Νεότερη ενημέρωση για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο

Αντίδραση της Τουρκίας στο χθεσινό κάλεσμα της ΕΕ και συνάντηση Μέρκελ με Μακρόν.

Parallaxi
νεότερη-ενημέρωση-για-την-ένταση-στην-640052
Parallaxi
στιγμιότυπο youtube

Την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο, που εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, καλώντας παράλληλα την Τουρκία να προχωρήσει σε «άμεση αποκλιμάκωση» της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τονίζει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Associated Press (AP).

Το διεθνές πρακτορείο ξεκινάει με την ανάρτηση του Ζοζέπ Μπορέλ στο Twitter, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης, όπου έγραψε: «Ανατολική Μεσόγειος: πλήρης αλληλεγγύη (με) Ελλάδα και Κύπρο. Καλούμε την άμεση αποκλιμάκωση από την Τουρκία και την επιστροφή της στον διάλογο», ενώ αναφέρεται και στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη Βιέννη με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας δήλωσε ικανοποιημένος από την αλληλεγγύη που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι εταίροι και την «καταδίκη της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας» εκ μέρους των Βρυξελλών, φιλοξενώντας την δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και πρέπει να αποχωρήσει αμέσως από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτή είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση».

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι τις 23 Αυγούστου, όπως έχει προγραμματίσει η Άγκυρα. Ωστόσο, – συμπληρώνει – μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι Άγκυρα και Βερολίνο συμφώνησαν να «χαλαρώσουν» την ένταση μετά την ημερομηνία αυτή.

Ο Νίκος Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με την Τουρκία, προφανώς όμως όχι υπό το κράτος εκβιασμού και πιέσεων.

Το Associated Press, στο ίδιο ρεπορτάζ κάνει μια σύντομη αναδρομή στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γενικότερα στις σχέσεις των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι «με τα πολεμικά πλοία να χορεύουν το ένα γύρω από το άλλο σε μια σχετικά μικρή θαλάσσια περιοχή, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για ταχεία κλιμάκωση, στην περίπτωση μιας τυχαίας σύγκρουσης ή εχθρικής ενέργειας».

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, σημειώνοντας ότι η χώρα του ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, και τις δηλώσεις του ότι «οι προκλήσεις» στην ανατολική Μεσόγειο «δεν γίνεται να συνεχιστούν». «Εργαζόμαστε για την έναρξη απευθείας διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών» ώστε να βρεθεί μια λύση, συνέχισε, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να γίνονται έρευνες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αυτών.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι εκτός από τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, η Αθήνα επιδιώκει επίσης να δεσμευτούν για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συντάσσεται ένας κατάλογος πιθανών κυρώσεων, ο οποίος θα συζητηθεί στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών στο Βερολίνο, αργότερα αυτόν τον μήνα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος τονίζει και το ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεσμεύτηκε να στηρίξει την Ελλάδα ενισχύοντας τη στρατιωτική παρουσία της χώρας του στην περιοχή, έκανε γνωστό ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Λίβανο και ότι «μοιράζονται τις ίδιες απόψεις».

Αντιδρά η Τουρκία

Την αντίδραση της Τουρκίας, πάντως, προκάλεσε το κάλεσμα της ΕΕ, μετά το χθεσινό έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στον διάλογο.

Σε σημερινή ανάρτησή του στο Twitter, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει πως η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και προσθέτει: «Είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. Το κάλεσμα της ΕΕ δεν πρέπει να απευθύνεται σε εμάς αλλά σε όσους λαμβάνουν μονομερή και προκλητικά μέτρα στην Ανατολική Μεσόγειο και εκείνους που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

Κ. Σακελλαροπούλου: Η προκλητικότητα της Τουρκίας δεν μας πτοεί
στιγμιότυπο youtube

Έπειτα από τη λειτουργία και την ξενάγησή της στο Λαογραφικό και το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβο, η  ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι το «Πάσχα του καλοκαιριού είναι το σύμβολο της καταπάτησης του θανάτου, γιατί η Παναγία μπορεί να εκοιμήθη, δεν κατέλιπε, όμως, τον κόσμον. Ο λαός μας τής το ανταποδίδει, θεωρώντας την παντοτινή μητέρα, τροφό και προστάτιδα, εκείνη που γρηγορεί και μεσιτεύει».

Και είπε ακόμη ότι «σήμερα που βρίσκομαι στη Λέσβο, με τις τόσες εκκλησιές της Παναγίας, σκέφτομαι πόσο πλούσιος είναι ο συναισθηματικός δεσμός που ανέπτυξε ο λαός μας με το πρόσωπό της, δίνοντάς της πεντακόσια σχεδόν ποιητικά προσωνύμια. Πόσο την αγάπησε, πόσο όμορφα την ύμνησε, πόσο συχνά προσέτρεξε στη μέριμνα και τη συνδρομή της. Βαθιά ριζωμένη στην εθνική και πνευματική μας παράδοση από την εποχή του Βυζαντίου, δεν ήταν μόνο η καταφυγή και η αγία σκέπη, αλλά και η Υπέρμαχος Στρατηγός που ενέπνεε σθένος, ενότητα και ομοψυχία στις δύσκολες ώρες. Σθένος, ενότητα και ομοψυχία που χρειαζόμαστε σήμερα, απέναντι στις δοκιμασίες της πανδημίας καιτης οικονομικής ανασφάλειας. Απέναντι, ιδίως, στην απειλή και αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την τουρκική ηγεσία».

«Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου. Τηρεί τις δεσμεύσεις της, τιμά την ιστορία της και τη γεωπολιτική της θέση. Τα νησιά μας επωμίστηκαν δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης. Οι νησιώτες μας επέδειξαν ευθύνη και αλληλεγγύη, σε καιρούς δύσκολους. Διαφυλάξαμε, στον Έβρο και το Αιγαίο, με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, όχι μόνο τα δικά μας σύνορα, αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τους εταίρους μας και αξιοποιούμε όλες τις δυνατές διπλωματικές οδούς. Η προκλητικότητα και η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν μας πτοούν. Αντίθετα, την απομονώνουν διεθνώς, καθώς γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητή η ορθότητα των θέσεών μας. Η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας και αποτρεπτικής ισχύος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και έτσι θα παραμείνει».

Κύπριος ΥΠΕΞ: Η ΕΕ πρέπει να πράξει περισσότερα 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση απευθύνθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις πρέπει αναμφίβολα και η ΕΕ να πράξει περισσότερα”, είπε ο ΥΠΕΞ.

Σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος” ο προαναφερθείς τόνισε ότι “οι διαφορές δεν επιλύονται μέσω “ατυχημάτων” ή θερμών επεισοδίων”.

Επιπλέον σημείωσε πως η σχολή σκέψης που υποστηρίζει ότι τα σκληρά μέτρα θα οδηγήσουν σε νέες παράνομες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας, η οποία αποτελεί πολιτική κατευνασμού “τουλάχιστον μέχρι στιγμής έχει αποτύχει”.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναφέρει ότι ο συντονισμός Αθηνών – Λευκωσίας και η συνεχής διαβούλευση είναι καθημερινά φαινόμενα, τόσο σε υπουργικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο και τονίζει πως “αυτοί που, για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες, ψάχνουν να βρουν προβλήματα στις σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας, θα συνεχίσουν να απογοητεύονται”.

Κ. Φίλης: Εάν η ΕΕ δεν στείλει σαφές μήνυμα ο Ερντογάν, θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση

Μιλώντας στο περιοδικό Spiegel για τις σχετικές εξελίξεις ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου, είπε τα εξής:

“Ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα προς όφελός του στο Αιγαίο. Το μήνυμά του είναι “Εγώ είμαι το αφεντικό εδώ” (…) Εάν η ΕΕ δεν στείλει σαφές μήνυμα ότι οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης έχουν συνέπειες, ο Ερντογάν θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση περαιτέρω. Πιστεύω πάντως ακόμη στην επιτυχία του διαλόγου”.

“Όσο πιο σίγουρος αισθάνεται ο Ερντογάν, τόσο περισσότερο απομακρύνει την Τουρκία από την ΕΕ”, είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε:

“Η καγκελάριος Μέρκελ είναι η μόνη αρχηγός κυβέρνησης που μπορεί να ασκήσει επιρροή στον Ερντογάν. Το ότι επί του παρόντος η Γερμανία έχει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αποτελεί ευτυχή σύμπτωση”.

O καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Υφαντής  είπε: «υπάρχει στήριξη, αλλά δεν είναι αυτό που θα επιθυμούσαμε. Κάποια κράτη-μέλη έχουν αποφασίσει να δώσουν κι άλλο χρόνο στη διπλωματία πριν αποφασίσουν να κινηθούν εναντίον της Τουρκίας, με τα όποια όπλα διαθέτει η Ε.Ε. Υπάρχει μια αντίληψη ότι είναι προτιμότερο να κατευνάσουν την Τουρκία παρά να την ανασχέσουν, και πρωτίστως η Γερμανία, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να παίξει έναν ρόλο διαμεσολαβητικό και δε θέλει να “κάψει” αυτή τη δυνατότητα».

Ακόμη τόνισε ότι ο Ερντογάν θέλει απεγνωσμένα μια διέξοδο, καθώς και ότι ο τελευταίος θα συνεχίσει «να παίζει το παιχνίδι της, δηλαδή θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι τις 23 Αυγούστου, θα εξαντλήσει τη Navtex».

«Δεν είναι εύκολο η χώρα να προχωρήσει σε δυναμική αντίδραση, εκτός του διπλωματικού πλαισίου, γιατί κινδυνεύουμε με μια άστοχη ενέργεια να βρεθούμε εν αδίκω. Κατά την άποψή μου, η Τουρκία είναι έτοιμη για ένα “άτυχημα”. Εμείς δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα μιας προβοκάτσιας και να βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση, με ενέργειες κλιμάκωσης που δεν έχουμε τη δυνατότητα ούτε εμείς ούτε η Άγκυρα να ελέγξουμε».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Μακρόν: Έντονη ανησυχία για την αυξημένη ένταση Ελλάδας-Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Για την αυξημένη ένταση που παρατηρείται στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογος του Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Η συνομιλία των δύο ηγετών έγινε στον απόηχο της κοινής στρατιωτικής άσκησης που πραγματοποίησε η Γαλλία με την Ελλάδα στη Ανατολική Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/  Deutsche Welle/skai.gr/κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”/ Spiegel

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα