Nανο-αντισώματα από τα ζώα λάμα ως θεραπεία της Covid-19

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
nανο-αντισώματα-από-τα-ζώα-λάμα-ως-θεραπ-794415
Parallaxi

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Τα νανο-αντισώματα από τα ζώα λάμα έχουν σημαντικές δυνατότητες ως θεραπεία της Covid-19 με ρινικό σπρέι, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα

Ένας μοναδικός τύπος μικροσκοπικού εξουδετερωτικού αντισώματος που παράγεται από τα ζώα λάμα (προβατοκάμηλους), μπορεί να αποτελέσει μια νέα πρώτης γραμμής θεραπεία κατά της νόσου Covid-19, σύμφωνα με επιστήμονες από διάφορες χώρες (Βρετανία, ΗΠΑ, Ελβετία, Κίνα, Σιγκαπούρη), οι οποίοι προτείνουν τη χορήγηση της με τη μορφή απλού ρινικού σπρέι.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ρόζαλιντ Φράνκλιν και βρετανικών πανεπιστημίων (Οξφόρδης, Λίβερπουλ, Ρέντινγκ), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, βρήκαν ότι τα νανοσωματίδια – μία μικρότερη και απλούστερη μορφή αντισωμάτων – από λάμα και καμήλες μπορούν να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Διαπίστωσαν ότι αλυσίδες τέτοιων μορίων, που μπορούν να παραχθούν και εργαστηριακά σε μεγάλες ποσότητες, “φρενάρουν” σημαντικά την Covid-19 σε ζώα.

Τα αντισώματα αυτά προσδένονται σφιχτά στα σωματίδια του ιού και έτσι τα καθιστούν πλέον μη μολυσματικά. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτά τα νανοσωματίδια μπορούν να παρέχουν μια ευκολότερη και φθηνότερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα ανθρώπινα αντισώματα που προέρχονται από αναρρώσαντες ασθενείς.

Ο οργανισμός δημόσιας υγείας της Αγγλίας (Public Health England) ανέφερε ότι η εν λόγω έρευνα “έχει σημαντικές δυνατότητες τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία της Covid-19”, προσθέτοντας ότι τα συγκεκριμένα νανοσωματίδια αντισωμάτων “είναι ανάμεσα στους πιο αποτελεσματικούς παράγοντες εξουδετέρωσης του κορονοϊού που έχουμε έως τώρα δοκιμάσει”.

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Ρέι Όουενς του Ινστιτούτου Rosalind Franklin δήλωσε ότι “τα συγκεκριμένα νανοσωματίδια έχουν διάφορα πλεονεκτήματα έναντι των ανθρωπίνων αντισωμάτων. Είναι φθηνότερα στην παραγωγή τους και μπορούν να χορηγηθούν απευθείας στους αεραγωγούς μέσω νεφελοποιητή ή ρινικού σπρέι, συνεπώς είναι δυνατό να ληφθούν στο σπίτι χωρίς την ανάγκη ένεσης. Αυτό έχει οφέλη για τους ασθενείς από άποψη ευκολίας χρήσης, ενώ παράλληλα επιτρέπει την εφαρμογή της θεραπείας επί τόπου στο σημείο της λοίμωξης στην αναπνευστική οδό”.

Τα νανοσωματίδια κατέστη δυνατό να δημιουργηθούν μετά τη χορήγηση της πρωτεΐνης ακίδας του κορονοϊού σε ένα λάμα με την ονομασία “Φίφι” του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ. Μολονότι το ζώο δεν αρρώστησε, το σώμα του γέννησε νανο-αντισώματα κατά του ιού. Ένα δείγμα αίματος από το λάμα επέτρεψε στους ερευνητές να πάρουν αυτά τα αντισώματα και μετά να τα βελτιώσουν περαιτέρω στο εργαστήριο, έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο ικανά να προσδένονται στον κορονοϊό, χάρη στο συνδυασμό τους σε μικρές αλυσίδες.

Διαπιστώθηκε ότι αυτές οι αλυσίδες νανοσωματιδίων μπορούν να εξουδετερώνουν τόσο το αρχικό στέλεχος του ιού (από την Κίνα), όσο επίσης τις παραλλαγές ‘Αλφα (βρετανική) και Βήτα (νοτιοαφρικανική). Τρωκτικά που έκαναν τη θεραπεία, είχαν μικρότερο ιικό φορτίο στους πνεύμονες τους μετά από επτά μέρες και λιγότερα σημάδια νόσησης όπως η απώλεια βάρους.

“Ενώ τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εντυπωσιακά επιτυχή, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι άνθρωποι στον εμβολιασμό και η ανοσία μπορεί να εξασθενήσει με διαφορετικούς ρυθμούς σε διαφορετικούς ανθρώπους. Γι’ αυτό είναι ακόμη πολύ σημαντικό να έχουμε φάρμακα που να μπορούν να θεραπεύουν τον ιό, ιδίως από τη στιγμή που δεν εμβολιάζεται όλος ο κόσμος με την ίδια ταχύτητα και παραμένει ο κίνδυνος για νέες παραλλαγές ικανές να υπερκεράσουν την ανοσιακή προστασία των εμβολίων”, δήλωσε ο καθηγητής Τζέιμς Νάισμιθ του ίδιου Ινστιτούτου.

Εφόσον τα εν λόγω αντισώματα αποδειχθούν ασφαλή στους ανθρώπους και εγκριθούν, θα παράσχουν μια νέα σημαντική θεραπευτική επιλογή σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ιδίως από τη στιγμή που μπορούν να παραχθούν μαζικά πιο εύκολα από τα ανθρώπινα αντισώματα και επιπλέον δεν έχουν ανάγκη αποθήκευσης σε συνθήκες ψύξης.

Ιταλία: Το νομοθετικό διάταγμα για το «πράσινο πάσο» δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως – Υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους αλλά χωρίς αναστολή εργασίας

Το νομοθετικό διάταγμα της κυβέρνησης Ντράγκι για την διεύρυνση της χρήσης του “πράσινου πάσου εμβολιασμένου” δημοσιεύθηκε στην ιταλική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και υπεγράφη από τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Το “πράσινο πάσο” παραμένει υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως και για τους αυτοαπασχολούμενους που έρχονται σε επαφή με το κοινό. Όποιος δεν το διαθέτει, δεν θα μπορεί να πληρώνεται και να εισέρχεται στους χώρους εργασίας, μέχρι το τέλος της ισχύος του διατάγματος. Δηλαδή, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, όμως, υπάρχει μια διαφοροποίηση σε σχέση με τις ανακοινώσεις που είχαν κάνει την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης: όσοι πολίτες δεν έχουν “πάσο” δεν θα μπορούν να εργάζονται αλλά δεν θα τίθενται -και επισήμως- σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Παράλληλα, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, δεν θα μπορούν να απολύονται.

Υπενθυμίζεται ότι η επέκταση αυτή της χρήσης του green pass πρόκειται να αρχίσει να ισχύει από τις 15 Οκτωβρίου. Οι σχετικοί κανόνες, τέλος, θα αφορούν όλους τους δικαστικούς, αλλά όχι τους δικηγόρους, τους κατηγορούμενους και τους μάρτυρες που μετέχουν στις διάφορες δίκες.

Βρετανία: Υψηλότερη στα παιδιά η μετάδοση της Covid-19, σύμφωνα με τον αρχίατρο της Αγγλίας

Ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Ουίτι δήλωσε σήμερα ότι αυτή τη στιγμή τα παιδιά καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά μετάδοσης της Covid-19 κι ότι χωρίς τον εμβολιασμό, σχεδόν όλοι οι 12-15 ετών θα μολυνθούν κάποια στιγμή από τη νόσο.

«Αναμφίβολα, καταγράφεται σημαντική μετάδοση σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Στην πραγματικότητα, η ηλικιακή ομάδα για την οποία μιλάμε είναι αυτή στην οποία αυτή τη στιγμή καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό μετάδοσης, εξ όσων γνωρίζουμε», είπε ο Ουίτι ενώπιον βουλευτών, σε μια συνεδρίαση σχετικά την απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει εμβόλια κατά της Covid-19 σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Ο Κρις Ουίτι επισήμανε πως η σύσταση επικεντρώνεται αποκλειστικά στο όφελος που θα έχουν τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών και το εν λόγω μέτρο δεν αποφασίστηκε για πολιτικούς λόγους ή προς όφελος των πιο ευάλωτων ενηλίκων.

Πρόσθεσε πως αν και το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα προκαλέσει κάποια αναστάτωση στα σχολεία, αυτή θα αντισταθμιστεί από την ενδεχόμενη αναστάτωση που θα προκαλούταν εάν τα παιδιά προσβάλλονταν από την Covid-19.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών που δεν έχουν μολυνθεί αυτή τη στιγμή από την Covid θα προσβληθεί κάποια στιγμή», τόνισε.

«Δεν θα συμβεί απαραίτητα τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες, αλλά θα μολυνθούν αργά ή γρήγορα, διότι είναι απίστευτα μεταδοτική… Ο εμβολιασμός θα μειώσει αυτόν τον κίνδυνο».

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον θέλει να διπλασιάσει τις προσπάθειες στη μάχη εναντίον της πανδημίας

Οι ΗΠΑ θα διπλασιάσουν τις δωρεές εμβολίων κατά της Covid-19 και θα επιδιώξουν να συνασπίσουν τη διεθνή κοινότητα γύρω από ένα πολύ φιλόδοξο στόχο — μέσα σε ένα χρόνο να είναι εμβολιασμένο το 70% του πληθυσμού κάθε χώρας στον κόσμο, έκαναν σήμερα γνωστό υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η Ουάσινγκτον θα αγοράσει και θα διανείμει στις αναπτυσσόμενες χώρες 500 εκατ. επιπλέον δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Με αυτό τον τρόπο σχεδόν διπλασιάζεται, σε πάνω από 1,1 δισεκατομμύριο, ο αριθμός των δόσεων που οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί μέχρι σήμερα να δωρίσουν, ανέφεραν σήμερα αυτές οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Η ανακοίνωση πρόκειται να γίνει επισήμως σήμερα από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια της εικονικής συνόδου κορυφής που οργανώνει με θέμα τη μάχη εναντίον της πανδημίας.

“Είναι μια τεράστια δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών. Για κάθε δόση που έχουμε χορηγήσει σ’ αυτή τη χώρα, δίνουμε τρεις σε άλλες χώρες”, επέμειναν οι πηγές.

Τα εμβόλια θα αγοραστούν σε τιμή κόστους και θα διοχετευθούν μέσω του διεθνούς μηχανισμού Covax, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει περίπου 160 εκατ. δόσεις σε περισσότερες από 100 διαφορετικές χώρες.

Η σημερινή σύνοδος κορυφής πρόκειται να διαρκέσει τέσσερις ώρες και θα συμμετάσχουν σ’ αυτή μέσω τηλεδιάσκεψης αξιωματούχοι από περισσότερες από 100 χώρες, σύμφωνα με τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, οι οποίοι δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα των συμμετεχόντων.

Στη διάρκεια αυτής της συνόδου, ο Τζο Μπάιντεν θέλει να τεθεί “ένας φιλόδοξος στόχος”, δηλαδή όλες οι χώρες, ακόμη και οι πιο φτωχές, “να φθάσουν τους εμβολιασμούς στο 70% η καθεμιά” πριν από την επόμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δηλαδή σε ένα χρόνο.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση της OurWorldInData, για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή το 43,5% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Ωστόσο το ποσοστό αυτό κρύβει γιγάντιες ανισότητες, αφού η αναλογία πέφτει μόλις στο 2% στις πιο φτωχές χώρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα