Ελλάδα

Νέος πτωχευτικός κώδικας: Βελτιώσεις για το ακατάσχετο από Σταϊκούρα

Ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια

Parallaxi
νέος-πτωχευτικός-κώδικας-βελτιώσεις-581986
Parallaxi

Αλλαγές στης διατάξεις που αφορούν στην απόλυτη προστασία τραπεζικών λογαριασμών με το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον Νέο Πτωχευτικό Κώδικα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Καταθέτω αλλαγές που είχα προαναγγείλει στην επιτροπή. Μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζεται και το ζήτημα του ακατάσχετου και το ζήτημα του καθαρού εισοδήματος. Παράλληλα, περιλαμβάνονται σειρά βελτιώσεων που προτείνονται από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής». Την ίδια στιγμή, αλλαγές και στα ιδιωτικά ασφάλιστρα κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης για να ξεκαθαρίσει πως τα κριτήρια αύξησης των κομίστρων αφορούν μόνο συμβόλαια υγείας που περιλαμβάνουν το δικαίωμα μονομερούς αναπροσαρμογής.

«Προχωρούμε σε δύο βελτιώσεις: Στην παρ. 4 οι λέξεις «μέχρι την έναρξη ισχύς του παρόντος» αντικαθίστανται «μέχρι την έναρξη ισχύος εκτός από συμβάσεις που δεν προβλέπεται αναπροσαρμογή ή προβλέπεται μηδενική αναπροσαρμογή ασφαλίστρων». Η δεύτερη αφορά τα κριτήρια αύξησης ασφαλίστρων. Η φράση που δηλώνει ότι τα κριτήρια ορίζονται με υπουργική απόφαση αντικαθίσταται και ορίζουμε ότι θα εισάγονται με Προεδρικό Διάταγμα. Άρα, αντί υπουργικής απόφασης θα περάσει με προεδρικό διάταγμα που θα περάσει από προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Κόντρα Λοβέρδου – Σταϊκούρα για την κρίση του 2010 στη Βουλή

Με τις ευθύνες της οικονομικής κρίσης καταπιάστηκαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, κατά την διάρκεια της συζήτησης των διατάξεων του νέου πτωχευτικού κώδικα.

«Μας προσβάλει. Θυμίζω στον υπουργό ότι στις εκλογές του 2009 η κυβέρνησή του παρόξυνε τα χρέη και τις δαπάνες της χώρας στην προεκλογική περίοδο. Όταν παρέλαβα το υπουργείο Εργασίας από την κα Πετραλιά μου έλεγε ότι πρέπει να βρω 2,5 δις ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις. Με αυτή την κατάσταση που παραλάβαμε δεν πρέπει να τολμά να λέει ότι εμείς ρίξαμε την χώρα στα μνημόνια», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας στον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ευθύνεται για την πρόσδεση της χώρας στα μνημόνια.

Απαντώντας στον Ανδρέα Λοβέεδο, ο κ. Σταϊκούρας επέμεινε, λέγοντας: «Είμαι υπερήφανος για την παράταξη που υπηρετώ. Παρά τα λάθη και παραλείψεις που όλοι έχουμε κάνει, αποδεδειγμένα η παράταξή έχει το πιο θετικό πρόσημο για την κοινωνία και την οικονομία». Τον λόγο έλαβε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός υπογραμμίζοντας «Η θέση μας είναι δεδομένη για εκείνη την περίοδο. Ο Κώστας Καραμανλής προειδοποίησε εγκαίρως. Πήρε μέτρα. Δεν τον ακολούθησε ο κ. Γ. Παπανδρέου και βγήκε στις εκλογές με το «λεφτά υπάρχουν» για να στήσει την ιστορία στην συνέχεια με το παγόβουνο. Μετά όλοι γνωρίζουμε ποια ήταν η εξέλιξη. Μετά από αυτή την ιστορία που μας οδήγησε ο κ. Παπανδρέου πράγματι η παράταξή μας με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου σήκωσε την χώρα όρθια».

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα