Επικαιρότητα

Νέες καταγγελίες των κατοίκων για τα «ανεξέλεγκτα» φουγάρα του Μπιτ Παζάρ

Έχουν κατατεθεί στην αστυνομία και στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Parallaxi
νέες-καταγγελίες-των-κατοίκων-για-τα-1009534
Parallaxi

Με αγωγές και προσφυγή στη δικαιοσύνη έχουν αποφασίσει να αντιδράσουν κάτοικοι της περιοχής πέριξ του Μπιτ Παζάρ, στις αφόρητες συνθήκες διαβίωσης που δημιουργούν τα «φουγάρα» και η ηχορύπανση των ταβερνών που λειτουργούν εντός του διατηρητέου συγκροτήματος, την ώρα που οι αρμόδιες αρχές, παρά τις συνεχείς καταγγελίες, αναζητούν τρόπο συντονισμού των υπηρεσιών τους, προκειμένου να διευθετηθεί η ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Μάλιστα εδώ και ένα χρόνο το ΥΜΑΘ, ως φορέας που εποπτεύει το διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα, με ΦΕΚ έχει περιγράψει με σαφήνεια τον πολιτιστικό και μνημειακό χαρακτήρα του Μπιτ Παζάρ και έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες πολεοδομίας του δήμου να μεριμνήσουν για έλεγχο και εφαρμογή των συνθηκών που πρέπει να διέπουν το διατηρητέο.

Ωστόσο όπως έχουν καταγγείλει, και εγγράφως, οι κάτοικοι, απευθυνόμενοι σε όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες του ΥΜΑΘ, του δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και στην ΕΛΑΣ, πέρα από κάποιες «διορθώσεις», η ρύπανση και η όχληση συνεχίζεται.

Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο που έχει ορίσει το ΥΜΑΘ, να προβούν σε βελτιώσεις, έχουν ιδρύσει τον «Σύλλογο Ιδιοκτητών και Εκμεταλλευτών Μπιτ Παζάρ», και έχουν αναθέσει τη σχετική μελέτη σε αρχιτεκτονικό γραφείο ενώ αναζητούν και τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υποστηρίζουν αναπλάσεις διατηρητέων χώρων.

Πέρα όμως από τις καλές προθέσεις, η πραγματικότητα όπως την περιγράφουν οι κάτοικοι της περιοχής, παραμένει αφόρητη για όσους κατοικούν στην περιοχή.

Τα ανεξέλεγκτα ντουμάνια από τις καμινάδες των ψησταριών από τις ταβέρνες, η ηχορύπανση από την ένταση της μουσικής και τη φασαρία από τους θαμώνες, οι στοίβες από κάθε είδους σκουπίδια, αλλά και οι κραυγές τις πρωινές ώρες από τους «εύθυμους» υπό την επήρεια του αλκοόλ νεαρού γλεντοκόπους, είναι καθημερινά φαινόμενα, που κορυφώνονται σε διαστάσεις έντονης ενόχλησης κατά τα Σαββατοκύριακα.

«Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε, να κοιμηθούμε, να απολαύσουμε και να δουλέψουμε στην κατοικία μας, να καθίσουμε στο μπαλκόνι μας, να ατενίσουμε με αξιοπρέπεια το ιστορικό κέντρο ως ευρωπαίοι πολίτες» τονίζει η Μ.Ζ., κάτοικος που διαμένει σε διαμέρισμα ακριβώς απέναντι από την πάνω πλευρά του συγκροτήματος. Περιγράφοντας δε την κατάσταση αναφέρει τα εξής:

«Η συνολική εικόνα που μπορεί να αποκομίσει κανείς είναι η βρωμιά, η ηχορύπανση, οι ολονύκτιοι διαπληκτισμοί και τα ουρλιαχτά, οι καμινάδες που εκπέμπουν τσίκνα και καπνούς, η κατάληψη όλου του εσωτερικού χώρου του μνημείου από τραπεζοκαθίσματα, οι αυθαίρετες κατασκευές εντός και εκτός, τα παλιοσίδερα και σαπισμένα αντικείμενα στην ταράτσα και γύρω από τον ακάλυπτο χώρο του, οι παράνομες αγοραπωλησίες παντός είδους εντός του τις πρωινές ώρες, οι ξεχειλισμένοι κάδοι από λογής-λογής απορρίμματα και ολόκληρα κασόνια από άδεια μπουκάλια που αδειάζουν ηχηρά και απροκάλυπτα οι ταβέρνες στους κάδους σκουπιδιών στις 2 τα μεσάνυχτα».

Η κατάσταση αυτή σύμφωνα με πληροφορίες έχει αναγκάσει αρκετούς κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή για να γλιτώσουν από την κάπνα και τη φασαρία. Κάποιοι έχουν ξενοικιάσει διαμερίσματα και άλλοι σκέπτονται να τα πουλήσουν.

Πρόσφατα μάλιστα μία ηλικιωμένη μη αντέχοντας τα ουρλιαχτά των μεθυσμένων νεαρών, από το μπαλκόνι της, τους πέταξε νερό με λεκάνη, μπας και η ψυχρολουσία τους συνεφέρει. «Δεν άντεξα, το έκανα» δηλώνει, αναγνωρίζοντας ότι ήταν μία στιγμή μεγάλης αγανάκτησης.

Τρεις αυτόφωρες συλλήψεις

Οι κάτοικοι το τελευταίο διάστημα έχουν καταθέσει επανειλημμένα καταγγελίες τόσο στην αστυνομία όσο και στην Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η αστυνομία σύμφωνα με πληροφορίες, προέβη σε τρείς αυτόφωρες συλλήψεις για ηχορύπανση μετά από έλεγχο ενώ κάλεσε όλους τους καταστηματάρχες και έκανε συστάσεις για την ένταση και τη χρήση της μουσικής.

Επίσης η Υγειονομική Υπηρεσία έκανε ελέγχους  και διαπίστωσε παραβάσεις στη λειτουργία των απορροφητήρων και των «φουγάρων» στις κουζίνες και καταστημάτων εστίασης και ζήτησε να εφαρμοστούν μέτρα για τον έλεγχο των ρύπων: να εφαρμοστούν φίλτρα στους καπνοδόχους και να τηρούνται βιβλία «κίνησης» για τον έλεγχο και την αλλαγή των φίλτρων από πιστοποιημένους τεχνικούς.

Όμως το πρόβλημα δεν λύθηκε. Κάποιοι συμμορφώθηκαν αλλά κάποιοι άλλοι αγνόησαν τις υποδείξεις με αποτέλεσμα, προχθές, να κατατεθούν νέες καταγγελίες στην αστυνομία και στην υγειονομική υπηρεσία. «Η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη. Για να λυθεί το πρόβλημα, οι πολίτες πρέπει δηλαδή να γίνουμε ρεπόρτερ, πολεοδόμοι, πολιτικοί μηχανικοί, φωτογράφοι, ντετέκτιβ και επόπτες ή εισαγγελείς του δημόσιου μνημειακού χώρου και φυσικά συνεχώς καταγγέλλοντες, με έξοδα δικά μας ψυχικά και υλικά» τονίζει η Μ.Ζ. και καλεί το ΥΜΑΘ, το δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επιλύσουν το πρόβλημα.

«Παρακαλούμε για τις ενέργειες της Υπηρεσίας Δόμησης»

Να σημειωθεί πως ακόμα και η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού – Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) έχει ζητήσει, μετά τις καταγγελίες των κατοίκων, την παρέμβαση των πολεοδομικών υπηρεσιών προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι κατασκευές στο Μπιτ Παζάρ και να διαπιστωθεί αν τηρείται η νομιμότητα, τονίζοντας πως “οι υπόχρεοι οφείλουν να απομακρύνουν όσα νεώτερα στοιχεία έχουν τοποθετηθεί ή κατασκευαστεί, τα οποία δεν υφίσταται νόμιμα και να αποκαταστήσουν τη βλάβη που έχει προκληθεί στον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της διατηρητέας αγοράς από μη νόμιμες ενέργειες”.

Όπως αναφέρει το έγγραφο με «Αριθ. Πρωτ.: 4960», «παρακαλούμε για τις ενέργειες της Υπηρεσίας Δόμησης, ως προς τα εξής:

«α) για τον έλεγχο της νομιμότητας ή μη των καταγγελλομένων εργασιών, κατασκευών, εγκαταστάσεων ή χρήσεων (κατασκευές απαγωγής αέρα, εξαερισμού, ψύξης / θέρμανσης και λοιπών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κλπ) και για τη διαπίστωση των φθορών ή καταστροφών που πιθανώς έχουν δημιουργηθεί στην της εν λόγω διατηρητέα αγορά,

β) για την ανάλογη επιβολή προθεσμίας στους υπόχρεους για εργασίες ανακατασκευής, αποκατάστασης και επισκευής των στατικών, αρχιτεκτονικών και καλλιτεχνικών στοιχείων της [σύμφωνα με τις διατάξεις του 15.04.1988 Π.Δ (ΦΕΚ 317/Δ/28.04.1988) καθώς και για την απομάκρυνση καταγεγραμμένων αυθαίρετων κατασκευών.

10) Παρακαλούνται επίσης οι λοιπές Υπηρεσίες (Δήμου Θεσσαλονίκης, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ.α.), στις οποίες απευθύνεται και κοινοποιείται το παρόν, για τον έλεγχο ζητημάτων όπως π.χ. πυροπροστασίας και πυρασφάλειας, κατάληψης κοινοχρήστου χώρου,ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, στάθμευσης, υγιεινής και καθαριότητας, ηχορύπανσης και λοιπών που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους».

Πάντως αν λάβουμε υπόψη μας, τις καταγγελίες των κατοίκων αλλά και τις ενέργειες της αστυνομίας με τα πρόστιμα και τις συλλήψεις μάλλον πολύ λίγα έχουν υλοποιηθεί από τα παραπάνω…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα