Διεθνή

Νικήτρια η Τερέζα Μέι, χαμένη η Τερέζα Μέι

Αλλάζει ο χάρτης στη Βρετανία-επιτείνεται η αβεβαιότητα.

Parallaxi
νικήτρια-η-τερέζα-μέι-χαμένη-η-τερέζα-μ-203661
Parallaxi

Μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών. Μόλις έκλεισαν οι κάλπες.

Νικήτρια η Τερέζα Μέι και το κόμμα των Συντηρητικών, όμως με αριθμό εδρών που δεν τις εξασφαλίζουν άνετη πλειοψηφία και σίγουρη πρωθυπουργία αν επαληθευτούν. Μεγάλα τα κέρδη των εργατικών λένε οι αναλυτές.

Οι Συντηρητικοί της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, αναμένεται να κερδίσουν 315-325 έδρες, σύμφωνα με την εκτίμηση του τηλεοπτικού δικτύου Sky News. Ακολουθεί ένας πίνακας με τις έδρες των κομμάτων, όπως έχουν κατανεμηθεί ως τώρα. Τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώνονται αφορούν μικρότερες εκλογικές περιφέρειες που συνήθως ψηφίζουν υπέρ των Εργατικών. Τα αποτελέσματα από τις μεγαλύτερες, αστικές εκλογικές περιφέρειες που τείνουν να ψηφίζουν τους Συντηρητικούς αναμένονται μετά τις 07:00 ώρα Ελλάδας. Συντηρητικοί: 288 Εργατικοί: 249 Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 10 Ενικό Κόμμα Σκωτίας: 33 Πράσινοι: 0 UKIP: 0 Άλλο κόμμα: 21

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι Συντηρητικοί θα διασφαλίσουν την «σταθερότητα» έπειτα από την κακή εκλογική επίδοση.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι Συντηρητικοί θα διασφαλίσουν την «σταθερότητα» έπειτα από την κακή εκλογική επίδοση. Γνωρίζω ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία περίοδο σταθερότητας και, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, οι Συντηρητικοί θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας να διασφαλίσουμε την σταθερότητα

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί μετά την επίδοση του Συντηρητικού Κόμματος στις εκλογές.

«Είμαι υπερήφανος για το αποψινό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι ψηφίζουν για την ελπίδα και γυρίζουν την πλάτη στην λιτότητα», είπε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα αντιμετωπίσει τεράστια συζήτηση σχετικά με την προεκλογική της εκστρατεία και σχετικά με θέματα περί του προσανατολισμού του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε απόψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν στο τηλεοτπικό δίκτυο ITV.

Η Τερέζα Μέι «κρεμασμένη από μία κλωστή» , «το Ηνωμένο Βασίλειο στην κόψη του ξυραφιού»: ο βρετανικός Τύπος βρίσκεται σε σοκ με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί έχασαν την πλειοψηφία τους στο κοινοβούλιο.

«Η Μέι χάνει το μεγάλο της στοίχημα», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Times. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι το όνειρο της πρωθυπουργού να ενισχύσει την πλειοψηφία της «φαίνεται ότι έγινε συντρίμμια». «Την ώρα που οι Βρυξέλλες παρακολουθούν την κατάσταση με προσοχή, υπάρχουν φόβοι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σε δέκα ημέρες», τονίζει η εφημερίδα. «Προβλέψεις σοκ για τη Μέι», είναι ο τίτλος των εφημερίδων Guardian και Daily Telegraph. «Mayhem» (χάος), είναι ο τίτλος της Sun, που επιλέγει να παίξει με το όνομα της πρωθυπουργού. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «καταστροφή» και φοβάται «έναν συνασπισμό του χάους». «Ηνωμένο Βασίλειο στην κόψη του ξυραφιού», είναι ο τίτλος της Daily Mail, που κάνει λόγο για μια χώρα βυθισμένη στο πολιτικό χάος» με «ακόμη και την πιθανότητα να δούμε τον Τζέρεμι Κόρμπιν να παίρνει τα κλειδιά της Ντάουνινγκ Στριτ».

Η πρωθυπουργός «ηττήθηκε κατά καταστροφικό τρόπο», γράφει η Daily Mail, έπειτα από «την χειρότερη προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία» της χώρας, προσθέτει επικαλούμενη έναν υπουργό που δεν κατονομάζεται. «Κρεμασμένη από μία κλωστή», είναι ο τίτλος της Daily Mirror που δημοσιεύει την φωτογραφία μιας αναμαλλιασμένης Μέι μπροστά στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Το αποτέλεσμα μπορεί να της στοιχίσει την θέση της», προειδοποιεί η εφημερίδα.

Εάν οι Συντηρητικοί χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπως δείχνουν οι προβλέψεις του exit poll, θα έχουν την επιλογή να σχηματίσουν είτε κυβέρνηση μειοψηφίας είτε κυβέρνηση συνασπισμού με ένα ή περισσότερα κόμματα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανόν να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, γεγονός που θα πλήξει το χρονοδιάγραμμα του Brexit την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε δέκα μέρες.

Με μόνο 314 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, έναντι 330 μέχρι σήμερα, θα χρειασθούν καμιά δεκαριά έδρες στο Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία και αυτοδυναμία. Πρόκειται για ένα τρομακτικό πλήγμα για την πρωθυπουργό που κήρυξε πρόωρες εκλογές για να ενισχύσει την πλειοψηφία της των 17 εδρών. Για να συνεχίσουν να κυβερνούν, οι Συντηρητικοί έχουν την δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Στην περίπτωση αυτή, θα είναι μόνοι στην εξουσία, αλλά θα εξαρτώνται από την στήριξη των άλλων κομμάτων για να εξασφαλίζουν την ψήφιση των νομοσχεδίων τους.

Οι Ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας, που πρόσκεινται στους Τόρις, θα είναι ένας προνομιακός εταίρος. Ωστόσο, μία τέτοια κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Την τελευταία φορά που ανέλαβε την εξουσία κυβέρνηση μειοψηφίας ήταν το 1974, όταν οι Συντηρητικοί είχαν προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να τις χάσουν από το Εργατικό Κόμμα. Ομως, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Εργατικού Χάρολντ Ουίλσον δεν κατόρθωσε να παραμείνει στην εξουσία παρά λίγους μήνες, μέχρι την διεξαγωγή νέων εκλογών.

Οι Τόρις μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, όπως έκαναν το 2010, όταν συμμάχησαν με τους κεντρώους, φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους-Δημοκράτες. Σήμερα όμως μία τέτοια σύμπραξη είναι σχεδόν αδιανόητη, καθώς οι θέσεις των δύο κομμάτων για το Brexit είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Σε περίπτωση που οι Συντηρητικοί αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, μειοψηφίας ή συνασπισμού, ένα άλλο σενάριο είναι θεωρητικά πιθανό: μία συμμαχία ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που συγκεντρώνουν 314 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, με την υποστήριξη των Πρασίνων και μικρών τοπικών κομμάτων.

Ο Άλεξ Σάλμοντ πρώην επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), που επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής, έχασε την έδρα του στο βρετανικό κοινοβούλιο, γεγονός που συμβολίζει την ήττα που φαίνεται να έχει υποστεί το κόμμα.

Μεγάλη πτώση της βρετανικής λίρας. Άγνωστο το μέλλον των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Αξιωματούχοι στην ΕΕ όσο και στο Λονδίνο επεσήμαναν ότι είναι αναστρέψιμο το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας, που πυροδότησε την έναρξη της διαδικασίας του Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε live τις εξελίξεις.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα