Ελλάδα

Οφθαλμίατροι: Εξόφθαλμη η επιχειρούμενη κατάλυση του ΕΣΥ

Ανακοίνωση της Ένωσης Οφθαλμιάτρων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ελλάδος.

Parallaxi
οφθαλμίατροι-εξόφθαλμη-η-επιχειρούμ-904594
Parallaxi

Σαφή θέση εναντίον του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που έχει τεθεί στη δημόσια διαβούλευση παίρνει η Ένωση Οφθαλμιάτρων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ελλάδος, η οποίας ανακοίνωσή της τονίζει ότι “ενημερώνει και προειδοποιεί ότι στις μέρες μας συντελείται μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις η οποία περιέργως πώς δεν βλέπει τα φώτα της δημοσιότητας”.

‘Όπως τονίζεται στη ανακοίνωση: Η κατάλυση της έννοιας της δημόσιας δωρεάν υγείας μεθοδεύεται από την ηγεσία του υπουργείου υγείας με ταχείς ρυθμούς μέσω του νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί για την Δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. 

Η προβλεπόμενη μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος των ιατρών του ΕΣΥ από πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης με ταυτόχρονη δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα, ισοδυναμεί με την κατάρρευση του καταφυγίου όλων των πολιτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας και χρήζουν ανάλογης φροντίδας.

Ο πολίτης ο οποίος είτε πληρώνει ως ενεργός επαγγελματικά τις εισφορές του στα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, είτε ως συνταξιούχος αξιώνει να απολαύσει όσα αντιστοιχούν στις κρατήσεις του πρότερου επαγγελματικού του βίου, αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα σύστημα υγείας που θα θυμίζει την εποχή προ της σύστασης του ΕΣΥ.

Ο ιατρός του δημοσίου νοσοκομείου με την παράλληλη δυνατότητα απασχόλησης του σε δικό του ιδιωτικό ιατρείο ή σε ιδιωτική κλινική, μοιραία θα αποτελέσει τον δίαυλο μετακίνησης του όγκου των ασθενών προς τα νοσοκομεία που έχουν εξαγοραστεί από τις ξένες εταιρείες που επένδυσαν στον τομέα της υγείας στη χώρα μας.

Ένα υποστελεχωμένο ΕΣΥ που ήδη αδυνατεί να εκτελέσει επάξια τα καθήκοντα του και στηρίζεται στην αυτοθυσία και αυταπάρνηση των στελεχών του, στερούμενου ταυτόχρονα των υπηρεσιών άρτια εκπαιδευμένων ιατρών που μεταναστεύουν στο εξωτερικό, δέχεται την χαριστική βολή πριν την οριστική κατάρρευση του. Η μετατροπή του σε σύστημα υπηρεσιών υγείας για τους έχοντες οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν αδρά τη διάγνωση,την θεραπεία και την παρακολούθηση ενός προβλήματος υγείας, θα οδηγήσει νομοτελειακά τον πολίτη στην αγκαλιά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών οι οποίες και αυτές θα τους κατευθύνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Τουτέστιν οδηγούμαστε στην απόλυτη απαξίωση της δημόσιας ασφαλιστικής κάλυψης στον τομέα της υγείας με ταυτόχρονη διατήρηση της υποχρέωσης του ενεργού επαγγελματικά πολίτη να συνεχίσει να την πληρώνει ΚΑΙ συνάμα, προκειμένου να δύναται ο πολίτης να αντεπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, στην οριζόντια- υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Όλο αυτό το εγχείρημα μεθοδεύεται από την ηγεσία του υπουργείου υγείας και την αναπληρώτρια υπουργό υγείας υπό ένα πέπλο συγκάλυψης από την πλειονότητα των ΜΜΕ. Ενώ καθημερινά ο πολίτης ενημερώνεται, κατ’ επανάληψη σε βαθμό “πλύσης εγκεφάλου” αναφορικά με υποδεέστερη ς σημασίας γεγονότα, κανένα τηλεοπτικό κανάλι, κανένας ραδιοφωνικός σταθμός, κανένα ειδησεογραφικό site, κανένας δημοσιογράφος δεν αναφέρεται στις επερχόμενες τεκτονικού τύπου αλλαγές στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας.

Και δεν φθάνει αυτό, το πολιτικό σύστημα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αντιδρά τόσο “χλιαρά” και ανούσια προκαλώντας την έκπληξη αν όχι την υποψία.

Η Ένωση Οφθαλμιάτρων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ελλάδος , μέρος του κλάδου των ελεύθερων επαγγελματιών ιατρών που μονίμως στέκουν δίπλα στον πολίτη παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας εναρμονιζομενοι με τις οικονομικές δυνατότητες των πολιτών, μέσα στο πλαίσιο της ιερής σχέσης ιατρού ασθενούς ενημερώνει το κοινωνικό σύνολο και δηλώνει παρόν στην ανάγκη του κάθε πολίτη με κατανόηση εν όψει των δυσκολιών του αύριο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα