Διεθνή

Ο δεύτερος πιο καυτός Μάης της Ιστορίας

«Η ακραία ζέστη θα ήταν σχεδόν αδύνατη χωρίς την κλιματική αλλαγή»

Parallaxi
ο-δεύτερος-πιο-καυτός-μάης-της-ιστορία-794982
Parallaxi

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Copernicus ο φετινός Μάιος ήταν ο πιο θερμός για τις επιφάνειες των ωκεανών και ο δεύτερος θερμότερος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην ανακοίνωσή της η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S), αναφέρει πως «Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών φθάνουν ήδη σε ύψη ρεκόρ και τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασία όλων των ελεύθερων πάγου θαλασσών ήταν τον Μάιο του 2023 υψηλότερη σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον Μάιο».

Τα δεδομένα που χρησιμοποιεί η υπηρεσία Copernicus ανατρέχουν μέχρι το 1950. Η παραπάνω ανακοίνωση βασίζεται στις αναλύσεις μέσω υπολογιστή πλήθους μετρήσεων που προέρχονται από δορυφόρους, αλλά και από πλοία, αεροπλάνα ή μετεωρολογικούς σταθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Copernicus: Ο Μάιος του 2023 ήταν ο δεύτερος θερμότερος που έχει καταγράφει ποτέ «Ο Μάιος του 2023 ήταν ο δεύτερος θερμότερος σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παράλληλα παρακολουθούμε το φαινόμενο El Niño που συνεχίζει να αναπτύσσεται στον τροπικό Ειρηνικό ωκεανό», εξηγεί η Σαμάνθα Μπέρτζες.

Το El Niño είναι ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που συνδέεται με την αύξηση των θερμοκρασιών, αυξημένη ξηρασία σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη και ισχυρές βροχοπτώσεις σε άλλες.

Αναπτύχθηκε για τελευταία φορά την περίοδο 2018-2019 και έδωσε την θέση του σε ένα επεισόδιο La Niña που διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια και προκαλεί αντίθετα αποτελέσματα και κυρίως πτώση των θερμοκρασιών.

Η θερμότερη και ξηρότερη άνοιξη στην Ισπανία Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Aemet), η μετεωρολογική άνοιξη, που τοποθετείται από την 1η Μαρτίου μέχρι την 31η Μαΐου, ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί στην Ισπανία από την αρχή των κλιματικών στατιστικών στοιχείων της χώρας. Έφερε κύμα ζέστης εξαιρετικού χαρακτήρα στο τέλος του Απριλίου, ενώ ήταν η ξηρότερη που έχει ποτέ καταγραφεί.

Η μέση θερμοκρασία στην Ισπανία κατά τη διάρκεια των τριών μηνών, δηλαδή από τον Μάρτιο ως τον Μάιο, ήταν 14,2°, δηλαδή 1,8° περισσότερο του κανονικού για την άνοιξη και 0,3° περισσότερο σε σχέση με το ρεκόρ της αμέσως προηγούμενης θερμότερης άνοιξης του 1997. Από τη βόρεια Αφρική έφτασαν μάζες θερμού και ξηρού αέρα, κατά το τέλος του Απριλίου, προκαλώντας άνοδο ρεκόρ της θερμοκρασίας στη νότια Ισπανία στους 38,8°. Η συγκεκριμένη θερμοκρασία αντιστοιχεί στον μήνα Ιούλιο.

«Η ακραία ζέστη θα ήταν σχεδόν αδύνατη χωρίς την κλιματική αλλαγή», έδειξε επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές του Μαΐου από το World Weather Attribution (WWA), παγκόσμιο δίκτυο επιστημόνων που αποτιμούν την σχέση ανάμεσα στα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα και την κλιματική απορρύθμιση.

Αναφορικά με τα επεισόδια ακραίων υψηλών θερμοκρασιών έχουν πολλαπλασιασθεί τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία. Η χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των χωρών της Ευρώπης που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, με το 75% του εδάφους της κινδυνεύει με ερημοποίηση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Τέλος, σύμφωνα με την Aemet, το 2022, με τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και τις καταστροφικές πυρκαγιές, ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί στην Ισπανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα