Top

Μπροστά στις εξελίξεις, ο κόσμος στρέφεται προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Tην ίδια ώρα, ένας ασταμάτητος ποταμός τοξικής παραπληροφόρησης τροφοδοτεί την καχυποψία.

Parallaxi
μπροστά-στις-εξελίξεις-ο-κόσμος-στρέφ-806277
Parallaxi
Εικόνα: unsplash.com

Στις 8 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία κατά της covid-19 στη Βρετανία σηματοδοτώντας την έναρξη μιας παγκόσμιας εκστρατείας ιστορικών διαστάσεων, μια πραγματική κούρσα ενάντια στον χρόνο απέναντι σε μια φονική πανδημία.

Ένα χρόνο αργότερα περισσότερος από τον μισό πληθυσμό του κόσμου έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19. Όμως την ώρα που οι πλούσιες χώρες έχουν αρχίσει να χορηγούν αναμνηστικές δόσεις, οι φτωχές έχουν μείνει πολύ πίσω.

Οι κατάφωρες ανισότητες απέναντι στην covid-19 είναι ένα από τα βασικά μαύρα σημεία της εκστρατείας ανοσοποίησης.

Ένας άνθρωπος στους δύο

Οι Βρετανοί ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν τη μαζική εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού της χώρας κατά της covid-19, αν και η Ρωσία και η Κίνα είχαν ήδη αρχίσει να εμβολιάζουν κάποιες ομάδες ανθρώπων. Αρχικά η Βρετανία χρησιμοποιούσε κυρίως το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης.

Στη συνέχεια πολλές πλούσιες χώρες άρχισαν επίσης να εμβολιάζουν τους πολίτες τους ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020: ΗΠΑ, Καναδάς και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 14 Δεκεμβρίου, Σαουδική Αραβία στις 17, Ισραήλ στις 19, οι χώρες της ΕΕ στις 27 Δεκεμβρίου. Το εμβόλιο που χρησιμοποιούνταν κυρίως ήταν αυτό με αγγελιαφόρο RNA, το γερμανοαμερικανικό Pfizer/BioNtech.

Ένα χρόνο αργότερα περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του πλανήτη (55%), δηλαδή περισσότεροι από 4,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19. Και τουλάχιστον το 44% είναι πλήρως ανοσοποιημένο (3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι), σύμφωνα με τον απολογισμό που έχει καταρτίσει το AFP βάσει των επίσημων στοιχείων που δίνουν οι χώρες.

Συνολικά έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως 8,1 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Τα περίπου 20 εμβόλια που κυκλοφορούν κατά της covid-19 αναπτύχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στην Κίνα στα τέλη του 2019.

Εκτός από αυτά της AstraZeneca Pfizer τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι αυτά που αναπτύχθηκαν στις ΗΠΑ: το Johnson&Johnson και το Moderna, τα κινεζικά Sinopharm και Sinovac, όπως και το ρωσικό Sputnik V.

Οι φτωχές χώρες ουραγοί

Αν και ήδη από τον Ιούνιο του 2021 σχεδόν όλες οι χώρες έχουν λάβει εμβόλια κατά της covid-19, οι εκστρατείες ανοσοποίησης είναι πιο αργές στις φτωχές χώρες, όταν δεν διακόπτονται λόγω έλλειψης δόσεων.

Ο μηχανισμός COVAX, ο οποίος έχει στόχο να διασφαλίσει την ίση πρόσβαση στα εμβόλια κατά της covid-19, έκανε τις πρώτες του παραδόσεις στα τέλη Φεβρουαρίου στη Γκάνα.

Όμως καθώς για τις προμήθειες εμβολίων είναι αναγκασμένος να ανταγωνίζεται με τις χώρες που είναι έτοιμες να πληρώσουν μεγάλο τίμημα για να αγοράσουν εμβόλια, ο COVAX έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να παραδώσει περίπου 600 εκατομμύρια δόσεις σε 144 χώρες ή περιοχές, πολύ μακριά από τον αρχικό στόχο των 2 δισεκατομμυρίων που είχε θέσει για το 2021.

Μέχρι στιγμής στις χώρες με χαμηλό εισόδημα έχουν χορηγηθεί 9 δόσεις εμβολίων ανά 100 κατοίκους, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Συγκριτικά, ο παγκόσμιος μέσος όρος ανέρχεται σε 104 δόσεις ανά 200 ανθρώπους, ενώ το ποσοστό στις πλούσιες χώρες φτάνει τις 149 δόσεις.

Η Αφρική είναι η ήπειρος όπου έχουν χορηγηθεί τα λιγότερα εμβόλια, με 18 δόσεις ανά 100 κατοίκους.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια πρωτιά

Μεταξύ των 50 χωρών που έχουν ανοσοποιήσει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους οι 39 είναι χώρες με υψηλό εισόδημα, με πρώτα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου εννέα στους δέκα κατοίκους έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.

Ακολουθεί η Πορτογαλία (87%), η Σιγκαπούρη (86%), το Κατάρ (85%), η Χιλή και η Μάλτα (84%), η Κούβα (81%), η Νότια Κορέα και η Καμπότζη (80%).

Αν και ξεκίνησαν πρώτες την εκστρατεία ανοσοποίησης, η Βρετανία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν αυτή τη στιγμή χαμηλότερο επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης, 68%, 67% και 60% αντίστοιχα.

Το Μπουρούντι και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι οι χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, λιγότερο από 0,1%. Η Ερυθραία και η Βόρεια Κορέα είναι οι μοναδικές χώρες που δεν έχουν εμβολιάσει καθόλου τους πολίτες τους.

Αναμνηστικές δόσεις και παιδιά

Οι χώρες με υψηλό εισόδημα είναι, όπως αναμενόταν, μεταξύ των περίπου 80 χωρών όπου έχει αρχίσει να χορηγείται αναμνηστική δόση. Ανάμεσά τους χώρες της ΕΕ, της Βόρειας Αμερικής και του Κόλπου.

Εξάλλου οι περισσότερες εμβολιάζουν και τους εφήβους ηλικίας 12 με 17 ετών.

Κάποιες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ισραήλ, η Χιλή, τα Εμιράτα, η Κούβα, η Καμπότζη και η Βενεζουέλα εμβολιάζουν και τα παιδιά κάτω των 12 ετών.

Στην ΕΕ η Αυστρία ενέκρινε στα μέσα Νοεμβρίου το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά άνω των 5 ετών, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) να προχωρά στην έγκρισή του λίγες ημέρες αργότερα.

Ένας ασταμάτητος ποταμός τοξικής παραπληροφόρησης τροφοδοτεί την καχυποψία και διαταράσσει τις εμβολιαστικές εκστρατείες

Την ίδια ώρα, παγκόσμιο φαινόμενο, η παραπληροφόρηση κατά των εμβολίων στο Ιντερνετ τροφοδοτεί την καχυποψία των πολιτών, επηρεάζοντας τις εμβολιαστικές εκστρατείες. Ο κύριος άξονας της τοξικής παραπληροφόρησης: η υπερβολή ή η εφεύρεση παρενεργειών για να γίνει πιστευτό ότι «τα εμβόλια είναι πιο επικίνδυνα από την Covid».

Ανεπιθύμητα αποτελέσματα: η κακόβουλη χρήση των αριθμών

Τα νούμερα της φαρμακοεπαγρύπνησης χρησιμεύουν ως ανεξάντλητο πεδίο παραπληροφόρησης. Τα αρχεία αυτά, που είναι κατά κανόνα δημόσια, καταγράφουν τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα στα εμβολιασμένα άτομα, αλλά χωρίς να υπάρχει απόδειξη αιτίου-αποτελέσματος.

Στις περισσότερες χώρες, οι σχετικές αναφορές μπορούν να γίνονται από απλούς πολίτες ή μέλη του υγειονομικού προσωπικού. Και είναι η δουλειά των υγειονομικών αρχών να εξακριβώνουν αν τα εμβόλια είναι η αιτία των ανεπιθύμητων ενεργειών. Με τον τρόπο αυτόν, μπορεί να έχει καταγραφεί θάνατος ενός εμβολιασμένου ατόμου, χωρίς να υπάρχει άλλη σχέση με τον εμβολιασμό πέραν της χρονικής σύμπτωσης.

Στην πραγματικότητα, μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις – από τα δισεκατομμύρια των δόσεων που έχουν χορηγηθεί – οι υγειονομικές αρχές έκριναν πιθανή μία σχέση αιτίου-αποτελέσματος (για παράδειγμα, περιστατικά μυοκαρδίτιδας, περικαρδίτιδας, θρομβώσεων). Ομως, ο λόγος οφέλους/κινδύνου παραμένει υπέρ του εμβολιασμού σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο, αναρίθμητες δημοσιεύσεις με ευρύτατη κυκλοφορία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται συστηματικά ότι τα εμβόλια έχουν προκαλέσει «χιλιάδες θανάτους» , χρησιμοποιώντας για «απόδειξη» screen shot από τις καταγραφές των αναφορών της φαρμακοεπαγρύπνησης. Και όλα αυτά, για να φθάσουν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο προκαλεί περισσότερους θανάτους από την ασθένεια…

Αλτσχάιμερ, στειρότητα, DNA : φήμες χωρίς επιστημονικό έρεισμα

«Διάβασα στο Ιντερνετ και άκουσα στον δρόμο ότι το εμβόλιο προκαλεί στειρότητα», εξακολουθούν να δηλώνουν γυναίκες στην Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική…και παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί σε ολόκληρο τον κόσμο εξηγούν ότι η ιδέα αυτή στερείται παντελώς επιστημονικής βάσης και ότι τίποτε δεν υπάρχει στο εμβόλιο που να προκαλεί στειρότητα.

Αλλη τοξική φήμη που συνδέεται με τα εμβόλιο κατά της Covid: Αλτσχάιμερ. Η φημολογία στερείται επίσης παντελώς επιστημονικής βάσης και «στηρίζεται» σε μία ψευδοέρευνα που έχει γραφτεί από αντιεμβολιαστή.

Αλλά, την μεγαλύτερη επιτυχία από όλες τις τοξικές φήμες έχει η θεωρία που κυκλοφόρησε πριν ακόμη κυκλοφορήσουν τα εμβόλια, σύμφωνα με την οποία τα εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA τροποποιούν το DNA των ανθρώπων. Ομως, ο αγγελιαφόρος RNA του εμβολίου δεν εισχωρεί μέχρι τον πυρήνα του κυττάρου, όπου βρίσκεται το DNA…

Το εμβόλιο που σε κάνει μαγνήτη: ανάμεσα στην φάρσα και την ψευδοεπιστήμη

Το 2021 το TikTok γέμισε βίντεο με ανθρώπους που είχαν κολλημένο έναν μαγνήτη ή ένα κουταλάκι στο μπράτσο (!) για να «αποδείξουν» ότι τα εμβόλια της τεχνολογίας του mRNA μάς μετατρέπουν σε μαγνήτες.

Η φήμη βασίζεται σε δύο ψευδείς θεωρίες: από την μία πλευρά, ότι τα εμβόλια περιέχουν μεταλλικά στοιχεία και, από την άλλη πλευρά, ότι χρησιμοποιούν μία τεχνική που ονομάζεται magnetofection και χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για να μεταφέρει στοιχεία του DNA σε ένα κύτταρο.

Πλήθος ανεξάρτητων επιστημόνων στον κόσμο επαναλαμβάνει και εξηγεί ότι τα εμβόλια δεν περιέχουν μεταλλικά στοιχεία. Ακόμη περισσότερο, για να ενεργήσει μαγνήτης μέσα από το δέρμα, θα χρειαζόταν ένα κομμάτι μετάλλου τόσο μεγάλο που δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει απαρατήρητο…

Οσο για την μέθοδο magnetofection , δεν αποτελεί παρά ένα πειραματικό πεδίο στην έρευνα, που δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά. Αλλες φήμες στηρίζονται σε μία άλλη θεωρία: ότι τα εμβόλια περιέχουν γραφένιο…

…σε κάθε περίπτωση, με λίγη ταινία διπλής όψεως και την βοήθεια του ιδρώτα, δεν είναι και πολύ δύσκολο να στήσει κανείς ένα τέτοιο βιντεάκι…

Οι θάνατοι διάσημων εμβολιασμένων

Οταν πέθανε στα 84 χρόνια του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με αναρτήσεις σε όλες τις γλώσσες του κόσμου ότι αυτός ο θάνατος είναι η απόδειξη ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά.

Κανείς όμως δεν ενδιαφέρθηκε να προσθέσει την πληροφορία ότι ο Κόλιν Πάουελ έπασχε από δύο σοβαρές ασθένειες: πολλαπλό μυέλωμα, μία μορφή καρκίνου του αίματος που πλήττει το ανοσοποιητικό σύστημα, και Πάρκινσον.

Οπως έχουν εξηγήσει τόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσο και οι επιστήμονες, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι μειωμένη στους πιο ηλικιωμένους και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ακόμη περισσότερο όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο.

Πάντως μπροστά στις αναζωπυρώσεις της πανδημίας, ο κόσμος στρέφεται προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Αν και το υγειονομικό πιστοποιητικό είναι απαραίτητο σε ολοένα και αυξανόμενο αριθμό χωρών παγκοσμίως προκειμένου οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε δημόσιους χώρους ή εκδηλώσεις, λίγες είναι αυτές που έχουν επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ενηλίκων κατά της covid-19 μέχρι στιγμής.

Ωστόσο η συζήτηση για το θέμα έχει αρχίσει να αναζωπυρώνεται, κυρίως μετά την εμφάνιση του νέου παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού, που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.

Στην ΕΕ πρώτη η Αυστρία ανακοίνωσε στις 19 Νοεμβρίου ότι καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων κατά της covid-19 από την 1η Φεβρουαρίου 2022.

“Διαθέτουμε αρκετά εμβόλια. Η επιστήμη μάς έδωσε τη δυνατότητα, ένα εισιτήριο εξόδου από αυτό τον φαύλο κύκλο των κυμάτων της επιδημίας και των συζητήσεων για lockdown. Και μη επαρκής αριθμός ανθρώπων χρησιμοποιεί αυτή τη δυνατότητα και παίρνει αυτό το εισιτήριο εξόδου και γι’ αυτό έχουμε κολλήσει σε αυτή την κατάσταση”, είχε δηλώσει τότε ο Αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, εξηγώντας την απόφασή του να ζητήσει να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της covid-19.

Την Τρίτη, ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της covid-19, κάτι που ίσως υιοθετηθεί στη χώρα από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί σχετικό νομοσχέδιο στη Μπούντεσταγκ, με το σύνολο των κομμάτων να τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, με εξαίρεση το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Είναι καιρός για την Ευρωπαϊκή Ένωση “να σκεφτεί” το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, δήλωσε την Τετάρτη και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση ανήκει στα κράτη μέλη.

Μετά την εμφάνιση του νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, το οποίο ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτικό, ο κόσμος βρίσκεται σε “μια μάχη ενάντια στον χρόνο”, τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

“Αν κοιτάξει κανείς τους αριθμούς, το 77% των ενηλίκων στην ΕΕ έχει εμβολιαστεί κι αν υπολογιστεί το σύνολο του πληθυσμού, το ποσοστό φτάνει το 66%. Και αυτό σημαίνει ότι το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού δεν είναι ανοσοποιημένο, δηλαδή 150 εκατομμύρια άνθρωποι”, υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Είναι πολλοί και δεν μπορούν όλοι να εμβολιαστούν – τα παιδιά για παράδειγμα ή άνθρωποι με συγκεκριμένες παθήσεις–, όμως η πλειονότητα μπορεί και κατά συνέπεια εκτιμώ ότι είναι κατανοητό και προσήκον να κάνουμε αυτή τη συζήτηση τώρα”, κατέληξε η φον ντερ Λάιεν.

Χώρες όπου είναι ήδη υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Δύο χώρες της κεντρικής Ασία, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν, έχουν επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της covid-19.

Στο Τουρκμενιστάν, μια από τις σπάνιες χώρες παγκοσμίως που δεν έχουν ανακοινώσει κανένα κρούσμα covid-19, τουλάχιστον το 73% του πληθυσμού είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στα τέλη του Αυγούστου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αντίθετα στο Τατζικιστάν, μόνο το 29% των κατοίκων είχε λάβει μία πρώτη δόση εμβολίου ως τις 14 Νοεμβρίου.

Υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός κατά της covid-19 και στην Ινδονησία, αλλά μόνο στα χαρτιά, καθώς υπάρχει έλλειψη εμβολίων. Οι αρχές έχουν καταφέρει να χορηγήσουν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στο 49% των κατοίκων της χώρας.

Εξάλλου, από τον Φεβρουάριο του 2021, είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο της covid-19 για όλους τους κατοίκους του Βατικανού όπως και όλων των εργαζομένων στο πιο μικρό κράτος του κόσμου.

Από τα τέλη Δεκεμβρίου θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων αλλα και των τουριστών στη Νέα Καληδονία, γαλλική κτήση με μεγάλο βαθμό αυτονομίας.

Yποχρεωτικότητα για ορισμένες ομάδες

Σε πολλές χώρες είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων.

Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε στις αρχές Νοεμβρίου ότι από τις 4 Ιανουαρίου 2022 θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της covid-19 περίπου 100 εκατομμυρίων εργαζομένων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο η εφαρμογή του μέτρου έχει ανασταλεί έπειτα από τις πολλές προσφυγές που κατατέθηκαν στη δικαιοσύνη.

Την Πέμπτη ο Μπάιντεν κάλεσε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν εθελοντικά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Στον Καναδά, όλοι οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι πρέπει να είναι πλήρως ανοσοποιημένοι, όπως και όσοι ταξιδεύουν με τραίνο, πλοίο ή αεροπλάνο. Υγειονομικό πάσο ζητείται για την είσοδο στους δημόσιους χώρους.

Στη Γαλλία, το υγειονομικό προσωπικό, οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας, οι πυροσβέστες, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και όσοι προσφέρουν βοήθεια στο σπίτι σε άτομα που έχουν ανάγκη είναι υποχρεωμένοι ήδη από τις 15 Σεπτεμβρίου να είναι εμβολιασμένοι κατά της covid-19.

Στην Ιταλία, ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για τους υγειονομικούς από τα τέλη Μαΐου, ενώ για τους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας από τις 10 Οκτωβρίου.

Στην Αγγλία οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας θα έπρεπε να έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως πριν τα μέσα Νοεμβρίου και οι υγειονομικοί του δημόσιου τομέα ως τον Απρίλιο του 2022.

Στη Λετονία, οι εργοδότες μπορούν να θέτουν “σε αναγκαστική αργία άνευ αποδοχών” το μη εμβολιασμένο προσωπικό τους και έπειτα από τρεις μήνες να τους απολύουν. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και τους βουλευτές οι οποίοι απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους και τους στερείται ο μισθός μέχρι να εμβολιαστούν.

Στην Ουγγαρία, όπου ο εμβολιασμός κατά της covid-19 είναι υποχρεωτικός για τους υγειονομικούς, άνοιξε τον Οκτώβριο ο δρόμος για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους μισθωτούς.

Στη Σλοβενία, το διάταγμα περί υποχρεωτικού εμβολιασμού των δημόσιων υπαλλήλων ανεστάλη στα τέλη Σεπτεμβρίου από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το Καζακστάν ζήτησε από τις αρχές Ιουλίου από τους περισσότερους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με κοινό να εμβολιαστούν και η Ουκρανία κατέστησε τον Οκτώβριο υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εκπαιδευτικούς.

Οι αρχές στη Ζιμπάμπουε είχαν προειδοποιήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αρνούνται να εμβολιαστούν, θα πρέπει να παραιτηθούν.

Υποχρέωση που επιβάλλεται από τις επιχειρήσεις

Αυξανόμενος αριθμός μεγάλων επιχειρήσεων απαιτούν από μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Στις ΗΠΑ, αυτό ισχύει για τη φαρμακευτική εταιρεία CVS, την πετρελαϊκή Chevron, τη Disney και τη Goldman Sachs.

Στην Αυστραλία, η αεροπορική εταιρεία Qantas επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλο της το προσωπικό.

Όχι υποχρεωτικός, αλλά σχεδόν

Σε κάποιες περιπτώσεις ο εμβολιασμός κατά της covid-19 δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά οι περιορισμοί που επιβάλλονται στους ανεμβολίαστους, τον καθιστούν.

Στη Σαουδική Αραβία όσοι επιθυμούν να εισέλθουν σε δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια πρέπει να είναι εμβολιασμένοι, όπως και για να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μεταφοράς.

Στην Ιταλία το προσωπικό των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οι μαθητές, αν δεν είναι εμβολιασμένοι, πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ κάθε δύο ημέρες.

Από τις 18 Οκτωβρίου, στη Δομινικανή Δημοκρατία όποιος επιθυμεί να εισέλθει σε κλειστό χώρο ή στα μέσα μεταφοράς, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος.

ΕΜ/ AΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα