Ελλάδα

Νέα Μουδανιά: Απινιδωτής σε αρτοποιείο έσωσε τη ζωή 14χρονου

Το παιδί κατέρρευσε την ώρα της προπόνησης.

Parallaxi
νέα-μουδανιά-απινιδωτής-σε-αρτοποιεί-481481
Parallaxi
Εικόνα αρχείου

Σταθερή είναι η κατάσταση της υγείας του 14χρονου από τα Νέα Μουδάνια, ο οποίος κατέρρευσε την ώρα της προπόνησης στην ποδοσφαιρική ομάδα που παίζει.

Η άμεση κινητοποίηση των χωριανών του και ο απινιδωτής που υπήρχε διαθέσιμος σε έναν φούρνο έσωσαν τη ζωή του νεαρού αγοριού που παραμένει διασωληνωμένος.

«Δέχθηκα τηλέφωνο γονέα ότι ένα παιδί λιποθύμησε. Το παιδί ήταν άσφυγμο, απνοϊκό, διαπιστώσαμε ότι ήταν ανακοπή και ξεκινήσαμε κάρπα. Ήταν νεκρό το παιδί. Έφεραν απινιδωτή. Αυτό έσωσε το παιδί» δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η γιατρός Ευγενία Χριστοφορίδου, η οποία έσπευσε να δώσει τις πρώτες βοήθειες στο παιδί.

Ο κ. Στέλιος Ευγενίου, ιδιοκτήτης αρτοποιείου στην περιοχή, διέθετε απινιδωτή στον φούρνο του μετά από μια περιπέτεια υγείας που είχε η κόρη του. Ο απινιδωτής αυτός έσωσε τον 14χρονο.

«Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε. Ελπίζω να είναι και η τελευταία» δήλωσε ο ίδιος στο MEGA.

Από την πλευρά του, ο συντονιστής του Κέντρου Υγείας στα Νέα Μουδάνια, Θανάσης Καλτσάς, τόνισε ότι ο απινιδωτής λειτουργεί σαν πρώτη βοήθεια και πως σε διπλανή περιοχή, στα Ποτήδια, υπάρχει επίσης απινιδωτής και 20 άτομα έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση του.

Αιτίες και πρόληψη

«Η αιτία της καρδιακής ανακοπής είναι πολύπλευρη. Το βασικό είναι η πρόληψη. Και πρόληψη είναι η καλή λήψη ιστορικού του αθλητή και ο λεπτομερέστατος καρδιολογικός έλεγχος» υπογράμμισε στο MEGA ο Χρήστος Θέος, καθηγητής Ιατρικού team Ολυμπιακού

«Και στο επίπεδο των ελίτ αθλητών αυτές οι εξετάσεις είναι δεδομένες και απαραίτητες. Χρειάζεται όλοι να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να είμαστε σε διαδικασία εκπαίδευσης. Εγώ είμαι ορθοπεδικός, αλλά εκπαιδεύομαι και σε διαδικασία βασικής υποστήριξης ζωής, το BLF, για να μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για τέτοιες συνθήκες. Η άσκηση, το στρες, η έκκριση της αδρεναλίνης μπορεί να δράσει σε κάποια αγγεία της καρδιάς μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή ανακοπή. Σε όλους μπορεί να συμβεί» πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, ο γιατρός του Ολυμπιακού, αναφέρθηκε στην περίπτωση του δανού παίκτη Έρικσεν που κατέρρευσε στο γήπεδο, λέγοντας ότι «η εικόνα των παικτών που προστάτευσαν τον αγώνα της ζωής του συμπαίκτη τους ήταν μοναδική και τους αξίζουν συγχαρητήρια».

Τι λέει γνωστός καρδιολόγος

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο MEGA ο γνωστός καρδιολόγος Παναγιώτης Σταματόπουλος, οι αθλητές καταρρέουν εξαιτίας της υπερβολικής άσκησης και της καταπόνησης «χωρίς αντίστοιχη παρακολούθηση και αναπλήρωση».

«Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση. Οι γιατροί των ομάδων συνήθως είναι ορθοπεδικοί. Ο ορθοπεδικός δεν μπορεί να γνωρίζει όσα ένας καρδιολόγος» πρόσθεσε.

Kids Save Lives: Γνωρίστε τα παιδιά – ήρωες που σώζουν ζωές

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα