Επικαιρότητα

Μπλίνκεν: Τι φέρνει από την Άγκυρα στην Αθήνα

F16, ΝΑΤΟ, ενέργεια και τα ελληνοτουρκικά μετά το σεισμό, στη “βαλίτσα” του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Parallaxi
μπλίνκεν-τι-φέρνει-από-την-άγκυρα-στην-975665
Parallaxi

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στην Τουρκία, η πρώτη μετά από δύο χρόνια και την εκλογή Μπάιντεν, δείχνει ότι η Ουάσινγκτον θέλει να “ξεπαγώσει” τις σχέσεις της με την Άγκυρα, που είχαν επιδεινωθεί από το 2019 εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών S400.

Η Τουρκία όμως παραμένει σημαντική στους αμερικανικούς γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και άλλωστε κρατά στα χέρια της την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ένας από τους στόχους Μπλίνκεν λοιπόν είναι η άρση του τουρκικού βέτο ώστε να ενταχθούν οι δύο γειτονικές της Ρωσίας χώρες στη Συμμαχία.

Έτερο μεγάλο θέμα στην ατζέντα είναι η αναβάθμιση των υπαρχόντων ή και πώληση νέων F16, την οποία επιθυμεί ο Λευκός Οίκος, αλλά μπλοκάρει το Κογκρέσο. Συζήτηση όμως που φαντάζει μάλλον ανεπίκαιρη στον απόηχο της τραγωδίας που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πέταξε μάλιστα με ελικόπτερο μαζί με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πάνω από τις σεισμόπληκτες περιοχές, ενώ το Στέιντ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πρόσθετο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 100 εκ δολαρίων για τους σεισμοπαθείς σε Τουρκία και Συρία.

Ο καταστροφικός σεισμός έχει αλλάξει και το κλίμα στα ελληνοτουρκικά, αν και η Αθήνα δεν τρέφει αυταπάτες ότι θα αλλάξει όντως και η τουρκική πολιτική. Τίθεται πάντως το ερώτημα εάν ο Μπλίνκεν μετά τις συναντήσεις με Τσαβούσογλου και Ερντογάν, θα κομίσει κάποιο μήνυμα από την Άγκυρα στην Αθήνα, όπου απόψε στις επτά και μισή το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός σημειωτέον ότι την Παρασκευή στο περιθώριο της 59ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, είχε συνάντηση με 17μελή διακομματική αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου (16 γερουσιαστές και έναν βουλευτή) υπό τον Γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Παρόντες στη συνάντηση, ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ και ο Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Δύο πολιτικοί που μπλοκάρουν την πώληση F16 στην Τουρκία- τουλάχιστον μέχρι να πει το “ναι” στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες με τον κ.Μπλίνκεν την αμυντική συνεργασία Ελλάδας- ΗΠΑ (με τα F35 στο τραπέζι), την ενεργειακή ασφάλεια (με τη χώρα μας να φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στους αμερικανικούς σχεδιασμούς για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και την εισαγωγή LNG μέσω της Αλεξανδρούπολης), αλλά και η “κοινή δέσμευση των δύο χωρών για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας”.

Αύριο Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί και με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια και θα ξεκινήσει ο τέταρτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, ενώ θα δει και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα