Top

Μπάιντεν: Πιθανό να δημοσιοποιήσει την έκθεση για την προέλευση του Covid

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
μπάιντεν-πιθανό-να-δημοσιοποιήσει-τη-680514
Parallaxi
Στιγμιότυπο Βίντεο

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως είναι πιθανό να δώσει στη δημοσιότητα μια έκθεση, όπου θα παρουσιάζονται λεπτομερώς τα ευρήματα της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών σχετικά με την προέλευση της Covid-19.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών αναγνώρισε σήμερα ότι οι υπηρεσίες της έχουν δύο θεωρίες σχετικά με την προέλευση της Covid-19, με δύο υπηρεσίες να πιστεύουν ότι εμφανίστηκε φυσικά από την επαφή του ανθρώπου με μολυσμένα ζώα και μια τρίτη να ενστερνίζεται ένα πιθανό εργαστηριακό ατύχημα, ως την πηγή της παγκόσμιας αυτής πανδημίας.

«Η αμερικανική κοινότητα Πληροφοριών δεν γνωρίζει ακριβώς πού, πότε και πώς ο ιός Covid-19 μεταδόθηκε αρχικά, όμως συγκλίνει σε δύο πιθανά σενάρια», επισημαίνει το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI), προσθέτοντας πως η πλειονότητα πιστεύει ότι δεν υπάρχουν «επαρκείς πληροφορίες προκειμένου να αξιολογηθεί ότι το ένα σενάριο είναι πιθανότερο σε σύγκριση με το άλλο».

Η ανακοίνωση του ODNI δεν διευκρίνισε ποιες δύο από τις 17 υπηρεσίες που απαρτίζουν την κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύουν ότι ο ιός προήλθε από μολυσμένα ζώα και ποια υπηρεσία πιστεύει ότι προήλθε από εργαστηριακό ατύχημα.

Και στις δύο περιπτώσεις, εντούτοις, το ODNI λέει ότι οι υπηρεσίες που κλίνουν στη μία ή την άλλη εξήγηση το κάνουν με «χαμηλή ή μέτρια αυτοπεποίθηση», κάτι που στην ορολογία των κατασκόπων σημαίνει πως πιστεύουν ότι τα στοιχεία που στηρίζουν την άποψή τους απέχουν από το να είναι καθοριστικά.

Αξιωματούχοι δεν θέλησαν να συζητήσουν ποιες υπηρεσίες διατύπωσαν διστακτικές απόψεις σχετικά με την προέλευση του ιού, όμως υπογράμμισαν ότι η μεγάλη πλειονότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πιστεύει ότι οι πληροφορίες είναι ανεπαρκείς για να καθορίσουν ότι το ένα σενάριο για την προέλευση του ιού είναι πιθανότερο από το άλλο.

Σουηδία: Από την 1η Ιουνίου θα χαλαρώσουν περαιτέρω οι περιορισμοί

Η Σουηδία θα χαλαρώσει από την 1η Ιουνίου ορισμένους από τους περιορισμούς που εφαρμόζει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση παρουσιάζοντας τον «οδικό χάρτη» για την επανεκκίνηση της χώρας.

Η Στοκχόλμη ακολούθησε διαφορετική στρατηγική από τις περισσότερες άλλες χώρες στη μάχη κατά της Covid-19, αποφεύγοντας το πλήρες λοκντάουν. Αντ’ αυτού βασίστηκε κυρίως στα εθελοντικά μέτρα. Επλήγη από το τρίτο κύμα της πανδημίας αλλά τα νέα κρούσματα και οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας μειώνονται πλέον με ταχείς ρυθμούς.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε την αρχή του τέλους», είπε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Στην προηγούμενη χαλάρωση των μέτρων η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας για τα εστιατόρια και τα καφέ και να αυξηθεί ο αριθμός των θεατών σε αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και των επισκεπτών στα μουσεία και τα ψυχαγωγικά πάρκα. «Παρακολουθούμε τώρα μια κατακόρυφη μείωση στην εξάπλωση των μολύνσεων σχεδόν σε όλη τη Σουηδία. Παρατηρήθηκε μείωση κατά 30-40% την περασμένη εβδομάδα. Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ κοντά στο πιο αισιόδοξο σενάριο που είχαμε παρουσιάσει πριν από έναν μήνα», είπε ο επικεφαλής της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Σουηδίας, Γιόχαν Κάρλσον.

Οι υπόλοιπες απαγορεύσεις και συστάσεις θα αρθούν σε πέντε στάδια, με στόχο να έχουν λήξει όλες μέχρι τον Σεπτέμβριο. Στις συστάσεις -με εθελοντική εφαρμογή- περιλαμβάνεται η τηλεργασία, η χρήση μάσκας σε ορισμένες περιπτώσεις και ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών, όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι υποχρεωτικοί κανόνες αφορούσαν το μειωμένο ωράριο λειτουργίας των εστιατορίων, τον αριθμό των πελατών σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα και το κλείσιμο μουσείων και ψυχαγωγικών πάρκων.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.366 νέα κρούσματα της Covid-19 στη Σουηδία, ο χαμηλότερος αριθμός εδώ και επτά μήνες. Το 44,3% των ενήλικων Σουηδών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και το 15,7% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Αναφέρθηκαν επίσης 15 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 14.451 από την αρχή της πανδημίας.

Καθυστερήσεις στην παραγωγή του J&J ίσως επηρεάσουν την παράδοση εμβολίων στην ΕΕ

Τρεις θάνατοι που πιθανώς συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 και χιλιάδες παρενέργειες έχουν αναφερθεί στο Βέλγιο

Από την αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού στο Βέλγιο έχουν αναφερθεί τρεις θάνατοι που πιθανώς συνδέονται με τα εμβόλια κατά της Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων του Βελγίου που δημοσιεύει η γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Soir».

Περισσότερα από 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Βέλγιο, έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (AFMPS) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, έχουν αναφερθεί 15.852 ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη χορήγηση εμβολίου εκ των οποίων το 64% είναι «μη σοβαρές». Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι πυρετός, μυικός πόνος, κούραση και αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης. Αυτές οι ενοχλήσεις συνήθως εξαφανίζονται μετά από μερικές ημέρες και φαίνεται να εμφανίζονται συχνότερα μετά τη δεύτερη δόση με Pfizer και Moderna και μετά την πρώτη δόση με AstraZeneca.

Ωστόσο, «3.266 αναφορές παρενεργειών θεωρούνται σοβαρές, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων οδηγεί σε προσωρινή ανικανότητα για εργασία ή εξόδου από το σπίτι».

Επίσης, έχουν αναφερθεί 130 θάνατοι, αλλά μόνο τρεις θεωρούνται «πιθανώς σχετικοί» με το εμβόλιο. Οι δύο θάνατοι πιθανώς σχετίζονται με το σκεύασμα Vaxzevria, που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και ο τρίτος επήλθε μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson, μετά από θρόμβωση και θρομβοκυτταροπενία και “πιθανώς σχετίζεται με το εμβόλιο”.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων του Βελγίου, προειδοποιεί τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να προσέχουν την έναρξη αυτού του σπάνιου συνδρόμου, το οποίο μπορεί να συμβεί εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Δύσπνοια, πόνος στο στήθος, πρήξιμο ή πόνος στο ένα πόδι, επίμονος κοιλιακός πόνος, νευρολογικά συμπτώματα ή ακόμη και μικρά κομμάτια αίματος κάτω από το δέρμα έξω από το σημείο της ένεσης, θα πρέπει να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου. Ως αποτέλεσμα αυτού του θανάτου, αποφασίστηκε να μην χορηγείται το εμβόλιο της J&J σε άτομα ηλικίας κάτω των 41 ετών.

«Η εμπειρία που βασίζεται στη χορήγηση 209 εκατομμυρίων δόσεων στην Ευρώπη, 60 εκατομμυρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και 286 εκατομμυρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνει ότι «η σχέση οφέλους-κινδύνου των εμβολίων κατά της Covid-19 παραμένει θετική», καθησυχάζει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων του Βελγίου.

Αυστρία: Περαιτέρω χαλάρωση από την 10η Ιουνίου των περιοριστικών μέτρων Covid-19

Σε ανακοίνωση περαιτέρω χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού αναμένεται να προβεί αύριο, Παρασκευή, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, έπειτα από τις διαβουλεύσεις που θα έχει με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων και με την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις σχετικές αποφάσεις θα προβλέπεται παράταση του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση, καθώς και μία κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπως σε γήπεδα ποδοσφαίρου και πως σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν οι κανονισμοί σε σχέση με γάμους και με τη δραστηριοποίηση σωματείων και συλλόγων.

Για την εστίαση πιθανόν να αποφασιστεί μία μείωση της απόστασης μεταξύ των ομάδων επισκεπτών από τα ισχύοντα δύο μέτρα σε μόνον ένα μέτρο, αλλά και η αύξηση του αριθμού των πελατών ανά τραπέζι.

Σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, ο προερχόμενος από τους Πράσινους υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν φέρεται να υποστηρίζει μία παράταση του από τις 22.00 στις 24.00, γεγονός που φαίνεται ότι θα ενθουσιάσει τους ποδοσφαιρόφιλους ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και της δημόσιας τηλεοπτικής παρακολούθησης του.

Έπειτα από λίγο περισσότερο από έξι μήνες, μία σειρά περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην Αυστρία, είχαν αρθεί την περασμένη Τετάρτη, 19 Μαίου, από την οποία άνοιξαν και επαναλειτουργούν πλέον σε όλη τη χώρα οι τομείς της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, κάτω από κάποιους κανόνες.

Οι τομείς αυτοί είχαν διακόψει τη λειτουργία τους στις 3 Νοεμβρίου 2020, που συνέπεσε να είναι την επαύριο της τρομοκρατικής επίθεσης με ισλαμιστικό υπόβαθρο, το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου στο κέντρο της Βιέννης, με τέσσερις νεκρούς και 23 τραυματίες,

Στη βάση των νέων κανονισμών, μόνον τα νυχτερινά κέντρα παραμένουν κλειστά, μεγάλες εκδηλώσεις με περισσότερα από 1.500 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 3.000 άτομα σε εξωτερικούς χώρους απαγορεύονται.

Η προϋπόθεση για την είσοδο στην εστίαση είναι ότι κάποιος θα έχει υποβληθεί σε τεστ ή θα έχει αναρρώσει από τη νόσο ή θα έχει εμβολιαστεί. Στην εστίαση αλλά όχι στο λιανικό εμπόριο, θα υπάρχει απαίτηση καταγραφής στοιχείων για παραμονή εκεί άνω των 15 λεπτών της ώρας.

Ο στόχος είναι να υπάρξουν τώρα ελαφρύνσεις “στους κανονισμούς για τήρηση απόστασης, στους περιορισμούς τετραγωνικών μέτρων και στην απαγόρευση της κυκλοφορίας” και επιπλέον, η κανονικότητα θα πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό φυσιολογική το καλοκαίρι, όπως έχει δηλώσει ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ωστόσο, κατά την άποψη του θα εξακολουθούν να υπάρχουν τομείς που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, όπως ο τομέας της Υγείας.

“Όταν θα έχουμε προσφέρει εμβολιασμό σε όποιον το θέλει, το κράτος θα έχει εκπληρώσει την αποστολή του, που θα σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα, στην ελευθερία, σε μια φυσιολογική ζωή”, έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, “η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενεργεί πάντα σύμφωνα με την αρχή ΄όσο το δυνατόν περισσότερη ελευθερία, τόσοι περιορισμοί όσο αυτό είναι απαραίτητο΄, και αυτή η στρατηγική, σε συνδυασμό με τα περιφερειακά μέτρα και τα μαζικά τεστ, έχει αποδείξει την αξία της”.

Καμπανάκι: Οι Ολυμπιακοί Aγώνες μπορεί να φέρουν νέα μετάλλαξη κορονοϊού

Σχεδόν 17 εκατ. Ρώσοι έχουν λάβει μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19, λέει ο υπουργός Υγείας

Η Ρωσία έχει χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19 σε σχεδόν 17 εκατ. ανθρώπους, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο αριθμός αυτός υποδηλώνει ότι η Ρωσία έχει δώσει την πρώτη δόση ενός εκ των εμβολίων της σε περίπου 3 εκατ. ανθρώπους τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα δήλωσε στις 12 Μαΐου ότι 14 εκατ. Ρώσοι έχουν λάβει μία δόση εμβολίου.

Κάποιες από τις περιοχές της Ρωσίας έχουν παραπονεθεί ότι η εμβολιαστική εκστρατεία δεν κινείται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς παρά το γεγονός ότι η χώρα ξεκίνησε την κυκλοφορία του δικού της σκευάσματος Sputnik V τον Δεκέμβριο.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν εξέφρασε την απογοήτευσή του την περασμένη εβδομάδα για το πόσο λίγοι κάτοικοι έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν παρά την ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση σε εμβόλια από τον Ιανουάριο.

Η Ρωσία έχει εγκρίνει τέσσερα εμβόλια για εγχώρια χρήση, εκ των οποίων αυτό που έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο είναι το Sputnik V. Το συγκεκριμένο σκεύασμα χορηγείται σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα 21 ημερών.

Το Facebook δεν θα απαγορεύει πλέον τις θεωρίες, βάσει των οποίων η Covid-19 προήλθε από ένα εργαστήριο

Το Facebook δεν θα απαγορεύει πλέον τη δημοσίευση θεωριών, που υποστηρίζουν ότι η Covid-19 δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο, τη στιγμή που η υπόθεση ενός ατυχήματος σε εργαστήριο στην Κίνα επανέρχεται στο δημόσιο διάλογο στις ΗΠΑ.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις έρευνες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, σχετικά με το από πού προήλθε η Covid-19 και κατόπιν διαβούλευσης με ειδικούς της υγείας, δεν θα αποσύρουμε πλέον από τις πλατφόρμες μας τους ισχυρισμούς ότι η Covid-19 δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο ή κατασκευάστηκε», ανέφερε χθες στον ιστότοπό του ο όμιλος, στον οποίο ανήκει, επίσης, το Instagram.

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο χρησιμοποιούν 3,45 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε τουλάχιστον μία από τις τέσσερις πλατφόρμες του (Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp), κάνει πίσω από τους προηγούμενους κανονισμούς του σχετικά με την παραπληροφόρηση την εποχή της Covid-19, τους οποίους είχε επικαιροποιήσει τον περασμένο Φεβρουάριο.

Προέβλεπαν την απαγόρευση των θεωριών που έκαναν λόγο για «ανθρώπινο χέρι» πίσω από τον ιό, όπως και μεταξύ άλλων, σχετικά με την υποτιθέμενη αναποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τους ειδικούς για να παρακολουθούμε την εξέλιξη της φύσης της πανδημίας και επικαιροποιούμε τακτικά τις πολιτικές μας ανάλογα με τα νέα δεδομένα και τις τάσεις που εμφανίζονται», εξηγεί το Facebook.

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει 6,4 εκατ. δόσεις εμβολίου για παιδιά και εφήβους

Η χορήγηση των εμβολίων από την ηλικία των δώδεκα ετών δεν έχει ακόμη εγκριθεί – σύμφωνα όμως με πληροφορίες του Spiegel, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει ήδη μια εκστρατεία εμβολιασμού για το καλοκαίρι. Η προθυμία εμβολιασμού έχει ήδη διερευνηθεί.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προτίθεται να διαθέσει περίπου 6,4 εκατομμύρια δόσεις για εμβολιασμό παιδιών και εφήβων. Αυτό προκύπτει από ένα έγγραφο του υπουργείου Υγείας για τη σύνοδο της ομοσπονδιακής και των κυβερνήσεων των κρατιδίων με θέμα τον εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής ομάδας, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Spiegel. Το σχέδιο είναι να γίνει εμβολιασμός παιδιών από την ηλικία των δώδεκα ετών τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, ο αριθμός των παιδιών και νέων ηλικίας 12 έως 18 ετών στη Γερμανία ανέρχεται σε 5,3 εκατομμύρια. Το υπουργείο Υγείας αναμένει ετοιμότητα εμβολιασμού 60%, κατά συνέπεια, πρέπει να είναι διαθέσιμα για τον πρώτο και δεύτερο εμβολιασμό περίπου 6,4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Ο εμβολιασμός προγραμματίζεται με την επιφύλαξη ότι ούτε το εμβόλιο των εταιρειών Biontech και Pfizer έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EΜΑ) για τους νέους , ούτε η γερμανική Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) έχει εκδώσει μέχρι τώρα σύσταση για τον εμβολιασμό τους.

Δεν είναι επίσης ακόμη σαφές ποια χρονική απόσταση μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου εμβολιασμού θα προτείνουν οι ειδικοί της Stiko για τους νέους. Στις αρχές της εβδομάδας πάντως, η Stiko είχε ήδη επικρίνει τον γενικό εμβολιασμό για τις ηλικίες μεταξύ 12 και 16 ετών.

Η Ρωσία συμφώνησε να προμηθεύσει την UNICEF με δόσεις του εμβολίου Sputnik V για 110 εκατ. ανθρώπους

Η Ρωσία υπέγραψε συμφωνία βάσει της οποίας θα προμηθεύσει την UNICEF, το ίδρυμα του ΟΗΕ για παιδιά, με 220 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik V για τον εμβολιασμό 110 εκατομμυρίων ανθρώπων, ανακοίνωσε το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF).

Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ του RDIF και της UNICEF (United Nations International Children’s Emergency Fund).

Η προμήθεια και η παράδοση του εμβολίου εκ μέρους του Sputnik V θα καταστεί δυνατή αφού το ρωσικό εμβόλιο συμπεριληφθεί στον κατάλογο σκευασμάτων που προορίζονται για επείγουσα χρήση, τα οποία συνιστά για αγορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα