Διεθνή

Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα «διαβάζει» τις ακτινογραφίες σας!

Και μάλιστα τα καταφέρνει εξίσου καλά με τους γιατρούς

Parallaxi
νέο-σύστημα-τεχνητής-νοημοσύνης-θα-δ-506251
Parallaxi
Εικόνα unsplash

Το νέο σύστημα τεχνίτης νοημοσύνης της Google μπορεί να μελετήσει ακτινογραφίες πνευμόνων και να βγάλει συμπεράσματα, εξίσου αξιόπιστα με εκείνα των έμπειρων ακτινολόγων. Μπορεί λοιπόν να αποτελέσει  ένα πολύτιμο βοηθό των γιατρών στο σύντομο μέλλον.

Το περιοδικό «Radiology» της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής δημοσίευσε πως οι ερευνητές εκπαίδευσαν το σύστημά τους τροφοδοτώντας το με περισσότερες από 860.000 ακτινογραφίες.

Η ακτινογραφία πνευμόνων πλέων αποτελεί εξέταση ρουτίνας, όμως έχει ορισμένους περιορισμούς. «Βρήκαμε ότι υπεισέρχεται σε μεγάλο βαθμό ο υποκειμενικός παράγοντας στην ερμηνεία της συγκεκριμένης ακτινογραφίας, κάτι που περιορίζει την αποτελεσματικότητά της», σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνητής της Google Health, Σράβια Σέτι.

 «Η ερμηνεία των ακτινογραφιών των πνευμόνων συχνά γίνεται με υποκειμενικό τρόπο, κάτι προβληματικό από την οπτική γωνία της βαθιάς μάθησης. Καταφέραμε να παράγουμε ένα σύστημα που κάνει πιο αξιόπιστη αξιολόγηση», δήλωσε ο συνάδελφός του, Ντάνιελ Τσε.

Το σύστημα δοκιμάστηκε από επιτροπή ακτινολόγων και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα καταφέρνει εξίσου καλά με τους γιατρούς στην ανίχνευση διαφόρων προβλημάτων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα