Μπροστά σε νέα αυστηρότερα μέτρα τον Αύγουστο με τον ιό στην Ελλάδα να απλώνεται

Στο στόχαστρο τώρα πανηγύρια, παραλίες και χώροι μαζικής συγκέντρωσης κόσμου για την αποφυγή διασποράς

Parallaxi
μπροστά-σε-νέα-αυστηρότερα-μέτρα-τον-α-632165
Parallaxi

κοροναϊός

Έρχονται νέα μέτρα

Σε νέα αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κοροναϊού στη χώρα μας προτίθεται να προχωρήσει το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση υπό το φόβο της έξαρσης των κρουσμάτων εντός του καλοκαιριού.

Σε ισχύ αναμένεται να παραμείνουν οι απαγορεύσεις για τα πανηγύρια και τον Αύγουστο, ενώ η κυβέρνηση δέχεται εισηγήσεις ακόμη και για την απαγόρευση του κόσμου στα beach bar, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού.

Προβληματισμός επικρατεί για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία τoν Σεπτέμβρη με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα στον Αύγουστο, ενώ δεν αναμένεται οι αθλητικές διοργανώσεις να διεξαχθούν με κόσμο το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρει το in.gr

Σε ισχύ είναι από σήμερα το μέτρο υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους, με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Μετά τα αυξημένα κρούσματα κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έπειτα και από την πρόταση των ειδικών, ανακοίνωσε πως από σήμερα η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε καταστήματα και συγκεκριμένους κλειστούς χώρους, για εργαζόμενους και πελάτες. Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης μάλιστα, τόνισε πως σιγά σιγά όλοι οι πολίτες της χώρας θα πρέπει «να μάθουμε να ζούμε» φορώντας την.

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας για το κοινό και τους εργαζόμενους στα εξής: καταστήματα λιανικής γραφεία/υπηρεσίες που έχουν επαφή με το κοινό, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.ά.), κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής Εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε:

ΜΜΜ ταξί για επιβάτες και οδηγούς σούπερ μάρκετ, ασανσέρ, όπως επίσης και για εργαζόμενους στα καταστήματα εστίασης. Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Προς το παρόν, οι εκκλησίες είναι εκτός λίστας, κάτι που ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξει στην πορεία, αν διαπιστωθεί πως δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα. Εν όψει του 15Αύγουστου, υπάρχει μία ανησυχία, με τον κ. Χαρδαλιά να τονίζει [ως στη συντριπτική πλειοψηφία οι εκκλησίες τηρούν τα μέτρα, ωστόσο αν προκύψει η ανάγκη θα ληφθούν μέτρα και στους ναούς.

Ηδη η Ιερά Σύνοδος έχει στείλει εγκύκλιο προς τις Αρχιεπισκοπές τονίζοντας πως πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας για την δημόσια υγεία εντός των Ναών. Προτρέπει μάλιστα τους κληρικούς και τους μοναχούς να τηρήσουν όλοι τα μέτρα, όπως φυσικά και οι πιστοί, εν όψει των εορτών της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου αναμένεται κοσμοσυρροή στις εκκλησίες.

Σύψας: Μην μπλέξουμε, μη γίνουμε Βελιγράδι – Τα κρούσματα συσσωρεύονται 

«Στο Βελιγράδι ξυπνήσανε μια ημέρα και βρέθηκαν με 100 και 200 κρούσματα, ενώ μέχρι τότε είχαν πολύ λίγα κρούσματα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Σύψας.

Για κίνδυνο «σερβοποίησης» της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό Νίκος Σύψας εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τον -διψήφιο- αριθμό των κρουσμάτων, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Έχουμε καθημερινά διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Αθήνα, και αρκετά στην Θεσσαλονίκη, κι αυτό μπορεί να εκτραπεί ανά πάσα στιγμή στο πολύ χειρότερο» δήλωσε. Ποιο σενάριο ανέφερε για την έναρξη των μαθημάτων στο νέο σχολικό έτος.

«Στο Βελιγράδι ξυπνήσανε μια ημέρα και βρέθηκαν με 100 και 200 κρούσματα, ενώ μέχρι τότε είχαν πολύ λίγα κρούσματα. Είναι απολύτως απαραίτητο αυτή τη στιγμή που έχουμε αυτή την άνοδο στα μεγάλα αστικά κέντρα που είναι εστίες υπερπληθυσμού κι έχουμε εκρηκτικό μείγμα να κάνουμε το σωστό όσον άφορα τις αποστάσεις και ακολούθως και τη μάσκα».

«Η επιδημία μας πιέζει πλέον, μας πιέζει κι από τα εισαγόμενα κρούσματα, δυστυχώς μας πιέζει και από τα ενδογενή κρούσματα τα 17 κρούσματα στην Αττική είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας, βλέπουμε τα αποτελέσματα του συνωστισμού και της χαλάρωσης που επικράτησε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες» σημείωσε ο κ. Σύψας.

Βλέπουμε τα αποτελέσματα του συνωστισμού και της χαλάρωσης που επικράτησε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες Σύμφωνα με τον καθηγητή, «η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο, κύριο μέτρο παραμένει η απόσταση πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις, βοηθά η μάσκα αν δεν μπορούμε, αν έχουμε όμως χαλάρωση, συγχρωτισμό και συνωστισμό ούτε η μάσκα θα μας βοηθήσει. Είναι απολύτως απαραίτητο να μην χαλαρώνουμε, να ακολουθούμε πιστά τις νέες οδηγίες που αφορούν τη μάσκα στους κλειστούς χώρους. Γι αυτό έχει παραταθεί η απαγόρευση στα πανηγύρια για τον Αύγουστο για να μην έχουμε συνωστισμούς».

“Να βγάλουμε το καλοκαίρι”

«Δεν μπορεί η πολιτεία να επιβάλει στον κάθε πολίτη να τηρεί τους κανόνες, ο κάθε πολίτης πρέπει να τους τηρεί, οι καταστηματάρχες, οι επαγγελματίες και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά να τηρεί τις αποστάσεις, αλλιώτικα θα μπλέξουμε μέχρι το καλοκαίρι… Τώρα πρέπει να βγάλουμε το καλοκαίρι χωρίς να έχει συμβεί κάποιο ατύχημα, και ήδη τα στοιχεία είναι ανησυχητικά γιατί τα κρούσματα αρχίζουν και συσσωρεύονται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σύψας.

«Σα να βιαστήκαμε λιγάκι να άρουμε το μέτρο για τις μάσκες στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, ακολουθούμε τις επιδημιολογικές τάσεις, τώρα είναι απαραίτητες με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα σε Αττική και Θεσσαλονίκη» σημείωσε. Όπως επισήμανε,  ασπίδα του προσώπου δεν είναι η καλύτερη λύση, η προσωπίδα πρέπει να είναι εναλλακτική της μάσκας και όχι η κύρια προστασία, αλλά είναι καλύτερη από το τίποτα.

Το σενάριο για τα σχολεία

Ακόμα είναι νωρίς για απόφαση για τα σχολεία, επισήμανε ο λοιμωξιολόγος για την έναρξη των μαθημάτων το νέο σχολικό έτος, προσθέτοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα η επιλογή για τα παιδιά είναι να πάνε στο σχολείο φορώντας μάσκα -και τα παιδιά του δημοτικού και οι δάσκαλοι και οι πάντες- αν το επιβάλλουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. «Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του Αυγούστου» αποσαφήνισε ο κ. Σύψας.

Πηγή: skai.gr

Πώς θα είναι η επιστροφή στο σχολείο με κορωνοϊό;

Ανοιχτά ή κλειστά σχολεία τη νέα σχολική χρονιά ενόψει δεύτερου κύματος κορωνοϊού; Θα αυξηθούν τα κρούσματα μετά την επιστροφή από τις διακοπές; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που απασχολούν τους Γερμανούς.

H πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει τα πάνω-κάτω σε πολλούς τομείς, έτσι και στον τομέα της εκπαίδευσης. Η σχολική χρονιά που πέρασε ήταν διαφορετική, με την τηλεκπαίδευση να μπαίνει για τα καλά στη ζωή μαθητών και δασκάλων. Πώς θα είναι όμως η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες τη νέα χρονιά; Εκτός από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μεγάλη είναι η ανησυχία πολιτικών και λοιμωξιολόγων στη Γερμανία. Αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων και ενδεχομένως ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, όταν οι μαθητές αρχίσουν να επιστρέφουν στα θρανία;

«Για την ώρα οι άνθρωποι ταξιδεύουν ανά τη Γερμανία και την Ευρώπη, ενώ υπάρχει και κινητικότητα λόγω εργαζομένων που μεταναστεύουν από τα Βαλκάνια» αναφέρει ο Φρανκ Μοκενχάουτ, εντεταλμένος διευθυντής του Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής και Διεθνούς Υγείας της Πανεπιστημιακής Κλινικής Charité του Βερολίνου. Ο ίδιος είναι επικεφαλής ερευνών για την εξέλιξη της πανδημίας στα γερμανικά σχολεία. «Η κανονική λειτουργία σχολείων και παιδικών σταθμών θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση των κρουσμάτων» αναφέρει ο ίδιος. Η κατάσταση σε κάποια κρατίδια δείχνει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, αν και ακόμη δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για τελικά συμπεράσματα.

Παιδιά και κορωνοϊός. Τι συμβαίνει τελικά;

Σε γενικές γραμμές πάντως θεωρείται ότι τα παιδιά προσβάλλονται σπανιότερα από τον κορωνοϊό. «Βάσει διεθνών στοιχείων, κυρίως από την Κίνα, προκύπτει ότι από την αρχή της πανδημίας ο αριθμός των προσβληθέντων παιδιών ήταν σημαντικά μικρότερος σε σχέση με τους ενήλικες» αναφέρει ο Φολκ Μπρίκμαν, επικεφαλής του Τμήματος Παιδιατρικής Πνευμονολογίας στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Μπόχουμ. Ήδη οι επιστήμονες πιθανολογoύν ότι τα παιδιά δεν μολύνονται τόσο συχνά από τον κορωνοϊό, κι όταν αυτό συμβαίνει τα συμπτώματα είναι ήπια ή δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. «Το μικρό ποσοστό παιδιών που έχει νοσήσει παρουσιάζει εμπύρετη λοίμωξη με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος ή κοιλιακό άλγος» αναφέρει ο Γερμανός παιδίατρος.

Κάποια από τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στη Γερμανία καταγράφηκαν εντούτοις σε σχολικές μονάδες στα μέσα Μαρτίου. Ήταν ασαφές πώς προέκυψαν αλλά και πώς εξαπλώθηκαν τα κρούσματα στα σχολεία κι έτσι ελήφθη τότε η απόφαση για κλείσιμο των σχολείων. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν μπορούν να προσδιορίσουν αν ο ιός μεταδόθηκε από μέλη των οικογενειών στα παιδιά ή το αντίθετο. Μια γαλλική έρευνα, η οποία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί πλήρως, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα παιδιά μεταφέρουν τον ιό. Πολλοί επιστήμονες φαίνονται να συμφωνούν με το ότι τα παιδιά δεν παίζουν «σημαντικό ρόλο» στην εξάπλωση του ιού, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Αυτό εκτιμά και ο Φίλιπ Χάνεκε, διευθυντής της Κλινικής Παιδιατρικών Λοιμώξεων και Ρευματολογίας του Φράιμπουργκ. «Με το άνοιγμα των σχολείων μάλλον το πρόβλημα εντοπίζεται στους εκπαιδευτικούς. Πρέπει να μιλούν πολύ κι έτσι μέσω της ομιλίας και της αναπνοής μπορούν να μεταδοθούν λοιμωξιογόνα σταγονίδια», εκτιμά. Σύμφωνα με τον Χάνεκε ο κίνδυνος από το άνοιγμα των σχολείων δεν είναι μεγαλύτερος από ό,τι συμβαίνει σε άλλα κοινωνικά πλαίσια. «Ο κίνδυνος υπάρχει παντού» λέει χαρακτηριστικά.

Τι θα γίνει από το φθινόπωρο;

Σε κάθε περίπτωση τα σχολεία πρέπει να προετοιμαστιούν καλά για την επόμενη σχολική χρονιά, ώστε ολόκληρες σχολικές μονάδες η μεμονωμένες τάξεις να μπορούν ανά πάσα στιγμή να επιστρέψουν γρήγορα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή να χρησιμοποιήσουν νέα εκπαιδευτικά μοντέλα. «Νομίζω ότι αποτελεί ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η κανονική λειτουργία των σχολείων θα συνεχιστεί το φθινόπωρο ή τον χειμώνα» εκτιμά ο Κάι Μάαζ, διευθυντής του Ινστιτούτου Λάιμπνιτς για την Εκπαιδευτική Έρευνα και την Εκπαιδευτική Πληφορορική. Εντούτοις ψυχολόγοι, όπως η Σβένια Λύτγκε από το Κίελο, θεωρούν ότι είναι σημαντική η φυσική επαφή των μαθητών μεταξύ τους και με τους δασκάλους τους, ώστε να έχουν μια δομημένη σχολική καθημερινότητα.

Και από την πλευρά των λοιμωξιολόγων πάντως η επόμενη σχολική χρονιά θεωρείται δύσκολη, δεδομένου ότι εκτός από τον κορωνοϊό συχνό φαινόμενο στα σχολεία αποτελούν τα κοινά κρυολογήματα και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, γεγονός που μπορεί να επιτείνει την σύγχυση και την ανησυχία. Γερμανοί ειδικοί από το Μπόχουμ συνιστούν για παράδειγμα τη διενέργεια τεστ αντισωμάτων στους μαθητές, ώστε να διαπιστωθεί πόσα παιδιά έχουν υπερβεί τον κίνδυνο νέας μόλυνσης. Πολλοί γιατροί επίσης συνιστούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας ήδη από τους μαθητές του δημοτικού αλλά και την διδασκαλία σε μικρά τμήματα, όπου θα τηρούνται σαφείς αποστάσεις. Ένα ακόμη μέτρο που κρίνεται σημαντικό είναι ο τακτικός αερισμός των σχολικών τάξεων ώστε να ανανεώνεται διαρκώς ο αέρας και να ελαττώνεται η ενδεχόμενη συγκέντρωση μορίων του ιού. Πηγή: DW – Γκίζελα Γκρος

κοροναϊός

Οι εισηγήσεις των ειδικών

«Αυτή τη στιγμή έχουμε την ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων, την έξαρση στη χώρα μας για τα κρούσματα στην κοινότητα», ανέφερε ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

Στον αντίποδα, «είμαστε ευτυχείς για τον τουρισμό. Έχουμε χαμηλούς αριθμούς ως τον προσδοκώμενο αριθμό κρουσμάτων», ανέφερε ο καθηγητής, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως «έχουμε αρκετά κρούσματα που για κάποιο λόγο είχανε κάποια επαφή με άτομα που ήρθαν από την Αλβανία».

Ο ίδιος χαρακτήρισε βασικότερη όλων την ενημέρωση και ξεκαθάρισε πως «αυτές οι εκδηλώσεις, που κακώς γίνονται, είναι αρνητικό παράδειγμα. Αυτά πρέπει να απαγορευθούν και να ελεγχθούν, ούτε πανηγύρια, ούτε αθλητικοί αγώνες, ούτε beach party στην παραλία. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος πιο αποτελεσματικός στη δημόσια υγεία” υποστήριξε ο κ. Γώγος και υπεραμύνθηκε του να «καταλάβει ο κόσμος ότι έχει ευθύνη και ιδιαίτερα οι νέοι».

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, «ο στόχος μας είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί να πεισθούν, γιατί και οι ασυμπτωματικοί διασπέρνουν τον ιό στην κοινότητα». Επιπλέον, «γιατί να μην φοράνε όλοι μάσκες στο μαγαζί;” διερωτήθηκε ο Καθηγητής και συνέχισε, λέγοντας “είναι απλό το μέτρο, ανώδυνο και φθηνό».

«Δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος από τις μάσκες. Αυτό έλειπε», σχολίασε ο κ. Γώγος και συνέστησε για τους χώρους διασκέδασης «να ζητηθεί η λειτουργία τους με συγκεκριμένους όρους», δηλαδή καθιστοί και όχι όρθιοι στην πίστα και στο μπαρ. Οι εικόνες με εκατοντάδες άτομα να συνωστίζονται στον ίδιο χώρο είναι απαράδεκτες, κατέληξε ο κ. Γώγος.

«Υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, την έχουμε δει και τις προηγούμενες εβδομάδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολο να γίνουν τοπικά lockdown. Το lockdown σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να είναι μία από τις επιλογές, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να βρεθούμε σε κατάσταση που να χρειαστούμε lockdown. Αυτό που κοιτάμε σε αυτή τη φάση είναι πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε την έλευση του δεύτερου κύματος του ιού», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σχετικά Αρθρα

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός σαν άνοιξη το Σαββατοκύριακο, κακοκαιρία από βδομάδα

Parallaxi 17-01-2025

ΔΙΕΘΝΗ

Ποιοι είναι οι όμηροι που θα απελευθερωθούν σε πρώτη φάση από τη Χαμάς

Parallaxi 17-01-2025

ΕΛΛΑΔΑ

«Μικρά κοινοβούλια» τα δημοτικά συμβούλια με νέα ρύθμιση: Απευθείας αναφορές και ερωτήσεις από τους πολίτες

Parallaxi 17-01-2025
Σχετικά Αρθρα