Επικαιρότητα

Ο απόλυτος οδηγός για την Zootechnia 2023

Όλα όσα μπορείτε να δείτε και να επισκεφτείτε στην έκθεση - Οι ημέρες και οι ώρες λειτουργίας

Parallaxi
ο-απόλυτος-οδηγός-για-την-zootechnia-2023-795434
Parallaxi

Εικόνες: Δήμητρα Κυπριώτη

Η 12η Διεθνής Έκθεση για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία «Zootechnia», που άνοιξε χθες, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, τις πύλες της και θα ολοκληρωθεί στις 5 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης είναι η μοναδική εξειδικευμένη έκθεση στον τομέα της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας στην Ελλάδα.

Η είσοδος για τους επαγγελματίες, κατόπιν εγγραφής, είναι ελεύθερη και για το κοινό το εισιτήριο κοστίζει 6 ευρώ. Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας είναι Πέμπτη, Παρασκευή & Κυριακή στις 10:00 – 19:00 και το Σάββατο στις 10:00 – 20:00.

Διοργανώνεται ανά διετία από το 1999 μετά την απόσπασή της από τον κλαδική έκθεση AGROTICA και φιλοξενεί τα σημαντικότερα είδη παραγωγικών ζώων, μηχανημάτων, εφοδίων και υπηρεσιών.

Στόχος της οργάνωσης είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης αγοράς για την κτηνοτροφία, όπου εξειδικευμένες εταιρίες του κλάδου, αλλά και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, απευθύνονται τόσο σε ενδιαφερόμενους επαγγελματίες, όσο και στο ευρύ κοινό με σκοπό την ενημέρωση, τη διεύρυνση εμπορικών επαφών και την αναζήτηση νέων αγορών.

Το εκθεσιακό γεγονός πλαισιώνουν ποικίλες παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν εκθέτες του αντίστοιχου αντικειμένου, επιστημονικά ιδρύματα και φορείς προσελκύοντας τόσο το επαγγελματίες του κλάδου, όσο και το ενδιαφέρον του κοινού.

Σαλόνι Αλόγου

Η Zootechnia 2023 φιλοξενεί για όγδοη συνεχή χρονιά το καθιερωμένο πλέον «ΣΑΛΟΝΙ ΑΛΟΓΟΥ», το οποίο αποτελεί τη μεγάλη συνάντηση των φίλων του αλόγου και των επαγγελματιών του κλάδου από την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Συμμετέχουν φορείς και ιδιώτες με 50 και πλέον άλογα από όλη την Ελλάδα ενώ σε μία διαμορφωμένη πίστα διαστάσεων 20Χ50 μ. θα παρουσιάσουν παραστάσεις δεξιοτεχνίας, αρματοδρομίες και διάφορα άλλα δρώμενα. Παράλληλα, σε διαμορφωμένους χώρους περιμετρικά της πίστας, θα γίνουν δράσεις στις οποίες θα συμμετέχουν Ιππικοί Όμιλοι από διάφορες περιοχές της χώρας.

H Parallaxi έκανε βόλτα στο περίπτερο 17, όπου βρίσκεται το “Σαλόνι Αλόγου” και μίλησε με τους επαγγελματίες που στεγάστηκαν εκεί. 

Ο κ. Αλέξανδρος, από την Friesian Team, μια αναπτυσσόμενη ομάδα στη Θεσσαλονίκη που παρέχει μαθήματα ιππασίας και άλλες σχετικές υπηρεσίες, είπε για την Έκθεση: 

“Είναι η πρώτη χρονιά που ερχόμαστε σαν εκθέτες στη Zootechnia, με σκοπό να δείξουμε στον κόσμο ποιοι είμαστε και τι προσφέρουμε. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για αυτό και έχουμε φέρει 3 άλογα και μία άμαξα, η οποία σήμερα το πρωί βγήκε στη Θεσσαλονίκη για να κάνει βόλτα και να την δει ο κόσμος. Υπάρχει μεγάλη κίνηση από την πρώτη μέρα και πολύ ενδιαφέρον από το κοινό που έρχεται να μας δει, μας κάνουν πολλές ερωτήσεις και θέλουν να μάθουν πράγματα”.

Η κα. Σταματίνα Τριβιζάκη, από τον Ιππικό Όμιλο Κιλκίς, ο οποίος δραστηριοποιείται με άλογα της Φυλής Πίνδου, μίλησε για τους λόγους που εκθέτει φέτος στην Zootechnia: 

“Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά των αλόγων της φυλής Πίνδου, που είναι παραδοσιακά ελληνικά άλογα. Χαρακτηριστικά των αλόγων, όπως είναι η χρήση του στην υλοτομία, στην θεραπευτική ιππασία και στην ιππασία για μικρά παιδιά. Είναι δράσεις που δεν μπορούν να τις κάνουν όλα τα άλογα και αφού έχουμε ένα άλογο που είναι συνυφασμένο με το τοπίο της Ελλάδας, προσπαθούμε να αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ιδιότητές του. Η έκθεση έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στην βιοτεχνία και είναι πολύ καλή για τον τομέα μας, καθώς συναντιούνται άνθρωποι από διάφορες ειδικότητες και εκτός αυτού μαθαίνει και ο κόσμος για εμάς.”  

Pet Festival

Στο πλαίσιο της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Zootechnia 2023, συνεχίζεται η επιτυχημένη ενότητα Pet Festival (από 3 έως 5 Φεβρουαρίου 2023), η οποία θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες, κηδεμόνες και φίλους όλων των ζώων συντροφιάς, να ενημερωθούν για διάφορα θέματα κοινής συμβίωσης με τους μικρούς τους φίλους. Θα πραγματοποιηθεί στα Περίπτερα 5 και 6 με το εξής πρόγραμμα:

Στο Περίπτερο 5, από Παρασκευή 3 έως και Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την 3πλή έκθεση μορφολογίας σκύλων που διοργανώνει ο Κυνοφιλικός Όμιλος ΠΕ Θεσσαλονίκης. Επίσης, θα συναντήσουν τις ειδικές ενότητες για τα ενυδρεία, τερράρια και πτηνά ενώ θα μάθουν και θα ρωτήσουν στην ενότητα “Αμφιθέατρο Γνώσεων” για την εκπαίδευση, τη διατροφή και την υγεία των ζώων συντροφιάς.

Στο Περίπτερο 6, το οποίο θα λειτουργήσει το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την διπλή έκθεση μορφολογίας γάτας, από τις λίγες φορές που πραγματοποιείται στην Θεσαλονίκη. Οι εκθέσεις διοργανώνονται από την Ελληνική Ομοσπονδία Αιλουροειδών.

Σε όλους τους χώρους του Pet Festival, θα συναντήσουν επαγγελματίες, οι οποίοι θα τους προτείνουν τις πιο σύγχρονες υπηρεσίες και τα ποιοτικότερα προϊόντα. Θα ενημερωθούν για έξυπνα και εκπαιδευτικά αξεσουάρ, παιχνίδια, υπηρεσίες περιποίησης και καλλωπισμού, ξενοδοχεία σκύλων και γάτων, αλλά και πολλών άλλων ενδιαφερόντων που μπορούν να κάνουν πιο ευχάριστη και εύκολη τη ζωή ενός μικρού «οικιακού» φίλου, φτερωτού ή χνουδωτού.

Οι επισκέπτες του Pet Festival, θα μπορέσουν επίσης να συζητήσουν με ειδικούς για τις εξειδικευμένες ανάγκες τους, να συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες, να λάβουν μέρος σε πρωτότυπους διαγωνισμούς και να κερδίσουν πολλά δώρα.

Αναλυτικά τα προγράμματα του αμφιθεάτρου για τις τρεις ημέρες λειτουργίας:

7ο Συνέδριο για το Κρέας και τα Προϊόντα του: “Από τον στάβλο στο πιάτο”

Το Πανελλήνιο Συνέδριο «Το Κρέας και τα Προϊόντα του» είναι πλέον ως θεσμός, ο μοναδικός που συνενώνει όλες τις ενεργές επιστημονικές δυνάμεις που ασχολούνται με ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής κρέατος, από την ελλειμματική πρωτογενή παραγωγή, την μεταποίηση που γνωρίζει άνθιση, μέχρι και τη διάθεση στην κατανάλωση.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της έκθεσης Zootechnia 2023 και οργανώνεται από το περιοδικό Meat News σε συνεργασία με την ΔΕΘ HELEXPO στη Θεσσαλονίκη 3 – 5 Φεβρουαρίου 2023, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», αίθουσα «Ολυμπιάς».

Το Meat News, ως οργανωτής του Συνεδρίου, εγγυάται την επιτυχία του, στηρίζοντας το έργο της Επιστημονικής Επιτροπής που συγκροτείται υπό την άοκνη προεδρία του καθηγητή Σπύρου Ραμαντάνη.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να δοθεί βήμα σε όλους τους επιστήμονες, τους φορείς, τα Τμήματα και τις Σχολές των ελληνικών Πανεπιστημίων για να παρουσιάσουν τα νεότερα αποτελέσματα ερευνητικών και εργαστηριακών εργασιών.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των ακόλουθων φορέων: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία, Ελληνική Κτηνιατρική Ακαδημία, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, Ινστιτούτο Προϊόντων Κρέατος.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ

Αυγοπαραγωγός Ορνιθοτροφία

Η ορνιθοτροφία στην Ελλάδα αποτελεί δυναμικό κλάδο στη ζωική παραγωγή που εξελίσσεται συνεχώς και καλύπτει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εγχώριες ανάγκες κατανάλωσης αυγών και ορνίθειου κρέατος. Στα πλαίσια της 12ης Zootechnia τα Εργαστήρια Ζωοτεχνίας και ∆ιατροφής του Τµήµατος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστηµών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της HELEXPO, θα αναδείξουν τη σημασία των πτηνοτροφικών προϊόντων στην Ελληνική Πρωτογενή Ζωική Παραγωγή.

Στο επίκεντρο φέτος θα βρεθεί το ελληνικό αυγό, ένας πολύτιμος σύμμαχος στη διατήρηση της υγείας του καταναλωτή. Η μακρόχρονη ερευνητική εμπειρία του επιστημονικού δυναμικού των Εργαστηρίων του Τμήματος Κτηνιατρικής έχει οδηγήσει στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και στην υιοθέτηση νέων πρακτικών ορθής εκτροφής και ολοκληρωμένης διαχείρισης στην αυγοπαραγωγό ορνιθοτροφία.

Σε συνεργασία µε την εταιρεία ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ Α.Ε., που πρωτοπορεί στην ελληνική αγορά στις μεταλλικές κατασκευές, θα παρουσιαστεί µια νέα ολοκληρωμένη πρόταση ορνιθώνα, ο «Γεωθερμικός Πτηνοτροφικός Θάλαμος», που θα βρίσκεται στον υπαίθριο χώρο Β7. Είναι πρόταση που έρχεται να καλύψει τις ανάγκες παραγωγής ελληνικών αυγών σε βιώσιμα εναλλακτικά συστήματα εκτροφής, φιλικά στο περιβάλλον και οικονομικά. Η επεκτάσιμη αυτή κατασκευή, θα ενσωματώνει όλη τη σύγχρονη τεχνολογία εκτροφής σε συνδυασμό µε το ελάχιστο λειτουργικό κόστος, με στόχο να προσελκύσει νέους παραγωγούς και κυρίως να συμβάλλει στην εξωστρέφεια του κλάδου. Πλεονεκτήματα του συστήματος αποτελούν το χαμηλό κόστος αρχικής εγκατάστασης και το χαμηλό κόστος ενεργειακής κατανάλωσης.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν συνολικά για το αυγό και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, να ξεναγηθούν στην έκθεση αυγών, όπου θα παρουσιαστούν αυγά που προέρχονται από διαφορετικά είδη πτηνών και ακόμα, να δοκιμάσουν αυγά ημέρας που παράγονται κάτω από αυστηρά πρότυπα ειδικής διατροφής των ορνίθων.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα