Top

Νύχτα κόλαση για τους εγκλωβισμένους στην Αττική

H απόλυτη, θεαματική κατάρρευση του επιτελικού κράτους

Parallaxi
νύχτα-κόλαση-για-τους-εγκλωβισμένους-874873
Parallaxi
Snowy neighborhoods after long snowfall caused by the cold front`Elpida`, Vironas, Athens, Greece on January 24, 2022. / Χιονισμένες γειτονιές έπειτα απο πολύωρη χιονόπτωση που προκάλεσε το ψυχρό μέτωπο `Ελπίδα` στην περιοχή του Βύρωνα, Αθήνα, Αττική, 24 Ιανουαρίου 2022.

Ήταν μια νύχτα που εξελίχθηκε σε κόλαση μετά από μια ολόκληρη μέρα κατά την οποία το κράτος και η διοίκηση του αποδείχτηκαν ανεπαρκέστατοι να αντιμετωπίσουν μια κακοκαιρία που είχε προαναγγελθεί εδώ και δέκα μέρες.

Πάνω από 20 ώρες εγκλωβισμένοι οδηγοί στην Αττική Οδό: Στη «μάχη» στρατός και ΕΚΑΜ

Κλιμάκια του στρατού έχουν φθάσει σε όλα τα σημεία και συγκερκιμένα στις εξόδους Πεντέλης, Κηφισίας, Δουκίσσης Πλακεντίας, Μαραθώνα και Κάντζας και μοιράζουν τρόφιμα, νερά και κουβέρτες και με εντολές της αστυνομίας και οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας οδηγούν τους εγκλωβισμένους σε ασφαλές σημείο.

Ολονύχτια κινητοποίηση του στρατού και των ειδικών δυνάμεων στην Αττική Οδό για τον απεγκλωβισμό των οδηγών, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι από χθες το πρωί κι ενώ συνεχίζεται η έντονη χιονόπτωση.

Κλιμάκια του στρατού έχουν φθάσει σε όλα τα σημεία και συγκερκιμένα στις εξόδους Πεντέλης, Κηφισίας, Δουκίσσης Πλακεντίας, Μαραθώνα και Κάντζας και μοιράζουν τρόφιμα, νερά και κουβέρτες και με εντολές της αστυνομίας και οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας οδηγούν τους εγκλωβισμένους σε ασφαλές σημείο.

Snowy neighborhoods after long snowfall caused by the cold front`Elpida`, Vironas, Athens, Greece on January 24, 2022. / Χιονισμένες γειτονιές έπειτα απο πολύωρη χιονόπτωση που προκάλεσε το ψυχρό μέτωπο `Ελπίδα` στην περιοχή του Βύρωνα, Αθήνα, Αττική, 24 Ιανουαρίου 2022.

Η συνολική συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Ειδικών Δυνάμεων σε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού οχημάτων, διαμορφώνεται ως εξής:

– Έξοδος Λ.Κύμης (10), 2 οχήματα με 8 άτομα με έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων, την διανομή τροφίμων. Έχει αποδεσμευθεί 1 όχημα με 4 άτομα.

– Έξοδος Πεντέλης (12), 9 οχήματα με 44 άτομα, με  έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων, την διανομή τροφίμων και κουβερτών. Έχουν αποδεσμευθεί 6 οχήματα με 20 άτομα.

– Έξοδος Κηφισίας (11), 8 οχήματα με 34 άτομα και 2 Μηχανήματα (1 Φορτωτής Γαιών, 1 Ισοπεδωτής Γαιών), με έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων και τον εκχιονισμό Αττικής Οδού. Έχει αποδεσμευθεί 1 όχημα με 4 άτομα.

– Έξοδος Δουκίσσης Πλακεντίας (13), 6 οχήματα με 35 άτομα, με έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων, την διανομή τροφίμων και κουβερτών. Έχουν  αποδεσμευθεί 2 οχήματα  με 4 άτομα.

-Έξοδος Μαραθώνα (15), 5 οχήματα με 61 άτομα και έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων, την διανομή τροφίμων και κουβερτών.

– Έξοδο Κάντζας (17), 3 οχήματα με 31 άτομα με έργο την διανομή τροφίμων, κουβερτών. Έχουν αποδεσμευθεί 2 οχήματα με 10 άτομα.

– Έξοδος Παιανίας (18), 1 όχημα με 5 άτομα και έργο την διανομή τροφίμων. Έχει αποδεσμευτεί.

– Περιοχή Α/Δ ΔΑΑΕΒ, 1 μηχάνημα (Ισοπεδωτής Γαιών) με έργο τον εκχιονισμό.

Συνολικά διατέθηκαν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού 232 άτομα, 38 οχήματα και 3 μηχανήματα, ενώ διανεμήθηκαν διανεμήθηκαν 1040 κουβέρτες, 4500 μπουκάλια νερό, 570 μερίδες φαγητό, 120 σάντουιτς, 200 κρουασάν, 160 σοκολάτες και 40 κονιάκ.

Σταδιακά τα παραπάνω τμήματα θα αντικατασταθούν όπου απαιτείται με μέριμνα των εμπλεκομένων.

Επιπρόσθετα σε συντονισμό με ΕΣΚΕΔΙΚ, κινούνται ήδη από 05:30, 5 οχήματα με τρόφιμα και νερό στις εξόδους Δουκίσης Πλακεντίας(1 όχημα) , Μαραθώνος (2 οχήματα) και Κάντζας (2 οχήματα), για διανομή σε εγκλωβισμένους.

Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα της Τρίτης άνοιξε η Αττική Οδός από την έξοδο της Κάντζας προς το Αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες παραμένουν ακόμη εκατοντάδες οχήματα ακινητοποιημένα στην Αττική Οδό. Στην επιχείρηση μετέχουν επίλεκτες μονάδες του Στρατού με  βαριά μηχανήματα, άνδρες της ΕΚΑΜ και ασθενοφόρα.

H TPAINOΣE διέθεσε ένα συρμό στον προαστιακό και μεταφέρθηκαν από την Αττική Οδό περίπου 300 άτομα σε ξενοδοχεία στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Immobilized cars on Attiki Odos due to snowfall caused by the cold front `Elpida`, Attika on January 24, 2022. / Ακινητοποιημένα οχήματα στην Αττική Οδό λόγω χιονόπτωσης που προκάλεσε το ψυχρό μέτωπο `Ελπίδα`, Αττική, 24 Ιανουαρίου 2022.

Μαρτυρίες

O κ. Λάμπρος είπε ότι εισήλθε από τις 12:30 το μεσημέρι στην Αττική Οδό από την Μεταμόρφωση. Γύρω στις 8 το βράδυ κατάφερε να πάρει την έξοδο προς Πεντέλη και εκεί παραμένει εγκλωβισμένος μέχρι αυτή την ώρα.

Ερωτηθείς για την παρουσία κρατικού μηχανισμού, τόνισε ότι «υπάρχει αστυνομία, πυροσβεστική και στρατός που πηγαίνουν κι έρχονται», αλλά «μία -δύο φορές είδαν να περνούν εκχιονιστικά μηχανήματα». Ο ίδιος, όπως είπε, εξετάζει δύο λύσεις προκειμένου να απεγκλωβιστεί: είτε να εγκαταλείψει το όχημα του και να φύγει με τον Προαστιακό αφού βρίσκεται στην είσοδο του σταθμού ή αν ανοίξει κάποιο από τα πρατήρια καυσίμων – που βρίσκονται σε κοντινό σημείο – να προμηθευτεί αντιολισθητικές αλυσίδες και να μπορέσει να συνεχίσει τη διαδρομή του.

Στη συνέχεια, ένας άλλος οδηγός, ο κ. Χάρης, μίλησε στο Newsbomb.gr λέγοντας ότι λίγο μετά τις 7 το πρωί απεγκλωβίστηκε, έχοντας αντιολισθητικές αλυσίδες. Όπως είπε, βρισκόταν από τη 1 το μεσημέρι στο σημείο και συγκεκριμένα στο τούνελ, ενώ υπογράμμισε ότι σε όλο αυτό το διάστημα μόνο στις 4 το πρωί δέχθηκαν βοήθεια από τον στρατό δίνοντας τροφή και νερό.

Τέλος, για το θέμα μίλησε στο Newsbomb.gr και ο κ. Μάρκος, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί στη Μεσογείων στο ρεύμα προς Νομισματοκοπείο, αλλά όπως τους είχαν ενημερώσει από το Νομισματοκοπείο κι έπειτα δεν ήταν δυνατό να προχωρήσει τίποτα. Σημείωσε δε ότι εγκλωβίστηκε στη Μεσογείων από τις 13:15 το μεσημέρι και παρέμεινε εκί μέχρι τις 1:30 τα ξημερώματα, όταν και αποφάσισε να επιστρέψει στο γραφείο του, καθώς, όπως τόνισε, δεν υπήρξε μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο καμία παρουσία του κρατικού μηχανισμού.

Δεκάδες περιοχές χωρίς ρεύμα στην Αττική- Ο ΔΕΔΔΗΕ δηλώνει αδυναμία πρόσβασης στις βλάβες

Ήδη σε δεκάδες περιοχές οι κάτοικοι έκλεισαν περισσότερες από 14 ώρες χωρίς ρεύμα, καθώς τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αδυνατούν να φτάσουν στα σημεία των βλαβών.

Χιλιάδες μεμονωμένες βλάβες σε κατοικίες προστίθενται αυτή την ώρα στο δίκτυο ηλεκτρισμού της Αττικής, λόγω των ισχυρών ανέμων .

Παγωμένοι αγωγοί  σπάνε  με αποτέλεσμα να πέφτουν.

Ήδη σε δεκάδες περιοχές οι κάτοικοι έκλεισαν περισσότερες από 14 ώρες χωρίς ρεύμα, καθώς τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αδυνατούν να φτάσουν στα σημεία των βλαβών. Ο ΔΕΔΔΗΕ δηλώνει αδυναμία πρόσβασης των συνεργείων στα σημεία των ζημιών.

Προβλήματα ηλεκτροδοτησης παρουσιάζουν τμήματα περιοχων σε: Χαλανδρι, Μαρούσι, Ψυχικό, Μεταμόρφωση, Ν. Φιλαδέλφεια, Ηράκλειο,.Πεύκη, Κερατέα, Καλύβια, Κορωπί, Πάλληνη, Πικέρμι, Ντράφι, Γραμματικό, Μαραθώνας, Αλεποχώρι, Πόρτο Γερμενό, Βύρωνας, Καρέας, Γλυφαδα, Βούλα, Ν. Σμύρνη, Άλιμο, Σαλαμίνα και σε άλλες περιοχές.

Snowy neighborhoods after long snowfall caused by the cold front`Elpida`, Athens, Greece on January 24, 2022. / Χιονισμένες γειτονιές έπειτα απο πολύωρη χιονόπτωση που προκάλεσε το ψυχρό μέτωπο `Ελπίδα`,Χαλάνδρι, Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2022.

Άνθρωποι αφημένοι στο έλεος του καιρού και της αισχροκέρδειας

Μαρτυρία εγκλωβισμένου οδηγού: Σαν πρόσφυγες στην ίδια μας τη χώρα-Ντροπιαστικές εικόνες στο ξενοδοχείο «Υπάρχουν μεγάλοι άνθρωποι με μαγκούρες που προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από το χιόνι. Είμαστε 100 άτομα σε μια καφετέρια χωρίς μάσκες να περιμένουμε να μας δώσουν μια τυρόπιτα, επί πληρωμή φυσικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ντροπιστικές εικόνες καταγράφονται στο ξενοδοχείο που μεταφέρθηκαν οι εγκλωβισμένοι της Αττικής Οδού.

Κόσμος κοιμάται στο πάτωμα, ηλικιωμένοι άνθρωποι κοιμούνται σε τραπέζια, χωρίς φαγητό και μπαταρία στο κινητό τους και τα αυτοκίνητά τους θαμμένα στο χιόνι.

Εγκλωβισμένος οδηγός που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο ξενοδοχείο μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» δήλωσαν ότι είναι παρατημένοι εκεί, χωρίς καμία ενημέρωση.

«Είμαστε αποκλεισμένοι από τη 1η ώρα το μεσημέρι στον δρόμο. Το ξενοδοχείο στην Κάντζα άνοιξε στις 9 η ώρα το βράδυ. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από κανέναν. Υπάρχουν μεγάλοι άνθρωποι με μαγκούρες που προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από το χιόνι. Είμαστε 100 άτομα σε μια καφετέρια χωρίς μάσκες να περιμένουμε να μας δώσουν μια τυρόπιτα, επί πληρωμή φυσικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Στο ξενοδοχείο είμαστε 50-60 άτομα, άνθρωποι κοιμούνται στο πάτωμα, με βρεγμένες κάλτσες και παπούτσια. Κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον απεγνωμένοι. Είμαστε σαν πρόσφυγες στην ίδια μας τη χώρα. Δεν έχουμε βενζίνη, δεν έχουμε μπαταρία. Κάποιοι ζητήσαμε να κλείσουμε δωμάτιο στο ξενοδοχείο, αλλά μας λένε ότι δεν έχουν. Και την ίδια ώρα σε γνωστή ταξιδιωτική πλατφόρμα εμφανίζονται διαθέσιμα δωμάτια με 199 ευρώ», σημείωσε.

Μέτρα με καθυστέρηση για την κακοκαιρία: Το χάος στους δρόμους και η δοκιμασία της κυβέρνησης

Χάος σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, εγκλωβισμένοι οδηγοί για ώρες στην Αττική οδό και διακοπές ρεύματος σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής (και όχι μόνο) συνέθεταν χθες μια πρωτοφανή εικόνα. Δεδομένο είναι πως η κακοκαιρία «Ελπίδα» χτύπησε με σφοδρότητα τη χώρα, ωστόσο αυτό ήταν κάτι για το οποίο είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι.

Παρά το μπαράζ συσκέψεων που είχε προηγηθεί το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση έδειξε να αιφνιδιάζεται και να προχωρά με καθυστέρηση σε συγκεκριμένες κινήσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας. Το λεγόμενο επιτελικό κράτος βρέθηκε στο στόχαστρο σύσσωμης της αντιπολίτευσης και είναι δεδομένο πως όταν σταματήσει η επέλαση του χιονιά θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το τι έφταιξε.

Για την κυβέρνηση ήταν μια κρίσιμη δοκιμασία, καθώς ο τρόπος με τον οποίο είχε αντιμετωπίσει τα προηγούμενα χρόνια ακραία καιρικά φαινόμενα είχε δεχθεί έντονη αμφισβήτηση. Δεν ήταν μόνο οι χειρισμοί που έγιναν στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Ήταν και ο τρόπος με τον οποίο είχε αντιμετωπιστεί η περσινή κακοκαιρία Μήδεια, που είχε οδηγήσει σε διακοπές ρεύματος – πολυήμερες σε κάποιες περιπτώσεις – σε περιοχές της Αττικής.

Το πάθημα δεν έγινε μάθημα Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήθελαν να σταλεί μήνυμα πως το περσινό μάθημα έγινε μάθημα, ωστόσο η χθεσινή ημέρα με εγκλωβισμένους οδηγούς μια «ανάσα» από το Σύνταγμα έδειξε πως χρειάζονται να γίνουν ακόμα πολλά σε αυτό το πεδίο. Δεν είναι μόνο ο αρχικός αιφνιδιασμός από το κυκλοφοριακό «έμφραγμα» είναι και το ό,τι οι αποφάσεις ανακοινώθηκαν με καθυστέρηση.

Λιβαδειά: Επιχείρηση μεταφοράς τραυματιών από το σιδηροδρομικό ατύχημα στο Νοσοκομείο

Η αμαξοστοιχία 54 έφτασε λίγο μετά τις 10:00 το βράδυ στο σταθμό της Δαύλειας, όπου περίμεναν οι διασώστες του ΕΚΑΒ αλλά και πυροσβέστες οι οποίοι και μετέφεραν τους συνολικά 11 τραυματίες στα ασθενοφόρα και οδηγούνται στο Νοσοκομείο της Λιβαδειάς. Μέχρι αυτή την ώρα έχουν φτάσει στο νοσοκομείο 4 άτομα.

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας η επιχείρηση μεταφοράς των τραυματιών από το σιδηροδρομικό ατύχημα κοντά στον σταθμό της Λιβαδειάς.

Η αμαξοστοιχία 54 έφτασε λίγο μετά τις 10:00 το βράδυ στο σταθμό της Δαύλειας, όπου περίμεναν οι διασώστες του ΕΚΑΒ αλλά και πυροσβέστες οι οποίοι και μετέφεραν τους συνολικά 11 τραυματίες στα ασθενοφόρα και οδηγούνται στο Νοσοκομείο της Λιβαδειάς. Μέχρι αυτή την ώρα έχουν φτάσει στο νοσοκομείο 4 άτομα.

Ακόμη και για τη μεταφορά τους με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο οργανώθηκε μία ολόκληρη επιχείρηση καθώς η παλιά εθνική οδός που οδηγεί από τη Λιβαδειά μέχρι την Τιθορέα είναι σχεδόν αδιάβατη λόγω της χιονόπτωσης. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε ένα κομβόι από εκχιονιστικά μηχανήματα που κατευθύνονταν από τη Λιβαδειά προς τη Δαύλεια για να ακολουθήσουν πίσω τους τα ασθενοφόρα τα οποία κινήθηκαν με αντιολισθητικές αλυσίδες. Λόγω της πυκνής χιονόπτωσης ο δρόμος έκλεισε πάρα πολύ νωρίς και για την επιστροφή των ασθενοφόρων και των τραυματιών στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς χρειάστηκε και πάλι να προπορεύονται εκχιονιστικά μηχανήματα για να ανοίγουν το δρόμο από τα χιόνια.

Όπως σημειώνουν επιβάτες μεταξύ των τραυματιών είναι και ένα παιδί 4 περίπου ετών που έχει τραυματισθεί στον αυχένα.

Σε ό,τι αφορά την αμαξοστοιχία έχει μέσα τους υπόλοιπους επιβάτες, που έχουν ζήσει ένα πραγματικό θρίλερ τη σημερινή μέρα, θα κινηθεί με έλξη από άλλη μηχανή μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό Λιανοκλαδίου και οι επιβάτες θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία στη Λαμία καθώς είναι αδύνατον να προχωρήσει το τρένο προς τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι επιβάτες μέσα το τρένο επικράτησαν πολικές συνθήκες καθώς για πολλές ώρες δεν είχε θέρμανση αλλά ούτε και φωτισμό.

Να θυμίσουμε ότι η αμαξοστοιχία ήταν προγραμματισμένη να φύγει 12:15 το μεσημέρι από την Αθήνα. Υπήρξε μία καθυστέρηση για να φύγει μία ώρα αργότερα. Υπήρξε βλάβη, ακινητοποιήθηκε στο ΣΣ της Λιβαδειάς που χρειάστηκε ώρες να αποκατασταθεί και στη συνέχεια υπήρξε το σιδηροδρομικό ατύχημα. Όπως υποστηρίζουν οι επιβάτες μεταξύ τους βρέθηκαν και δύο γιατροί που ανέλαβαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες σε αυτούς που είχαν τραυματιστεί μέχρι να φτάσουν τα σωστικά συνεργεία.

Τέλος πριν λίγο αναχώρησε το τρένο από το σταθμό της Δαύλειας με κατεύθυνση το Λιανοκλάδι, ωστόσο όμως κινείται με πάρα πολύ μικρή ταχύτητα.

Διακοπή ρεύματος στη μισή Αττική – Που υπάρχουν προβλήματα

Κακοκαιρία: Διακοπή ρεύματος στη μισή Αττική – Που υπάρχουν προβλήματα Περισσότερες από 14 ώρες, πολλές περιοχές της χώρας, παραμένουν χωρίς ρεύμα, με τους πολίτες να είναι σε απόγνωση γιατί, μεταξύ άλλων, δεν μπορούν και να ζεσταθούν εν μέσω κακοκαιρίας ή άνθρωποι με προβλήματα υγείας, κινδυνεύουν. Και ο ΔΕΔΔΗΕ δηλώνει πως δεν μπορεί να φτάσει έως τα σημεία των βλαβών!

Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ψυχικό, Μεταμόρφωση, Ν. Φιλαδέλφεια, Ηράκλειο, Πεύκη, Κερατέα, Καλύβια, Κορωπί, Πάλληνη, Πικέρμι, Ντράφι, Γραμματικό, Μαραθώνας, Αλεποχώρι, Πόρτο Γερμενό, Βύρωνας, Καρέας, Γλυφάδα, Βούλα, Ν. Σμύρνη, Άλιμο, Σαλαμίνα, Άγιος Δημήτριος, Πειραιάς είναι μόνο μερικές από τις περιοχές της Αττικής που λόγω της κακοκαιρίας έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Οι βλάβες είναι περίπου 5.000, αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ δηλώνει αδυναμία, λόγω των αποκλεισμένων δρόμων, να φτάσει στα σημεία όπου υπάρχουν οι βλάβες. Και αν δεν ανοίξουν οι δρόμοι, δεν μπορεί να υπάρξει και χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των βλαβών!

Στον Πειραιά, σε κάποιες περιοχές, το ρεύμα έχει κοπεί από τις 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας (24.01.2022) όπως ανέφερε αναγνώστης του newsit.gr. «Υπάρχουν άτομα με προβλήματα υγείας που κινδυνεύουν» ανέφερε ο αναγνώστης, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Στο Νέο Ηράκλειο, αναγνώστης του newsit.gr ανέφερε πως δεν έχουν ρεύμα πριν από τις 20:00 το απόγευμα. Σε επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ, η απάντηση ήταν πως δεν γνωρίζουν πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη! Έως τότε, όπως περιέγραψε ο αναγνώστης, κυκλοφορούν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι με 2-3 μπουφάν, γάντια και σκούφους μήπως και ζεσταθούν.

Στο Πικέρμι, ρεύμα δεν υπάρχει από τις 15:30 το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ στα Καλύβια η διακοπή ρεύματος έγινε στις 19:30 και μέχρι τις 06:00 το πρωί δεν είχε επανέλθει!

Συνολικά τα προβλήματα με το ρεύμα εντοπίζονται σε 23 περιοχές της Αττικής. Ο ΔΕΔΔΗΕ τονίζει πως δεν μπορεί, λόγω των αποκλεισμένων δρόμων, να φτάσει στα σημεία όπου υπάρχουν οι βλάβες.

Όπως είπε στο newsit.gr ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα βόρεια προάστια. Ο ίδιος, περιγράφοντας τη δυσκολία στην κίνηση των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ είπε ότι και ο ίδιος δυσκολεύτηκε να φτάσει στο κέντρο επιχειρήσεων, στη Μεταμόρφωση.

«Ζορίστηκα για να έρθω μέσω Ηρακλείου, Τατοΐου, σκεφτείτε πώς πάνε οι τεχνικοί», τόνισε και ζήτησε συνεργασία των δήμων με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Snowy neighborhoods after long snowfall caused by the cold front`Elpida`, Athens, Greece on January 24, 2022. / Χιονισμένες γειτονιές έπειτα απο πολύωρη χιονόπτωση που προκάλεσε το ψυχρό μέτωπο `Ελπίδα` στο κέντρο της Αθήνας, 24 Ιανουαρίου 2022.

Αργία σήμερα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε Αττική, Εύβοια, Κρήτη, Βοιωτία, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Γενική αργία έχει κηρυχτεί η σημερινή μέρα από την κυβέρνηση, καθώς η κακοκαιρία «Ελπίς» έχει παραλύσει τη χώρα και ιδιαίτερα την Αττική.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρυχθεί επίσημα γενική αργία την Τρίτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τις σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη να κάνουν λόγο για αργία στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς και σε Εύβοια, Βοιωτία, Κρήτη και Κυκλάδες θα υπάρχει αργία στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Λίγα λεπτά αργότερα, έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία ότι στις παραπάνω περιοχές προστίθενται και τα Δωδεκάνησα.

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες όπως επίσης επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας. Ειδικώς τα καταστήματα τροφίμων δύνανται να λειτουργήσουν από τις 10:00 έως τις 18:00.

Το ενδεχόμενο αυτό άλλωστε είχε αφήσει ανοιχτό το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης λαμβάνονται με γνώμονα την εξέλιξη του φαινομένου.

Τα ΜΜΜ θα λειτουργούν όπου είναι εφικτό (Τα σταθερής τροχιάς θα λειτουργήσουν και τα κινούμενα όπου είναι δυνατόν).

Ούτε τηλεκπαίδευση Στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσει καμιά βαθμίδα εκπαίδευσης (ούτε τηλεκπαίδευση – δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση), οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας Φροντίδας.

Νωρίτερα, από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρο Κόπτση, ανακοινώθηκαν τα εξής: – Λόγω της κήρυξης κατάστασης ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας, ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 25/1, τηλεκπαίδευση στις περιοχές στις οποίες τα σχολεία παραμένουν κλειστά εξ αιτίας της κακοκαιρίας (καθώς δεν θα υπάρχει ούτε διοικητικό προσωπικό για την τεχνική υποστήριξη της τηλεκπαίδευσης). Στις περιοχές που δεν έχουν πληγεί, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά. – Self test δεν θα διενεργηθούν αύριο στις περιοχές με κλειστά σχολεία. Θα δοθούν νέες οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για το πρόγραμμα διενέργειας σελφ τεστ αυτήν την εβδομάδα στις περιοχές αυτές.

«Πυρ ομαδόν» από τα κόμματα – ΣΥΡΙΖΑ: Το δόγμα Μητσοτάκη είναι τα SMS

Πέντε μέρες «προετοιμασίας» του κρατικού μηχανισμού και έκλεισαν ακόμα και οι κεντρικές οδικές αρτηρίες, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι εντυπωσιακό, αλλά μετά από πέντε ημέρες προειδοποιήσεων και υποτιθέμενης προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού, στις πρώτες ώρες χιονόπτωσης έχουν ήδη κλείσει ακόμη και κεντρικές οδικές αρτηρίες εντός της πρωτεύουσας», ανέφερε η Κουμουνδούρα, σχετικά με τα προβλήματα από την κακοκαιρία «Ελπίδα».

Στην ανακοίνωσή της σχολίασε, μάλιστα, ότι «προφανώς, το δόγμα Μητσοτάκη για τη πολιτική προστασία είναι να στέλνει SMS στο κινητό των πολιτών. Πέραν τούτου ουδέν και η ευθύνη και πάλι ατομική».

Ανδρουλάκης: «Ανεπαρκές το επιτελικό κράτος της ΝΔ» «Χιλιάδες συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται στην Αττική Οδό και σε άλλα σημεία τις τελευταίες ώρες από το ανεπαρκές ‘επιτελικό’ κράτος της ΝΔ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως εδώ και μέρες υπάρχει ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά «όπως αποδεικνύεται, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική προετοιμασία».

ΚΚΕ: «Τεράστιες ελλείψεις του κρατικού σχεδιασμού» «Όσο περισσότερο αποκαλύπτονται οι τεράστιες ελλείψεις του κρατικού σχεδιασμού, της πολιτικής προστασίας και των υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες, τόσο περισσότερο τα καιρικά φαινόμενα, όπως οι φυσιολογικές χιονοπτώσεις το χειμώνα, θα βαφτίζονται ‘ακραία’ και ‘πρωτόγνωρα’, αλλά και τόσο περισσότερο θα ακούγονται ανέξοδες συστάσεις και επικλήσεις στην ‘ατομική ευθύνη’», τόνισε το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας από τον κρατικό μηχανισμό.

Ο Περισσός υπογράμμισε πως αυτό που επείγει αυτή τη στιγμή είναι η προστασία και η ασφαλής μετακίνηση των εργαζομένων, «ακόμη και με παύση εργασιών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» – κάτι που ανακοινώθηκε ήδη – «η προστασία από διακοπές ρεύματος και νερού, η φροντίδα για όσους έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα για εκείνους που πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια, η εξασφάλιση της λειτουργίας των Μέσων Μεταφοράς και των οδικών αξόνων, πολλοί εκ των οποίων είναι απροσπέλαστοι».

Πηγές: ΑΠΕ, ΣΚΑΙ, Έθνος, Newsit, Newsbomb

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα