Ελλάδα

Νέα στοιχεία στο φως για το λούνα παρκ στον Αλμυρό

Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία για την τραγωδία.

Parallaxi
νέα-στοιχεία-στο-φως-για-το-λούνα-παρκ-σ-481990
Parallaxi

Συγκλονίζουν τα στοιχεία για το δυστύχημα σε παιχνίδι λούνα παρκ στον Αλμυρό Βόλου, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια 14χρονη μαθήτρια τον περασμένο μήνα.   

Σύμφωνα με στοιχεία πραγματογνωμοσύνης που εξετάζονται από τη Δικαιοσύνη, η ισχύς του παιχνιδιού, από το οποίο εκτινάχθηκε η ανήλικη μαθήτρια, ήταν ούτε μία ούτε δύο αλλά οκτώ φορές μεγαλύτερη από αυτή που θα έπρεπε και που ήταν δηλωμένη στις αρχές.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει τοπικό μέσο, η μηχανική υποδομή του παιχνιδιού ήταν της τάξης των 123 ίππων και όχι των 15HP όπως είχε δηλωθεί.

Με αφορμή τα τελευταία αυτά δεδομένα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου έστειλε την Παρασκευή επιστολή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με αποδέκτες όλους τους Δήμους των τεσσάρων νομών, σχετικά με την ασφαλή λειτουργία λούνα παρκ, που περιοδεύουν σε πανηγύρια.

Εκτινάχτηκε 11 μέτρα

Τη μοιραία νύχτα της 30ης Αυγούστου, η ανήλικη επέβαινε σε ηλεκτροκίνητο παιχνίδι γνωστό και ως «χαλί», όταν κατά τη διάρκεια των περιστροφών εκτινάχτηκε σε απόσταση περίπου 11 μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα, όπως αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφει η αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου, η οποία ζήτησε προκαταρκτική έρευνα για το δυστύχημα.

Σύμφωνα με την αντεισαγγελέα, διαπιστώθηκε ότι η ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ είχε εφοδιαστεί με άδεια προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας ψυχαγωγικής παιδειάς «Λούνα Παρκ» από τον Δήμο Αλμυρού, προσκομίζοντας βεβαίωση ιδιώτη διπλωματούχου ηλεκτρολόγου μηχανικού.

Σύμφωνα με την βεβαίωση, η συνολική ισχύς των 16 εγκατεστημένων παιχνιδιών ήταν μικρότερη από 15 ίππους (15 HP) και επομένως η ιδιοκτήτριά δεν είχε υποχρέωση να προσκομίσει άδεια του Υπουργείο Ανάπτυξης (σ.σ κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 του Α.Ν/ 207/1967, σύμφωνα με τις οποίες απαλλάσσονται της υποχρέωσης εφοδιασμού αδείας του Υπουργείου, οι κάτοχοι βιομηχανικών ή βιοτεχνικών επιχειρήσεων που διαθέτουν μηχανολογικές εγκαταστάσεις μέχρι και 15 HP).

Πολύ μεγαλύτερη η ισχύς

Στην επιστολή της Εισαγγελίας Βόλου όμως αναφέρεται ότι κατόπιν διενέργειας ηλεκτρολογικής πραγματογνωμοσύνης από άλλον διπλωματούχο ηλεκτρολόγο μηχανικό και μέλος του ΤΕΕ, διαπιστώθηκε ότι η ισχύς του συγκεκριμένου παιχνδιδιού ανέρχεται σε 123,06 HP, ενώ εκτιμάται ότι και πολλά από τα υπόλοιπα παιχνίδια του εκ λόγω λούνα παρκ, όπως το σύστημα μεγάλης παλινδρομικής αιώρας («καράβι») ή το ηλεκτροκίνητο περιστρεφόμενο «ταψί», είναι επίσης μεγαλύτερης ισχύος από 15 HP. «Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προαναφερόμενα, το συγκεκριμένο λούνα παρκ αποτελεί μηχανολογική εγκατάσταση, υπερβαίνουσα συνολικά τους 15 HP και για το λόγο αυτό, όφειλε να έχει εφοδιαστεί με άδεια του Υπουργείου Ανάπτυξης, κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 του Α.Ν/ 207/1967», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Έλεγχοι από τους Δήμους

Για την πρόληψη ατυχημάτων στους χώρους εγκατάστασης λούνα παρκ, η αντεισαγγελέας ζητά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να διαβιβάσει την επιστολή σε όλους τους Δήμους των τεσσάρων νομών, στους οποίους συστήνει, κάθε φορά που προτίθενται να αδειοδοτήσουν εγκαταστάσεις λούνα παρκ, να προβαίνουν σε ελέγχους.

«Πριν τη χορήγηση της σχετικής άδειας, να διαπιστώνεται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των ιδίων Δήμων, αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας του εκάστοτε λούνα παρκ (ήτοι η καταλληλότητα των κατασκευών, η ασφάλεια και η συντήρηση των ηλεκτροκίνητων παιγνίων και η τήρηση των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας) και να μην αρκούνται στην προσκόμιση σχετικών βεβαιώσεων από ιδιώτες μηχανικούς – εντολοδόχους του αιτούντος τη χορήγηση άδειας λειτουργίας λούνα παρκ, προκειμένου – κατά την κρίση τους – να μη χορηγείται η σχετικά άδεια σε εγκαταστάσεις λούνα παρκ που δεν πληρούν στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας και να αποτρέπονται, στο μέτρο των δυνατοτήτων του εκάστοτε Δήμου, η έκθεση σε κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας και της ίδιας της ζωής των παιδιών που ψυχαγωγούνται στους χώρους αυτούς και των ενηλίκων που τα συνοδεύουν, δημοτών τους και επισκεπτών», καταλήγει η επιστολή με αποδέκτη τους Δήμους.

Με πληροφορίες από magnesianews.gr

Διαβάστε σχετικά: Στο νοσοκομείο ο πατέρας της 14χρονης που σκοτώθηκε στον Αλμυρό

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα