για τη δημόσια υγεία ως σύστημα και ότι δεν ανησυχούν για την ασθένεια. Τα μηνύματα από εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας ή ένας καταιγισμός γενικών στατιστικών και πληροφοριών σχετικά με τον αριθμό των περιπτώσεων ή των θανάτων δεν πρόκειται να πείσουν τους μη εμβολιασμένους, σύμφωνα με τον καθηγητή Blendon.

«Αυτό που θα μπορούσε να “μετακινήσει τη βελόνα”, σε συνδυασμό με τα σχετικά μέτρα δημόσιας υγείας, είναι μία καμπάνια ενημέρωσης, στην οποία οι γιατροί και οι νοσηλευτές σε τοπικό επίπεδο θα “μαρτυρούν” τους κινδύνους της άρνησης του εμβολιασμού”, αναφέρει το ΕΚΠΑ.

Πρέπει, πραγματικά, να είναι ο γιατρός της «διπλανής πόρτας», προσθέτει, αυτόν που γνωρίζουν και εμπιστεύονται όλοι σε τοπικό επίπεδο. «Αυτός που μπορεί να σε δει κατά πρόσωπο και να σου πει προσωπικά ότι δεν είναι θέμα πολιτικών και δομών υγείας, δεν είναι θέμα κυβερνητικό ή πολιτικό. Είναι απλά δικό σου θέμα: Είναι η υγεία σου “στα χέρια σου” και πρέπει να ακούσεις αυτούς που πραγματικά ξέρεις και εμπιστεύεσαι, ήδη, καθημερινά για την υγεία σου», καταλήγει το ΕΚΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Ο νέος πόλεμος με τον Covid

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα