Διεθνή

NASA: Τα σπίτια στον Άρη θα διαθέτουν θερμοκήπιο και γυμναστήριο

Τι θα περιλαμβάνει μία «Αριανή» κατοικία 160τμ

Parallaxi
nasa-τα-σπίτια-στον-άρη-θα-διαθέτουν-θερμο-995598
Parallaxi

Αν αναρωτιέστε πώς θα ήταν ένα σπίτι στον πλανήτη Άρη, η NASA έδωσε την απάντηση. Παρουσίασε την Τρίτη, ένα σπίτι όπου τέσσερις άνθρωποι θα κλειστούν για περισσότερο από έναν χρόνο ώστε να επιχειρήσουν μια προσομοίωση της ζωής στον «κόκκινο πλανήτη.

Η κατοικία, με το όνομα «Mars Dune Alpha», βρίσκεται στο κέντρο ερευνών της Αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας στο Χιούστον του Τέξας, σύμφωνα με το Reuters.

Οι άνθρωποι που θα μείνουν σ’ αυτή θα βοηθήσουν για την προετοιμασία μιας μελλοντικής αποστολής στον Άρη. Με τις μετρήσεις που θα γίνουν πάνω στις επιδόσεις και στις γνωστικές τους ικανοτήτες, η NASA θα μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα τους «πόρους» που θα πρέπει να παρέχονται στη διάρκεια του ταξιδιού, είπε η Γκρέις Ντάγκλας, υπεύθυνη του προγράμματος CHAPEA, που θα επιβλέπει την εμπειρία.

Το περιλαμβάνει το «Αριανό σπίτι»

Το σπίτι των 160 τ.μ. διαθέτει χώρο κάθετης καλλιέργειας λαχανικών, ένα δωμάτιο αφιερωμένο σε ιατρικές διαδικασίες, χώρο χαλάρωσης και προσωπικούς χώρους εργασίας.

Ένας αεροθάλαμος θα οδηγεί στην αναπαραγωγή του περιβάλλοντος του πλανήτη Άρη. Στο δάπεδο με την κόκκινη άμμο βρίσκονται ένας μετεωρολογικός σταθμός, μια συσκευή κατασκευής τούβλων, ένα θερμοκήπιο και ένας κυλιόμενος διάδρομος, πάνω στον οποίο οι αστροναύτες θα περπατούν κρεμασμένοι από ιμάντες.

Σύμφωνα με την Σούζαν Μπελ, υπεύθυνη του προγράμματος της NASA «Behavioral Health and Performance Laboratory», ο διάδρομος θα χρησιμεύσει στην αναπαραγωγή της προσπάθειας που απαιτείται για τη σωματική δραστηριότητα στον Άρη, αλλά και για τη συλλογή δειγμάτων, πληροφοριών ή και για κατασκευές.

Τα ονόματα των εθελοντών που θα ζήσουν στο σπίτι δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, αλλά η ομάδα δεν θα αποτελείται από αστροναύτες. Αυτοί θα υποβάλλονται τακτικά σε στρεσογόνους παράγοντες, με περιορισμούς στο νερό ή υλικές βλάβες.

Το σπίτι έχει άλλη μια ιδιαιτερότητα: Είναι προϊόν εκτυπωτή 3D. «Είναι μια από τις τεχνολογίες που μελετά η NASA για την δυνητική κατασκευή κατοικιών στην επιφάνεια άλλων πλανητών ή της Σελήνης», τόνισε η Γκρέις Ντάγκλας.

Η NASA προετοιμάζει ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής στον Άρη, αλλά η αναχώρηση δεν προβλέπεται άμεσα. Το ταξίδι, το οποίο θα διαρκέσει αρκετές δεκαετίες, θα μπορούσε να γίνει «στα τέλη των χρόνων του 2030», σύμφωνα με τον διευθυντή της NASA Μπιλ Νέλσον.

πηγή ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα