Ελλάδα

Μυτιλήνη: Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία- Αυτοδιοίκηση και επιστήμονες στη β. Λέσβο

«Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε», τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. 

Parallaxi
μυτιλήνη-ομαλά-εξελίσσεται-η-μετασει-957289
Parallaxi

Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία μέχρι και σήμερα το πρωί με το φαινόμενο που ξεκίνησε χθες Σαββάτο τα χαράματα να εκτονώνεται με πολλούς μετασεισμούς όχι μεγαλύτερους των τριών βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Από το πρωί στον ορεινό όγκο του Λεπετύμνου στη βόρεια Λέσβο βρίσκονται -προκειμένου να εξετάσουν τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής της σεισμικής διεργασίας- ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, όπως και ο καθηγητής Νίκος Ζούρος από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σε εγρήγορση είναι και ο κρατικός μηχανισμός με τις τοπικές αρχές να έχουν θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος».

Αύριο, Δευτέρα, κλιμάκιο μηχανικών από την Αθήνα θα επισκεφθεί το νησί προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στα κτίρια όπου έχουν αναφερθεί ζημιές, ιδιωτικά και δημόσια. Επίσης με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου αύριο δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία, προκειμένου να ελεγχθούν στο σύνολό τους για τυχόν ζημιές.

Λέκκας στον ΣΚΑΪ: «Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε» είπε για τον σεισμό στη Λέσβο

«Με το δεδομένο ότι το 1867 έχει γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών, δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε» τόνισε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Τόνισε πάντως ότι για να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες.

«Εμείς σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας» ανέφερε ο κ Λέκκας.

Δήλωσε δε ότι δεν είναι πάνω από 30 οι ζημιές σε παλιά σπίτια και εκείνο το οποίο θα πρέπει να δουν τώρα είναι πως θα γίνουν οι καταγραφές.

Ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι οι σεισμικές διεγέρσεις συμπίπτουν μόνο χρονικά και δεν έχουν καμία συσχέτιση γεωδυναμική.

Τι είχε πει επίσης ο Ευ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ:

Πηγές: AΠΕ- ΜΠΕ/ skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα