Ελλάδα

Ο «Άγιος Βασίλης» δεν θα επισκεφτεί φέτος τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

Παραμένουν απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο – Αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξώσεων – Χωρίς δώρα και μισθούς 20000 εργαζόμενοι

Φίλιππος Δεργιαδές
ο-άγιος-βασίλης-δεν-θα-επισκεφτεί-φέ-952290
Φίλιππος Δεργιαδές

«Μαύρα Χριστούγεννα» φέτος για εκατοντάδες ιδιοκτήτες και χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται στους ιδιωτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της χώρας, λόγω της αδιαφορίας, ή και αναλγησίας, της κυβέρνησης, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των δομών, δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από τον Σεπτέμβριο, παρότι τα χρήματα υπάρχουν.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ), έστειλε εξώδικο σε 4 υπουργεία της κυβέρνησης, όπου μεταξύ άλλων καταγγέλλει, πως ενώ τα χρήματα υπάρχουν στην αρμόδια Διαχειριστική Αρχή, δηλαδή στην «Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης» (ΕΕΤΑΑ), τα συναρμόδια υπουργεία, αναίτια και αδικαιολόγητα, δεν χρηματοδοτούν τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

«Ενώ τα χρήματα είναι πιστωμένα στους λογαριασμούς σας (της ΕΕΤΑΑ), από το ταμείο χρηματοδότησης, εντός του πρώτου τριμήνου εφαρμογής του  προγράμματος, όπως προβλέπει το άρθρο 12 παρ. 5, εσείς εντελώς αδικαιολόγητα, παράνομα και καταχρηστικά δεν προβαίνετε στην καταβολή των πληρωμών, καθιστώντας μας θεατές στο ίδιο έργο τα τελευταία 10 χρόνια», αναφέρουν οι ιδιοκτήτες των Βρεφονηπιακών Σταθμών στο εξώδικο τους και τονίζουν πως πολλοί Σταθμοί, πλέον, αντιμετωπίζουν ακόμα και το ενδεχόμενο της πτώχευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Parallaxi, πολλοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμα και με έξωση, διότι τους τελευταίους μήνες δεν καταβάλλουν ενοίκια. Επιλέγουν να πληρώνουν εργαζόμενους και λειτουργικά έξοδα, δηλαδή θέρμανση, φως, νερό και σίτιση, δηλαδή τις άμεσες και ανελαστικές δαπάνες, ελπίζοντας ότι η ΕΕΤΑΑ κάποια στιγμή θα καταβάλλει τα χρήματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν παιδικοί σταθμοί που αντιμετωπίζουν ακόμα και προβλήματα θέρμανσης, διότι το κεφάλαιο κίνησης έχει εξαντληθεί.

Παρόλα αυτά, κανένα από τα 4 συναρμόδια υπουργεία, με πρώτο το υπουργείο Εργασίας, που είναι αρμόδιο για τις δομές κοινωνικής Πρόνοιας, δεν φαίνεται να συγκινείται. Να σημειωθεί ότι το εξώδικο έχει σταλεί στην Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Ανώνυμη (ΕΕΤΑΑ), στον υπουργό Οικονομικών, στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στον υπουργό Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Επίσης στο εξώδικο της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, προειδοποιεί ότι πρόκειται να προσφύγει δικαστικά, ακόμα και να διεκδικήσει αποζημιώσεις για την ταλαιπωρία και τις ζημιές που έχουν υποστεί τα μέλη της, ενώ θέτει και θέμα διαφάνειας και ζητά να υπάρξουν αναρτήσεις σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις στο πρόγραμμα «Διαύγεια».

Όπως τονίζει, “σας καλούμε:

  • Να μην μας εμπαίζετε με δήθεν διχογνωμίες που δεν βρίσκουν ούτε νομοθετικόούτε λογικό έρεισμα, ασκώντας έτσι παρελκυστική τακτική.
  • Να καταβάλετε τα οφειλόμενα 4 μηνών (Σεπτεμβρίου έως Δεκεμβρίου) στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
  • Να λαμβάνουν χώρα οι μελλοντικές πληρωμές το αργότερο εμπρόθεσμα μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που παρασχέθηκαν οι υπηρεσίες.
  • Να υπάρχει διαφάνεια ως προς την καταβολή της χρηματοδότησης στο φορέα διαχείρισης, δηλαδή την ΕΕΤΑΑΑ, μέσω του προγράμματος «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

Σας δηλώνουμε ότι σε περίπτωση μη έγκαιρης πληρωμής των οφειλών σας,επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε κάθε ένδικο μέσο, κάνοντας χρήση κάθε δικαιώματος που παρέχεται από το νόμο, αξιώνοντας επιπλέον πλήρη αποζημίωση για κάθε βλάβη που έχουμε υποστεί”.

«Μας εμπαίζουν κανονικά ενώ τα χρήματα υπάρχουν»

Όπως τονίζει στην Parallaxi, η γενική γραμματέας της ΠΟΣΙΠΣ, Μπία Κουτσουφλιανιώτη, που διατηρεί Βρεφονηπιακό Σταθμό στη Θεσσαλονίκη, πέρα από κάποια κονδύλια που έχουν σταλεί από τις Περιφέρειες, ο κύριος όγκος της χρηματοδότησης, που προέρχεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δεν έχει σταλεί. Αναφέρει πως στις διαμαρτυρίες της ΠΟΣΙΠΣ προς τους αρμόδιους φορείς, η κυβέρνηση απαντά με εμπαιγμό. «Η διαχειριστική αρχή, η ΕΕΤΑΑ, μας στέλνει στο Υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Εργασίας στην ΕΕΤΑΑ», τονίζει και επισημαίνει πως τα προβλήματα στους Σταθμούς έχουν διογκωθεί σε απελπιστικό βαθμό.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα ενοίκια. Πληρώνουμε τους εργαζόμενους και η φροντίδα μας είναι τα παιδιά, αλλά αυτό η κυβέρνηση δεν δείχνει να το κατανοεί. Είμαστε πάνω από 1500 δομές, που απασχολούμε περίπου 20.000 εργαζόμενους και φιλοξενούμε πάνω από 100.000 παιδιά. Το πρόβλημα είναι τεράστιο», σημειώνει και αναφέρει πως στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν και λειτουργούν περίπου 500 βρεφονηπιακοί σταθμοί. «Στείλαμε το εξώδικο και περιμένουμε απάντηση. Αν δεν υπάρξει απάντηση αναγκαστικά θα πάμε σε κινητοποιήσεις», τονίζει και υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση επιλέγει να μη πληρώνει, την ώρα μάλιστα που έχει τα χρήματα. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε αυτή τη συμπεριφορά».

«Εμείς παρέχουμε το έργο αλλά η κυβέρνηση θέλει να προβάλλεται, και ίσως προεκλογικά, στη πλάτη τη δική μας» καταλήγει.

Ο πρόεδρος του «Σωματείου Επαγγελματιών Ιδιωτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας Θράκης», Λευτέρης Δημόπουλος, αναφέρει στην Parallaxi, ότι πάρα πολλοί σταθμοί είναι απλήρωτοι για 4 μήνες και συνακόλουθα απλήρωτοι είναι και οι εργαζόμενοι ενώ υπάρχει πρόβλημα με την λειτουργία των σταθμών. « Εκτός από ένα μικρό μέρος των χρηματοδοτήσεων από την Περιφέρεια, τα υπουργεία και κυρίως το Εργασίας, κωφεύουν. Έχουμε προσφυγές στην Επιθεώρηση Εργασίας για ένα θέμα που οι ιδιοκτήτες δεν φταίνε» σημειώνει και αναρωτιέται «ποιος μπορεί να ανταπεξέλθει μη έχοντας 4 μήνες έσοδα;».

Θεανώ Φωτίου: Έχουν μπερδέψει τα κονδύλια και τις ΚΥΑ

Το θέμα σχολίασε με ανακοίνωση της και η πρώην υπουργός Εργασίας,  βουλευτής Αθηνών και αναπ. Τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεανώ Φωτίου, τονίζοντας πως «το κατάφερε κι αυτό η κυβέρνηση των αρίστων: Δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν Δώρο Χριστουγέννων οι εργαζόμενοι. Κατά τα άλλα περίσσεψαν οι επικοινωνιακές εκδηλώσεις «λατρείας» και «προστασίας» προς τα παιδιά».

Εξηγώντας το χάος που έχει προκληθεί, υποστηρίζει πως «η διαχείριση του φετινού προγράμματος από το Υπουργείο και την ΕΕΤΑΑ είναι εξαιρετικά προβληματική, προφανώς διότι η κυβέρνηση, παρά τις θριαμβευτικές δηλώσεις της κυρίας Μιχαηλίδου, δεν είχε εξασφαλίσει εκ των προτέρων τα κονδύλια για το πρόγραμμα. Συγχρόνως, η ΚΥΑ, που εκδόθηκε με τρομερή καθυστέρηση, έχει πολλά σημεία που έρχονται σε αντίθεση με την υφιστάμενη νομοθεσία, πολλά κενά και ασάφειες».

Διευκρινίζει δε πως «η διαδικασία πληρωμών δεν εξελίσσεται» διότι, «ζητούνται μη νόμιμα δικαιολογητικά από τους δικαιούχους, υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείου και ΕΕΤΑΑ, ενώ υπηρεσιακοί παράγοντες δεν υπογράφουν τις αποφάσεις εκταμίευσης. Αποτέλεσμα είναι ότι δημοτικοί και ιδιωτικοί σταθμοί δεν έχουν πληρωθεί από το Σεπτέμβριο, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν ούτε καν το Δώρο Χριστουγέννων στο προσωπικό τους και κινδυνεύουν να σταματήσουν τη λειτουργία τους».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα