Top

Νέα μέτρα υπό σκέψη για μετά τις γιορτές: Κλείσιμο εστίασης μεσάνυχτα και διεύρυνση τηλεργασίας

Παράλληλα, συζητείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες 50-60 ετών

Parallaxi
νέα-μέτρα-υπό-σκέψη-για-μετά-τις-γιορτέ-860274
Parallaxi
Πηγή: Unsplash

Νέα περιοριστικά μέτρα εξετάζει να λάβει η κυβέρνηση μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα μας. 

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπουν περιορισμό στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης με κλείσιμο στις 12 τα μεσάνυχτα, όπως έγινε και το καλοκαίρι στα νησιά που είχαν μεγάλο ιικό φορτίο.

Παράλληλα, συζητείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες 50-60 ετών, μέτρο που θα κριθεί από την πορεία  της εμβολιαστικής κάλυψης.

Τέλος, εξετάζεται η διεύρυνση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ποσοστό έως 60%.

Δ. Σαρηγιάννης:  Υποχρεωτικό το lockdown

Μαθηματικά πεπεισμένος ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει με την έναρξη του 2022, ουσιαστικά σε δέκα ημέρες από σήμερα και η εκθετική αύξηση σε συνδυασμό με την υπάρχουσα πίεση στο σύστημα υγείας από το κύμα της παραλλαγής Δέλτα θα κάνουν πολύ δύσκολη την κατάσταση, τόσο που θα επαναφέρουν το σενάριο lockdown, το οποίο χαρακτήρισε… υποχρεωτικό, εμφανίστηκε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Θεωρώ ότι θα είναι υποχρεωτική κίνηση το lockdown», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακόμη επεσήμανε ότι «στην τρίτη δόση κάποιος είναι σχεδόν πλήρως προφυλαγμένος», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις και τους νοσήσαντες, λόγω της σταδιακής επικράτησης της μετάλλαξης Omicron.

Για την πορεία της πανδημίας εμφανίστηκε ανήσυχος λέγοντας πως «τα σημερινά κρούσματα επιβεβαιώνουν αυτό που βλέπουμε μέρες, δηλαδή την επιβράδυνση της πτωτικής πορείας της πανδημίας». «Συμφωνώ με το Σωτήρη Τσιόδρα που ανέφερε ότι ζούμε το υποδόριο κύμα της Omicron», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε πως «παρατηρείται εκθετική αύξηση σε πολλές περιοχές», ενώ προέβλεψε πως «το πολύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Omicron». Επίσης προέβλεψε ότι «στις 16 του μήνα τα κρούσματα θα είναι 6.000».

Όσον αφορά τη νόσηση από τη νέα μετάλλαξη, ανέφερε πως «δεν αποδεικνύεται ότι κανείς νοσεί ελαφρύτερα, με βάση τα ευρωπαϊκά στοιχεία».Εάν η διασπορά, όπως είπε, συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς «δεν θα είναι επιλογή το lockdown, θα μας το επιβάλλει η μετάλλαξη Omicron». «Χρειάζονται άμεσα αυστηρά μέτρα», τόνισε αρκετές φορές ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Πηγή: SKAI/αντεννα

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα