Top

Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό χωρών

Φόβοι του ΔΝΤ για την ανάπτυξη.

Parallaxi
η-παραλλαγή-όμικρον-εξαπλώνεται-σε-όλ-851852
Parallaxi
H εικόνα σήμερα

H εικόνα την ίδια ώρα χθες

Όλο και περισσότερες χώρες ανακοίνωναν χθες, Παρασκευή, κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού η οποία, μολονότι ο ΠΟΥ λέει πως δεν γνωρίζει μέχρι τώρα να υπάρχουν θάνατοι από αυτή, προκαλεί ανησυχία σε σημείο που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Περισσότερο από μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση από τη Νότια Αφρική της ανακάλυψής της, η νέα παραλλαγή έχει καταγραφεί σε 38 χώρες και έχει προκαλέσει έναν άνεμο πανικού στον πλανήτη, ωθώντας αριθμό χωρών να σκληρύνουν τα υγειονομικά μέτρα τους, αλλά και να κλείσουν τα σύνορά τους.

Καθώς μεταδίδεται τόσο γρήγορα, η Όμικρον «μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη» και να προκαλέσει «πιθανόν αναθεωρήσεις προς τα κάτω των προβολών μας του Οκτωβρίου για την παγκόσμια ανάκαμψη», δήλωσε χθες, Παρασκευή, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Την ίδια στιγμή, η πανδημία της Covid-19 εξακολουθεί να μαίνεται σε ορισμένες χώρες: σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της, η Ρωσία έχει καταγράψει σχεδόν 75.000 νεκρούς μόνο τον Οκτώβριο, το μήνα που ήταν ο πιο φονικός μέχρι σήμερα στη χώρα αυτή των 145 εκατομμυρίων κατοίκων από την αρχή της πανδημίας, που έχει στοιχίσει εκεί τη ζωή συνολικά σε 520.000 ανθρώπους.

Στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Ευρωπαϊκή Ένωση συν Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν), μέχρι χθες, Παρασκευή, το μεσημέρι είχαν καταγραφεί 109 κρούσματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Στη Γαλλία έχουν καταγραφεί 12 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, οι ΗΠΑ από την πλευρά τους μετρούν 10 συνολικά, από τα οποία δύο αφορούν ασθενείς που δεν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ένδειξη πως οι μεταδόσεις είναι πλέον και τοπικές.

Η Αυστραλία από την πλευρά της ανακοίνωσε χθες τρία πρώτα κρούσματα στο Σίδνεϊ, παρά την απαγόρευση στους ξένους να εισέρχονται στην επικράτειά της και τους περιορισμούος των πτήσεων προς το νότιο τμήμα της Αφρικής.

Η Ισπανία εντόπισε επίσης το πρώτο κρούσμα τοπικής μετάδοσης, έναν εμβολιασμένο άνδρα 62 ετών που δεν είχε κάνει κανένα ταξίδι.

Η Τυνησία και το Μεξικό ανακοίνωσαν χθες τα πρώτα κρούσματά τους.

Τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ είχε ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για άνοδο του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 5,9% φέτος, εξαιτίας κυρίως της ανισότητας της εμβολιαστικής κάλυψης στον κόσμο.

Σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΗΕ, περίπου 65% των κατοίκων των πιο ανεπτυγμένων χωρών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19, έναντι μόλις 7% στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Η εμφάνιστη της παραλλαγής είναι «η ύστατη απόδειξη» του κινδύνου των ανισοτήτων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού Φραντσέσκο Ρόκα, υπενθυμίζοντας την απειλή να δούμε «πολύ καινούριες παραλλαγές σε μέρη όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό».

– Πολλές άγνωστες παράμετροι –

Μολονότι η νέα παραλλαγή φαίνεται εξαιρετικά μεταδοτική, ένας εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Κρίστιαν Λιντμάιερ, εξήγησε χθες πως δεν έχει λάβει «καμιά πληροφορία που να αναφέρει θανάτους οι οποίοι συνδέονται με την Όμικρον».

Καθώς όλο και περισσότερες χώρες κάνουν τεστ για να εντοπίσουν τη νέα παραλλαγή, «θα έχουμε περισσότερα κρούσματα, περισσότερες πληροφορίες και -μολονότι ελπίζω πως όχι- πιθανόν θανάτους», υπογράμμισε.

Συνολικά, η Όμικρον έχει εντοπισθεί σε 38 χώρες και η παραλλαγή έχει πλέον εξαπλωθεί στις έξι περιφέρειες του ΠΟΥ, δήλωσε η τεχνική υπεύθυνη του οργανισμού για την Covid-19, η Μαρία Βαν Κέρχοβ, στη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο ΠΟΥ θεωρεί «πιθανό» η παραλλαγή να εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς, σύμφωνα με μια νοτιοαφρικανική μελέτη, ο κίνδυνος να κολλήσεις και πάλι την Covid-19 είναι τρεις φορές μεγαλύτερος με την Όμικρον, απ’ ό,τι με τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα.

Στη Νότια Αφρική, η νέα παραλλαγή είναι ήδη κυρίαρχη και οι υγειονομικές αρχές επισήμαναν μια κορύφωση των μολύνσεων στα παιδιά, χωρίς να ξέρουμε μέχρι στιγμής αν συνδέεται με την Όμικρον.

– Νέες απαγορεύσεις –

Ποτέ μια παραλλαγή της Covid-19 δεν είχε προκαλέσει τέτοιο πανικό μετά την εμφάνιση της Δέλτα, που αυτή τη στιγμή κυριαρχεί και είναι ήδη πολύ μεταδοτική. Παντού στον κόσμο, οι ανακοινώσεις ριζικών μέτρων και περιορισμών στις μετακινήσεις πολλαπλασιάζονται.

Μετά την Αυστρία, η Γερμανία προσανατολίζεται προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και ένας νόμος προς αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να εξετασθεί από το κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε από την πλευρά της χθες το βράδυ νέους περιορισμους, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο των ντισκοτέκ από τις 7 Δεκεμβρίου έως τις 9 Ιανουαρίου, ενώ η Ελλάδα μείωσε την προθεσμία για τη χορήγηση μιας τρίτης δόσης εμβολίου.

Η Ελβετία θα καταργήσει σήμερα την υποχρεωτική καραντίνα για την είσοδο των εμβολιασμένων στη χώρα, όμως θα σκληρύνει τις απαιτήσεις για τεστ.

Στην Ασία, την επομένη της ανακοίνωσης δύο κρουσμάτων από τη Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Σρι Λάνκα ανακοίνωσαν χθες τα πρώτα τους κρούσματα, όλα ταξιδιώτες που επέστρεψαν από την Αφρική.

Προς το παρόν, υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, η ανεπάρκεια της εμβολιαστικής κάλυψης και της ιχνηλάτησης, ιδιαίτερα στην Αφρική, αποτελούν «μια τέλεια συνταγή για να εμφανίζονται και να πολλαπλασιάζονται παραλλαγές».

Διάφορα εργαστήρια, μεταξύ των οποίων τα Moderna, AstraZeneca, PfizerBioNTech και Novavax, τόνισαν πως έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο κατά της Όμικρον. Η Ρωσία εργάζεται και αυτή για μια εκδοχή του Sputnik V της που να στοχεύει ειδικά αυτή την παραλλαγή.

Η Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 5.233.111 ανθρώπους στον κόσμο και έχει μολύνει σχεδόν 265 εκατομμύρια ανθρώπους από το τέλος του 2019, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΗΠΑ-Covid-19: Κρούσματα της Όμικρον ανακαλύφθηκαν σε άλλες έξι πολιτείες, η Δέλτα εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή στη χώρα

Άλλες έξι πολιτείες των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν χθες, Παρασκευή, κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον της Covid-19, όμως το στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού παραμένει μεγαλύτερη απειλή καθώς μπαίνει ο χειμώνας και οι Αμερικανοί συγκεντρώνονται για τις γιορτές, λένε ειδικοί.

Οι πολιτείες Νιού Τζέρσεϊ, Μέριλαντ, Μισούρι, Νεμπράσκα Πενσιλβάνια και Γιούτα ανέφεραν χθες τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον. Το Μισούρι περιμένει από τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) να επιβεβαιώσουν ένα κρούσμα σε κάτοικο του Σεντ Λούις που είχε πρόσφατα ταξιδέψει εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν τον αντίκτυπο της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί να προκαλεί ηπιότερη νόσο από τις προηγούμενες, περιλαμβανομένης της Δέλτα.

Το ξέσπασμα της Όμικρον έχει κάνει πολιτικούς ηγέτες να επιβάλουν νέους περιορισμούς κατά της Covid-19. Όμως το επικρατών στέλεχος στις ΗΠΑ παραμένει το Δέλτα, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο η Ροσέλ Βαλένσκι, διευθύντρια των CDC.

Το κρούσμα στη Γιούτα ανακαλύφθηκε μέσω της εξέτασης της γονιδιακής ακολουθίας θετικών δειγμάτων Covid-19 στο εργαστήριο της πολιτείας, σύμφωνα με ανάρτηση της υπηρεσίας υγείας της πολιτείας στο Twitter.

Η Νεμπράσκα έχει έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με την υπηρεσία υγείας της πολιτείας. Μόνο ένας από τους έξι ήταν εμβολιασμένος και κανένας δεν χρειάσθηκε να νοσηλευθεί για Covid-19, πρόσθεσε η υπηρεσία.

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν ανακοίνωσε τα πρώτα τρία κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην πολιτεία του, προσθέτοντας πως κανένα από τα τρία αυτά άτομα δεν νοσηλεύεται. Και στην Πενσιλβάνια, ένας άνδρας ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών διαγνώσθηκε θετικός στην Όμικρον στη Φιλαδέλφεια, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι της πόλης.

Ο κυβερνήτης του Νιού Τζέρσεϊ Φιλ Μέρφι δήλωσε πως το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην πολιτεία είναι μια πλήρως εμβολιασμένη γυναίκα που είχε πρόσφατα ταξιδέψει στην Τζόρτζια.

Μια έξαρση των μολύνσεων μπορεί να καταπονήσει ακόμη περισσότερο τα αμερικανικά ξενοδοχεία, που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων καθώς και την κόπωση του προσωπικού τους, δήλωσε στο MSNBC ο δρ. Ασίς Τζα, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Μπράουν.

Μεξικό: Σε 188 ανέρχονται οι θάνατοι από την COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο, ο συνολικός απολογισμός των νεκρών ανήλθε σε 294.903

Σε 188 ανέρχονται οι θάνατοι από την COVID-19 το 24ωρο που πέρασε στο Μεξικό, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας χθες, Παρασκευή.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μεξικό από τότε που ξέσπασε η πανδημία της COVID-19 ανέρχεται πλέον σε 294.903, προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Χθες εξάλλου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού στη χώρα.

Ιταλία: 17.030 κρούσματα και 74 θάνατοι – Νέο κρούσμα με παραλλαγή Όμικρον στο Βένετο

Το τελευταίο 24ωρο, στην Ιταλία καταγράφηκαν 17.030 κρούσματα κορωνοϊού και 74 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 588.000 διαγνωστικά τεστ, το 2,9% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 708 ασθενείς με τον ιό, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 5.385. Συνολικά, είναι 11 τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορονοϊού με την παραλλαγή Όμικρον στην Ιταλία. Το τελευταίο εντοπίσθηκε σήμερα στην περιφέρεια Βένετο. Πρόκειται για έναν άνδρα σαράντα ετών, ο οποίος δεν παρουσιάζει ανησυχητικά συμπτώματα.

Σύμφωνα με το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας, στο μεταξύ, η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται στις βορειοανατολικές περιφέρειες της χώρας, και σε πολίτες ηλικίας 20 με 30 ετών.

«Και στην Ιταλία διαπιστώνεται αύξηση των κρουσμάτων, έστω και πιο περιορισμένη απ΄ότι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», προσθέτει το Ινστιτούτο.

Συνολικά, το 50% των κατοίκων της χώρας άνω των 80 ετών, έχει λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Προκαλεί ανησυχία, όμως, το ότι σχεδόν 3,5 εκατομμύρια πολίτες 30 με 59 ετών, ακόμη δεν έχει κάνει ούτε την πρώτη δόση των εμβολίων.

Γερμανία: Σε 378 ανέρχονται οι θάνατοι το 24ωρο που πέρασε από την COVID-19 και σε 64.510 τα νέα κρούσματα

Σε 378 ανέρχονται οι θάνατοι το 24ωρο που πέρασε από την COVID-19 στη Γερμανία και σε 64.510 τα νέα κρούσματα του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την COVID-19 στην Γερμανία από τότε που ξέσπασε η πανδημία ανέρχεται πλέον σε 102.946, σύμφωνα με τον φορέα επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Επίσης ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού που έχουν καταγραφεί στη Γερμανία ανέρχεται πλέον σε 6.116.070, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Βέλγιο: Δύο κρυολογημένοι ιπποπόταμοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό

Δύο ιπποπόταμοι στον ζωολογικό κήπο της Αμβέρσας, στο βόρειο Βέλγιο, οι οποίοι είχαν καταρροή, βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στον κόσμο.

Τα ζώα αυτά έχουν πάντα υγρή μύτη, όμως «αυτή τη φορά έβγαζαν μύξες και για προληπτικούς λόγους εξέτασα το ρινικό έκκριμα», εξήγησε ο κτηνίατρος Φράνσις Φερκάμεν. «Πήρα την απόφαση να εξετάσω τα δείγματα για Covid-19 και το αποτέλεσμα μας αιφνιδίασε. Εξ όσων γνωρίζω, είναι η πρώτη μόλυνση από Covid-19 σε αυτό το είδος. Σε όλον τον κόσμο ο ιός έχει εντοπιστεί κυρίως σε πιθήκους και σε αιλουροειδή», εξήγησε.

Οι δύο θηλυκοί ιπποπόταμοι, η Ερμιάν, 41 ετών και η κόρη της η Ιμανί, 14 ετών, δεν παρουσιάζουν κανένα άλλο σύμπτωμα, πέρα από καταρροή. Για προληπτικούς λόγους ο ζωολογικός κήπος απαγόρευσε την πρόσβαση επισκεπτών στον περίβολό τους. Οι υπάλληλοι εξετάστηκαν και βγήκαν αρνητικοί στον νέο κορωνοϊό, όμως όσοι φροντίζουν τα ζώα θα φορούν προστατευτικά ρούχα και θα υποβάλλονται καθημερινά σε ράπιντ τεστ.

Είναι άγνωστο πώς κόλλησαν τον νέο κορωνοϊό οι ιπποπόταμοι. Από τους φροντιστές τους, κανείς δεν προσβλήθηκε πρόσφατα από την ασθένεια, ούτε εμφάνισε συμπτώματα.

Το Βέλγιο επέβαλε και πάλι υγειονομικά μέτρα αυτήν την εβδομάδα, ανακοινώνοντας το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών από τις 18 Δεκεμβρίου, δηλαδή μία εβδομάδα νωρίτερα από το κανονικό. Κατά μέσο όρο, στη χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφονται καθημερινά 17.800 μολύνσεις και 44 θάνατοι.

Ιρλανδία: Νέοι περιορισμοί στον κλάδο της φιλοξενίας και στις επισκέψεις στα σπίτια

Η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα νέους αυστηρούς περιορισμούς στον κλάδο της φιλοξενίας και στις επισκέψεις στα σπίτια, προκειμένου να μειώσει το ποσοστό των μολύνσεων από την Covid-19 μετά την προειδοποίηση αξιωματούχων ότι η νέα παραλλαγή ‘Ομικρον είναι πιθανό να αυξήσει την πίεση στο σύστημα υγείας.

“Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη μετάβαση στην περίοδο των Χριστουγέννων χωρίς μερικούς περιορισμούς… είναι απλά πολύ μεγάλοι”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Θα επαναφέρουμε τους περιορισμούς για την Covid-19 μετά την “πολύ ισχυρή” σύσταση των υγειονομικών αξιωματούχων, δήλωσε ο Μάρτιν.

Η Όμικρον κινδυνεύει να προκαλέσει “πολύ σοβαρή κρίση”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. “Όσο περισσότερο διαβάζουμε για την παραλλαγή Όμικρον, τόσο περισσότερο ανησυχούμε”.

Τα νυχτερινά κέντρα θα κλείσουν έως τις 9 Ιανουαρίου. Θα σερβίρονται μόνο όσοι είναι σε τραπέζια στα μπαρ. Έξι άτομα το πολύ θα είναι σε κάθε τραπέζι στα μπαρ και τα εστιατόρια.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε την παροχή οικονομικής υποστήριξης στον κλάδο της φιλοξενίας.

 Ο κορονοϊός έφτασε στις Νήσους Κουκ

Ένα πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκε σήμερα Σάββατο στις Νήσους Κουκ, αρχιπέλαγος του Ειρηνικού 17.000 κατοίκων, το οποίο είχε γλιτώσει μέχρι σήμερα από την πανδημία της COVID-19, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τους Μαρκ Μπράουν.

Ένα αγοράκι 10 ετών εξετάστηκε και διαγνώσθηκε θετικό στον νέο κορονοϊό ενώ βρισκόταν σε καραντίνα μαζί με την οικογένειά του μετά την επιστροφή τους από το εξωτερικό.

Οι Νήσοι Κουκ απομονώθηκαν εντελώς από τον υπόλοιπο κόσμο όταν ξέσπασε η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο οι πολίτες τους που είχαν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό μπορούν να επιστρέψουν στον τόπο τους με κάποιες σπάνιες ειδικές πτήσεις που γίνονται από τη Νέα Ζηλανδία. Αυτοί υποχρεούνται να παραμείνουν σε καραντίνα για δέκα ημέρες μετά την άφιξή τους και να υποβληθούν σε πολλά τεστ.

Το αρχιπέλαγος αυτό είναι μια από τις χώρες του κόσμου στις οποίες το ποσοστό εμβολιασμού κατά της COVID-19 είναι από τα πιο υψηλά: το 96% των κατοίκων του άνω των 12 ετών έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις εμβολίου κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Οι Νήσοι Κουκ προτίθενται να ξανανοίξουν τα σύνορά τους στη Νέα Ζηλανδία, χωρίς καραντίνα, από τις 14 Ιανουαρίου.

Παραλλαγή Όμικρον – Εντοπίστηκαν 50 κρούσματα στη Ζιμπάμπουε 

Οι υγειονομικές αρχές της Ζιμπάμπουε έχουν εντοπίσει μέχρι σήμερα 50 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Τζον Μανγκουίρο.

Η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι θα αρχίσει να προσφέρει ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Τα περισσότερα κρούσματα της Όμικρον εντοπίστηκαν σε μια παιδαγωγική σχολή. Ορισμένα είναι μεταξύ των μελών της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας εφήβων (Under-17) που επρόκειτο να συμμετάσχει σε ένα τοπικό τουρνουά.

«Πήραμε 20 δείγματα από το κολέγιο και 22 από την ποδοσφαιρική ομάδα, όλα βρέθηκαν θετικά στην παραλλαγή Όμικρον», είπε ο υπουργός. Τα υπόλοιπα 8 κρούσματα εντοπίστηκαν σε τυχαίους ελέγχους.

Από την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκάγκουα επέβαλε αυστηρά νέα μέτρα, όπως δεκαήμερη καραντίνα για όσους φτάνουν στη χώρα. Παρατείνεται επίσης η απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα ενώ για να μπει κάποιος σε μπαρ ή κλαμπ θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Η υποχρεωτική καραντίνα έχει ανησυχήσει ιδίως τους Ζιμπαμπουανούς μετανάστες στη Νότια Αφρική, οι οποίοι συνήθως επιστρέφουν στη χώρα τους για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Από τον Μάρτιο του 2020 έχουν καταγραφεί στη Ζιμπάμπουε 136.379 μολύνσεις και 4.707 θάνατοι από Covid-19.

Νότια Κορέα: Αριθμός ρεκόρ κρουσμάτων της Covid-19 μέσα σε 24 ώρες στη χώρα

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ 5.352 νέων κρουσμάτων της Covid-19 μέσα σε 24 ώρες και 70 θανάτους, ενώ τα συνολικά εννέα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον επιβεβαιώθηκαν στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η Κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA).

Πηγή: ΓΑ, ΣΜ- ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα