Διεθνή

Μπάιντεν: Θα εμβολιαστεί δημοσίως κατά του κορονοϊού – Μάσκα για τους πολίτες τις 100 πρώτες μέρες προεδρίας του

Αποκάλυψε ότι ζήτησε από τον Φαούτσι να μείνει στη θέση του

Parallaxi
μπάιντεν-θα-εμβολιαστεί-δημοσίως-κατ-601583
Parallaxi

O νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι θα εμβολιαστεί δημοσίως κατά του κορωνοϊού προκειμένου να αποδείξει την ασφάλεια του στους πολίτες, ενώ δεσμεύθηκε να διατηρήσει τον Άντονι Φάουτσι, τον επικεφαλής σύμβουλο του Λευκού Οίκου για την πανδημία, στη θέση του όταν αναλάβει την προεδρία τον Ιανουάριο.

«Οι άνθρωποι έχουν χάσει την πίστη τους στην ικανότητα του εμβολίου να έχει αποτέλεσμα», δήλωσε ο Μπάιντεν στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.

Ο Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών και μέλος του κλιμακίου που έχει συστήσει ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19, συναντήθηκε με συμβούλους του Μπάιντεν χθες Πέμπτη. Στη συνέντευξή του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος επισήμανε ότι ζήτησε από τον Φάουτσι να παραμείνει στη θέση του.

Ο Μπάιντεν, στο πλευρό του οποίου βρισκόταν η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις, ζήτησε από το Κογκρέσο να περάσει το νομοσχέδιο των 908 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρότειναν οι πιο μετριοπαθείς στη Γερουσία για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, όμως πρόσθεσε ότι θα πρέπει να θεωρηθεί ως «μια αρχή».

«Οι άνθρωποι πραγματικά πονάνε», τόνισε. «Φοβούνται μέχρι θανάτου».

Από την άλλη, ο Τραμπ και η Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ανακοίνωσαν χθες ότι έχουν συγκεντρώσει 207,5 εκατομμύρια δολάρια μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει ζητήσει από τους υποστηρικτικές του να στείλουν χρήματα για να χρηματοδοτήσουν τις νομικές του προσφυγές που έχουν στόχο να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Μέχρι στιγμής αυτές έχουν αποδειχθεί άκαρπες.

Ο Τραμπ δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του και δεν έχει δεσμευθεί ότι θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου. Ο Μπάιντεν επεσήμανε ότι η παρουσία του απερχόμενου προέδρου θα είναι σημαντική «για να καταδείξει ότι μετά το χάος που δημιούργησε ότι υπάρχει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, με τις δύο αντίπαλες πλευρές να στέκονται μαζί, να δίνουν τα χέρια και να προχωρούν».

Παράλληλα, έχει επανειλημμένα επικρίνει την επιμονή του Φάουτσι για την επιβολή αυστηρών μέτρων προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση της covid-19, από την οποία μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 273.000 Αμερικανοί.

Ο ημερήσιος αριθμός των νέων θανάτων στις ΗΠΑ ξεπέρασε τις 2.000 για δύο συνεχόμενες ημέρες, καθώς πλησιάζει η πιο επικίνδυνη εποχή του χρόνου. Σχεδόν 200.000 νέα κρούσματα κορονοϊού αναφέρθηκαν την Τετάρτη, με τους ασθενείς που νοσηλεύονται να πλησιάζουν τις 100.000.

Στη συνέντευξή του στο CNN ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ως πρόεδρος θα ζητήσει από τους πολίτες να φορούν μάσκα στα ομοσπονδιακά κτίρια και τα μέσα μεταφοράς. Επίσης πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από τους Αμερικανούς να φορούν μάσκα τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του.

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν σχετικά με την πρόθεσή του να εμβολιαστεί έγιναν αφού τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, ο Μπιλ Κλίντον, ο Τζορτζ Ου. Μπους και ο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσαν ότι θα εμβολιαστούν δημοσίως για να αποδείξουν την ασφάλεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα