Ελλάδα

Ο πολιτικός κόσμος για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Οι δηλώσεις της ΠτΔ, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των αρχηγών των κομμάτων

Parallaxi
ο-πολιτικός-κόσμος-για-την-παγκόσμια-η-1016257
Parallaxi

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που φέτος είναι αφιερωμένη στη ρύπανση από τα πλαστικά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προτρέπει να τα απομακρύνουμε, όσο το δυνατόν από την καθημερινότητά μας, και μας καλεί να «σκεφτούμε τις θάλασσες μας ως μήτρες ζωής».

Όπως επισημαίνει «ας εμπεδώσουμε μια ηθική της ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές. Η διασφάλιση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος έχει υπαρξιακή σημασία για όλους μας».

Ειδικότερα, στην ανάρτησή της στο Facebook, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρει:

«Συζητάμε σε όλους τους τόνους για το περιβάλλον, υφιστάμεθα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αναζητούμε λύσεις και πρακτικές που θα αποτρέψουν την περαιτέρω οικολογική υποβάθμιση των φυσικών και ανθρωπογενών τοπίων. Κι όμως, οι στεριές και οι θάλασσές μας εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται από πολλούς σαν χωματερές, όπου καταλήγουν απορρίμματα κάθε λογής.

Καταστρέφουμε οικοσυστήματα και σωρεύουμε σε βυθούς και παραλίες πλαστικά. Υλικά που δεν διασπώνται, παραμένουν αυτούσια στο περιβάλλον, τραυματίζουν, προκαλούν ασφυξία ή και θάνατο στα ζώα της θάλασσας, ενώ τα μικροπλαστικά, τα θραύσματα και οι ίνες του πλαστικού, εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και αποτελούν σοβαρή απειλή ακόμα και για την ανθρώπινη υγεία.

Στις πανέμορφες ακτές μας ξεβράζονται τόνοι πλαστικών. Ολόκληρη η Μεσόγειος, «η πρώτη Εδέμ» σύμφωνα με το ομώνυμο βιβλίο του Ντέιβιντ Ατένμπορο, λίκνο πολιτισμού και κέντρο μιας μοναδικής περιβαλλοντικής κληρονομιάς, κινδυνεύει να μετατραπεί σε «πλαστική σούπα». Δεν είναι ζήτημα αισθητικής, αλλά επιβίωσης. Ήδη αυτή την περίοδο η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αναθεωρεί τη νομοθεσία της για τη διαχείριση αποβλήτων με στόχο τη μετάβαση από μια γραμμική σε μια κυκλική οικονομία.

Σήμερα, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, αφιερωμένη φέτος στη ρύπανση από τα πλαστικά, ας τα απομακρύνουμε, όσο το δυνατόν, από την καθημερινότητά μας. Ας σκεφτούμε τις θάλασσες μας ως μήτρες ζωής. Και ας εμπεδώσουμε μια ηθική της ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές. Η διασφάλιση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος έχει υπαρξιακή σημασία για όλους μας».

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Κεντρικός στόχος της μάχης για το Περιβάλλον, ο μηδενισμός της καύσης ορυκτών καυσίμων

«Ο μηδενισμός της καύσης ορυκτών καυσίμων, είναι ο κεντρικός στόχος της μάχης για το περιβάλλον» επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παντελής Κάπρος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και επισημαίνει πως «η αναβάθμιση των κτηρίων, η ηλεκτροκίνηση, η φροντίδα για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών και η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος θα πρέπει να γίνει καθημερινή πρακτική για κάθε πολίτη και επιχείρηση.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος:

«Η Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον μας υπενθυμίζει τον ύψιστο στόχο της ανθρωπότητας για την προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων στον πλανήτη μας. Η αποτροπή του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αποτελεί την πρώτιστη μέριμνα όλων των χωρών. Η απειλούμενη άνοδος της θερμοκρασίας της γης, το αυξανόμενο επίπεδο της θάλασσας, η ξηρασία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ήδη σε εξέλιξη. Η αιτία για αυτά, είναι κυρίως η καύση πετρελαίου, άνθρακα, λιγνίτη και φυσικού αερίου.

Η προσπάθεια αποτροπής του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται παγκόσμια σε καλύτερο σημείο από παλαιότερα, όμως πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα, όπως η στρατηγική που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο μηδενισμός της καύσης ορυκτών καυσίμων αποτελεί τον κεντρικό στόχο. Με τον μετριασμό της κλιματικής απειλής αμβλύνονται τα μέγιστα όλα τα προβλήματα του περιβάλλοντος κι ωφελείται η ποιότητα του αέρα, τα δάση, τα ύδατα, η βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα. Για την προστασία αυτή απαιτούνται και πιο εντατικές, αυτόνομες δράσεις.

Οι δύο πυλώνες της πράσινης ενεργειακής μετάβασης που θα αποτρέψει την κλιματική αλλαγή είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως ο άνεμος, ο ήλιος, η γεωθερμία και οι υδατοπτώσεις, καθώς και η εξοικονόμηση ενέργειας. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα σε συνδυασμό με τον Κλιματικό Νόμο έχουν υιοθετήσει φιλόδοξους στόχους και έχουν προβλέψει συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και επενδύσεις για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

Πρωτίστως, όμως, πρέπει να είναι και μέριμνα κάθε πολίτη και επιχείρησης. Η αναβάθμιση των κτηρίων, η ηλεκτροκίνηση, η φροντίδα για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών και η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος είναι πλέον καθημερινή πρακτική.»

Μητσοτάκης: «Βασικός πυλώνας του προγράμματος μας η «Πράσινη Ελλάδα»

«Η Πράσινη Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματός μας» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του δύο twitter με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ο κ. Μητσοτάκης επισύναψε στην ανάρτηση του σχετική αφίσα της ΝΔ με «τέσσερις δεσμεύσεις για ένα καλύτερο και βιώσιμο περιβάλλον» και προσέθεσε εξηγώντας ότι η ΝΔ έχει ως βασικό πυλώνα του προγράμματος της την “Πράσινη Ελλάδα” «ώστε μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της πατρίδας μας, αλλά κυρίως να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα καλύτερο περιβάλλον».

Τσίπρας: «Ημέρα συναγερμού για την κλιματική κρίση η Ημέρα Περιβάλλοντος»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος, επισκέφτηκε σήμερα το Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Βύρωνα, στον Υμηττό.

Ο κ. Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση στους εκπροσώπους του Τύπου:

«Η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος δεν είναι μια μέρα γιορτής αλλά μια μέρα συναγερμού. Μια μέρα συναγερμού για την κλιματική κρίση και για την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που θα αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα παραμείνει και όλοι οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε μια κατεύθυνση κλιματικής ουδετερότητας. Είναι δυστύχημα που θα καθ’ όλη την περίοδο της προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές της 21ης του Μάη δεν άνοιξε αυτή η συζήτηση. Δεν άνοιξε η συζήτηση ίσως για το πιο κρίσιμο θέμα της επόμενης ημέρας, του αύριο για τον τόπο μας αλλά και για τον πλανήτη.

Είναι κρίσιμο λοιπόν τα κόμματα να αναδείξουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους. Και είναι κρίσιμο γιατί μπορεί όλοι να ομονοούμε ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα και παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης, είναι όμως απολύτως βέβαιο ότι θα διαφωνήσουμε στο ποιος πρέπει να πληρώσει το κόστος. Διότι η πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη μετάβαση. Η πράσινη μετάβαση δεν πρέπει να οδηγήσει ούτε σε ενεργειακή φτώχεια ούτε βεβαίως και σε διεύρυνση των ανισοτήτων.

Είναι κρίσιμο να πάμε σε μια νηφάλια, συγκροτημένη και ριζοσπαστική πολιτική μεταρρυθμίσεων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης αλλά και την δίκαιη μετάβαση που σημαίνει κοινωνική στήριξη, κοινωνική πολιτική, ώστε το κόστος να μην το πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα και τα μεσαία στρώματα. Προστασία του περιβάλλοντος, αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με μια δίκαιη κοινωνική πολιτική. Αυτό νομίζω είναι το μέλλον και η κρίσιμη απάντηση στα προβλήματα του μέλλοντος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ζωή στη Γη το έτος 2023

Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει ενεργειακή δημοκρατία»

Το μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έστειλε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει: 

«Η Ελλάδα υπολογίζεται ότι παράγει 700.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως, με ένα σημαντικό ποσοστό να διαρρέει στο περιβάλλον ρυπαίνοντας τις ακτές μας», ενώ σημειώνει ότι «η χώρα μας και γενικότερα η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, θεωρείται από τις πλέον ευάλωτες του πλανήτη στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης».

Ο κ. Ανδρουλάκης προσθέτει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας, τα πιο συχνά και έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι ήδη μέρος της καθημερινότητας μας.

Υπογραμμίζει ότι η ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων γίνεται ακόμα πιο σημαντική, λόγω της ξηρασίας, που πλήττει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά τη νότια Ευρώπη,

«Για όλους αυτούς τους λόγους, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει θέσει στο επίκεντρο των πολιτικών και των δράσεων του την προστασία του περιβάλλοντος.

Με τις προτάσεις μας, όπως αυτές για την ενεργειακή δημοκρατία, εστιάζουμε στην αειφόρο ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο για να γίνει η κοινωνία και η οικονομία μας πιο ανθεκτική στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και περιβαλλοντικά βιώσιμη», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

*Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα