Εμβόλια: Φαρμακευτικές εταιρείες κατηγορούνται για αμέλεια προς τις φτωχότερες χώρες
Η εικόνα από την πορεία της πανδημίας στον πλανήτη το τελευταίο 24ώρο.
Η εικόνα της πανδημίας αυτή την ώρα στον κόσμο.
Η εικόνα την ίδια ώρα χθες, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου.
Εμβόλια: Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τις φαρμακευτικές εταιρείες πως έχουν εγκαταλείψει τις φτωχότερες χώρες
Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε σήμερα τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες παράγουν τα εμβόλια για την COVID-19 ότι επιτείνουν μια «κρίση άνευ προηγουμένου για τα ανθρώπινα δικαιώματα», καλώντας να διανεμηθούν δύο δισεκατομμύρια δόσεις στις φτωχές χώρες.
Σε έκθεσή της που τιτλοφόρησε «Διπλή δόση ανισότητας: οι φαρμακευτικές εταιρείες και η κρίση των εμβολίων για την COVID-19», η ΜΚΟ τονίζει πως οι περισσότερες από αυτές δεν δίνουν προτεραιότητα στις φτωχότερες χώρες.
Η έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα ενώ σήμερα αναμένεται να διεξαχθεί παγκόσμια σύνοδος για τα εμβόλια. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να ανακοινώσει επιπρόσθετες δεσμεύσεις για τον εμβολιασμό του πληθυσμού των λιγότερο ανεπτυγμένων κρατών.
«Το να εμβολιαστεί ο κόσμος είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγούμε από αυτή την κρίση. Θα έπρεπε να είναι η ώρα που θα χαιρετίζαμε αυτές τις εταιρείες, που δημιούργησαν τα εμβόλια τόσο γρήγορα, για τον ηρωισμό τους», σχολιάζει με ανακοίνωση Τύπου η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, η Ανιές Καλαμάρ. «Αντ’ αυτού, προς μεγάλη ντροπή και προς θλίψη όλων μας, το διεθνές μπλοκάρισμα της μεταφοράς τεχνογνωσίας από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες και οι ελιγμοί τους υπέρ των πλούσιων κρατών γέννησαν έλλειψη εμβολίων, που ήταν καθ’ όλα προβλέψιμη και καθ’ όλα καταστροφική για τόσα άλλα».
Η ΜΚΟ εξέτασε την πολιτική των AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson και Novavax – το εμβόλιο της τελευταίας δεν έχει εγκριθεί ακόμη – όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον καθορισμό των τιμών, την πνευματική ιδιοκτησία, το μοίρασμα τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, την κατανομή των δόσεων και τη διαφάνεια.
Και συμπέρανε ότι από λίγο ως πολύ, οι έξι εταιρείες που ανέπτυξαν εμβόλια «δεν εκπλήρωσαν τις ευθύνες τους όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Από τα 5,76 δισεκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί, μόλις το 0,3% κατανέμεται στις χώρες με «ισχνά» εισοδήματα, ενώ το 79% στις χώρες με «μέσα-ανώτερα» και «υψηλά» εισοδήματα, υπογραμμίζει η Αμνηστία.
Η Pfizer, η BioNTech και η Moderna προβλέπουν να εξασφαλίσουν κέρδη που συνολικά θα ανέρχονται σε 130 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τα τέλη του 2022, υπολογίζει η ΜΚΟ, για την οποία «τα κέρδη δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή».
Μολονότι οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες έλαβαν «δισεκατομμύρια δολάρια κυβερνητικών χρηματοδοτήσεων», επιλέγουν να «μονοπωλούν την πνευματική ιδιοκτησία, να εμποδίζουν τη μεταφορά τεχνολογίας και να περιορίζουν με επιθετικό τρόπο μέτρα που θα επέτρεπαν την επέκταση της παραγωγής των εμβολίων τους στον κόσμο», καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.
Καλεί εταιρείες και κυβερνήσεις να «αλλάξουν πορεία» και να διανείμουν δύο δισεκατομμύρια δόσεις στις χώρες με τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα.
Όταν η ΜΚΟ επικοινώνησε μαζί τους προτού δημοσιοποιήσει την έκθεση, όλες οι εταιρείες πλην Novavax ανέφεραν πως αναγνωρίζουν ότι η δίκαιη και ισόνομη κατανομή των εμβολίων, ιδιαίτερα στις χώρες με τα χαμηλότερα εισοδήματα, είναι εκ των ων ουκ άνευ, και της εξέθεσαν τις προσπάθειές τους για αυτό, χωρίς να πείσουν την Διεθνή Αμνηστία.
Εμβόλια: Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να δωρίσουν άλλες 500 εκατ. δόσεις του σκευάσματος των Pfizer/BioNTech
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να δωρίσει άλλες 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για την COVID-19 που παράγουν οι Pfizer/BioNTech σε διάφορες χώρες όλου του κόσμου, αυξάνοντας σε πάνω από 1 δισεκ. δόσεις τη συνολική ποσότητα των εμβολίων που έχουν δεσμευθεί πως θα διαθέσουν, σύμφωνα με πηγή ενημερωμένη σχετικά με τα σχέδιά της που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα είναι σήμερα ο οικοδεσπότης ψηφιακής παγκόσμιας συνόδου για την πανδημία του νέου κορονοϊού και αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα δέσμευση της Ουάσινγκτον με την ευκαιρία αυτή.
Χθες, ο ένοικος του Λευκού Οίκου συνόψισε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την αμερικανική συνεισφορά λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει υποσχεθεί να δαπανήσει 15 δισεκ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει τη διάθεση 160 εκατομμυρίων εμβολίων σε άλλα κράτη.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη αγοράσει 500 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech που δώρισε μέσω του συστήματος COVAX, του οποίου επικεφαλής έχει τεθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Εμβόλια έχουν ήδη φθάσει σε 100 χώρες, είπε ο κ. Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι θα εξαγγείλει επιπρόσθετες δεσμεύσεις σήμερα.
Οι ΗΠΑ πιέζουν άλλες χώρες να υιοθετήσουν τους στόχους που έχουν θέσει για να ξεπεραστεί η πανδημία, ιδίως το να εξασφαλιστεί ότι το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέσα στο 2022, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Οι εποπτικοί φορείς ενδέχεται να εγκρίνουν τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τους μεγαλύτερους σε ηλικία Αμερικανούς και άλλες ευπαθείς ομάδες εντός της εβδομάδας, ώστε η κυβέρνηση να αρχίσει να τη διανέμει από την Παρασκευή.
Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων (FDA) αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για τις αναμνηστικές δόσεις τουλάχιστον για αυτή την κατηγορία του πληθυσμού προτού συνεδριάσουν αρμόδιοι σύμβουλοι των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), μέσα στην ημέρα.
Καθώς το χάσμα ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες βαθαίνει σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καλέσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ και άλλα κράτη με υψηλά εισοδήματα να αναβάλουν τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων προκειμένου να αξιοποιηθούν ώστε να αρχίσουν να χορηγούνται οι πρώτες δόσεις σε πολλές φτωχότερες χώρες όπου η ανοσοποίηση καθυστερεί. Η έκκληση όμως αγνοήθηκε.
Βρετανία: 203 θάνατοι και 31.500 κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες
Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 31.564 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 203 ασθενείς με την COVID-19.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 135.455 νεκρούς επί συνόλου 7.496.543 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Ο απολογισμός των θυμάτων περιλαμβάνει μόνο πρόσωπα που απεβίωσαν μέσα σε χρονικό διάστημα 28 ημερών αφότου διαγνώστηκε πως είχαν μολυνθεί από τον ιό.
Την περασμένη εβδομάδα, κάπου 122.300 παιδιά απουσίασαν από τα σχολεία τους για λόγους που σχετίζονται με την COVID-19. Πάντως κάπου εννιά στους δέκα μαθητές και μαθήτριες προσέρχονται στα σχολεία αφότου άνοιξαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ποσοστιαία, το ποσοστό των μαθητών και των μαθητριών που απουσιάζουν λόγω της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός φθάνει το 1,5%. Ανάμεσά τους, 59.300 είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα, 44.600 ύποπτα κρούσματα και 15.900 σε απομόνωση.
Συνδικάτα εκπαιδευτικών τονίζουν πως η πανδημία προκαλεί «μεγάλες» δυσκολίες στα σχολεία και ότι ορισμένα δυσκολεύονται να παραμείνουν ανοικτά.
Το πρόγραμμα ανοσοποίησης συνεχίζεται με αναμνηστικές δόσεις για τους πιο ευάλωτους πολίτες της Βρετανίας, ενώ οι έφηβοι 12-15 ετών έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τις πρώτες δόσεις των δικών τους εμβολίων.
Πάνω από το 89% των Βρετανών άνω των 16 ετών έχουν λάβει μία δόση εμβολίου, το 81% και δεύτερη, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα. Η ζωή έχει επιστρέψει πρακτικά στην ομαλότητα.
Τουρκία: Πάνω από 29.000 κρούσματα και 260 νεκροί σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 29.338 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 κατόπιν 354.854 τεστ, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να φθάνουν τα 6.904.285.
Οι θάνατοι ακόμη 260 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 62.065 νεκρούς μέχρι χθες από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην τουρκική επικράτεια.
Αφότου άρχισε στην Τουρκία εκστρατεία ανοσοποίησης τη 14η Ιανουαρίου, έχουν λάβει μια δόση εμβολίου 52,95 εκατομμύρια πολίτες, δεύτερη 42,53 εκατ., ενώ συνολικά έχουν χορηγηθεί πάνω από 106 εκατ. δόσεις, συμπεριλαμβανομένων τρίτων, ενισχυτικών, πάντα κατά τα δεδομένα του υπουργείου.
Γερμανία: Πάνω από 10.400 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 71 θάνατοι σε 24 ώρες
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 10.454 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 4.160.970, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Οι θάνατοι 71 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 93.123 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Μεξικό: 815 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 12.500 κρούσματα σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 815 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 12.521 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Με 272.580 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά της μέχρι χθες, η χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον 4ο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι πλέον 3.585.565, κατά τα δεδομένα του υπουργείου, που όμως στελέχη του αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.
Βραζιλία: 485 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες- Ο υπουργός Υγείας προσβλήθηκε από τον κορονοϊό
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 485 ασθενείς με την COVID-19, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στους 591.440 νεκρούς.
Παράλληλα, το υπουργείο ανέφερε πως αναθεωρεί προς τα κάτω (–573) τον αριθμό των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει τα 21.247.094 κρούσματα. Τα νέα κρούσματα ανήλθαν χθες σε 11.455, αλλά η πολιτεία Σεαρά ανέφερε πως διόρθωσε τη βάση δεδομένων της και μείωσε τις καταγεγραμμένες μολύνσεις κατά 12.028, εξ ου η συνολική αναθεώρηση.
Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατ. κατοίκους κατατάσσεται 2η στη μακάβρια παγκόσμια κατάταξη βάσει του αριθμού θανάτων εξαιτίας της νόσου, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, ενώ καταλαμβάνει την 3η θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των μολύνσεων από τον ιό, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
Πάντως, καθώς ο εμβολιασμός προχωράει, ο κυλιόμενος 14ήμερος μέσος όρος των θανάτων που διαπιστώνονται ημερησίως εξαιτίας της COVID-19 έχει υποχωρήσει στους 519, δηλαδή στο ένα έκτο σε σύγκριση με την κορύφωση της πανδημίας, τον Απρίλιο.
Ο υπουργός Υγείας διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί
Στο μεταξύ ο βραζιλιάνος υπουργός Υγείας Μαρσέλου Κεϊρόγκα διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό μερικές ώρες αφού συνόδευσε τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Κεϊρόγκα θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη σε καραντίνα, ανέφερε η γραμματεία επικοινωνίας της βραζιλιάνικης κυβέρνησης. «Ο υπουργός πηγαίνει καλά», σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ διευκρινίζεται πως τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας εξετάστηκαν και βρέθηκε πως δεν έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε το CNN Brasil πως φόραγε μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του στην έδρα του ΟΗΕ.
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τα εμβόλια για τον νέο κορονοϊό, αψήφησε τα πρωτόκολλα του ΟΗΕ, που προέβλεπαν ότι όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να είναι εμβολιασμένοι. Έχει καυχηθεί στο παρελθόν διότι δεν εμβολιάστηκε.
Στην ομιλία που απηύθυνε στους άλλους ηγέτες στην 76η Γενική Συνέλευση, όπου η πανδημία είναι ψηλά στην ατζέντα, ο κ. Μπολσονάρου είπε πως η κυβέρνησή του δεν υποστηρίζει τη χρήση «διαβατηρίου εμβολιασμού» και υπεραμύνθηκε της χρήσης φαρμάκων που έχει αποδειχθεί ότι δεν έχουν επίπτωση σε ασθενείς με την COVID-19, όπως η υδροξυχλωροκίνη, ανθελονοσιακό σκεύασμα.
Χαρακτήρισε επιτυχημένη την εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα του και διαβεβαίωσε πως όποιος ενήλικος θέλει να εμβολιαστεί στη Βραζιλία θα είναι πλήρως εμβολιασμένος μέσα στον Νοέμβριο.
Καθώς οι ανεμβολίαστοι δεν επιτρέπεται να γευματίζουν σε εστιατόρια στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μπολσονάρου και η συνοδεία του έφαγαν πίτσα σε πεζοδρόμιο την πρώτη βραδιά στην πόλη την Κυριακή.
Ο υπουργός Υγείας είναι το δεύτερο μέλος της βραζιλιάνικης αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη που διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί. Νεαρό μέλος του βραζιλιάνικού διπλωματικού προσωπικού, που είχε φθάσει στην πόλη την περασμένη εβδομάδα για να προετοιμάσει την επίσκεψη, διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί το Σαββατοκύριακο και βρίσκεται σε απομόνωση.
Κατά τη διάρκεια ταξιδιού με σκοπό ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας να συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο πέρυσι, 22 μέλη της αποστολής που τον συνόδευε μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2.
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος αντιμετωπίζει τον Ντόναλντ Τραμπ ως πολιτικό του ίνδαλμα, εναντιώθηκε στην επιβολή lockdowns για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, ενώ σπανίως φορά μάσκα.
Ιράν: 379 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 17.500 κρούσματα σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας του Ιράν ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 17.564 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 379 ασθενείς με την COVID-19.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ισλαμική Δημοκρατία έχει φθάσει από την εκδήλωσή της τον Φεβρουάριο του 2020 ως αυτό το στάδιο τους 117.905 νεκρούς επί συνόλου 5.459.796 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων του Ιράν νοσηλεύονται 6.661 ασθενείς με την COVID-19.
Ως χθες στη χώρα των περίπου 83 εκατομμυρίων κατοίκων είχαν λάβει πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 πάνω από 31,3 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων 14,4 εκατ. και τη δεύτερη.
Το Ιράν έχει βρεθεί αντιμέτωπο με νέο, φονικό κύμα της πανδημίας – που αποδίδεται στην πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα – το τελευταίο τρίμηνο.
Ινδία: 383 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σχεδόν 27.000 κρούσματα σε 24 ώρες
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 26.964 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 383 ασθενείς με την COVID-19.
Με 445.768 νεκρούς επί συνόλου 33,53 εκατομμυρίων μολύνσεων από τον ιό ως αυτό το στάδιο, η υποήπειρος των 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.
Μολονότι η κρίση μοιάζει να έχει αποκλιμακωθεί σε σύγκριση με τον Απρίλιο, οι αρχές ανησυχούν ενόψει της περιόδου των μεγάλων ινδουιστικών εορτών, την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ