Featured

Ο νέος πόλεμος με τον Covid

Έχει αλλάξει και ο υπολογισμός της επιτυχίας και της αποτυχίας

Parallaxi
ο-νέος-πόλεμος-με-τον-covid-790951
Parallaxi

Ο πόλεμος έχει αλλάξει »: Το εσωτερικό έγγραφο CDC προτρέπει για νέο τρόπο ενημέρωσης του κοινού, προειδοποιεί ότι οι μολύνσεις δέλτα είναι πιθανότατα πιο σοβαρές Η εσωτερική παρουσίαση δείχνει ότι ο οργανισμός πιστεύει ότι δυσκολεύεται να επικοινωνήσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων εν μέσω πρωτόγνωρων μολύνσεων. Η παραλλαγή δέλτα του κορωνοϊού φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια από τις προηγούμενες και εξαπλώνεται τόσο εύκολα όσο η ανεμοβλογιά, σύμφωνα με ένα εσωτερικό ομοσπονδιακό έγγραφο υγείας που υποστηρίζει ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να «αναγνωρίσουν ότι ο πόλεμος έχει αλλάξει».

Το έγγραφο είναι μια εσωτερική παρουσίαση διαφανειών (ptt) του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Νοσημάτων, που κοινοποιήθηκε στο CDC και ήρθε στην κατοχή της Washington Post. Αποτυπώνει τον αγώνα της κορυφαίας υπηρεσίας δημόσιας υγείας του έθνους για να πείσει το κοινό να υιοθετήσει μέτρα εμβολιασμού και πρόληψης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και νέα έρευνα υποδηλώνει ότι τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Το έγγραφο έχει επείγουσα σημείωση, αποκαλύπτοντας ότι η υπηρεσία γνωρίζει ότι πρέπει να ανανεώσει τα δημόσια μηνύματά της για να δώσει έμφαση στον εμβολιασμό ως την καλύτερη άμυνα έναντι μιας τόσο μεταδοτικής παραλλαγής που δρα σχεδόν σαν διαφορετικός νέος ιός, πηδώντας από στόχο σε στόχο πιο γρήγορα από τον Έμπολα ή το κοινό κρυολόγημα.

Παραθέτει ένα συνδυασμό πρόσφατων, αδημοσίευτων δεδομένων από έρευνες για επιδημίες και εξωτερικές μελέτες που δείχνουν ότι τα εμβολιασμένα άτομα που έχουν μολυνθεί με δέλτα μπορεί να είναι σε θέση να μεταδώσουν τον ιό τόσο εύκολα όσο και εκείνα που δεν είναι εμβολιασμένα. Τα εμβολιασμένα άτομα που έχουν μολυνθεί με δέλτα έχουν μετρήσιμα ιικά φορτία παρόμοια με εκείνα που δεν είναι εμβολιασμένα και έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή.

«Τελείωσα το διάβασμα πολύ πιο πολύ ανήσυχος από ότι όταν το ξεκίνησα», έγραψε σε ένα email ο Robert Wachter, πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι επιστήμονες του CDC ανησύχησαν τόσο πολύ από τη νέα έρευνα που ο οργανισμός νωρίτερα αυτή την εβδομάδα άλλαξε σημαντικά τις οδηγίες για τους εμβολιασμένους ανθρώπους πριν ακόμη δημοσιοποιήσουν τα νέα δεδομένα.

Τα δεδομένα και οι μελέτες που παρατίθενται στο έγγραφο έπαιξαν βασικό ρόλο στις ανανεωμένες συστάσεις που απαιτούν από όλους – εμβολιασμένους ή μη – να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους σε δημόσιους χώρους σε ορισμένες συνθήκες, δήλωσε ομοσπονδιακός αξιωματούχος υγείας. Ο αξιωματούχος είπε στην The Post ότι τα στοιχεία θα δημοσιευτούν πλήρως την Παρασκευή. Η διευθύντρια του CDC, Rochelle Walensky, ενημέρωσε ιδιωτικά τα μέλη του Κογκρέσου την Πέμπτη, αντλώντας μεγάλο μέρος του υλικού του εγγράφου.

Μία από τις διαφάνειες αναφέρει ότι υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων για νοσηλεία και θάνατο σε σχέση με τους νεότερους, ανεξάρτητα από την κατάσταση του εμβολιασμού. Ένας άλλος εκτιμά ότι υπάρχουν 35.000 συμπτωματικές λοιμώξεις την εβδομάδα μεταξύ 162 εκατομμυρίων εμβολιασμένων Αμερικανών.

Απο την πρώτη διαφάνεια του CDC φαίνεται ο σχετικός κίνδυνος εμβολιασμένων/ανεμβολίαστων : 8 φορές μικρότερος κίνδυνος για να ασθενήσουν οι εμβολιασμένοι, 25 φορές μικρότερος κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο, 25 φορές μικρότερος κίνδυνος θανάτου για τους εμβολιασμένους. Με άλλα λόγια , λαμβάνοντας υπόψιν το κείμενο της Washington Post και την διαφάνεια αυτή του CDC, μπορεί οι εμβολιασμένοι να είναι προστατευμένοι σε ένα βαθμό από την παραλλαγή Δέλτα, όμως πολλαπλασιάζεται μέσα τους και την μεταδίδουν με τον ίδιο ρυθμό που συμβαίνει στους ανεμβολίαστους.

Το έγγραφο σκιαγραφεί “επικοινωνιακές προκλήσεις” που τροφοδοτούνται από περιπτώσεις σε εμβολιασμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών από τα τοπικά υγειονομικά τμήματα σχετικά με το εάν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό παραμένουν αποτελεσματικά και ότι “τα δημόσια αποδεκτά εμβόλια δεν λειτουργούν πλέον/δεν χρειάζονται επιπλέον δόσεις”. Η παρουσίαση αναδεικνύει το δύσκολο έργο που αντιμετωπίζει το CDC. Πρέπει να συνεχίσει να δίνει έμφαση στην αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτων, ενώ η αναγνώριση πιο ήπιων μολύνσεων δεν μπορεί να είναι τόσο σπάνια τελικά και ότι τα εμβολιασμένα άτομα μεταδίδουν τον ιό. Ο οργανισμός πρέπει να μετακινήσει τους στόχους της επιτυχίας σε πλήρη κοινή θέα.

Το CDC αρνήθηκε να σχολιάσει.

«Αν και είναι σπάνιο, πιστεύουμε ότι σε ατομικό επίπεδο, τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, γι ‘αυτό και ενημερώσαμε τη σύστασή μας», σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό υγειονομικό υπάλληλο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν του επιτρέπεται να μιλήσει. δημοσίως. «Η αναμονή ακόμη και ημερών για τη δημοσίευση των δεδομένων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιττό πόνο και ως επαγγελματίες της δημόσιας υγείας δεν μπορούμε να το δεχτούμε».

Η παρουσίαση έγινε δύο ημέρες αφότου η Walensky ανακοίνωσε την ανατροπή της καθοδήγησης σχετικά με τη μάσκα σε άτομα που είναι εμβολιασμένα. Στις 13 Μαΐου, είπαν στο κοινό ότι δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους εάν είχαν εμβολιαστεί. Η νέα καθοδήγηση αντικατοπτρίζει μια στρατηγική υποχώρηση απέναντι στην παραλλαγή δέλτα. Ακόμη και τα άτομα που είναι εμβολιασμένα θα πρέπει να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους σε κοινότητες με σημαντική ιογενή εξάπλωση ή όταν βρίσκονται άτομα που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε λοιμώξεις και ασθένειες, ανέφερε το CDC.

Το έγγραφο παρουσιάζει νέα επιστήμη, αλλά προτείνει επίσης μια νέα στρατηγική για την επικοινωνία, σημειώνοντας ότι η εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια μπορεί να υπονομευθεί όταν οι άνθρωποι βιώνουν ή ακούνε για πρωτοποριακά κρούσματα, ειδικά αφού οι δημόσιοι υπάλληλοι υγείας τα έχουν περιγράψει ως σπάνια.

Ο Μάθιου Σίγκερ, εμπειρογνώμονας επικοινωνίας κινδύνου στο Πανεπιστήμιο Γουέιν στο Ντιτρόιτ, είπε ότι η έλλειψη επικοινωνίας σχετικά με πρωτοποριακές λοιμώξεις έχει αποδειχθεί προβληματική. Επειδή οι δημόσιοι υπάλληλοι υγείας είχαν τονίσει τη μεγάλη αποτελεσματικότητα των εμβολίων, η συνειδητοποίηση ότι δεν είναι τέλεια μπορεί να μοιάζει με προδοσία.

«Κάναμε πολύ καλή δουλειά λέγοντας στο κοινό ότι πρόκειται για εμβόλια-θαύματα », είπε ο Seeger. «Μάλλον έχουμε πέσει λίγο στην παγίδα της υπερβολικής διαβεβαίωσης, η οποία είναι μία από τις προκλήσεις κάθε συνθήκης επικοινωνίας κρίσης».

Η αναθεωρημένη οδηγία μάσκας του CDC δεν ξεπερνά αυτό που απαιτεί το εσωτερικό έγγραφο. «Δεδομένης της υψηλότερης μεταδοτικότητας και της τρέχουσας κάλυψης του εμβολίου, η καθολική μάσκα είναι απαραίτητη για τη μείωση της μετάδοσης της παραλλαγής Delta», αναφέρει.

Το έγγραφο καθιστά σαφές ότι ο εμβολιασμός παρέχει ουσιαστική προστασία από τον ιό. Αλλά αναφέρει επίσης ότι το CDC πρέπει να “βελτιώσει την επικοινωνία γύρω από τον ατομικό κίνδυνο μεταξύ των εμβολιασμένων”, επειδή αυτός ο κίνδυνος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας και του αν κάποιος έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το έγγραφο περιλαμβάνει δεδομένα του CDC από μελέτες που δείχνουν ότι τα εμβόλια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και σε κατοίκους γηροκομείου, αυξάνοντας την πιθανότητα ορισμένα άτομα, σε κίνδυνο, να χρειαστούν μια επιπλέον δόση εμβολίου.

Η παρουσίαση περιλαμβάνει μια σημείωση ότι τα ευρήματα και τα συμπεράσματα είναι αυτά των συγγραφέων και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα την επίσημη θέση του CDC. Το εσωτερικό έγγραφο περιέχει μερικές από τις επιστημονικές πληροφορίες που επηρέασαν το CDC να αλλάξει την καθοδήγηση μάσκας. Ο οργανισμός αντιμετώπισε επικρίσεις από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες αυτήν την εβδομάδα όταν άλλαξε την οδηγία μάσκας χωρίς να δημοσιοποιήσει τα δεδομένα, μια κίνηση που παραβίαζε τις επιστημονικές νόρμες, δήλωσε η Kathleen Hall Jamieson, διευθύντρια του Κέντρου Δημόσιας Πολιτικής Annenberg στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

«Δεν θέλετε να λέτε, όταν είστε αξιωματούχος της δημόσιας υγείας,:« Εμπιστευτείτε μας, ξέρουμε, αλλά δεν μπορούμε να σας πούμε πώς », είπε ο Jamieson. «Ο επιστημονικός κανόνας προτείνει ότι όταν κάνετε μια δήλωση βασισμένη στην επιστήμη, δείχνετε την επιστήμη. … Και το δεύτερο λάθος είναι ότι δεν φαίνεται να είναι ειλικρινείς ως προς το βαθμό στον οποίο οι ανακαλύψεις προκαλούν εισαγωγές στα νοσοκομεία ».

Τα πρωτόγνωρα κρούσματα είναι αναμενόμενα, αναφέρει η ενημέρωση του CDC και πιθανότατα θα αυξηθούν ως ποσοστό όλων των κρουσμάτων, επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί περισσότεροι εμβολιασμένοι τώρα. Αυτό αντανακλά τα δεδομένα που προέκυψαν από μελέτες σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της εξαιρετικά εμβολιασμένης Σιγκαπούρης, όπου το 75 % των νέων λοιμώξεων φέρεται να συμβαίνουν σε άτομα που είναι μερικώς και πλήρως εμβολιασμένα.

Το έγγραφο του CDC αναφέρει τον σκεπτικισμό του κοινού σχετικά με τα εμβόλια ως μία από τις προκλήσεις: “Τα δημόσια αποδεκτά εμβόλια δεν λειτουργούν πλέον”, μία από τις πρώτες διαφάνειες στην παρουσίαση.

Ο Walter A. Orenstein, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Εμβολίων Emory, δήλωσε ότι εντυπωσιάστηκε από τα δεδομένα που δείχνουν ότι τα εμβολιασμένα άτομα που μολύνθηκαν με δέλτα μετέδιδαν εξίσου ιό με εκείνα που δεν εμβολιάστηκαν. Η διαφάνεια αναφέρεται σε ένα ξέσπασμα στο Barnstable County, Μασαχουσέτη, όπου εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα άτομα μεταδίδουν σχεδόν πανομοιότυπες ποσότητες ιού.

“Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την αλλαγή των πραγμάτων”, είπε ο Orenstein. Ένα άτομο που συνεργάζεται με το CDC σε έρευνες για την παραλλαγή δέλτα, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει, είπε ότι τα δεδομένα προέρχονται από ένα ξέσπασμα της 4ης Ιουλίου στο Provincetown, Mass. Η γενετική ανάλυση της επιδημίας έδειξε ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν μεταδίδουν τον ιό σε άλλα εμβολιασμένα άτομα. Το άτομο είπε ότι τα δεδομένα ήταν «βαθιά ανησυχητικά» και προειδοποίηση για τους επιστήμονες που είχαν δει τα δεδομένα.

Εάν ο πόλεμος έχει αλλάξει, όπως δηλώνει το CDC, το ίδιο έχει αλλάξει και ο υπολογισμός της επιτυχίας και της αποτυχίας. Η ακραία μεταδοτικότητα του δέλτα καθιστά την ανοσία της αγέλης πιο δύσκολο στόχο, δήλωσαν ειδικοί μολυσματικών ασθενειών.

«Νομίζω ότι το κεντρικό ζήτημα είναι ότι τα εμβολιασμένα άτομα πιθανώς εμπλέκονται σε σημαντικό βαθμό στη μετάδοση του δέλτα», έγραψε ο Jeffrey Shaman, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, σε ένα email μετά την ανασκόπηση των διαφανειών του CDC. «Κατά κάποιο τρόπο, ο εμβολιασμός αφορά τώρα την προσωπική προστασία – την προστασία του εαυτού μας από σοβαρές ασθένειες. Η ανοσία της αγέλης δεν είναι σχετική καθώς βλέπουμε πολλά στοιχεία επαναλαμβανόμενων και σημαντικών λοιμώξεων».

Το έγγραφο υπογραμμίζει αυτό που λένε επιστήμονες και ειδικοί εδώ και μήνες: ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων για την πανδημία.

Η Kathleen Neuzil, εμπειρογνώμονας εμβολίων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland, είπε ότι η προτεραιότητα παραμένει ο εμβολιασμός περισσότερων ανθρώπων, αλλά το κοινό μπορεί επίσης να αλλάξει τη σχέση του με έναν ιό σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι με την ανθρωπότητα στο άμεσο μέλλον.

“Πρέπει πραγματικά να στραφούμε προς έναν στόχο πρόληψης σοβαρών ασθενειών και αναπηριών και ιατρικών συνεπειών και να μην ανησυχούμε για κάθε ιό που εντοπίζεται στη μύτη κάποιου”, είπε η Neuzil. «Είναι δύσκολο να το κάνουμε, αλλά νομίζω ότι πρέπει να συνηθίσουμε ότι ο κορωνοϊός δεν θα φύγει».

Πήγη: Washington Post 

Μετάφραση: Αντώνης Καράγιωργας

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα