Διεθνή

Νέος γύρος εκρήξεων στο Κίεβο – Επιθέσεις σε θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο

Θα είναι ένα ακόμα δύσκολο βράδυ για την Ουκρανία - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
νέος-γύρος-εκρήξεων-στο-κίεβο-επιθέ-887913
Parallaxi

Σφοδρές εκρήξεις ακούγονται για μια ακόμη φορά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, το οποίο ακόμη «κρατάει» στην εισβολή της Ρωσίας. Οι δυνάμεις του Πούτιν έχουν εισέλθει στην περιφέρεια του Κιέβου, ωστόσο φαίνεται να απέχουν περίπου 9 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του BBC, Lyse Doucet, τα τελευταία λεπτά υπάρχουν αναφορές για ισχυρές εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επίκεται αεροπορική επιδρομή. Για το λόγο αυτό δίνεται εντολή να μεταβούν όλοι στα καταφύγια.

Εκρήξεις ακούγονται κοντά σε μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας στο Κίεβο

Ο δήμαρχος του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε σήμερα ότι πέντε εκρήξεις ακούστηκαν με μικρή χρονική διαφορά, τριών έως πέντε λεπτών, κοντά σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο βόρειο τμήμα της πόλης.

«Οι υπηρεσίες εκτάκτων περιστατικών βρίσκονται καθ’ οδόν. Θα μάθουμε τις λεπτομέρειες», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως γέφυρες στην πόλη βρίσκονται υπό προστασία και ειδικό έλεγχο, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν, ενώ σημεία ελέγχου έχουν εγκατασταθεί κοντά σε στρατηγικής σημασίας στόχους.

«Η κατάσταση τώρα, χωρίς υπερβολή, είναι απειλητική για το Κίεβο. Η νύχτα, τα ξημερώματα, θα είναι πολύ δύσκολα».

Ζελένσκι-Μπάιντεν συμφώνησαν για «αντιπολεμικό συνασπισμό» και νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, επικοινώνησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, νωρίς το βράδυ της Παρασκευής.

Όπως ανέφερε στο twitter ο Ουκρανός πρόεδρος, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε «ενισχυμένη στρατιωτική βοήθεια», καθώς και στη δημιουργία «αντιπολεμικού συνασπισμού».

Επίσης, τόνισε ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας θα ενισχυθούν, ενώ δήλωσε ευγνώμων στις ΗΠΑ για την ισχυρή στήριξή της στην Ουκρανία.

Λίγο νωρίτερα, ο Ζελένσκι είχε ανεβάσει ένα βίντεο στο Facebook, στο οποίο φαίνεται ανάμεσα στους συμβούλους του στους δρόμους του Κιέβου και λέει «είμαστε όλοι εδώ, θα προστατεύσουμε την Ουκρανία».

“Ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση” στην Ουκρανία ζητά ο ΟΗΕ ώστε να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται

Ο ΟΗΕ ζητά «ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού, αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες θα πρέπει να προστατεύονται όταν μεταφέρουν βοήθεια στον ουκρανικό λαό «σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας» που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, τόνισε.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι μέχρι τώρα οι εκτοπισμένοι φτάνουν τις 100.000. «Αναμένουμε ότι θα έχουμε 1,8 εκατομμύριο και ακόμη περισσότερους» στο μέλλον, πρόσθεσε ο Γκίφιθς, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι μόνο αυτοί οι άνθρωποι που θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια. Υπενθύμισε άλλωστε ότι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, ο ΟΗΕ χορηγούσε βοήθεια σε περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως στην ανατολική Ουκρανία.

Όλες οι ομάδες του ΟΗΕ παραμένουν προς το παρόν στην Ουκρανία, αν και το μη αναγκαίο προσωπικό και οι οικογένειες των εργαζομένων έχουν φύγει από τη χώρα.

Τις επόμενες ημέρες ο ΟΗΕ αναμένεται ότι θα απευθύνει έκκληση για χορήγηση δωρεών ώστε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων.

Ο Γκρίφιθς είπε επίσης ότι ο ΟΗΕ εξετάζει, σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τις επιπτώσεις που θα έχουν στο έργο των ανθρωπιστικών οργανισμών οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Για τη «σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες», κάνουν λόγο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, στη δήλωσή τους για την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Για τη «σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες», κάνουν λόγο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, στη δήλωσή τους, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας, καθώς και η ΕΕ.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία επέτρεψε η Λευκορωσία. Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση, να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να επιστρέψει από τον δρόμο της επιθετικότητας που επέλεξε», τονίζουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, ενώ επισημαίνουν ότι η «βάναυση και εντελώς απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση» στην Ουκρανία, ήταν σχεδιασμένη από καιρό.

«Λυπούμαστε για την τραγική απώλεια ζωών, τον τεράστιο ανθρώπινο πόνο και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις ενέργειες της Ρωσίας. Η ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει ριζικά κλονιστεί. Ο κόσμος θα θεωρήσει υπεύθυνη τη Ρωσία, καθώς και τη Λευκορωσία για τις πράξεις τους. Καλούμε όλα τα κράτη να καταδικάσουν ανεπιφύλακτα αυτήν την ασυνείδητη επίθεση. Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το μπαράζ ψεμάτων της ρωσικής κυβέρνησης», συνεχίζει η δήλωση των ΝΑΤΟϊκών Συμμάχων.

«Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτή τη σύγκρουση. Έχει απορρίψει το μονοπάτι της διπλωματίας και του διαλόγου που της προσέφεραν επανειλημμένα το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι. Έχει παραβιάσει θεμελιωδώς το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ. Οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν επίσης κατάφωρη απόρριψη των αρχών που κατοχυρώνονται στην Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας: η Ρωσία είναι αυτή που έχει απομακρυνθεί από τις δεσμεύσεις της βάσει του Νόμου», επισημαίνουν οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ, ενώ προσθέτουν ότι «η απόφαση του Προέδρου Πούτιν να επιτεθεί στην Ουκρανία είναι ένα τρομερό στρατηγικό λάθος, για το οποίο η Ρωσία θα πληρώσει σοβαρό τίμημα, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, για τα επόμενα χρόνια».

«Τεράστιες και πρωτοφανείς κυρώσεις έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συντονίζεται στενά με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς και άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ», αναφέρει η δήλωση.

Παράλληλα, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ εκφράζει την αλληλεγγύη της «στο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο, το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ουκρανίας και τον γενναίο λαό της Ουκρανίας που υπερασπίζεται τώρα την πατρίδα του», ενώ επισημαίνεται ότι οι συμμαχικές χώρες θα συνεχίσουν να παρέχουν «πολιτική και πρακτική υποστήριξη στην Ουκρανία».

«Επιβεβαιώνουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών της υδάτων. Αυτή η θέση αρχών δεν θα αλλάξει ποτέ», αναφέρει η δήλωση.

Σχετικά με την αποτρεπτική και αμυντική στάση του ΝΑΤΟ, επισημαίνεται ότι οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα μέτρα και τις αποφάσεις που απαιτούνται για την ασφάλεια και την άμυνα όλων των Συμμάχων. «Έχουμε αναπτύξει αμυντικές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και θαλάσσια μέσα σε όλη την περιοχή του ΝΑΤΟ. Έχουμε ενεργοποιήσει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για να προετοιμαστούμε για να ανταποκριθούμε σε μια σειρά απρόβλεπτων καταστάσεων και να ασφαλίσουμε το έδαφος της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης των δυνάμεων απόκρισής μας. Τώρα πραγματοποιούμε σημαντικές πρόσθετες αμυντικές αποστολές δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Θα κάνουμε όλες τις αναγκαίες αναπτύξεις για να διασφαλίσουμε ισχυρή και αξιόπιστη αποτροπή και άμυνα σε ολόκληρη τη Συμμαχία, τώρα και στο μέλλον. Τα μέτρα μας είναι και παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και μη κλιμακωτικά».

Τέλος, υπογραμμίζεται η «σιδερένια» δέσμευση των χωρών του ΝΑΤΟ στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον: «Είμαστε ενωμένοι για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους Συμμάχους. Η ελευθερία θα νικάει πάντα την καταπίεση.»

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν ορφανοτροφείο σε προάστιο του Κιέβου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα