Top

Νέα οδηγία του ΠΟΥ – Το Ιράν αντιμέτωπο με το τέταρτο κύμα του κορονοϊού

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
νέα-οδηγία-του-που-το-ιράν-αντιμέτωπο-729624
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε σήμερα να ανασταλεί σε όλο τον κόσμο η πώληση άγριων, ζωντανών θηλαστικών σε αγορές τροφίμων καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μεταδώσουν στους ανθρώπους νέες μολυσματικές ασθένειες.

“Τα ζώα, κυρίως τα άγρια, αποτελούν την πηγή περισσότερου από το 70% όλων των μολυσματικών ασθενειών που εμφανίζονται στους ανθρώπους και πολλές από αυτές προκαλούνται από νέους ιούς”, υπογράμμισε ο ΠΟΥ σε κοινή του ανακοίνωση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Η μετάδοση του νέου κορονοϊού στον άνθρωπο μέσω κάποιου ζώου θεωρείται μια από τις πιο πιθανές θεωρίες για την προέλευσή του. Στην πρόσφατη έκθεσή τους εμπειρογνώμονες του οργανισμού που μετέβησαν στην Κίνα αναφέρουν ότι η αγορά της Ουχάν, της κινεζικής πόλης όπου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά κρούσματα της covid-19, φαίνεται ότι ήταν ένα από τα βασικότερα σημεία μετάδοσης της ασθένειας στα τέλη του 2019.

Έκτοτε ο νέος κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 2,93 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πέρα από την αναστολή των πωλήσεων ζωντανών θηλαστικών, οι παγκόσμιοι οργανισμοί ζητούν να βελτιωθούν οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας στις παραδοσιακές αγορές, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης ασθενειών από ζώα σε ανθρώπους αλλά και οι μολύνσεις μεταξύ πωλητών και πελατών.

Παράλληλα ζητούν να οριστούν κανόνες για τον έλεγχο της εκτροφής και της πώλησης άγριων ζώων που προορίζονται για κατανάλωση.

Τέλος, οι οργανισμοί ζητούν την εκπαίδευση κτηνιάτρων- ελεγκτών ώστε να επιβλέπουν την τήρηση των νέων κανόνων, την ενίσχυση των συστημάτων παρακολούθησης προκειμένου να εντοπίζονται γρήγορα νέα παθογόνα, αλλά και τη διεξαγωγή εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους πωλητές και τους πελάτες.

Ιράν

Αύριο Τετάρτη ξεκινά το Ραμαζάνι στο Ιράν, όπου οι αρχές ζητούν από τους πιστούς μουσουλμάνους να αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ομαδικές προσευχές καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 στη χώρα αυξάνεται ραγδαία.

“Σύμφωνα με το γραφείο του Ανώτατου Ηγέτη (…) ο μήνας του Σαμπάν μετράει για 30 ημέρες και η Τετάρτη (…) θα είναι η πρώτη ημέρα του ιερού μήνα του Ραμαζανιού”, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Irna.

Το Ραμαζάνι είναι για τους μουσουλμάνους ένας μήνας νηστείας, προσευχής και μοιράσματος. Η νηστεία στη διάρκεια του Ραμαζανιού αποτελεί έναν από τους πέντε πυλώνες του ισλάμ. Στη διάρκεια του μήνα αυτού οι πιστοί αποφεύγουν να φάνε και να πιούνε πριν τη δύση του ηλίου.

Το Ιράν είναι η πλέον πληγείσα χώρα της Μέσης Ανατολής από την πανδημία του κορονοϊού και από τον Μάρτιο αντιμετωπίζει το “τέταρτο κύμα” της covid-19, όπως το χαρακτηρίζουν οι αρχές, το οποίο είναι ακόμη πιο σφοδρό από τα προηγούμενα.

Χθες Δευτέρα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, 23.311 μολύνσεις covid-19 σε 24 ώρες.

Το μεγαλύτερο μέρος του Ιράν θεωρείται πλέον “κόκκινη” περιοχή, κάτι που σημαίνει ότι ανοικτά παραμένουν μόνο τα καταστήματα πρώτης ανάγκης, ενώ είναι κλειστοί οι χώροι λατρείας.

Με δεδομένη την υγειονομική κατάσταση ο υπουργός Υγείας Σαΐντ Ναμακί κάλεσε τους πολίτες να μείνουν σπίτια τους για να προσευχηθούν, ενώ ζήτησε οι ομαδικές προσευχές να οργανώνονται “μόνο μία φορά την ημέρα, με τον λιγότερο δυνατό αριθμό ατόμων και σε ανοικτό χώρο, τηρώντας τη μέγιστη απόσταση ασφαλείας και τη χρήση μάσκας”.

Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε, ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, κατέγραψε 8.173 νέα κρούσματα του κοροναϊού, συμπεριλαμβανομένων 1.782 στη Μόσχα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στα 4.657.883.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο φορέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, καταγράφηκαν 338 θάνατοι, ενώ συνολικά από την αρχή της πανδημίας, έχουν καταγραφεί 103.601 θάνατοι.

Tαϊλάνδη

Η Ταϊλάνδη κατέγραψε το προηγούμενο 24ωρο 965 νέα κρούσματα του κορονοϊού, έπειτα από αριθμούς ρεκόρ τις δύο προηγούμενες ημέρες, καθώς αρχίζει ο εορτασμός της Σονγκράν, της γιορτής του νέου έτους στη χώρα, εν μέσω ενός τρίτου κύματος της επιδημίας της COVID-19.

Οι αρχές έχουν απαγορεύσει για δεύτερο χρόνο φέτος τις εκδηλώσεις για την γιορτή αυτή, κυρίως τα μπουγελώματα που γίνονται στους δρόμους κατά τη διάρκεια της Σονγκράν, και έχουν ζητήσει από τον κόσμο να αποφύγει τα μη απαραίτητα ταξίδια και να περιορίσει τις συγκεντρώσεις ώστε να βοηθήσει στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένου του πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους του που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία.

Από τα νέα κρούσματα, τα 956 ήταν εγχώριας μετάδοσης, συμπεριλαμβανομένων 194 στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ, που είναι το επίκεντρο του νέου ξεσπάσματος του ιού που έχει εξαπλωθεί στα περισσότερα μέρη της χώρας.

“Αν μειώσουμε τη δραστηριότητα (…) αυτό θα βοηθήσει να μειωθούν τα ημερήσια κρούσματα σε 500-600”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Ελέγχου Νόσων Οπάς Καρνκαουίνπονγκ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Αν περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν από το σπίτι, αυτό θα μειώσει τον μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων σε λιγότερα από 400, πρόσθεσε.

Με το νέο ξέσπασμα του ιού στη χώρα, το οποίο προέκυψε στις αρχές αυτού του μήνα, τα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης αυξήθηκαν κατά 5.597, συμπεριλαμβανομένων 1.625 στην Μπανγκόκ, και με αυτά ο συνολικός αριθμός τους στη χώρα ανήλθε σε 34.575 από πέρυσι που ξέσπασε η πανδημία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη χώρα από την COVID-19 ανέρχεται σε 97.

Η Ταϊλάνδη μπορεί να χάσει περισσότερα από 130 δισεκατομμύρια μπατ (περίπου 3,46 δισεκατ. ευρώ) σε τουριστικό εισόδημα το πρώτο εξάμηνο του 2021 λόγω του νέου ξεσπάσματος της επιδημίας και ενός δεύτερου κύματος του ιού στα τέλη του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο Κάσικορν.

Την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας μπορεί να είναι χαμηλότερη από την πρόβλεψή της για 3% φέτος.

Τα νυχτερινά κέντρα, όπως οι παμπ και τα μπαρ καραόκε, στην Μπανγκόκ και 40 επαρχίες θα είναι κλειστά ως τις 23 Απριλίου.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να μειώσει τα ποσοστά των λοιμώξεων κατά σχεδόν ένα τρίτο τον ερχόμενο μήνα, σύμφωνα με υγειονομικό αξιωματούχο, ο οποίος προειδοποίησε ότι διαφορετικά βάσει χειρότερου σεναρίου τα κρούσματα θα μπορούσαν υποθετικά να ξεπεράσουν τα 28.000 την ημέρα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα εγκαταστήσουν 10.000 κλίνες σε νοσοκομεία εκστρατείας στην Μπανγκόκ μετά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από ορισμένα νοσοκομεία ότι σταμάτησαν τις διαγνωστικές εξετάσεις λόγω έλλειψης τεστ ή χωρητικότητας σε κλίνες.

Νότια Κορέα

Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα επιβεβαιώθηκαν 542 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη πέντε ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Ασίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 1.775 νεκρούς επί συνόλου 110.688 κρουσμάτων. Το ποσοστό θνητότητας βρίσκεται στο 1,61%.

Ο αριθμός των μολύνσεων μειώθηκε ελαφρά σε σύγκριση με αυτόν που είχε ανακοινωθεί την προηγουμένη (587). Παρέμεινε εξάλλου κάτω από τις 600 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Τα περισσότερα κρούσματα διαγνώστηκαν στη μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ (156) και στην επαρχία Κιόνγκι, που την περιβάλλει (163).

Αφότου άρχισε η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στη Νότια Κορέα, την 26η Φεβρουαρίου, έχουν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους 1.195.342 πολίτες, εκ των οποίων 60.557 έχουν λάβει και τη δεύτερη.

Τι λένε οι Ολλανδοί που ήρθαν για διακοπές – πείραμα στη Ρόδο

Ολλανδία

Η ολλανδική κυβέρνηση αναμένεται να καθυστερήσει την πολυαναμενόμενη χαλάρωση των περιορισμών για την ανάσχεση του κορωνοϊού, περιλαμβανομένης της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με ανακοίνωσή της που θα εκδώσει αργότερα σήμερα, καθώς εξακολουθεί να είναι υψηλή η αναλογία των κρουσμάτων στη χώρα με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα νοσοκομεία.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε την Κυριακή ότι “είναι ακόμα πολύ νωρίς” για να επιτραπεί σε περισσότερους πολίτες να συγκεντρώνονται σε δημόσιους χώρους.

Οι αρχές ευελπιστούσαν να ανοίξουν εκ νέου τους εξωτερικούς χώρους των καφέ και των εστιατόρια την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά σχεδόν έξι μήνες μετά το κλείσιμό τους, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ αυξάνονται.

Τα ισχύοντα μέτρα στην Ολλανδία, όπου έχουν καταγραφεί 1,3 εκατομμύριο κρούσματα και πάνω από 16.700 θάνατοι από covid-19, περιλαμβάνουν την πρώτη επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των δύο ατόμων.

Ο Ρούτε αναμένεται να ανακοινώσει την τελευταία απόφαση του υπουργικού του συμβουλίου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα μεταδοθεί τηλεοπτικά στις 20:00 ώρα Ελλάδος.

Σχεδόν το 70% των κλινών των ΜΕΘ στα ολλανδικά νοσοκομεία καταλαμβάνουν ασθενείς με COVID-19 και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία πασχόντων από τη νόσο έχουν αυξηθεί, γεγονός που κάνει την ιατρική κοινότητα να προειδοποιεί ότι πιθανόν να μην έχει κορυφωθεί το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης και δήμαρχοι των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας έχουν καλέσει την κυβέρνηση να επιτρέψει την λειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους με το αιτιολογικό ότι παρατηρείται πολυκοσμία στα πάρκα.

Όπως σε άλλα μέλη της ΕΕ, το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ολλανδία εξελίσσεται με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Βρετανία.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει πως το τρίτο κύμα θα κορυφωθεί στα τέλη Απριλίου και θα αρχίσει να υποχωρεί καθώς θα αυξάνονται οι εμβολιασμοί.

Φιλιππίνες

Μέχρι στιγμής στη χώρα των 110 εκατομμυρίων κατοίκων μόλις ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν λάβει ένα εμβόλιο κατά της covid-19.

Η βραδύτητα της εμβολιαστικής εκστρατείας και ο περιορισμένος αριθμός των διαθέσιμων εμβολίων τροφοδοτεί επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης και του τρόπου που διαχειρίζεται την πανδημία του κορονοϊού, την ώρα που η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων απειλεί να φέρει στα όριά τους τα νοσοκομεία της Μανίλα και των γειτονικών της επαρχιών, όπου αυτή την περίοδο ισχύει lockdown.

Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 επικεντρώθηκε αρχικά στους υγειονομικούς και τους στρατιωτικούς, όμως στη συνέχεια επεκτάθηκε στους ηλικιωμένους και σε όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Την ώρα που πολλοί ηγέτες εμβολιάζονται κατά της covid-19 δημοσίως για να ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να πράξουν το ίδιο, ο Ντουτέρτε ανακοίνωσε ότι δεν θα εμβολιαστεί ακόμη.

“Παραιτούμαι από τη σειρά μου, όποιος τη θέλει, του τη δίνω”, δήλωσε σε ομιλία του που ηχογραφήθηκε χθες Δευτέρα.

“Ας δώσουμε προτεραιότητα σε όσους μόλις εμβολιαστούν θα έχουν την ευκαιρία να είναι παραγωγικοί”, τόνισε ο 76χρονος Φιλιππινέζος πρόεδρος, ο οποίος απουσίαζε επί δύο εβδομάδες από τη δημόσια ζωή προκαλώντας ερωτήματα για την κατάσταση της υγείας του.

“Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι δεν είναι πλέον και τόσο παραγωγικοί”, πρόσθεσε.

Ο Ντουτέρτε έχει κάνει πολλές απροσδόκητες δηλώσεις για τον εμβολιασμό κατά της covid-19, αναγκάζοντας κάποιες φορές τον εκπρόσωπό του Χάρι Ροκ να προχωρήσει σε ανασκευές.

Αρχικά δήλωσε έτοιμος να εμβολιαστεί δημοσίως, προτού πει ότι θα το κάνει ιδιωτικά.

Τον Αύγουστο είχε προτείνει να δοκιμάσει εθελοντικά το ρωσικό εμβόλιο, προτού ο Ροκ εξηγήσει ότι ο Ντουτέρτε δεν θα εμβολιαστεί με το Sputnik V προτού αυτό λάβει την έγκριση των υγειονομικών αρχών.

Σήμερα ο εκπρόσωπος του Ντουτέρτε σχολίασε ότι ίσως ο Φιλιππινέζος πρόεδρος αλλάξει γνώμη. “Η προσφορά είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Όταν φτάσουν αποθέματα, ίσως να εμβολιαστεί”, δήλωσε.

Μεγάλο ποσοστό των Φιλιππινέζων, 60% σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, διστάζουν να εμβολιαστούν κατά της covid-19.

Ινδία

Η Ινδία ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα μεγάλη τοπική εταιρεία παρασκευής φαρμάκων, καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων, η οποία αντιμετωπίζει έξαρση των νέων κρουσμάτων του ιού.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι που εξασφαλίσαμε την έγκριση για επείγουσα χρήση του Sputnik V στην Ινδία”, δήλωσε ο Τζ. Β. Πρασάντ, συμπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Dr Reddy’s Laboratories.

“Ο εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο στον αγώνα μας κατά της COVID-19”, υπογράμμισε.

Το Sputnik V είναι το τρίτο εμβόλιο κατά της COVID-19 που εξασφαλίζει την έγκριση των ινδικών αρχών, μετά το Covashield, μια εκδοχή του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που παράγεται τοπικά, και του Covaxin, ενός ινδικού εμβολίου που έχει αναπτύξει η εθνική εταιρεία Bharat Biotech.

Βάσει των συμφωνιών που έχουν ήδη συναφθεί, 852 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου, που υποστηρίζεται από το ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), θα παραχθούν στην Ινδία.

Η έγκριση του Sputnik V αποτελεί μια “σημαντική πρόοδο” έπειτα από μια “εκτεταμένη συνεργασία” στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου στην Ινδία, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, ο γενικός διευθυντής του RDIF.

Η Ινδία αντιμετωπίζει την τρέχουσα περίοδο μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού και οι τοπικές αρχές έχουν αναγκαστεί να επιβάλλουν νέα μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσής του, κυρίως νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας, μερικά λοκντάουν ή ακόμη περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις δραστηριότητες, σύμφωνα με τα κρατίδια.

Το χθεσινό 24ωρο η ασιατική χώρα κατέγραψε περισσότερα από 161.000 νέα κρούσματα του κορονοϊού, τον υψηλότερο αριθμό νέων περιπτώσεων κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη, ενώ περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα καταγράφονται καθημερινά σε αυτήν εδώ και επτά συνεχόμενες μέρες.

Η Ινδία, στην οποία βρίσκεται το Serum Institute (SII), ο μεγαλύτερος παρασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, ξεκίνησε την συλλογική εκστρατεία της εμβολιασμού κατά της COVID-19 στα μέσα του Ιανουαρίου.

Ωστόσο ο φιλόδοξος στόχος της κυβέρνησης να εμβολιάσει 300 εκατομμύρια ανθρώπους ως το τέλος του Ιουλίου καθυστερεί εξαιτίας εξάντλησης των αποθεμάτων σε ορισμένα κρατίδια και επιφυλάξεων του κόσμου απέναντι στα εμβόλια.

Βρετανία

Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι έχει διαθέσει σε όλο τον πληθυσμό της, που έχει ηλικία άνω των 50 ετών, μία πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19, πετυχαίνοντας το στόχο που είχε τεθεί για την προσφορά εμβολίων στις εννέα ομάδες υψηλής προτεραιότητας μέχρι τη 15η Απριλίου.

Η Βρετανία πραγματοποίησε ένα από τα ταχύτερα προγράμματα εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς βρέθηκε πίσω μόνο από το Ισραήλ στην αναλογία του πληθυσμού της που έλαβε τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει προσφέρει τουλάχιστον μία δόση στις ομάδες προτεραιότητας από 1 ως 9, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι ενήλικες άνω των 50 ετών, οι κλινικά ευάλωτοι, αλλά και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών, πριν από την ημερομηνία-στόχο της Πέμπτης.

«Έχουμε τώρα ξεπεράσει ένα ακόμη ουσιαστικά σημαντικό γεγονός στο πρόγραμμα του εμβολισμού μας, προσφέροντας δόσεις στον καθένα που ανήκει στις εννέα ομάδες υψηλότερου κινδύνου» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Θα βαδίσουμε τώρα μπροστά με την ολοκλήρωση των σημαντικών δεύτερων δόσεων και κάνοντας πρόοδο αναφορικά με το στόχο προσφοράς ενός εμβολίου σε όλους τους ενήλικες μέχρι το τέλος Ιουλίου» πρόσθεσε ο ίδιος.

H επιτυχία στο πρόγραμμα του εμβολιασμού ενίσχυσε τον οδικό χάρτη του Τζόνσον για την έξοδο από το lockdown, καθώς από χθες, Δευτέρα, λειτούργησαν και πάλι, όλα τα καταστήματα και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους στην Αγγλία.

Ωστόσο η Βρετανία χαμήλωσε το ρυθμό των εμβολιασμών με την πρώτη δόση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι στις ομάδες προτεραιότητας θα λάβουν και τη δεύτερη δόση, παρά τις μικρότερες ποσότητες εμβολίων που παραδόθηκαν τον Απρίλιο σε σύγκριση με το Μάρτιο.

Το γραφείο του Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο στόχο να έχει προσφερθεί μέχρι την 31η Ιουλίου μία δόση εμβολίου σε όλους τους ενήλικες.

Οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 45 ετών, εκτιμάται ότι θα είναι η επόμενη ηλικιακή ομάδα που θα προσκληθεί για να εμβολιαστεί, παρά το γεγονός ότι η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο.

Η Κοινή Επιτροπή για τον Εμβολιασμό και την Ανοσία (JCVI) ανακοίνωσε ότι αναμένει να συνεχίσει μία προσέγγιση βάσει της ηλικίας στην προώθηση των εμβολίων, αντί της αξιολόγησης προτεραιότητας των ανθρώπων ανάλογα με την εργασία τους ή άλλους συντελεστές κινδύνου.

Αυστραλία

Η Αυστραλία δεν έχει καταρτίσει σχέδια για να προσθέσει το εμβόλιο μιας δόσης κατά της COVID-19 της Johnson & Johnson (J&J) στην εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, καθώς η χώρα απομακρύνεται από την προμήθεια εμβολίων που επανεξετάζονται για την πρόκληση θρόμβων στο αίμα.

Οι δόσεις εμβολίου της J&J και της AstraZeneca κατά της COVID-19 χρησιμοποιούν έναν αδενοϊό, έναν από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος, για την εισαγωγή πρωτεϊνών του κορονοϊού στα κύτταρα του σώματος και την πρόκληση μιας αντίδρασης ανοσίας.

Ωστόσο και τα δύο εμβόλια επανεξετάζονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) μετά τον εντοπισμό σπάνιων περιπτώσεων σχηματισμού θρόμβων στο αίμα μερικών ενηλίκων που εμβολιάστηκαν.

Ο ΕΜΑ τονίζει ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

“Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αγοράσει κάποια άλλα εμβόλια αδενοϊών κατά την τρέχουσα περίοδο”, δήλωσε στο Reuters, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Η Αυστραλία την Κυριακή εγκατέλειψε το στόχο της για τον εμβολιασμό του πληθυσμού των περίπου 26 εκατομμυρίων κατοίκων της μέχρι το τέλος της χρονιάς, μετά τη σύσταση να μην χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca στον πληθυσμό ηλικίας κάτω των 50 ετών, εκτροχιάζοντας το σχεδιασμό του προγράμματος εμβολιασμού.

Η αλλαγή της πολιτικής εμβολιασμού ώθησε τις αρχές την προηγούμενη εβδομάδα να διπλασιάσουν μία προγενέστερη παραγγελία του εμβολίου της Pfizer στα 40 εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες θα παραδοθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η εκστρατεία εμβολιασμού της Αυστραλίας είχε ουσιαστικά στηριχτεί στο εμβόλιο της AstraZeneca, με σχέδια για εγχώρια παραγωγή 50 εκατομμυρίων δόσεων .

Η Αυστραλία κατέγραψε μηδενικές ή μονοψήφιες περιπτώσεις μόλυνσης από την COVID-19 τις περισσότερες ημέρες της φετινής χρονιάς, με αποτέλεσμα οι αρχές να χαλαρώσουν τους περιορισμούς, ενώ η οικονομία της χώρας εισήλθε σε τροχιά ταχείας ανάκαμψης.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζος Φράιντενμπεργκ δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις στη διάθεση των εμβολίων δεν θα πρέπει “να εκτροχιάσουν τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης μας”.

“Με την επιτυχή καταπολέμηση του κορονοϊού και την ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας, τόσο η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων είναι τώρα σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό πριν από την πανδημία”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Φράιντενμπεργκ.

Η Αυστραλία άρχισε τους εμβολιασμούς πολύ αργότερα από άλλες χώρες, εξαιτίας των μικρών αριθμών περιστατικών μόλυνσης, αναφέροντας λίγο περισσότερες από 29.400 μολύνσεις από την έναρξη της πανδημίας.

Η χώρα ανέφερε σήμερα τον πρώτο θάνατο για φέτος: ένας άντρας 80 ετών πέθανε, αφού είχε νοσήσει από τον κορονοϊό στο εξωτερικό, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών στους 910.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα