Ελλάδα

Νέοι κανονισμοί κατά του bullying στα σχολεία

Μετά από σειρά περιστατικών στη χώρα, ακόμη και σε δημοτικά.

Parallaxi
νέοι-κανονισμοί-κατά-του-bullying-στα-σχολεία-186251
Parallaxi

Νέους κανονισμούς για την αντιμετώπιση του bullying στα σχολεία προωθεί το υπουργείο Παιδείας, μετά τα αλλεπάλληλα, βίαια περιστατικά που καταγράφονται ακόμα και σε δημοτικά σχολεία της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα προετοιμάζεται η σύνταξη κανόνων που θα διέπουν τη ζωή στο σχολείο, και θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά από μαθητές, δασκάλους αλλά και γονείς. Θα δοθούν σαφείς οδηγίες στους μαθητές για το πώς πρέπει να αντιδρούν όταν αντιλαμβάνονται κάποιο περιστατικό ενδοσχολικής βίας: σε ποιον να το πουν και πώς να ενεργήσουν οι ίδιοι απέναντι στους συμμαθητές τους.

Τα μέτρα θα έχουν ισχύ από το Σεπτέμβριο και περιλαμβάνουν την ενίσχυση της επιτήρησης στον περιβάλλοντα χώρο των σχολείων που παρατηρούνται παραβατικές συμπεριφορές, την επαναφορά του «δασκάλου εμπιστοσύνης» στον οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι μαθητές ατομικά ή ομαδικά και την υποστήριξη από το δίκτυο ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. Μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος», η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη προανήγγειλε μνημόνιο συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και ανασύνταξη του «Παρατηρητηρίου κατά της Βίας» του υπ. Παιδείας.

Ένας στους τρεις μαθητές έχει δεχτεί bullying 

Το 27% των Ελλήνων μαθητών αναφέρει ότι πέφτει θύμα bullying πάνω από μία φορά μέσα στον μήνα, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι στο 23% (στοιχεία 2019) και από τον Σεπτέμβριο, στόχος είναι να εφαρμοστεί πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και του σχολικού εκφοβισμού.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα